Bitcoin Forum
March 04, 2026, 06:10:42 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 30.2 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Fractional reserve στο BTC  (Read 78 times)
alani123 (OP)
Legendary
*

Activity: 3052
Merit: 1767

Condoras: Aθάνατoς

View Profile
March 03, 2026, 07:28:37 AM

ETF, ETP, options, μετοχές, παράγωγα

ETF με τις μετοχές, options με τα ETF με τις μετοχές...

Βλέπουμε ένα φαινόμενο εδώ. Ενώ το BTC συνεχίζει να έχει πληθωρισμό εκ φύσεως καθώς οι επιβραβεύσεις μέσω των μπλοκ θα συνεχίσουν όπως προβλέπεται, υπάρχει και ένας τεράστιος και ανυπολόγιστος πληθωρισμός μέσω όλων των σχετιζόμενων προϊόντων πάνω στο BTC.

Το φαινόμενο Trump πάνω στα crypto ήταν ότι συγκεκριμένοι χρηματιστές καθώς και η νέα γενιά CEO αυτή την φορά εταιριών κρυπτο έκαναν μια συνεργασία και έβγαλαν λεφτά πάνω στον κόσμο όπως όταν έγινε το άνοιγμα των επενδύσεων μετοχών στον ευρύτερο πλυθησμό.

Με το bitcoin όμως τα πράγματα είναι χειρότερα. Το bitcoin είναι κάτι νέο, δεν είναι χειροπιαστό και είναι δύσκολο να πειστεί ή και να μάθει ο κόσμος να το αποθηκεύει με δικά του μέσα. Με αυτόν τον τρόπο τα τόσα παράγωγα αντί να αυξήσουν την ζήτηση αύξησαν την προσφορά... Έκαναν έναν εικονικό πληθωρισμό.

Για αυτό παρά τα γεγονότα στον κόσμο δεν αυξάνεται η τιμή του BTC.
Αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση σε αυτό ας εξετάσει οποίος διαφωνεί τα δεδομένα στο Blockchain όπου αποδεικνύεται ότι η χρήση του BTC on chain έχει πέσει πάρα πολύ.

Υπάρχει ζήτηση, αλλά απορροφάται από ανταλλακτήρια. Αυτό είναι το προφανές.

███████▄▄███▄███▄
███▄▄████████▌██
▄█████████████▐██▌
██▄███████████▌█▌
███████▀██████▐▌█
██████████████▌▌▐
████████▄███████▐▐
█████████████████
███████████████▄██▄
██████████████▀▀▀
█████▀███▀▀▀

▄▄▄██████▄▄▄███████▄▄▄
███████████████████████████
███▌█████▀███▌█████▀▀███████████▄▄▄▄▄▄▄▄
███▌█████▄███▌█████▄███▐███████████████████▄
▐████████████▀███████▄██████████▀▀▀▀▀▀▀▀████▀
▐████████████▄██▄███████████▌█████████▄████▀
▐█████████▀█████████▌█████████████▄▄████▀
██████████▄███████████▐███▌██▄██████▀
██████████████▀███▐███▌██████████████████████
████▀██████▀▀█████████▌███▀▀▀▀███▀▀▀▀▀▀▀████▌

P R E M I E R   B I T C O I N   C A S I N O   &   S P O R T S B O O K      

█▀▀

▀▀▀

▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀

98%  
RTP

▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀

▀▀█

▀▀▀

█▀▀

▀▀▀

▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀

HIGH 
ODDS

▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀

▀▀█

▀▀▀

..PLAY NOW..
cryptosize
Sr. Member

Activity: 2072
Merit: 412

View Profile
March 03, 2026, 09:24:01 AM

Η τιμή του BTC δεν αυξήθηκε πάρα πολύ το 2025 λόγω:

1) Έλλειψης QE από την FED
2) Το ήδη υπάρχον χρήμα επενδυτών πήγε στην AI (γι' αυτό η μετοχή της nVidia είχε καλύτερη απόδοση)

Συγκριτικά πάντως με το 2021 η τιμή του BTC αυξήθηκε σχεδόν 2x λόγω των ETFs, δεν έπεσε και όχι μόνο αυτό, αλλά για πρώτη φορά σημείωσε νέο ATH πριν το halving.

Επίσης αυξάνεται η τιμή του χρυσού, παρά το γεγονός ότι υπάρχει paper gold (ETF) από το 2004 και μετά.

ΥΓ: Οι on-chain συναλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με το πόσο χρήμα πέφτει στην αγορά (αυτό το ορίζει η FED).

Ανταλλακτήρια υπήρχαν και πριν την BlackRock και τα ETFs της για να μειώνονται οι on-chain συναλλαγές...

Όποιος περιμένει κάτι τέτοιο, είναι σαν να περιμένει να πιάσει μερίδιο αγοράς 50% το Linux στα desktop PC για να θεωρηθεί επιτυχημένο OS έναντι των Windows.
BlackHatCoiner
Legendary
*

Activity: 1946
Merit: 9426

Bitcoin is ontological repair

View Profile
March 03, 2026, 09:28:12 AM

Εγώ αυτό που βλέπω είναι το εξής. Έχουμε δύο αγορές, μία spot και μία των derivatives. Η derivatives είναι στοιχήματα για το που θα πάει η τιμή στη spot. Αυτό εννοείται ότι επηρεάζει βραχυχρόνια την τιμή στην spot.

Επειδή είναι στοιχήματα έχουν ημερομηνία λήξης, με εξαίρεση ίσως των ETF τα οποία κάποιοι μπορεί να τα προτιμούν για τη σύνταξή τους. Άρα αυτοί οι οποίοι αναγνωρίζουν την αξία του BTC σαν ψηφιακού χρυσού αγοράζουν spot και κρατούν τα δικά τους κλειδιά.

Fractional reserve δημιουργείται όταν πολλοί κάτοχοι BTC αναγκάζονται να εμπιστευτούν ένα τρίτο (τράπεζα, ανταλλακτήριο) για την κατοχή των BTC επειδή είναι επικίνδυνο / δύσκολο το self-custody. Ο χρυσός επέτρεψε fractional reserve, γιατί η τράπεζα προσέφερε όντως μια υπηρεσία, το custody και τη προστασία του χρυσού. Όταν όμως το self-custody του bitcoin είναι πιο ασφαλές και επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία από τον custodian (Coinbase, Binance), θα επαναληφθεί η ιστορία;

Εγώ θα έλεγα πως όχι. Ξαναλέω με εξαίρεση τα BTC που κρατάνε τα ETF γιατί βολεύουν περισσότερο τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Κι επίσης τα ETF είναι backed by real BTC, απ' όσο λένε τουλάχιστον.

b1exch.to 
  ETH      DAI   
  BTC      LTC   
  USDT     XMR    
.███████████▄▀▄▀
█████████▄█▄▀
███████████
███████▄█▀
█▀█
▄▄▀░░██▄▄
▄▀██▄▀█████▄
██▄▀░▄██████
███████░█████
█░████░█████████
█░█░█░████░█████
█░█░█░██░█████
▀▀▀▄█▄████▀▀▀
cryptosize
Sr. Member

View Profile
March 03, 2026, 09:30:35 AM

Ο χρυσός επέτρεψε fractional reserve, γιατί η τράπεζα προσέφερε όντως μια υπηρεσία, το custody και τη προστασία του χρυσού. Όταν όμως το self-custody του bitcoin είναι πιο ασφαλές και επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία από τον custodian (Coinbase, Binance), θα επαναληφθεί η ιστορία;
Ναι.

Θα δώσει σιγουριά στον κόσμο, άλλο αν αργότερα θα το νερώσουν και αυτό.
BlackHatCoiner
Legendary
*

View Profile
March 03, 2026, 09:44:52 AM

Εξήγησε μου τη λογική σου.

Η λογική μου είναι η εξής: Το Executive Order 6102 πέτυχε επειδή στο 95% του χρυσού είχαν custody οι τράπεζες. Αυτή τη στιγμή exchanges + ETF/Treasuries έχουν γύρω στα 6 εκατομμύρια. Σε self-custody δηλαδή είναι περισσότερα.

