Bitcoin Forum
April 02, 2026, 09:38:44 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 30.2 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1] 2 »  All
  Print  
Author Topic: DDR5 Ram Fiyatları  (Read 289 times)
ZekiBeyy (OP)
Legendary
*

Activity: 1750
Merit: 1007

View Profile
November 24, 2025, 01:42:36 PM
Merited by EFS (1)

Yeni toplayacağım sistem için liste oluşturuyordum maliyet ne kadar oluyor derken DDR yüksek MHZ ram fiyatlarının bu gün normal artışın üzerine astronomik arttığını gördüm. Listelemelerde 22 bin görünen 48GB DDR5 Ram fiyatı 43-50 bin bandına yükselmiş. Bu durum geçicimi yoksa kalıcımı olur bilemiyorum fakat sistem toplamak artık çok daha maliyetli olacağı.   

l99l
Hero Member

Activity: 1008
Merit: 628

View Profile
November 24, 2025, 04:17:44 PM

Yeni toplayacağınız sistem şimdiden hayırlı olsun. Ram fiyatları %120 %130 arttı son bir kaç aydır.
AI sektöründeki talepten kaynaklıyor sanıyorum.Ekran kartları derken şimdiden DDR4 ve DDR5 ramlere aşırı talep oldu.
AI talebinin yavaşlaması ve yeni üretim hatlarıda devreye girerse fiyatlar belki sabitlenebilir. Ramlerde şuanda boga sezonu yaşanıyor. Cheesy
Ram fiyatları artışıyla sistem toplamanın maliyeti iyice artacak. Stoklarda azalma olursa belki ram fiyatları iyice artabilir.

Myrina
Full Member

Activity: 658
Merit: 166

View Profile
November 24, 2025, 07:20:48 PM

Bende benim 16gb olan sisteme ram alacaktım ama şok oldum ram fiyatlari sanırım birkaç gün içinde 2 kata yakın daha artış göstermiş.
kriminall
Hero Member

Activity: 1666
Merit: 548

View Profile
November 24, 2025, 08:27:04 PM

Ram fiyatları bu kadar artmış mı? Konu sayesinde bundan haberim oldu. DDR5 Ram fiyatları uçmuş resmen. Bir pc fiyatı 48 gb ram. Bu kadar Ram’e ihtiyaç var mı peki hocam?  Eskiden 16 GB iş görüyordu şimdi 32 olsun hadi neden 48 düşünüyordunuz?

mandown
Legendary
*

Activity: 2618
Merit: 2154

View Profile
November 25, 2025, 12:27:20 PM

Yapay zeka hikayesi yüksek hızlı pc veya donanımlara dehşet ihtiyaç duyuyor sizin ai ile sohbetiniz deli hızlı donanımlar olmalı ki size yapı çok hızlı geri dönsün bu hızı sağlayacak tek şey şuan ddr5 teknolojisi şuan ortalama 38gb/s veriyi anında işleyebiliyor buda günümüzdeki ssd'lerin vs dehi dehşet üstündeki belleklerin bir okuma yazma limiti yoktur buda şirketlerin soğuttukları taktirde ömür boyu hizmet verecek bir ürünü tercih etmelerine sebep oluyor yani ddr5 leri

bant genişliğinde vram çok yüksektir ama pahalıdır ucuz tercih ddr5'dir şimdilikde rakibi yoktur her geçen gün daha hızlı pc araç ai vs beklentileri bu aletleri çok pahalı hale getiriyor.

gddr6 ve ddr5 aynı nm teknolojisi ile üretiliyor çok kalmaz 10 yıla  bu aletler astronomik hızları görürüz. 10nm'de kaldılar benzer durum gpu için var.

Ram'ler daha da fiyatlar taki biri çıkıp daha modern daha ucuz ürünler ortaya çıkartana kadar.  Son zamanlarda apple vs diğer markalardada zamlar görülür.

Ram fiyatları bu kadar artmış mı? Konu sayesinde bundan haberim oldu. DDR5 Ram fiyatları uçmuş resmen. Bir pc fiyatı 48 gb ram. Bu kadar Ram’e ihtiyaç var mı peki hocam?  Eskiden 16 GB iş görüyordu şimdi 32 olsun hadi neden 48 düşünüyordunuz?

şimdi ihtiyaç olmayabilir ama enflasyonist ortamda alabileceğiniz en iyisini almaya çalışın. 32 hadi demeyin günümüzde en basit oyunlar bile 20gb ram istiyor 32 olması gerekendir.

ZekiBeyy (OP)
Legendary
*

View Profile
November 27, 2025, 12:31:09 PM

Ben yıl sonu olması nedeniyle eldeki stokların az olmasından kaynaklı talebe bağlı olarak fiyatın anormal derecede yükseldiğini düşünüyorum. Tahminimce yılbaşından sonra yeni ürünler stoklara girdikçe fiyatlarında nispeten düşeceğini öngörüyorum. Bu nedenle ram ihtiyacımı yılbaşından sonra tedarik etmeyi düşünüyorum.

Bakıyorsunuz Vatanbilgisayar 28k satıyor incehesap 56k satıyor. Normal şartlarda Vatandanbilgisayar'dan daha ucuza ürün satarlar. Ocak , şubat ayını beklemek daha iyi sonuç verebilir.

https://www.epey.com/bellek-ram/g-skill-trident-z5-ck-f5-8800c4255h24gx2-tz5ck.html
W Jr.
Copper Member
Legendary
*

Activity: 1974
Merit: 1466

View Profile
November 27, 2025, 12:34:52 PM

Çok geride kalmışsınız.Artık oyunlarda gereken RAM @mandown’ın söylediği gibi 20 GB ile başlıyor neredeyse.Ayrıca piyasaya çıkacak GTA 6 olacak ki muhtemelen minimum 32 ister ki bence daha da yüksek olabilir.Şimdiden bir sistem toplayacaksanız minimum gereksinim 32, olmalı.Ben hatta 48’i çok mantıklı görüyorum.

Bu arada eski dostum @ZekiBeyy hadi artık Legendary’e bekliyorum seni aylardır rütbe konusunda ismini yazıp duruyorum Smiley Sonunda harekete geçmişsin güzel.

R

▀▀▀▀▀▀▀██████▄▄
████████████████
▀▀▀▀█████▀▀▀█████
████████▌███▐████
▄▄▄▄█████▄▄▄█████
████████████████
▄▄▄▄▄▄▄██████▀▀
LLBIT|
4,000+ GAMES
███████████████████
██████████▀▄▀▀▀████
████████▀▄▀██░░░███
██████▀▄███▄▀█▄▄▄██
███▀▀▀▀▀▀█▀▀▀▀▀▀███
██░░░░░░░░█░░░░░░██
██▄░░░░░░░█░░░░░▄██
███▄░░░░▄█▄▄▄▄▄████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
█████████
▀████████
░░▀██████
░░░░▀████
░░░░░░███
▄░░░░░███
▀█▄▄▄████
░░▀▀█████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀
█████████
░░░▀▀████
██▄▄▀░███
█░░█▄░░██
░████▀▀██
█░░█▀░░██
██▀▀▄░███
░░░▄▄████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀
||.
|
▄▄████▄▄
▀█▀
▄▀▀▄▀█▀
▄░░▄█░██░█▄░░▄
█░▄█░▀█▄▄█▀░█▄░█
▀▄░███▄▄▄▄███░▄▀
▀▀█░░░▄▄▄▄░░░█▀▀
░░██████░░█
█░░░░▀▀░░░░█
▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄
▄░█████▀▀█████░▄
▄███████░██░███████▄
▀▀██████▄▄██████▀▀
▀▀████████▀▀
.
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
░▀▄░▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄░▄▀
███▀▄▀█████████████████▀▄▀
█████▀▄░▄▄▄▄▄███░▄▄▄▄▄▄▀
███████▀▄▀██████░█▄▄▄▄▄▄▄▄
█████████▀▄▄░███▄▄▄▄▄▄░▄▀
███████████░███████▀▄▀
███████████░██▀▄▄▄▄▀
███████████░▀▄▀
████████████▄▀
███████████
▄▄███████▄▄
▄████▀▀▀▀▀▀▀████▄
▄███▀▄▄███████▄▄▀███▄
▄██▀▄█▀▀▀█████▀▀▀█▄▀██▄
▄██▀▄███░░░▀████░███▄▀██▄
███░████░░░░░▀██░████░███
███░████░█▄░░░░▀░████░███
███░████░███▄░░░░████░███
▀██▄▀███░█████▄░░███▀▄██▀
▀██▄▀█▄▄▄██████▄██▀▄██▀
▀███▄▀▀███████▀▀▄███▀
▀████▄▄▄▄▄▄▄████▀
▀▀███████▀▀
OFFICIAL PARTNERSHIP
SOUTHAMPTON FC
FAZE CLAN
SSC NAPOLI
mandown
Legendary
*

View Profile
November 27, 2025, 12:37:31 PM

Çok geride kalmışsınız.Artık oyunlarda gereken RAM @mandown’ın söylediği gibi 20 GB ile başlıyor neredeyse.Ayrıca piyasaya çıkacak GTA 6 olacak ki muhtemelen minimum 32 ister ki bence daha da yüksek olabilir.Şimdiden bir sistem toplayacaksanız minimum gereksinim 32, olmalı.Ben hatta 48’i çok mantıklı görüyorum.

Bu arada eski dostum @ZekiBeyy hadi artık Legendary’e bekliyorum seni aylardır rütbe konusunda ismini yazıp duruyorum Smiley Sonunda harekete geçmişsin güzel.

forumda eskiye oranla merit artık dönmüyor geçtiğimiz dönemde ne konuda yorum atsak merit gelirdi şimdi 1-2 taneyi birkaç haftada alıyorsunuz.

minimum 32 olacak gibi gta6 birde half-life geliyor asıl onun için sistem alınır ama 5070 serisi yetemi bilmem. belki geldiklerinde başlangıç serisi bile olabilir.

ZekiBeyy (OP)
Legendary
*

View Profile
November 27, 2025, 03:07:25 PM

Açıkçası 32 GB 6000 mhz CL28 düşünüyordum fiyatı şu an 18k bandında yıl başından sonra muhtemelen düşecektir. Fiyatlar biraz daha cazip olursa 48 yada 64 gb almakta fayda var gibi duruyor. 

@Wj r dostum yavaştan döndüm bakalım acelem yok aklıma geldikçe güzel şeyler paylaşmak istiyorum Smiley
mandown
Legendary
*

View Profile
November 27, 2025, 03:47:03 PM

Açıkçası 32 GB 6000 mhz CL28 düşünüyordum fiyatı şu an 18k bandında yıl başından sonra muhtemelen düşecektir. Fiyatlar biraz daha cazip olursa 48 yada 64 gb almakta fayda var gibi duruyor. 

@Wj r dostum yavaştan döndüm bakalım acelem yok aklıma geldikçe güzel şeyler paylaşmak istiyorum Smiley

merit kalmadı yoksa seni ben 1000'e gönderirdim artık merit hiç gelmiyor.
48 veya 64gb altını ve üstünü düşünme ha dersin ben hyperv veya ram'i disk yapan uygulamaları kullanıcam o zaman işin rengi değişir. render işleri vs için bırak 64'ü 128 bile yetmez.

Yabani
Full Member

Activity: 631
Merit: 185

View Profile
November 29, 2025, 04:08:26 PM

SSDlere zam geleceği hakkında haberler gördüm ihtiyacı olan direk alıp geçsin.
ZekiBeyy (OP)
Legendary
*

View Profile
November 29, 2025, 05:01:03 PM

Bu artış daha ne kadar devam eder bilemiyorum ama bu fiyatlardan hiç almak gelmiyor içimden. 2026 yılını bir görelim hele bakalım neler oluyor. Şu an cidden saçma sapan fiyatlar görüyorum vatanbilgisayar'da 28k diğerlerinde 56k komik geliyor.
eightdots
Legendary
*

Activity: 1470
Merit: 1034

View Profile
November 29, 2025, 05:21:39 PM

Bu artış daha ne kadar devam eder bilemiyorum ama bu fiyatlardan hiç almak gelmiyor içimden. 2026 yılını bir görelim hele bakalım neler oluyor. Şu an cidden saçma sapan fiyatlar görüyorum vatanbilgisayar'da 28k diğerlerinde 56k komik geliyor.

Ekran kartlarına da zam geleceğini de bir ekran kartı üreticisinin kendisi duyurdu. Bu yüzden sistem toplanacaksa acele edilmeli görüşündeyim. Uygun sistemler arada düşüyor ama ekran kartı için ileriye dönük alım yapılmalı aslında. Zam oranı %10 olacak deniyor ama ülkemize bu oran nasıl yansır bilmiyorum. Eğer gerçekten ihtiyaç varsa uzun seneler kullanmak için üst sistemlerden yana tercih yapılmalı bütçe yeterse.

Sistemlere gelecek zamlarla birlikte iyi bir sisteme ulaşmak zorlaşacak. Umarım öyle olmaz. Fiyatların da birbirinden bu kadar farklı olması normal değil.

█████████████████████████
██
█████▀▀███████▀▀███████
█████▀░░▄███████▄░░▀█████
██▀░░██████▀░▀████░░▀██
██▀░░▀▀▀████████████░░▀██
██░░█▄████▀▀███▀█████░░██
██░░███▄▄███████▀▀███░░██
██░░█████████████████░░██
██▄░░████▄▄██████▄▄█░░▄██
██▄░░██████▄░░████░░▄██
█████▄░░▀███▌░░▐▀░░▄█████
███████▄▄███████▄▄███████
.
.ROOBET 2.0..██████.IIIIIFASTER & SLEEKER.██████.
|

█▄█
▀█▀
████▄▄██████▄▄████
█▄███▀█░░█████░░█▀███▄█
▀█▄▄░▐█████████▌▄▄█▀
██▄▄█████████▄▄████▌
██████▄▄████████
█▀▀████████████████
██████
█████████████
██
█▀▀██████████████
▀▀▀███████████▀▀▀▀
|.
    PLAY NOW    
ZekiBeyy (OP)
Legendary
*

View Profile
December 02, 2025, 08:19:21 AM

Yeni toplayacağım sistem için liste oluşturuyordum maliyet ne kadar oluyor derken DDR yüksek MHZ ram fiyatlarının bu gün normal artışın üzerine astronomik arttığını gördüm. Listelemelerde 22 bin görünen 48GB DDR5 Ram fiyatı 43-50 bin bandına yükselmiş. Bu durum geçicimi yoksa kalıcımı olur bilemiyorum fakat sistem toplamak artık çok daha maliyetli olacağı.   

Artık Vatanbilgisayar fiyatıda 47 bin liraya çıkmış durumda. Sadece yüksek hızdaki Ram fiyatları artmıyor diğerleride belli bir oranda artıyor. Geçen haftadan bu yana görseldeki Ram fiyatı neredeyse %100 zamlandı bir haftada ne oldu gemiler mi battı bu uçurum neden. Böyle giderse sistem falan toplayamayız cidden çok can sıkıcı bir durumla karşı karşıyayız.
mandown
Legendary
*

View Profile
December 04, 2025, 08:36:26 AM

Micron, sadece yapay zeka şirketlerine RAM ve SSD satmak için tüketici markası Crucial’ı sonlandırdığını duyurdu.

https://x.com/buckberi/status/1996310750122459228

Adamlar diyorki zaten müşteri hazır ne uğraşacaksın toptancısı dağıtımı kargosu vsvs tamamen son kullanıcı işini kapatalım iş varken ticari tarafa daha da fazla değer verelim çok mantıklı valla.

Benim 20 bine aldığım 192gb ram'ler sadece 6 ayda 100.000 tl oldu yetmedi işlemcisi vs ssd hariçti herhalde totalde 200.000 tl civarı yapıyor kardeşim bu pc'nın bu kadar para etmesi kadar saçma birşey olamaz.

execijutiere
Legendary
*

Activity: 2100
Merit: 2134

Spinly.io - Next-gen Crypto iGaming Platform

View Profile
December 04, 2025, 09:42:29 AM

1 kasımdan sonra grafikte yavaş yavaş yükselişe geçmiş. 16x2Gb ramlar bile 4-5k bandından 17-18K bandına geçmiş ulan ramda bile 4x yapmış millet Cheesy

░▄████████████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░█▀
████░▄▄▄███████
████▄▄▄▄▄▄▄▄░▄██
▀▀▀▀▀▀▀▀████░███
████████████░███
████████████░█▀

░▄████████████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░███
████████████░███
████████████░███
████▄▄▄▄████░██▀
████▀▀▀▀▀▀▀▀░▀
████░█▀

░▄████████████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░█▀
█████████░▄▄▄
█████████░███
░▄░██████░██▀██
▀▀░██████░▀██▄██
████████████░█▀

░▄███████▀░▄██▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀██▀▀▀▄██
████████████░███
████████████░███
██░▄░███████░███
██░█░███████░███
████████████░███
████████████░█▀

░▄██████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▄██
██████░███
██████░███
██████░███
██████░███████▀▄
██████░▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░█▀

░▄████▀██▄█████▀▄
▀▀▀▀▀███▀▀▀▀▀▀▄██
█████████████░███
█████░█░█████░███
█████░▀░█████░███
█████████████░█▀
██████████░▄▄▄
██████████░█▀

.....  Next−Gen Crypto iGaming  .....
| 
     Play now      
mandown
Legendary
*

View Profile
December 04, 2025, 11:02:47 AM

1 kasımdan sonra grafikte yavaş yavaş yükselişe geçmiş. 16x2Gb ramlar bile 4-5k bandından 17-18K bandına geçmiş ulan ramda bile 4x yapmış millet Cheesy

Çok şükür bu yılı iyi götürdük ama dükkanda rafta ram yok ddr serisi komple var 5 yok keşke 5-10 tane alaydım 10 tane alsam beni iyi götürürmus.

