Ovo nije jos jedan Bitcoin L2 kao Citra i drugi koji koriste Bitcoin ime samo kao marketing da bi gurao svoj scam token ili neki novi scam shitcoin .Spark bi trebalo da riješi dio problema koje Lightning ima
Moram biti iskren i reći da još uvijek ne razumijem kako radi Spark dubinski onako kako razumijem Lightning .Sa Lightningom radim već godinama i koristim ga u praksi. Zato imam mnogo jasnije dubinsko razumijevanje kako funkcioniše u pozadini
Svi znamo da za pravi self-custody Lightning treba imati svoj Bitcoin full node.Za nod potreban je solidan PC , a to danas košta nekoliko stotina tisuca sats. Zatim je potrebno otvarati Lightning kanale on-chain sa drugim korisnicima. Svaki kanal je 2-of-2 multisig transakcija na Bitcoin onchain.
Osim toga, kanalima se mora upravljati treba paziti na inbound i outbound likvidnost, balansirati kanale . Na Lightningu se može zaraditi i nešto sats od routinga.Lightning jeste odličan, ali za običnog korisnika self-custody lightning nije jednostavan.
Spark ima za cilj da riješi upravo ove nedostatke Lightninga.Znači više ne morate runati Bitcoin node, upravljati kanalima i balansirati likvidnost.
Dovoljno je da pošaljete bitcoin na wallet koji podržava Spark Layer 2, na primjer 200.000 sats-a, i već imate self-custody bitcoin koji je kompatibilan sa lightningom i spreman za normalno korištenje. Spark operatori su infrastruktura u pozadini.
Ovo još ne razumijem potpuno
Razumijem osnovnu ideju bitcoin se unutar Spark operatore može premještati praktično trenutno i bez feeja, dok se fee pojavljuje tek kada se izlazi prema Lightningu ili Bitcoin on chain.
Kod Lightninga transakcija prolazi kroz mrežu bitcoin nodova, kroz takozvani routing, i bitcoin routing nodovi mogu naplatiti mali fee za prosljeđivanje .
Kod Sparka je drugačije. Dok su satsi unutar Sparka, transferi između Spark korisnika su besplatni. Kada korisnik šalje prema Lightningu, u pozadini učestvuje Spark Provider i Bitcoin Lightning nod, koji izvršava Lightning plaćanje i naplaćuje određeni fee.
Dakle Spark pokušava sakriti kompleksnost od korisnika nema otvaranja kanala, nema balansiranja likvidnosti i nema routinga kojim se korisnik mora baviti direktno.
Vidim da Spark jako brzo integrišu mnogi servisi
Juče sam vidio da je Polymarket, jedno od najvećih predikcijskih tržišta, ubacio Bitcoin Lightning depozite preko Sparka.
Radar Chat, aplikacija za privatne poruke bazirana na Signalovoj open-source tehnologiji, integriše chat i Bitcoin Lightning plaćanja oni rade preko Sparka
https://x.com/RadarChat/status/2074523998596055061Radar Chat vam daje self-custody Spark wallet direktno unutar chat aplikacije.
Dobijete Lightning adresu u obliku emaila i odmah možete slati i primati self-custody bitcoin preko Lightninga, bez potrebe da sami runate node, otvarate kanale ili balansirate likvidnost.
Kako sam ja razumio, ali nisam 100% siguran da li je baš tako
Kod Lightninga, kada otvaraš kanal sa drugim bitcoin nodom, ta dva noda prave on-chain Bitcoin transakciju kojom se satsi zaključavaju u 2 od 2 multisig.To znači da obje strane imaju po jedan ključ.Nijedna strana ne može sama ukrasti sredstva iz kanala ili promijeniti saldo kako joj odgovara.Ali svaka strana može sama zatvoriti kanal kroz unilateral force close, ako druga strana nije online ili ne sarađuje. Kada se kanal zatvori, konačno stanje se settlementuje nazad on-chain
Kod Sparka ne otvaraš klasični Lightning kanal sa drugim bitcoin nodom već sa Spark operatorom.Dok su transakcije unutar Spark operatera one su besplatne. Kada Spark operator prosljeđuje plaćanje dalje prema Lightningj tada se naplaćuje fee.Slično kao kod Lightninga, operator ne bi trebalo da može pobjeći sa sredstvima korisnika. Ovdje još ne razumijem potpuno kako je to tehnički osigurano, ali koliko sam shvatio, princip je sličan kao kod lightning kanala korisnik može unilateralno povući svoja sredstva nazad na Bitcoin on chain čak i ako se Spark operator ugasi ili prestane sarađivati.