Bu konu aslında satıcı tarafında hem haklı hem haksız. E-ticaret yapıyorum ve şuanda tamamen satış portalları Kasım ayına odaklanmış durumdalar. Kısaca durumu şöyle izah edeyim. Örneğin X ürün satışta 100₺ fiyattan ve bu ürün satışından pazar yerine komisyon oranı ortalama %15-20 bu oranlar değişebiliyor. Ürün biraz ivme aldıktan sonra veya herhangi bir kampanya dönemi yaklaşınca pazar yerleri biz satıcılara teklif veriyor mesela 100₺ sattığın bu ürünü 80₺ fiyattan sat sana komisyon oranı %20 değil de %5 olsun gibi. Bu sebepten dolayı kampanya döneminden önce fiyatları arttırıyorlar ki algoritma hem yüksek fiyattan düşük komisyon teklifi sunsun hem de indirimli ürünler reyonuna alınabilsin diye. Yani kısacası burada çok büyük indirimler maalesef olmuyor yalnızca içeride operasyon olarak pazar yeri ve kargo şirketi parayı kazanıyor. Tüketici yine normal piyasa fiyatından alıyor gibi lanse ediliyor ve biz de ucuz indirimden aldık diyoruz.
Güzel bir açıklama olmuş hocam. Kasım ayına odaklanan tüm firmalar aynı şeyi yapıyor ama insanlar kasımda eskisi kadar alışveriş yapıyorlar mı? E ticaret yapıyorsanız bilirsiniz ben bir kaç sene öncesi kadar kasıma odaklanmıyorum hatta bayadır kasımdan sonra daha ucuza alabiliyorum ürünleri. Bu yüzden ben kasım indirimlerinde ürün alan sayısının gerçekten azaldığını düşünüyorum.
Elbette hocam ucuzluyor orası kesin ancak ana mantık satıcıdan çok sattıran kazanıyor. Özellikle kasım ayı artık indirim ve alışveriş ayı oldu dolayısı ile insanlar psikolojik olarak bile alışveriş ihtiyacı duyuyor. Şöyle söyleyeyim indirimlere katılım sağlanırsa satış hacmi çok yükseliyor. Pazar yerine ne kadar ayak uydurursanız satışınız o oranda artıyor. Eskisinden fazla satışlar bu arada hocam
Sattıran daima kazanıyor ve bu işin susuz, sabunsuz mis gibi olan kısmı da bu. Restoranlar, lokantalar yemekleri hazırlar, aracı sipariş uygulamaları vatandaş ile onları buluşturur minimum %25 cebine atar. Bu işin doğasında aracının iyi para kazanması var. Yemeksepeti, Trendyol, Getir gibi firmalar ulusal kanallarda dakikalarca reklamı nasıl yayınlıyor? Tek giderleri reklam. Gelir ise siparişler üzerinden alınan komisyon.
Aynı şey Hepsiburada, Trendyol, n11, Çiçeksepeti gibi uygulamalar için de geçerli. Bu aracı esipariş platformlarında win-win var çünkü satıcı komisyona göre satış fiyatı giriyor mutlaka kazanıyor. Amazon shipping diye bir iş kolu vardı ilk girenler binlerce dolardan fazla para aldı komisyondan.