SSD ihtiyacı olan alsın yakında kol gibi zam kesin gibi.

https://x.com/batubozkan/status/1996520437426348209?t=LZYrhGBnhLwOFrfyd6tYYQ&s=19

mandown
Legendary
*

View Profile
December 05, 2025, 11:52:12 AM

https://x.com/jukan05/status/1996864351551344854?t=YqiKC_FZh--QQEZvWMa70Q&s=19

Dell ve HP markasida hazırlıksız durumdaymis ram ürünlerine zam.yapma kararı almışlar. Çok ciddi kriz geliyor.

Hafıza yongaları içeren cihazlara zam kapıda
Akıllı TV ler, telefonlar aklınıza gelebilecek herşey.

eightdots
Legendary
*

Activity: 1470
Merit: 1034

View Profile
December 06, 2025, 01:54:20 PM

Dell ve HP markasida hazırlıksız durumdaymis ram ürünlerine zam.yapma kararı almışlar. Çok ciddi kriz geliyor.

RAM'lerde çok hızlı başladı zamlar. Toplama PC fiyatlarını direkt etkiledi. RAM de öyle yedeği alınacak bir ürün olmadığı için PC yükseltmek isteyenler tekrar bu maliyeti karşılamak zorunda kalıyor. Artış geliyor deniyordu ama bu kadar fazla olacağını düşünmemiştim. Zamların geldiği ilk zamanlarda fiyat daha da yükselerek çıkıyor ama sonra fiyatlar normal seviyelere iniyor. RAM konusunda umarım fiyatlar normalde döner çünkü diğerlerine de zam gelirse artık bazı şeylere ulaşmak çok daha zorlaşır.

██
█████▀▀███████▀▀███████
█████▀░░▄███████▄░░▀█████
██▀░░██████▀░▀████░░▀██
██▀░░▀▀▀████████████░░▀██
██░░█▄████▀▀███▀█████░░██
██░░███▄▄███████▀▀███░░██
██░░█████████████████░░██
██▄░░████▄▄██████▄▄█░░▄██
██▄░░██████▄░░████░░▄██
█████▄░░▀███▌░░▐▀░░▄█████
███████▄▄███████▄▄███████
.
.ROOBET 2.0..██████.IIIIIFASTER & SLEEKER.██████.
|

█▄█
▀█▀
████▄▄██████▄▄████
█▄███▀█░░█████░░█▀███▄█
▀█▄▄░▐█████████▌▄▄█▀
██▄▄█████████▄▄████▌
██████▄▄████████
█▀▀████████████████
██████
█████████████
██
█▀▀██████████████
▀▀▀███████████▀▀▀▀
|.
    PLAY NOW    
mandown
Legendary
*

View Profile
December 07, 2025, 12:27:53 PM

Hafıza yongası peşine bu olayın gpu'ları kapsayabileceğini düşünüyorum gpulara anormal zamlar gelebilir.

RAM'lerde çok hızlı başladı zamlar. Toplama PC fiyatlarını direkt etkiledi. RAM de öyle yedeği alınacak bir ürün olmadığı için PC yükseltmek isteyenler tekrar bu maliyeti karşılamak zorunda kalıyor. Artış geliyor deniyordu ama bu kadar fazla olacağını düşünmemiştim. Zamların geldiği ilk zamanlarda fiyat daha da yükselerek çıkıyor ama sonra fiyatlar normal seviyelere iniyor. RAM konusunda umarım fiyatlar normalde döner çünkü diğerlerine de zam gelirse artık bazı şeylere ulaşmak çok daha zorlaşır.

ah ah rafa koymadık şöyle bi kutu ddr5 ram bir yıl kafam rahat olurdu 192 gb ram 4-5. ayda 20 bin tl 'ye alan biri olarak şuan aynı ramler  70-80 bin lira bandında az mhz'si yüksek olanlar alınacak gibi değil.

Çin malı ssdlerd e deli zamlandı artık hiçbirşeyin anlamıda kalmadı iyice boka sardı.

Pages: [1] 2 »  All
  Print  

Jump to: