Abi parası olan için ve ihtiyaç olmayan bir para için iyi bir yatırım ama süre çok uzun değil mi? 5 sene sonra.
Tabi bizim gibiler 5 sene sonra çıkıp vay beee bir zamanlar neymiş diyecek ama bana uzun gelen bir zaman dilimi. Ben x2-3 yapsın yaşamımı sürdürme derdindeyim ama imkanım olsa bu listedekileri alır beklerim
Hisse senedi yatırımını şu şekilde yapmanızı tavsiye ederim. Yatırım bütçenizi bölün.
100 biriminiz varsa, bunun 60 birimi biriktirdiğiniz bu hisselerde olsun. 20 birimi nakit dursun 20 birimi al-sat x2 x3 spekülatif kısım.
20 yi 40 mı yaptınız 6 ayda. hemen 20 sini biriktirdiğiniz hisselere ek alım yapın. gene 20 ile kumara devam.
Başka türlü olmuyor olamıyor.
Ben borsayı bahçe ekmek gibi düşünüyorum.
Elde belli bir miktar tohum, gübre ve arazi var.
Bu araziye çeşitli tiplerde bitkiler ekiyorum sonra gübrelerini vererek sulamaya başlıyorum.
Zaman içinde bir kısmı yılın belli dönemlerinde olgunlaşıp meyve (temettü) veriyor. Bazıları meyve vermiyor ama boy atıyor dallanıp budaklanıyor, koca ağaç oluyor. (büyüme hisseleri) Bazılarına da böcekler, salyangozlar dadanıp bitkilerin içine ediyor. (bunlar iş yapamıyor, çok borç alarak batıyor veya batma seviyesine geliyor

) Bunların arasından umutsuz olanları bahçeden söküp (satıp) yerlerine başka bitki dikiyorum veya eldeki öbür bitkilerin kök sayısını arttırıyorum.
Kenarda sizin verdiğiniz örnektekine yakın bir miktar para tutuyorum. (Bunlar acil durumlar için takviye su, gübre, ilaç) Daha fazla para lazım olursa o boy atanlardan satış yaparak nakit yaratıyorum.
Bu stratejide vade yok. Stres de yok, keder de yok. Ama bu stratejiyi hayata geçirebilmek için her ay kenara birikim olarak ayırabileceğiniz bir işinizin olması şart. 10 sene boyunca bu şekilde birikim yapan birisinin kenarda hatırı sayılır bir varlığa ve pasif getiriye ulaşması için bundan başka garantili yol göremiyorum.
Tarla sahibi adam her sene elindeki tarlanın piyasa fiyatını takip ediyor mu? Etmiyor. Bist'teki birikimimi de aynı mantıkla yönetiyorum. Herkese uymaz tabi benim tarzım bu.
Küçük bir fidan dikip sulamaya başlayın, 10 sene sonra bakacaksınız ki orman olmuş. Bağımlılık yapıyor. Kaybedip, kazanmak olarak bakmayın olaya. Öyle bakarsanız strese girersiniz hiçbir şey kazanamazsınız.