Bitcoin Forum
July 02, 2026, 10:24:29 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 31.0 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 [2]  All
  Print  
Author Topic: koje platforme/brokere koristite za ETFove?  (Read 334 times)
Ceemv22 (OP)
Copper Member
Jr. Member
*

Activity: 41
Merit: 35

View Profile
June 30, 2026, 10:19:44 PM

Podrzavam ovu ideju, mozda ne bi bilo lose pokrenuti poseban thread za ovo.

slazem se, mozda i napravim zaseban thread kada skupim malo vise konkretnih iskustava da ima smisla. ovaj je krenuo kao moje pitanje pa se prirodno vise vrtilo oko platformi ali tema "realna iskustva sa ETF/S&P za nas iz hr/regije" bi moga biti korisna

i slazem se s danijelom oko diverzifikacije, meni je cijela poanta i bila krenuti polako s nekim broad market ETFom kao protutezom cryptu, bas da ne budu sva jaja u istoj kosari  Grin
Daniel91
Legendary
*

Activity: 3626
Merit: 1937

View Profile WWW
July 01, 2026, 08:45:33 AM

slazem se, mozda i napravim zaseban thread kada skupim malo vise konkretnih iskustava da ima smisla. ovaj je krenuo kao moje pitanje pa se prirodno vise vrtilo oko platformi ali tema "realna iskustva sa ETF/S&P za nas iz hr/regije" bi moga biti korisna

i slazem se s danijelom oko diverzifikacije, meni je cijela poanta i bila krenuti polako s nekim broad market ETFom kao protutezom cryptu, bas da ne budu sva jaja u istoj kosari  Grin

Hvala, to govorim iz praktičnog i osobnog iskustva.
Meni se trenutno moja investicija u 1 start up od prije 5 godina već sada puno više isplatila nego da sam ta sredstva nastavio držati u btc.
Start up je od onda narastao 6 X sa daljnjom tendencijom rasta od 5-10 X zbog širenja u regiji dok je btc od onda, po trenutnoj cijeni, narastao tek 2x pa je to bio sjajan djelomičan izlaz iz crypta i odličan primjer kako diverzifikacija može pomoći u rastu osobnog portfelja.
Naravno, bilo je malo i rizika u početku jer sa start upovima uvijek riskiraš ali u mojem slučaju se isplatilo i očekujem izlaz za 3-4 godine sa zaradom 25-40x.
Sa btc takav rast ipak nije realan (osim za one koji su ušli u btc priču kada je btc bio ispod 1000 $).

▄▄████████████████████▄▄
▄███████▀▀██████▀▀███████▄
████████████████████████
████████▄▄██████▄▄██████

████████████████████████
██▄▄█████████████▄▄██████
██▀▀██████████████████▄▄██
██████▀▀██████████████▀▀██
██████████████████████████
██████▀▀██████▀▀████████
████████████████████████
▀███████▄▄██████▄▄███████▀
▀▀████████████████████▀▀

DΞX.fo 
▄▄██████
█████████
██████████
█████████
██████████
█████████
▀▀██████

▄███████
▄██████████
████████████
█████████████
█████████████
|
▄▄█
▄████▀
▄███▀
▄██▀▄██
█████▀▀
███████
████████
▀██▄████
▄████▄▄
▄█████▀███
▄█████▀████
█████▀███████
▀██▀█████████
|  BTC     XMR  
  DAI     LTC  
   Fees  0.8%    
]Bitcointalk Archive 📚
Visu
Ceemv22 (OP)
Copper Member
Jr. Member
*

Activity: 41
Merit: 35

View Profile
July 01, 2026, 03:38:38 PM

Meni se trenutno moja investicija u 1 start up od prije 5 godina već sada puno više isplatila nego da sam ta sredstva nastavio držati u btc.
Start up je od onda narastao 6 X sa daljnjom tendencijom rasta od 5-10 X zbog širenja u regiji dok je btc od onda, po trenutnoj cijeni, narastao tek 2x pa je to bio sjajan djelomičan izlaz iz crypta i odličan primjer kako diverzifikacija može pomoći u rastu osobnog portfelja.
Naravno, bilo je malo i rizika u početku jer sa start upovima uvijek riskiraš ali u mojem slučaju se isplatilo i očekujem izlaz za 3-4 godine sa zaradom 25-40x.
Sa btc takav rast ipak nije realan (osim za one koji su ušli u btc priču kada je btc bio ispod 1000 $).

iskreno meni je startup malo drugaciji rizik-profil od ETFa. doduse, jedan startup moze 25x ali moze i na nulu dok mi je broad market ETF vise onaj "dosadni" dio portfelja koji ne mora eksploridati nego samo polako i sigurno raditi svoje. ali to je vise stvar toga sto svatko trazi razlicitu ulogu od svakog dijela portfelja, tebi je taj startup ocito odlicno prosao  Cheesy
Daniel91
Legendary
*

Activity: 3626
Merit: 1937

View Profile WWW
Today at 05:47:01 AM

iskreno meni je startup malo drugaciji rizik-profil od ETFa. doduse, jedan startup moze 25x ali moze i na nulu dok mi je broad market ETF vise onaj "dosadni" dio portfelja koji ne mora eksploridati nego samo polako i sigurno raditi svoje. ali to je vise stvar toga sto svatko trazi razlicitu ulogu od svakog dijela portfelja, tebi je taj startup ocito odlicno prosao  Cheesy

Da, slažem se.
Po meni idealan osobni portfelj bi bio kombinacija niskorizičnih, srednjerizičnih i visokorizičnih financijskih ulaganja.
Recimo, u porfelju bi mogli biti crypto, ETF-ovi, investicijski fondovi, dionice, te zlato i start ovi.
To je samo jedan mogući primjer a do sada sam shvatio jednu istinu, da prava diverzifikacija nije ulagati u različite kriptovalute već u različite klase imovine jer ako sve imaš uloženo u istu klasu imovine i krene trend pada, sve ti pada.

▄▄████████████████████▄▄
▄███████▀▀██████▀▀███████▄
████████████████████████
████████▄▄██████▄▄██████

████████████████████████
██▄▄█████████████▄▄██████
██▀▀██████████████████▄▄██
██████▀▀██████████████▀▀██
██████████████████████████
██████▀▀██████▀▀████████
████████████████████████
▀███████▄▄██████▄▄███████▀