Λες πως θα ενθαρρύνει την κατάθεση των BTC σε θεσμικούς κάπως;

b1exch.to 
  ETH      DAI   
  BTC      LTC   
  USDT     XMR    
.███████████▄▀▄▀
█████████▄█▄▀
███████████
███████▄█▀
█▀█
▄▄▀░░██▄▄
▄▀██▄▀█████▄
██▄▀░▄██████
███████░█████
█░████░█████████
█░█░█░████░█████
█░█░█░██░█████
▀▀▀▄█▄████▀▀▀
cryptosize
Sr. Member

View Profile
March 03, 2026, 01:58:39 PM

Εξήγησε μου τη λογική σου.

Η λογική μου είναι η εξής: Το Executive Order 6102 πέτυχε επειδή στο 95% του χρυσού είχαν custody οι τράπεζες. Αυτή τη στιγμή exchanges + ETF/Treasuries έχουν γύρω στα 6 εκατομμύρια. Σε self-custody δηλαδή είναι περισσότερα.

Λες πως θα ενθαρρύνει την κατάθεση των BTC σε θεσμικούς κάπως;
Το 95% δεν ξέρω που το βρήκες, σίγουρα ήταν πολύ χαμηλότερο.

Ο κόσμος ακόμα και σήμερα έχει πολύ χρυσό στην κατοχή του, πόσο μάλλον τότε...

Όσο για τα ανταλλακτήρια, θα μαζέψουν κι άλλο χρήμα.

Δες πως λύγισε ο "maximalist" PlanB... φαντάσου ο Average Joe με το 401k του.
BlackHatCoiner
Legendary
*

View Profile
March 03, 2026, 02:17:32 PM

Ναι, μόλις διάβασα αυτό το νούμερο αναφέρεται στο ποσοστό του χρυσού που είχαν custody οι τράπεζες από το συνολικό επίσημο νομισματικό χρυσό. Ο παρονομαστής δηλαδή είναι τα επίσημα χρυσά νομίσματα, όχι κοσμήματα κι οτιδήποτε είχε βιομηχανική χρήση.

Πάντως σε σενάριο Executive order 6102, τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια θα χρυσαφίσουν.

Εννοείται. Μέχρι το 2035 θα είναι accumulation season...

b1exch.to 
  ETH      DAI   
  BTC      LTC   
  USDT     XMR    
.███████████▄▀▄▀
█████████▄█▄▀
███████████
███████▄█▀
█▀█
▄▄▀░░██▄▄
▄▀██▄▀█████▄
██▄▀░▄██████
███████░█████
█░████░█████████
█░█░█░████░█████
█░█░█░██░█████
▀▀▀▄█▄████▀▀▀
cryptosize
Sr. Member

View Profile
March 03, 2026, 03:23:49 PM

Ναι, μόλις διάβασα αυτό το νούμερο αναφέρεται στο ποσοστό του χρυσού που είχαν custody οι τράπεζες από το συνολικό επίσημο νομισματικό χρυσό. Ο παρονομαστής δηλαδή είναι τα επίσημα χρυσά νομίσματα, όχι κοσμήματα κι οτιδήποτε είχε βιομηχανική χρήση.

Πάντως σε σενάριο Executive order 6102, τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια θα χρυσαφίσουν.
Δεν μιλάω για κοσμήματα, αλλά χρυσές λίρες κλπ.

Αν έχεις πηγή για το 95%, βάλε λινκ.

Εννοείται. Μέχρι το 2035 θα είναι accumulation season...
2030 θα έλεγα εγώ (τότε θα λήξει η Μεγάλη Επανεκκίνηση).
cryptosize
Sr. Member

View Profile
March 03, 2026, 06:15:04 PM

Κι επίσης τα ETF είναι backed by real BTC, απ' όσο λένε τουλάχιστον.
Αυτό ισχύει (δεν λέω ότι θα ισχύει για πάντα, αλλά τώρα ισχύει), άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για fractional reserve banking scheme (όχι ακόμα τουλάχιστον).

Δεν ισχύει επειδή το λένε, όντως υπάρχουν οι συναλλαγές/υπόλοιπα στην blockchain. Όπως γίνεται και στο Proof of Reserves.

Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το CBDC...

Μόλις ο μέσος νόρμης/NPC δει μεγάλες χώρες όπως Κίνα/Ρωσία να ανακοινώνουν ότι πλέον θα δέχονται μόνο BTC για διεθνές εμπόριο, δεν θα τον νοιάζει ποιός είναι ο Satoshi Nakamoto, αυτομάτως θα γίνει κάτι σπουδαίο στα μάτια του.

Και τότε θα πουν εμείς θα στηρίξουμε το CBDC μας με αντίστοιχα αποθέματα σε BTC (αρχικά τουλάχιστον, όπως ήταν και το δολάριο κάποτε)...
BlackHatCoiner
Legendary
*

View Profile
March 03, 2026, 07:23:50 PM

Θα έχουν πάρει τα ~7 εκατομμύρια BTC που κάθονται στα πορτοφόλια των OG μέχρι τότε; Δε νομίζω.

Από ChatGPT:
Τι σημαίνει αυτό: στην πράξη, γύρω από το EO 6102 βλέπεις το “outside” να πέφτει από ~18% σε ~4–6% του monetary gold stock — δηλαδή το “σύστημα” (Treasury/Fed/banks) έγινε σχεδόν ο αποκλειστικός κάτοχος του monetary gold.

Δηλαδή πριν το order ήταν γύρω στο ~82% σε custodians και μετά από λίγους μήνες έγινε 95%. Συγγνώμη, όχι 95% από πριν.

Δεν ισχύει επειδή το λένε, όντως υπάρχουν οι συναλλαγές/υπόλοιπα στην blockchain. Όπως γίνεται και στο Proof of Reserves.
On-chain proof δεν υπάρχει απ' όσο ξέρω πάντως, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.

b1exch.to 
  ETH      DAI   
  BTC      LTC   
  USDT     XMR    
.███████████▄▀▄▀
█████████▄█▄▀
███████████
███████▄█▀
█▀█
▄▄▀░░██▄▄
▄▀██▄▀█████▄
██▄▀░▄██████
███████░█████
█░████░█████████
█░█░█░████░█████
█░█░█░██░█████
▀▀▀▄█▄████▀▀▀
cryptosize
Sr. Member

View Profile
March 03, 2026, 07:44:20 PM

Θα έχουν πάρει τα ~7 εκατομμύρια BTC που κάθονται στα πορτοφόλια των OG μέχρι τότε; Δε νομίζω.
Κάμποσα τα πήραν ήδη στα 60-65k με τα Epstein files. Wink

Θα σκεφτούν κι άλλα τρικ...

Και σίγουρα υπάρχουν και χαμένα κλειδιά, δεν γίνεται να τα πάρουν όλα.

Από ChatGPT:
Τι σημαίνει αυτό: στην πράξη, γύρω από το EO 6102 βλέπεις το “outside” να πέφτει από ~18% σε ~4–6% του monetary gold stock — δηλαδή το “σύστημα” (Treasury/Fed/banks) έγινε σχεδόν ο αποκλειστικός κάτοχος του monetary gold.

Δηλαδή πριν το order ήταν γύρω στο ~82% σε custodians και μετά από λίγους μήνες έγινε 95%. Συγγνώμη, όχι 95% από πριν.
Είναι μια εκτίμηση αυτή, βέβαια ο χρυσός δεν είναι blockchain να γνωρίζουμε με ακρίβεια.

Δεν ξέρουμε καν πόσο χρυσό έχει ο πλανήτης συνολικά...

Εμπειρικά θα σου πω όμως ότι γνωρίζω πολύ κόσμο με λίρες (κληρονομιά από συγγενείς).

On-chain proof δεν υπάρχει απ' όσο ξέρω πάντως, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.
Είχαν βγει οι διευθύνσεις στο ξεκίνημα των ETFs, δεν τα έχω πρόχειρα τώρα.
Pages: [1]
  Print  

Jump to: