Ayı sezonlarında Bitcoin unutuluyor. Büyük düşüşler haricinde ana akım medyada pek sık göremiyorsunuz. Şu an Bitcoin'in düşük zamanları olmasına rağmen fiyat 60 bin doların üzerinde. Bu senenin böyle geçeceğini defalarca söylemiştik.
Bence artık mBTC'nin günlük hayata geçişinin konuşulması gerekiyor. Sıradan bir insan asla 1 Bitcoin alamaz. Fiyatın bu kadar yüksek olması potansiyel alıcılar için korkutucu duruyor. 1 mBTC ise herkes için ulaşılabilir bir miktar. Belki buna farklı bir isim vermek gerekir.
Artık Lightning dönemini de düşünülerek mBTC yerine sat ifadesinin daha mantıklı olabileceğini düşünüyorum. Zaten yakında bir kaç on yıl içerisinde günlük hayatın içerisinde ödeme yöntemi olarak Lightning sistemini göreceğimizi düşünüyorum, umarım yanılmam. Orada bir sakızı bile bitcoin satoshileri ile almak mümkün olduğu için sat ifadesinin hayatımıza girmesi daha iyi olurdu. Sonuçta 1mBTC, 0.001
BTC ettiği için bu konuda biraz büyük bir para birimi olarak kalabilir.
1 sat = 1 sat
1 mBTC = 100.000 sat
Yani insanlara hafiften psikolojik olarak rahatlama hissi de verebilir bu. 1 mBTC’m var demek yerine 100 bin sat’ım var demeleri gibi. Bunu bir kaç sene önce milyonlarca, trilyonlarca alınıp zirve dönemini yaşayan shitcoinlerden anımsayın, insanlar komik şekilde 1 dolar olsa diye hesap yapıyorlardı.
Günlük hayata kesinlikle alternatif bir kavram girmeli, sonuna kadar katılıyorum.