Bitcoin Forum
June 09, 2026, 10:29:13 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 31.0 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 [2]  All
  Print  
Author Topic: NYM VPN  (Read 243 times)
This is a self-moderated topic. If you do not want to be moderated by the person who started this topic, create a new topic.
slackovic
Legendary
*

Activity: 3192
Merit: 1527

View Profile
Today at 06:03:56 AM

/snip

a sto se tice tog kako anonimni VPN servisi "ne moraju" dati podatke o pravoj IP korisnika najbolje ti je procitati o tome kako je 2023. svedska policija fizicki upala u Mullvadove urede s nalogom za zapljenu racunala i otisli su praznih ruku jer nisu imali sto za uzeti  Grin. VPN servisi koji drze logove stvarno moraju predati podatke na sudski nalog ali pravi no log servisi su napravljeni tako da nemaju sto predati. Evo bas Mullvad kao primjer, oni koriste RAM only servere (podaci nestanu na restartu), ne koriste email ni ime pri registraciji i prosli su audite koji to potvrduju

Jasno je meni da "no log" VPN servisi ne zapisuju podatke pa onda nemaju što niti predati policiji. Ali mi nije jasno zašto oni ne moraju zapisivati podatke, a VPN servisi koji imaju logove moraju spremati podatke. Siguran sam da bi svi VPN servisi rado bili "no log" ali neki iz određenog razloga to ne moraju biti. Recimo ja sam bio uvjeren da svi ti "no log" VPN servisi zapravo spremaju podatke da zaštite sebe, samo što još nisu bili prisiljeni predati ih policiji. Ali ako kažeš da je od Mullvada policija tražila podatke i nije ih dobila, očito imaju neku foru/caku zašto ne moraju spremati, a da pritom svejedno nisu odgovorni za ništa.

██████▄██▄███████████▄█▄
█████▄█████▄████▄▄▄█
███████████████████
████▐███████████████████
███████████▀▀▄▄▄▄███████
██▄███████▄▀███▀█▀▀█▄▄▄█
▀██████████▄█████▄▄█████▀██
██████████▄████▀██▄▀▀▀█████▄
█████████████▐█▄▀▄███▀██▄
███████▄▄▄███▌▌█▄▀▀███████▄
▀▀▀███████████▌██▀▀▀▀▀█▄▄▄████▀
███████▀▀██████▄▄██▄▄▄▄███▀▀
████████████▀▀▀██████████
 BETFURY ....█████████████
███████████████
███████████████
██▀▀▀▀█▀▀▄░▄███
█▄░░░░░██▌▐████
█████▌▐██▌▐████
███▀▀░▀█▀░░▀███
██░▄▀░█░▄▀░░░██
██░░░░█░░░░░░██
███▄░░▄█▄░░▄███
███████████████
███████████████
░░█████████████
█████████████
███████████████
███████████████
██▀▄▄▄▄▄▄▄▄████
██░█▀░░░░░░░▀██
██░█░▀░▄░▄░░░██
██░█░░█████░░██
██░█░░▀███▀░░██
██░█░░░░▀░░▄░██
████▄░░░░░░░▄██
███████████████
███████████████
░░█████████████
Pmalek
Legendary
*

Activity: 3514
Merit: 9300

View Profile
Today at 07:58:46 AM
Merited by slackovic (1)

Jasno je meni da "no log" VPN servisi ne zapisuju podatke pa onda nemaju što niti predati policiji. Ali mi nije jasno zašto oni ne moraju zapisivati podatke, a VPN servisi koji imaju logove moraju spremati podatke. Siguran sam da bi svi VPN servisi rado bili "no log" ali neki iz određenog razloga to ne moraju biti. Recimo ja sam bio uvjeren da svi ti "no log" VPN servisi zapravo spremaju podatke da zaštite sebe, samo što još nisu bili prisiljeni predati ih policiji. Ali ako kažeš da je od Mullvada policija tražila podatke i nije ih dobila, očito imaju neku foru/caku zašto ne moraju spremati, a da pritom svejedno nisu odgovorni za ništa.
Da li čuvaju podatke ili ne zavisi i od toga gdje su te kompanije registrovane i kakvi zakoni regulišu taj vid poslovanja. VPN provajder može da izabere da li da čuva podatke koji mogu identifikovati korisnike ili ne. Ako čuvaju i surađuju sa državnim organima život će im sigurno bit lakši nego onima koji ne surađuju. Tako je u svemu. Mnogi će izabrati ovaj jednostavniji put koji nije tako mučan.

