Bu DOA uygulamasında ürün başı 1 TL yerine 3-4 hatta 5 TL yapsınlar o makineleri her gün dolduracak insanlar tanıyorum ben.
Değişen bir şey olmaz. Firmalar bu sefer ürün başı 10 lira zam yapar ve o parayı da vatandaştan çalarlar. Aslında amaç çok iyiydi ve çok beğenmiştim ama buraya kadar geleceğini düşünemedim. Koskoca milyon dolarlık firmalar bile bunu fırsat bilip zam yapmışlar. Maalesef bu yüzden bir arpa boyu yol ilerleyemiyoruz.
Aslında kazan-kazan hedefi olan güzel bir sistem olabilir ama büyük şirketlerin açgözlülüğü yüzünden mantıksız oluyor. Sistemin amacı geri dönüşümü arttırmak olduğu için, ve geri dönüşümü sağlayacak olan da halk olduğu için o kadar şişeyi getiren insanın bir kere hakkının verilmesi lazım. Zaten paketli su masrafının %90'ına yakınını içindeki suyun haricindeki faktörler oluşturuyordur işte nakliyat, paketleme, plastik masrafı vs.
Diyelim ki su sistem öncesi 5 lira, 5 liranın 3 lirası da bu bahsettiğim ekstra masraflar. Sistemi getirip suyu 7-8 lira yapıp insanlara 1 lira geri verirseniz kimse kullanmaz zaten. Yerde 1 lira görünce almıyor insanlar plastik mi toplayacak?