ancak siyasi durumlar haricinde aslında çağımız için çok küçük bir yaş da değil. Bizler internet ve bu teknoloji ile 20'li yaşlarda sahip olduk bu yeni nesil doğduğu gün eriştiği için doğru yönlendirilebilen 15 yaşındaki bir çocucuğun eski dönemlerdeki 20-25 yaşındaki bireylerin sahip olduğu bilgiden fazla bilgiye sahip olduğunu düşünüyorum her geçen gün yeni gelen nesil bilgiye daha hızlı erişebilir oldu ama bizdeki sorun o değil ki.
eğitim hayatı boyunca zeki ile kafası çalışmayan bireyler ayrıştırılmıyor her ikiside sınıfta kalmadan diploma alabiliyor ilk okul bitiremeyecek çocuklar açıktan üniversite okuyor. şuan elinde diploma olan birçok bireyin bana göre elindeki diplomayı hak ettiğini düşünmüyorum.
İşte doğru yönlendirilebilme meselesi hocam. Şuan ilkokullar liseler üniversiteler ne yazık ki bu konuda gerçekten sınıfta kalıyor. Güzelce yönlendirilebilecek olan üniversitelere kayyum atandı onlarda o güzide kurum kadrolarının içini boşalttı desek yanlış olmayız herhalde. Hatta şöyle söyleyeyim şuanda birçok üniversitenin rektörü AKP'den eski milletvekilleri ya da adaylarından oluşuyor. Şimdi ülkenin durumu ortadayken milletvekili olarak ana partinin bu süreçlerinde yer alan kişiler üniversitelerde ne denli başarılı olabilir bu da bir diğer soru yani

Neyse siyasi tarafa yönelmeyeyim ama yönlendirmeye geri dönelim. Misal ülkemizde bir zamanlar köy enstitüsü vardı.

Kaynak:https://www.instagram.com/p/CH2WMF5gnRO/
Şu müfredata bakar mısınız o kadar geniş bir yelpazede o çocuklar nasıl alanlara yönlendirilebiliyor. Daha ileri gitmese de ben şunu yaparım ya diyebiiyor. Şuanda 18 yaşına kadar belki de hayatta toplama çıkartmadan başka işini yaramayacak insanların beyni gereksiz bilgilerle dolduruluyor. Belki adam çiftçi olacak ya da ona yeteneği var. Evet 15 yaşında birisini yazılıma, resime, çiftçiliğe ya da esnaflığa yönlendirebiliriz. Beyin o bilgileri ilerleyen yaşlara göre daha güzel absorbe edecek. Ama işte en iyi biz biliriz böyle olacak nidalarıyla yapılacağı için bu tarz girişimler hiçbir işe yaramayacak.
Bunu şöyle düşünün tüm sistemi bir öğretmen ve her öğrenciyi bir öğrenci düşünün. Başarıları kendi üstlerine başarısızlıkları öğrenciye atacaklar yok Z kuşağı yok bunlar tembel vs vs.
Sonda dediğiniz gibi diplomayı haketmeyen birçok kişi var bu doğru ama onlardan daha önce diplomasını ve aldığı maaşı haketmeyen nice öğretmen(hepsini aynı kefeye koymuyorum) ve onlardan daha haksız olan yöneticiler var...
Genel mesajım herkese yönelik şu söylemlerimi hatalı bulabilirsiniz ama bi dönün geçmişinize bakın yüzlerce öğretmen geldi geçti hayatınızdan farklı farklı projeler gördünüz değişen sistem gördünüz. Bugün ki olduğunuz kişiye gram faydası oldu mu? Misal şu forumdan binlerce para kazandık kazanmaya devam ediyoruz okullarda bu kripto para piyasasını hiç duyduk mu ya da borsaları yatırımı. Anlatılacak olsaydı da öcü gibi anlatırlardı...