Podrzavam ovu ideju, mozda ne bi bilo lose pokrenuti poseban thread za ovo.
slazem se, mozda i napravim zaseban thread kada skupim malo vise konkretnih iskustava da ima smisla. ovaj je krenuo kao moje pitanje pa se prirodno vise vrtilo oko platformi ali tema "realna iskustva sa ETF/S&P za nas iz hr/regije" bi moga biti korisna
i slazem se s danijelom oko diverzifikacije, meni je cijela poanta i bila krenuti polako s nekim broad market ETFom kao protutezom cryptu, bas da ne budu sva jaja u istoj kosari

Hvala, to govorim iz praktičnog i osobnog iskustva.
Meni se trenutno moja investicija u 1 start up od prije 5 godina već sada puno više isplatila nego da sam ta sredstva nastavio držati u btc.
Start up je od onda narastao 6 X sa daljnjom tendencijom rasta od 5-10 X zbog širenja u regiji dok je btc od onda, po trenutnoj cijeni, narastao tek 2x pa je to bio sjajan djelomičan izlaz iz crypta i odličan primjer kako diverzifikacija može pomoći u rastu osobnog portfelja.
Naravno, bilo je malo i rizika u početku jer sa start upovima uvijek riskiraš ali u mojem slučaju se isplatilo i očekujem izlaz za 3-4 godine sa zaradom 25-40x.
Sa btc takav rast ipak nije realan (osim za one koji su ušli u btc priču kada je btc bio ispod 1000 $).