Nisu svi VPN-ovi namijenjeni onima koji žele 100% anonimnost. Npr, ti možeš koristiti VPN da bi gledao američki Netflix ili britanski BBC. Tu ti ne treba apsolutna anonimnost već dovoljno brz VPN s kojim ćeš moći pratiti taj sadržaj bez trzanja i blokada. Ali neki 'whistleblower' ili novinar koji otkriva državne tajne ili curi podatke od interesa za javnost će tražiti bolju zaštitu za sebe iako će usluga možda biti sporija i teža za korištenje.

▄▄███████████████████▄▄
▄███████████████████████▄
████████████████████████
█████████████████████████
████████████████████████
████████████▀██████▀████
████████████████████████
█████████▄▄▄▄███████████
██████████▄▄▄████████████
████████████████████████
████████████████▀▀███████
▀███████████████████████▀
▀▀███████████████████▀▀

EARNBET 
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
███████▄▄███████████
████▄██████████████████
██▀▀███████████████▀▀███
▄████████████████████████
▄▄████████▀▀▀▀▀████████▄▄██
███████████████████████████
█████████▌██▀████████████
███████████████████████████
▀▀███████▄▄▄▄▄█████████▀▀██
▀█████████████████████▀██
██▄▄███████████████▄▄███
████▀██████████████████
███████▀▀███████████
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██

▄▄▄
▄▄▄███████▐███▌███████▄▄▄
█████████████████████████
▀████▄▄▄███████▄▄▄████▀
█████████████████████
▐███████████████████▌
███████████████████
███████████████████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀

King of The Castle 
 $200,000 in prizes
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██

62.5% 

RAKEBACK
BONUS
Ceemv22
Copper Member
Newbie
*

Activity: 14
Merit: 17

View Profile
Today at 08:51:57 AM
Merited by slackovic (1)

ako kažeš da je od Mullvada policija tražila podatke i nije ih dobila, očito imaju neku foru/caku zašto ne moraju spremati, a da pritom svejedno nisu odgovorni za ništa.

ta fora/caka o kojoj pricaj je zapravo puno jednostavnije nego sto zvuci, nije da Mullvad ima neku posebnu dozvolu da ne drzi logove. obrnuto je: u vecini zemalja (ukljucujuci i Svedsku gdje je Mullvad registriran) ne postoje zakoni koji tjeraju VPN da proaktivno sprema logove, znaci logiranje nije obaveza nego izbor.

zato pravo pitanje nije "zasto Mullvad ne mora spremati" nego "zasto drugi biraju spremati" a to rade iz svog interesa, ne zbog zakona. jer kao sto je Pmalek rekao to je laksi zivot s vlastima, jeftinija infrastruktura (no log RAM only setup je skuplji i tezi za izvest), a kod besplatnih VPNova logiranje je cesto i izvor zarade jer prodaju te podatke.

i tu je cijela fora/caka: sudski nalog te moze prisiliti da predas ono sta imas, ali te ne moze prisiliti da stvoris nesto sto nikada nisi ni imao  Grin, nema kazne za to sto nemas podatke ako ih nisi ni bio duzan imat. zato je policija i otisla praznih ruku a MUllvad nije odgovoran za to, nisu prekrsili nikakvu obavezu, jednostavno nisu imali sto za uzet.

bitno je samo gdje je VPN registriran jer neke zemlje ipak imaju data retention zakone, Mullvad je u Svedskoj bas zato jer takve obaveza za VPNove nema
slackovic
Legendary
*

Activity: 3192
Merit: 1527

View Profile
Today at 11:18:41 AM

Da li čuvaju podatke ili ne zavisi i od toga gdje su te kompanije registrovane i kakvi zakoni regulišu taj vid poslovanja. VPN provajder može da izabere da li da čuva podatke koji mogu identifikovati korisnike ili ne. Ako čuvaju i surađuju sa državnim organima život će im sigurno bit lakši nego onima koji ne surađuju. Tako je u svemu. Mnogi će izabrati ovaj jednostavniji put koji nije tako mučan.

Nisu svi VPN-ovi namijenjeni onima koji žele 100% anonimnost. Npr, ti možeš koristiti VPN da bi gledao američki Netflix ili britanski BBC. Tu ti ne treba apsolutna anonimnost već dovoljno brz VPN s kojim ćeš moći pratiti taj sadržaj bez trzanja i blokada. Ali neki 'whistleblower' ili novinar koji otkriva državne tajne ili curi podatke od interesa za javnost će tražiti bolju zaštitu za sebe iako će usluga možda biti sporija i teža za korištenje.

ta fora/caka o kojoj pricaj je zapravo puno jednostavnije nego sto zvuci, nije da Mullvad ima neku posebnu dozvolu da ne drzi logove. obrnuto je: u vecini zemalja (ukljucujuci i Svedsku gdje je Mullvad registriran) ne postoje zakoni koji tjeraju VPN da proaktivno sprema logove, znaci logiranje nije obaveza nego izbor.

zato pravo pitanje nije "zasto Mullvad ne mora spremati" nego "zasto drugi biraju spremati" a to rade iz svog interesa, ne zbog zakona. jer kao sto je Pmalek rekao to je laksi zivot s vlastima, jeftinija infrastruktura (no log RAM only setup je skuplji i tezi za izvest), a kod besplatnih VPNova logiranje je cesto i izvor zarade jer prodaju te podatke.

i tu je cijela fora/caka: sudski nalog te moze prisiliti da predas ono sta imas, ali te ne moze prisiliti da stvoris nesto sto nikada nisi ni imao  Grin, nema kazne za to sto nemas podatke ako ih nisi ni bio duzan imat. zato je policija i otisla praznih ruku a MUllvad nije odgovoran za to, nisu prekrsili nikakvu obavezu, jednostavno nisu imali sto za uzet.

bitno je samo gdje je VPN registriran jer neke zemlje ipak imaju data retention zakone, Mullvad je u Svedskoj bas zato jer takve obaveza za VPNove nema

Da, tako nekako sam i ja mislio. Ali iz nekog razloga sam smatrao da svaka država (barem ove "zapadnije" države) traži da VPN servisi spremaju logove. Zapravo mi je iznenađujuće da Švedska dozvoljava "no log" politiku VPN-ova jer svi znamo koliko državna tijela vole regulativu i koliko vole imati moć da prate sve i svakoga.

U svakom slučaju hvala na informacijama. Rijetko mi je potreban VPN, ali kad mi treba, ostat ću pri Mullvadu.

██████▄██▄███████████▄█▄
█████▄█████▄████▄▄▄█
███████████████████
████▐███████████████████
███████████▀▀▄▄▄▄███████
██▄███████▄▀███▀█▀▀█▄▄▄█
▀██████████▄█████▄▄█████▀██
██████████▄████▀██▄▀▀▀█████▄
█████████████▐█▄▀▄███▀██▄
███████▄▄▄███▌▌█▄▀▀███████▄
▀▀▀███████████▌██▀▀▀▀▀█▄▄▄████▀
███████▀▀██████▄▄██▄▄▄▄███▀▀
████████████▀▀▀██████████
 BETFURY ....█████████████
███████████████
███████████████
██▀▀▀▀█▀▀▄░▄███
█▄░░░░░██▌▐████
█████▌▐██▌▐████
███▀▀░▀█▀░░▀███
██░▄▀░█░▄▀░░░██
██░░░░█░░░░░░██
███▄░░▄█▄░░▄███
███████████████
███████████████
░░█████████████
█████████████
███████████████
███████████████
██▀▄▄▄▄▄▄▄▄████
██░█▀░░░░░░░▀██
██░█░▀░▄░▄░░░██
██░█░░█████░░██
██░█░░▀███▀░░██
██░█░░░░▀░░▄░██
████▄░░░░░░░▄██
███████████████
███████████████
░░█████████████
Ceemv22
Copper Member
Newbie
*

Activity: 14
Merit: 17

View Profile
Today at 02:30:08 PM

U svakom slučaju hvala na informacijama. Rijetko mi je potreban VPN, ali kad mi treba, ostat ću pri Mullvadu.

nema na cemu, drago mi je ako je pomoglo  Smiley

Mullvad je solidan izbor, tu ne mozes pogrijesiti
Pages: « 1 [2]  All
  Print  

Jump to: