dostlar sgk çöktü tamammmı ülkede hiçbir emekli bu saatten sonra doğru düzgün emekli maaşı alamaz. bunu isteyende bu halk oldu o yüzden kimse ağlamasın emekli eşek gibi çalışacak sonuçta bunu isteyen bunlardı.
Emekliye sormadılar mı? sordular
ai ile sohbetler :
soru
chp'nin emekli maaşı için seçimlerdeki vaadi neydi
cevap
fendim, CHP'nin emekli maaşları ve ikramiyeleriyle ilgili vaatleri, seçim dönemine (2023 Genel Seçimleri veya sonrasındaki yerel seçim süreci) göre farklılık göstermekle birlikte ana hatlarıyla şu şekildedir:
2023 Genel Seçimleri Vaatleri
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı döneminde en çok öne çıkan vaatler şunlardı:
Emekli Bayram İkramiyesi: Kurban Bayramı'nda emeklilere, o dönemki asgari ücret tutarı olan 8.500 TL (veya geçmiş farklarla birlikte toplamda 15.000 TL) ödeme yapılacağı vadedilmişti.
İkramiyelerin Asgari Ücrete Endekslenmesi: Bayram ikramiyelerinin her zaman asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde sabitlenmesi hedeflenmişti.
Güncel ve 2024-2026 Süreci Vaatleri
Özgür Özel’in genel başkanlığı döneminde ve sonrasındaki ekonomik söylemlerde şu hedefler vurgulanmaktadır:
En Düşük Emekli Maaşı: İlk aşamada en düşük emekli maaşının asgari ücret (mevcut durumda asgari ücretin 17.002 TL olduğu düşünülürse bu seviyeye), uzun vadede ise asgari ücretin 1,5 katına çıkarılması vadediliyor.
Satın Alma Gücü Vurgusu: Emekli maaşlarının "çeyrek altın" karşılığı üzerinden hesaplanarak, 2002 yılındaki alım gücüne (yaklaşık 8 çeyrek altın) geri getirilmesi gerektiği savunuluyor.
İntibak Yasası: Emekliler arasındaki maaş adaletsizliğini gidermek için intibak yasasının çıkarılması da partinin temel vaatleri arasında yer alıyor.
soru 2.
eğer emekli ozaman 15 bin tl almış olsaydı şimdi ne alacaktı?
cevap
Eğer o günkü 15.000 TL'lik vaat, asgari ücretin asgari ücrete oranı korunarak bugüne taşınsaydı, bugün emeklinin alacağı tutarın yaklaşık 37.000 TL - 40.000 TL bandında olması gerekirdi. Sadece net asgari ücretle birebir eşitlenmiş olsaydı bile bugün bu rakam 28.075 TL olacaktı.
Neymiş efendim emekliye ozaman sormuşlar değilmi? ne demiş ben aç kalmaya razıyım demiş eee ozaman sorun ne
sorun yok çal oyna devam.