Bitcoin Forum
January 26, 2026, 03:27:51 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 30.2 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Germanyum  (Read 13 times)
Frankwitzer (OP)
Newbie
*

Activity: 28
Merit: 3

View Profile
Today at 10:39:28 AM

Herkes Altın, Gümüş veya Bakır konuşuyor fakat unutulan bir maden mevcut:Germanyum.
Yarı iletkenlerin başı, fiber optiklerin omurgası ve gece görüş sistemlerinin gözü olarak biliniyor.
Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
Germanyum bir yarı metaldir. Ana kullanım alanları hayati öneme sahip
Fiber Optik (%30+): 5G ve internet altyapısı.
Kızılötesi Optik (%20+): Askeri gece görüş dürbünleri, termal kameralar, İHA sensörleri.
Güneş Panelleri: Özellikle uzay uydularında kullanılan yüksek verimli paneller.
Elektronik: Yüksek hızlı çipler.
Yapay zeka modelleri (ChatGPT gibi) devasa işlem gücüne ihtiyaç duyar. Standart Silikon çipler artık fiziksel sınırlarına (ısınma ve hız limitine) yaklaşıyor. İşte burada Germanyum devreye giriyor:
SiGe (Silikon-Germanyum) Çipleri: Saf silikon yerine Silikon-Germanyum alaşımı kullanıldığında, elektronlar çip içinde çok daha hızlı hareket eder. Bu, yapay zeka işlemcilerinin daha az enerji harcayarak daha hızlı işlem yapmasını sağlar.
https://x.com/dondrapperr/status/2015489588605661582
Mustang Shelby
Hero Member

Activity: 1288
Merit: 964

View Profile
Today at 10:57:29 AM

Alış satış konusu var mı yoksa periyodik tabloda işe yarayan bir elementi mi anlattınız? Ekonomi bölümüne açtığınıza göre konuyu alış satış konusu da vardır mutlaka ama ben hayatımda hiç bu elementi duymadım satan yeri de duymadım. Ne bileyim tahıl satan, yağ satan var hisse olarak onları bile alanlar duydum da bunu hiç duymamıştım.

Pages: [1]
  Print  

Jump to: