Bitcoin Forum
April 30, 2024, 10:13:42 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
  Home Help Search Login Register More  
  Show Posts
Pages: [1]
1  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Presearch Arama Motoru İle Arama Yaparak Token Kazanma on: July 21, 2018, 01:54:47 AM
Sonunda bu da oldu. Presearch adında açık kaynak kodlu ve merkezi olmayan bir altyapıya sahip bir arama motoru, yapılan arama başına kullanıcılarına ödül olarak kendi tokenını veriyor. Günde maximum 8 free token kazanma limiti var ki bunun için arama motorunun 32 defa kullanılması gerekiyor. Coinmarketcap’te şuanki fiyatı  0,120896 dolar olarak gözüküyor. Yani kabaca bir gündeki kazanç 1 doları buluyor. Bu arada ocak ayındaki boğa döneminde fiyatı 0,80 dolarmış. Tabii öncelikle siteye üye olunması gerekiyor, kayıt olduktan sonra yapılan aramalar için gelen tokenlar bakiye olarak sayfada gözüküyor. İstenirse Google arama motoru Presearch sitesi üzerinden girilerek kullanılabiliyormuş ayrıca. Ben şahsen deneyip kullanmadım ama belki denemek isteyenler olacaktır. Bu yüzden burada paylaşmaya karar verdim.
Site linki: https://www.presearch.org/login
2  Local / Türkçe (Turkish) / İnternette Güvenliğimizi Bir Üst Seviyeye Taşıma on: July 16, 2018, 01:58:13 AM

İnternet artık olmadığı kadar hayatımızın içine girdi. Onlarca farklı site ve uygulamaya ait şifre ve kullanıcı adı bilgilerini kullanıyoruz ve bu sayı her geçen gün artıyor. Mail hesapları, sosyal medya hesapları, bankacılık uygulamaları, crypto işiyle uğraşanlar için borsa hesapları bu liste uzayıp gidiyor.

Güvenlik bu yüzden çok önemli ve herkesin kendi internet güvenliğini sağlaması gerekiyor. Peki ama nasıl yapacağız bunu. Bu başlıkta önemli olanlarını kısaca açıklamaya çalışacağım.

Mail Hesapları ve Borsa Hesapları İçin 2 Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanın

Mail hesapları çok kilit noktada öneme sahip. Bu yüzden onları çok sağlam bir şekilde hackerlardan korumamız gerekiyor. Eğer birisi mail şifresini ele geçirirse resetleme yaparak diğer tüm hesapları kontrol altına alabilir. Ayrıca alternatif e-posta adresleri, kişisel veriler, kişisel fotoğraflar, arkadaşlarınız, iş ilişkisinde bulunduğunuz kişi firma bilgileri, aileniz, kredi kartı numaralarınız, banka hesap numaralarınız, kripto ile alakalı olarak kullandığınız tüm exchange bilgileri gibi o mail hesabınıza bağlı olan neler varsa hepsi tehlike altına girebilir.
Şifrelerin tahmin edilmesi çok zor olacak şekilde özel karakter ve büyük küçük harf ve rakam kombinasyonlarından oluşması gerektiğini herkes biliyor zaten. Buna ek olarak 2 faktörlü doğrulamanın da mutlaka aktif edilmesi kesinlikle yararınıza olacaktır. Bu forumda üye olan çoğunluk, borsalarda trade mutlaka yapıyordur, dolayısıyla paralarımızı emanet ettiğimiz bu sitelerde ve kullandığımız mail adreslerinde mutlaka 2 faktörlü kimlik doğrulamayı aktif edelim.

Gmail:  https://myaccount.google.com/signinoptions/two-step-verification/enroll-welcome?pli=1

Hotmail:  https://account.live.com/proofs/EnableTfa?mkt=tr-tr&mpsplit=1

Yahoo:  https://login.yahoo.com/account/security?scrumb=.EmDnjKUtyW

Yandex: https://yandex.com.tr/support/passport/authorization/twofa-on.html

2 Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir ve Neden Önemlidir diyenler için gelsin.
https://teknobolge.com/nedir/iki-faktorlu-kimlik-dogrulama-nedir


Telefonunuza Şifre Koyun

Artık telefonlarımızda her şeyi taşır hale geldik, bu yüzden en öncelikli korumamız gereken şeylerin başında geliyor. Bazı insanların hiç şifre, desen çizme  ya da parmak izi ile giriş gibi extra güvenlik sunan yöntemleri kullanmadığını görüyorum ki bu kesinlikle çok tehlikeli. Yine tahmin edilmesi güç olacak bir şifre seçilmesi en sağlıklı yol olacaktır. Bu arada eğer aşağıdaki kombinasyonlardan birini kullanıyorsanız hemen değiştirmenizi öneririm. Çünkü tahmin edilmesi en kolay olanlar genelde bunlarmış.



Her bir hesap, uygulama için farklı şifre kullanın.

Biliyorum kullandığımız onlarca farklı hesap olunca her birine farklı şifre seçersek şifreleri hatırlamak çok zorlaşıyor ama maalesef başka bir çözüm de yok. Tek bir şifre kullanıyor olsak bir hacker aynı günde bütün hesaplarımızı ele geçirebilirdi ki bu müthiş yıpratıcı bir durum olurdu. Bu yüzden sıkılmadan yorulmadan bunu uygulayacağız. Ayrıca kullandığımız şifreleri cep telefonunda ya da bulut uygulamalarında saklamayı hiç düşünmeyin. Oralara yüklenen her belgenin okunma, kopyasının alınma riski vardır. 

En geleneksel ve en güvenlikli metot olan bir deftere not almak iyi bir çözüm olabilir ya da password manager gibi uygulamalar kullanılabilir.
123456, password, abc123, 111111 gibi çok kolay şifrelerden kesinlikle uzak durun. Güçlü bir şifre 10 karakterden uzun olmalı ve içerisinde büyük küçük harf, rakam ve özel sembol içermeli.

Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst, Kate Upton, Mark Zuckerberg gibi pek çok ünlü bu kurala uymadığı için hackerların kurbanı oldu. Örneğin Zuckerberg'in şifresi dadada idi ve aynı şifreyi pek çok farklı sosyal medya hesabında kullandığı ortaya çıktı.



Mesajlaşma Uygulaması Olarak Signal Kullanın

Signal aynı whatsapp gibi popüler bir mesajlaşma uygulaması ama gönderilen bütün veriler encrypt edilerek gönderildiği için bir başkası tarafından ele geçirilme riski yok. Tabii en azından söylenen bu, internette iseniz hiçbir zaman güvenli değilsiniz. Bu yüzden çok gizli özel belge ve fotoğrafların gönderilmemesi en doğru çözüm bu tür uygulamalarla.

İnternet Tarayıcısı Olarak Tor Browser Kullanın

Chrome, Firefox veya normalde kullandığınız tarayıcıların yerine Tor Tarayıcısını kolayca indirip yükleyebilirsiniz. Tor tarayıcısında yapılan her şey gizli ve güvenlidir.
Tor, ağa girmeden önce verileri şifrelenmiş paketler halinde gruplar ve gönderen hakkında bilgi edinmek için kullanılabilecek kaynak, boyut, varış yeri ve zamanlama gibi bilgileri içeren paket bölümünü kaldırır (bu size ait olur).
Hükümetler ve bilgisayar korsanları gibi etkinliğinizi izlemeyi deneyen herkese karşı  anonimlik ve güvenlik sağlar.

Public Wifi Kullanmayın

Yapabiliyorsanız 3G – 4G gibi mobil internet alternatiflerine yönelin. Bunların hacklenmesi oldukça zordur. Kafe, restoran, havaalanı gibi kamuya açık yerlerde yaptığınız internet aramaları, gönderilen ve alınan mailler ve sitelere girişte kullandığınız kullanıcı adı şifrelerin okunması ve kopyalanması riski her zaman göz önünde bulundurulmalı. İnternette bu tür şeylere erişim izni sağlayan pek çok yazılımın olduğu unutulmamalı. Bu işlerde biraz bilgisi olan bir kişi böylelikle tüm bilgilerinize kolayca ulaşabilir.

Daha da güvenlik sağlamak için VPN kullanımıda düşünülebilir. Böylece tüm internet trafiği nerede olursanız olun şifrelenecektir.
Tüm bunlara ek olarak gelen maillerde mesajlarda şüpheli gözüken hiçbir linke tıklamayın, tanıdığınız kişiden gelse bile. Çoğu zaman tanıdığınız kişinin hesabı hacklenmiş olabilir ve oradan gelecek linke tıklamanız sizinde hesabınızın ele geçirilmesine yol açabilir.

Belki bütün bu adımların hepsini uygulamak biraz paranoid gözükmeye yol açabilir ama devir internet devri ve işi kesinlikle şansa bırakmamak ve gereken tüm tedbirleri almak ilerde üzülmemek adına yapılacak en doğru şey gibi geliyor bana. Tabii şunu hiçbir zaman unutmamakta fayda var, internette yüzde yüz güvenlik diye bir şey asla mümkün değildir ama en azından alınacak bazı önlemlerle güvenlik seviyesi oldukça yukarılara çekilebilir.

Sizlerin de ekleyeceği şeyler muhakkak vardır, yorumlarınızda belirtirseniz sevinirim.




3  Alternate cryptocurrencies / Altcoin Discussion / What is Soft Cap and Hard Cap and Why it's Essential to Understand on: June 21, 2018, 01:05:17 AM
Cappped ICOS consist of two stages called soft cap and hard cap. Soft cap is  minimum amount of contributions that an ICO needs to raise.
Soft caps are usually easy to reach and are considered successful when that amount raised. In fact, most projects reach this goal in a short time.
If an ICO is unable to raise that amount it may be cancelled and the raised funds returned to the investors.


But the process may be different in some projects. The company does not cancel the project and then enters life support mode.
At this stage, it is important for the company to share all developments with its investors in a transparent manner.


As for Hard Cap, that is the maximum amount of funds that would be raised.
Most of the projects set the hard cap very high and this is not easy to reach.
But some famous projects can create huge hype and reach it with ease in the first few hours, even minutes, just after sales started.

If an ICO reaches hard cap, project stop accepting additional funding and the sale of tokens is halted.
This is important because if the company does not return the money, the red flag situation occurs about that project.


Before investing in an ICO, it would be wise to do a thorough research on the project. Soft cap and hard cap will give us some information about the campaign conducted.
If it seems difficult to reach soft cap, it might be a good idea to wait for ICO's last days. In this way, you get much more robust data about the project.
Will it be able to continue its own path as planned or will it be a dangerous investment for you?

Remember, if something seems like a scam, it probably is.
Anyone who wants to invest in ICO, please read the whitepaper of the project before going further.
You should determine what you expect from a real ICO, step by step. How the project will go and how the technology works.
You'll get this idea by examining charts, simulations, formulas, and other important data.
 
There are thousands ICOs and unfortunately most of them are scams which they aim to steal our money.
Every ICO has a certain risk. If someone offers no risk then probably you should think about it carefully.

General rule:
Never invest more than you are willing to lose.
4  Local / Alternatif Kripto-Paralar / En Tepedeki 100 Kriptonun Son ATH'lerinden Bu Zamana Kadarki Kayıpları on: June 19, 2018, 02:42:12 AM
Ocak ayından beri bir türlü bitmeyen ayı sozunu maaesef ortalığı duman etti. Aşağıdaki tabloda durum açıkça gözüküyor, işin kötüsü düşüş hala devam edecek mi, bununla ilgili hiç olumlu bir sinyal de yok ortada. Sanki altcoinler diplerini bulamamış gibi. Piyasada illaki kazananlar vardır ama çoğunluk kardan da olsa zarar etmiş durumda. Ne diyelim umarım bu tablonun tam tersine döndüğü anları da görürüz.
Bu arada kayıplar dolara karşı olarak hesaplanmış.


5  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Nedir Bu Soft Cap, Hard Cap ve ICO Yatırımcısı İçin Anlaşılması Neden Önemlidir? on: June 03, 2018, 11:20:16 PM
Öncelikle ICO’lar hakkında başarılı bir şekilde değerlendirme yapabilmek için ICO’nun Capped veya Uncapped metotlarından hangisini uyguladığına bakmamız gerekiyor.

Capped ICO’lar Soft Cap ve Hard Cap adı verilen iki aşamadan oluşur. Coin projesinin yoluna devam edebilmesi için firma minimum ve maksimum olmak üzere iki farklı yatırım miktarı belirler. Soft Cap’ler genellikle ulaşılması kolay hedeflerdir ve bu para toplandığında başarılı olarak addedilir. Esasında çoğu proje bu hedefe kısa süre içinde ulaşır. Ama tabii bu her proje için geçerli değildir, eğer yatırım yaptığınız ICO bu hedefi tutturamazsa kabus dolu günler yatırımcısını bekleyecek demektir. Proje büyük ihtimalle tamamen kapatılır ve toplanan tüm paralar yatırımcılarına geri iade edilir. Bu şekilde işlerse süreç,  yatırımcı açısından hayal kırıklığı dışında fazla bir kayıp yaşanmadan süreç tamamlanmış olur.

Ama bazı projelerde gidişat farklı şekilde işleyebilir. Firma projeyi iptal etmez, durdurmaz ve life support mode denilen yaşam destek modunda gerekli yatırım toplanana kadar yoluna devam etmeyi seçer. Artık bu aşamada firmanın şeffaf bir şekilde tüm gelişmeleri yatırımcısı ile paylaşması önemlidir. Yani firmanın güven veren bir tutum izlemesi ve geleceğe dair planları hakkında açık bir biçimde bilgilendirme yapması önem kazanıyor.

Gelelim Hard Cap’e. Demiştik ya firma kendisine ulaşılması gerken yatırım miktarlarını ICO safhasından önce belirler diye. Soft Cap minimum tutarı, Hard Cap ise maximum miktarı tarif etmiş oluyor.

Şuan halihazırda devam eden Hashrantal ICO sundan örnek verelim mesela. Firma Softa Cap için 5000 Ethereum, Hard Cap içinse 49.600 Ethereum miktarlarını belirlemiş. Hard Cap genellikle bayağı yüksek tutulur ve ulaşılması da kolay olmayan bir hedef olur. Ama bazı projeler oldukça sağlam olduğu ve iyi bir ekibe sahip olduğu için çok kısa bir sürede büyük bir HYPE yaratarak Hard Cap miktarını  satışlar başladıktan hemen sonraki ilk birkaç saat içinde, hatta dakikalar içinde yakalamayı başarabilirler.
Hedef tutturulduktan hemen sonra firmalar artık satış yapmayı durdurur ve fazladan yapılmış olan bağışlar ve yatırım tutarlarını geri iade ederler. Bu önemlidir çünkü eğer firma paraları geri iade etmezse red flag durumu oluşur o proje hakkında. Yani bir nevi dolandırıcı şüphesi oluşmuş olur kendisi hakkında. Sanki toplayabildiği kadar parayı toplayıp tüymeyi düşünmektedir.

Soft ve Hard Cap yapılma ve yapılmama durumlarında avantaj ve dezavantajlar var tabii. Örneğin yapılmama durumunda bir yatırımcı istediği miktarda coin, token alabilir. Eğer balina tabir ettiğimiz kişiler aldığı bu tokenları hemen satma yolunu seçerse malın fiyatını dramatik ölçüde düşürebilir ve diğer küçük yatırımcıların zarar etmesine yol açabilir. Hard Cap yapıldığında ise yatırımcı istediği miktarda satın alma yapamaz, bir limit belirlenmiştir ve bunu aşamaz, bu da tabii büyük balinaların oluşmasını engellemiş olur ve fiyatta ciddi gerilemeler yaşanmamış olur.

Arkadaşlar umarım bu yazı, konu hakkında hiç bilgi sahibi olmayan kişilere ufak da olsa bir bilgi kaynağı olur ve de fayda sağlar. ICO’lar eğer üzerinde çok detaylı araştırmalar yapıldıktan sonra alınırsa gerçekten de çok inanılmaz oranlarda yatırımcısına kazandırabilir. Her zaman kendi değerlendirmenizi kendiniz yapın, bir değil çok çok farklı kaynaklardan yararlanın ve acele etmeden son kararınızı verin.
Herkese yatırımlarında başarılar diliyorum.
6  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / Kripto Dünyasında En Sık Kullanılan Kısaltma ve Terimler on: May 28, 2018, 01:21:21 AM
Kripto dünyasına yeni giren kişiler için, kullanılan terimler ve kısaltmalar bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu yüzden internette sıklıkla karşılaşılacak olanlarını uzun bir listede tek başlık altında toplamak istedim.

HODL : En bilindik crypto terimlerinden birisi. Esasında Hold kelimesinin bir Reddit kullanıcısı tarafından yanlış yazılmış versiyonudur,ama popüler hale geldiği için bu kullanım devam etmiştir. Satın alınan coinin tutulması, satılmaması anlamına gelir. Hodler ise bekleyen, satmayan kişi oluyor.

FOMO (Fear of Missing Out) : Bir şeyi kaçırma, o trende bende olmalıyım hissinin kişide oluşması. Bir coinin fiyatı yükselmeye başlamıştır ve sizde daha da yükseleceği hissi oluşur bu yüzden sizi o coini fiyatı normalden pahalı da olsa almaya iter.

ROMO (Regret Of Missing Out) : Fırsatın, fırsatların bitip tükendiği hissinin oluşmasıyla gelen, keşke yapsaydım ya da tam tersi yapmasadım dedirterek sizi derin pişmanlığa itmesi. FOMO ve ROMO herkesin sıklıkla yaşadığı duygulardan en meşhur olanları. Unutmayın Crypto dünyasında fırsatlar hiç bir zaman bitmez, biri biter diğeri başlar en kötüsü.

FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) : Korku, Belirsizlik, Şüphe . Eğer piyasada yoğun korku umutsuzluk hakimse bu terim kullanılıyor. Bazen tek bir coin için bilinçli kara propaganda uygulanarak herkesin satış yapması sağlanır sonra düşük fiyattan balinalar tarafından tekrar toplanır.

Altcoins (Alternatif Coins) : Bitcoin dışındaki coinler.

Arbitrage : Borsalar arasında coin fiyatında farklar olmasını fırsat bilerek düşük fiyattan bir borsada alıp yüksekten bir başka borsada satma işlemi.

Proof of Work(POW) : Kısaca iş kanıtı anlamına gelir. Kötü niyetli kişileri sistemden elimine etmeyi amaçlayan bir protokoldür. Esasında cryptolardan önce de kullanılan bir sistem. Spam e-mailleri ve DDOS saldırılarını önlemek amacıyla geliştirilmiştir. Blockchain zinciri oluşturulurken bir işlem sistem üzerindeki diğer kişiler tarafından da doğrulandığı için örneğin kişi 1 Bitcoin ile iki defa harcama yapamaz. (Double Spending) . Madencilik hesaplamalarını yaparak fazladan yapılan sahte talepleri tespit ederek ağı saldırılardan korumuş olur.

Proof of Stake(POS) : Proof of Stake işlemleri doğrulamak için geliştirilmiş  bir algoritmadır ve amaç Proof of Work ile aynıdır. Bu algoritmaya göre coin’ler sistem başlamadan üretilmiştir ve herkes yaptığı yatırıma karşılık düşen coin miktarına göre sisteme dahil olur.
Proof of Work’te kendi gücünüzü artırmak isterseniz donanım yatırımı yaparak madencilik yapmanız gerekir. Daha güçlü ekran kartları daha fazla cihazla sisteme dahil olursunuz. Proof of  Stake’de ise gücünüzü artırmak için daha fazla ilgili coine yatırım yapmalı ve coinin kendi cüzdanında tutmalısınız. Her cüzdan sahibi bu sistemde doğrulayıcı görevi görür, tabii tuttuğunuz coin miktarı ne kadar yüksek olursa doğrulayıcı olarak kullanılma olasılığınız da artmış olur bu da size stake (pay-hisse) artı gelir olarak geri döner.

ICO (Initial Coin Offering) : Türkçesi ile Halka Arz anlamına geliyor. Bir girişimci yeni bir coin çıkarma kararı verdiğinde şirkete ait coin ya da tokenları şirket yönetiminde olmayan yatırımcıların alabilmesi amacıyla satışa çıkarıyor bu sayede kendi kasasına sermaye de eklemiş oluyor. Yalnız akılda tutulması gereken, esasında ortada somut birşeyin olmadığı. Çünkü ilgili coin daha ico aşamasında olduğu için herhangi bir borsada alım satımı yapılamaz. İlgili firma eğer kötü niyetli çıkarsa topladığı paralarla tüyebilir. Bu yüzden ico yatırımı yapılacaksa iyi bir araştırma yapılmalı ve proje a dan z ye incelenmelidir.

ATH (All Time High) : Bir coinin tarihinde ulaştığı en yüksek fiyat.

Volatility : Aşırı fiyat dalgalanması anlamına gelir. İlgili coin çok kısa bir süre içerisinde yüksek karlar getirebileceği gibi zarar da getirebilir.

Long/Longlama : İlerde değerinin artacağı düşünülen varlığı basitçe almak manasına gelir. Böylelikle artış gerçekleşirse satış yapar ve kara geçersiniz. Burada önemli nokta pozisyonu kapatmadan kara geçmiş sayılmazsınız, sadece pozisyonunuz kardadır, siz değil.

Short/Shortlama : Short pozisyonuna girmek longun tersine bir varlığın düşeceğini düşünerek işlem yapmaktır. Short pozisyon alan kişi halihazırda kendi elinde bulunmayan varlığı başkasından (aracı kurumdan) ödünç alarak yapar bu işlemi. Örneğin siz bitcoinin 10.000 dolar seviyesinden düşeceğini varsayıyorsunuz ama elinizde o an para yok arkadaşınızdan 1 btc aldınız ve hemen satış yaparak 10.000 dolara çevirdiniz bitcoini. Sonra beklediğiniz gibi oldu ve bitcoin fiyatı 9.000 doları buldu diyelim. Anında o fiyattan btc yi tekrar alarak 1000 dolar kara geçmiş olursunuz. Borcu ve komisyonu verdikten sonra kalan miktar sizin net karınızdır.

Escrow : Aracı kurum demektir kısaca. Karşılıklı taraflar bir escrow üzerinde anlaşırsa daha sonra oluşacak anlaşmazlık durumlarını escrow çözer . Garantör, emanetçi gibi çalışır. Karşılıklı yapılan havale, para transferlerinde taraflar birbirini tanımadığından güven sorunu escrow marifetiyle aşılmış olur.

Smart Contract: (Akıllı Sözleşmeler) Gelecekte pek çok alanda kullanılması düşünülen devrimsel öneme sahip bir teknoloji. Kısacası arada bulunan tüm aracıları noter, avukat gibi ortadan kaldıracaktır. Örneğin kira sözleşmesi, kredi kullanımı gibi alanlarda yapılan tüm işlemler distributed ledger denilen defterlerde kayıt olarak tutulduğu için yüksek derecede güvenlik sağlamakta ve aynı zamanda aracıları da ortadan kaldırmaktadır.

Hardfork : Kripto para madenciliğinde madencilik yazılımcılarının bir kısmı yeterli desteği bularak yeni kurallar uygulanmasını dayatırsa bir yerden sonra anlaşmazlık çıkacağı için Fork yapılacağı duyurularak ayrılık yoluna gidilir. Ayrışmadan (Çatallanma) sonra iki ayrı zincir oluşur ve birbirleri arasında da artık etkileşim, bağ kalmaz. Hard Fork işleminin tümüyle başarılı olması için sistemin tüm kullanıcılarının bunu kabul etmesi ve uygulaması gerekmektedir.

Fiat Money :Dolar, Euro, TL gibi para birimleri.

Bag-holder
: Aldığı coin inanılmaz şekilde düşmeye devam etmesine rağmen hala satmaya yanaşmayan kişi için kullanılan ifade. Yüksek adetlerde aldığı coinlerden gelecekte iyi kazanç elde edeceğini düşünerek beklemeye devam eder.

Weak Hand: Fiyat düşüşe geçer geçmez coinleri elinden hemen çıkarmaya çalışan kişi.

Pre-sale : ICO evresinden önce yapılan ön satış. Pre-sale evresinde %40 lara varan oranda indirimli fiyattan token alınabilir.

Bot Trading : Özel hazırlanmış yazılımlar vasıtasıyla yapılan alım satım işlmeleri. Çeşitli algoritmaları takip eden botlar otomatik olarak kişi takip etmesede borsa da al sat yapmaktadır.

Bull/Bullish : Fiyatlarda büyük yükseliş beklentisi

Bear/Bearish : Fiyatlarda büyük düşüş beklentisi

MOAD (Mother of all dumps) : Devasa fiyat düşüşü

KYC (Know Your Customer - Müşteri Tanıma Formu) : Sahtecilik vakalarının önüne geçmek amacıyla müşterilerden kimlik ya da pasaport bilgilerinin istenmesi. Bu işin de biraz boku çıktı esasında çoğu airdoplarda bile KYC formu istenmeye başladı ve birçoğu insanı maymun yerine koyarak pasaportla birlikte selfie çekilmesini şart koşmaya başladı.

Money Laundering : Kara para aklama işlemi.

Anti-Money Laundering : Kara para aklamayı önleme faaliyetleri.

Pre-mining/Pre-mined : Coin piyasaya çıkmadan önce şirket tarafından coinlerin bir bölümünün çıkarılmasıdır. Bu ön çıkarım genelde scam coinlerde yaygın olarak kuıllanılmaktadır.

Rekt : Büyük oranlarda para kaybını ifade eder. İngilizce'de batmak anlamına gelen “wreck-wrecked” kelimelerinin internet jargonundaki halidir.

TA (Technical Analysis) : Fiyatların hangi yöne evrileceğini grafikler, indicatorler kullanarak tahmin etmek. Adından anlaşılacağı üzere teknik bilgi gerektirir.

Testnet : Gerçek blockchain zincirine zarar vermemek için test amacıyla oluşturulmuş alternatif blokzinciridir. Böylece bütün uygulama geliştiricileri testlerini burada gerçekleştirir.

BTFD (Buy The F''ing Dip) : Dump sonucunda fiyatı en dipten alma işlemi.

Dip : Bir şekilde türkçede de aynı anlama denk gelen kelime. En alt seviye, en düşük fiyat demek.

Shitcoin : Çöp tabir edilen coin.

Scamcoin : Dolandırıcılık amaçlı piyasaya sürülmüş coin.

Lambo : Lamborghini ye referans olarak kullanılan söz. 

Swing :Zig zag yaparak ilerleyen fiyat hareketleri

Ashdraked : Paranızın tamamını kaybetme durumu.

Dildo : Büyük Pump ve Dump durumlarında oluşan uzun yeşil veya kırmızı mumlar.
 
To The Moon : Fiyatın çılgınlar gibi yükselmesi durumu.

ROI (Return on investment) : Yapılan yatırımın size geri dönüşünü gösteren veridir. Örneğin madencilik yapmaya karar verdiyseniz aldığınız tüm donanımların parasının ne zaman çıkacağını hesaplayabilirsiniz.

Noob : Crypto dünyasına yeni giren kişidir. Eğer ki bitcoin nasıl alınır, borsada hesap nasıl açılır tarzı sorular sıkça duyulmaya başlanırsa bilin ki Noob’lar piyasaya düşmüş demektir.

Shill/Shilling : Genellikle çöp tabir edilen coinleri alın tavsiyesi yapılmasıdır. Sosyal medyada shilling çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Hatta çok takipçili hesaplara para karşılığı bu iş yaptırılmaktadır. Bu yüzden her şu coini alın diyene hemen kanmamak gerekir.

Scalping : Küçük fiyat değişimlerinden kar elde etmek amacıyla yatırımcının tekrar tekrar al- sat yapması durumu.

DYOR (Do Your Own Research) : Kendi araştırmanı kendin yap anlamına gelir.

NTWYWBCM (Never tell wife you will be crypto millionaire) : Bu bayağı komik  Grin Karınıza asla kripto milyoneri olacağınızı söylemeyin diyor.

Aşağıda yer alan son iki terim kripto ile alakalı değil ama sosyal medyada sıkça kullanılmaya başladı bu yüzden eklemeye karar verdim.

MOMO (Mystery of missing out) : Bir çeşit paranoya durumu, şöyle ki ; sosyal medyada ki arkadaşlarınızın hiç birisi yeni bir paylaşım yapmıyor. Durumu anlamlandırabilmek amacıyla Facebook, Twitter geçmişlerine bakarak birşeyler bulmaya çalışıyorsunuz. Ama sonuç nafile, sonuçta iyice kıllanmaya başlıyorsunuz ve arkadaşlarınızın size haber vermeden çılgın partilere aktığını düşünmeye başlıyorsunuz. Eğlence çok feci devam ediyor olmalı diye düşünüyorsunuz bu yüzden hiç bir haber yok onlardan.

FOJI (Fear of Joining In) : MOMO’nun tam tersi bir durum geçerli burada da. FOJI’den muzdaripseniz eğer sosyal medyada yapacağınız paylaşımlarınızın hiç like ve yorum almayacağından endişe ediyorsunuz demektir. İleri boyutlarda hiç kimsenin sizinle bağlantı kurmak, takip etmek veya arkadaş olmak istemeyeceği korkusuyla sosyal medyayı tamamen hayatınızdan çıkarmayı düşünebilirsiniz.
 
Aklıma gelenlerin çoğunu listeye dahil etmeye çalıştım, umarım ufacık da olsa fayda sağlar.




7  Local / Alternatif Kripto-Paralar / ICO yatırımcısı nelere dikkat etmeli? on: May 04, 2018, 12:24:28 AM
Piyasaya nerdeyse hergün yeni bir proje çıkıyor ve takip etmek, incelemek normal kullanıcı için kabul edelim ki çok zor. İzlenecek stratejiler neler olmalı bununla ilgili birçok kaynağı internette taradım ve bunları burada paylaşmaya karar verdim. Umarım icolara yatırım yapmayı düşünen kişilere bir nebze faydalı olur.

Yatırımı yapmadan önce öncelikle kendinize şunu kesinlikle sormalısınız, neden bir başkası değil de bu projeye yatırım yapıyorum. Nedeni Twitter, Facebook,Telegram gibi sosyal medya üzerinde birilerinin tavsiyesiyse biraz daha üzerinde düşünmelisiniz. Öncelikle eğer ingilizce biliniyorsa whitaper kesinlikle okunmalı fakat bununla yetinilmemeli, ayrıca proje üzerine yazılmış ayrıntılı analizler ve ico değerlendirme sitelerinin yazdığı raporlar okunmalı. Proje reel dünyada ne gibi değişiklikler meydana getirecek, hitap ettiği alan neresi. Örneğin oyun, eğlence, eğitim, sağlık gibi hedef kitlenin çok olduğu alanlarsa bu bir avantaj olabilir. Hedefleri ne kadar gerçekci, (feasable) bunun üzerinde düşünün.

Bir başka önemli konu token veya coin dağıtımını firma kendi ekibine hangi oranda veriyor, eğer yüzde ellisi ve üzerini kendilerine ayırıyorlarsa şüphelenmek için bir sebebiniz olsun, iyi bir proje dağıtımın çoğunu roadmap için ayırmalı çünkü ilerde kaynağa oldukça ihtiyacı olacak.
Yine bir iconun scam olup olmadığını tespitte kullanmak için kendi kaynak kodlarını Github gibi kamuya açık bir yazılım havuzunda yayınlayıp yayınlamadıklarına bakabiliriz.

Projede kimler çalışıyor? Sitesine gidip baktığımızda sorumlu tüm kişilerin isim soyisim ve fotağrafları ile birlikte bir Linkedin linkine bağlandığından emin olun. Bu kişilerin gerçek kişiler olduğunu tespit etmemize yarar ve firmanın iletişime geçilmekten korkmadığını gösteren iyi bir işaret olabilir. Bazı scam projelerde isim soyisim var ama başka birisine ait fotoğraf kullanılıyor olabilir, örneğin hatırladığım bir haberde, bir proje Hollywood yıldızı Ryan Gosling'in fotoğrafının kullanıldığından bahsediyordu. Şaka gibi ama gerçek olabiliyor maalesef bu tür şeyler. Eğer kişi fotoğrafı yerine avatar kullanılıyorsa kesinlikle uzak durun o projeden. Büyük ihtimalle ismini yazdıkları kişiler gerçek değildir ya da gerçektir ama o kişilerin haberi yoktur.

Firma eğer partnerlik yapacağı diğer firmaları belirtiyorsa kendi sitesinde, izlenecek yollardan biri o firmalarla iletişime geçmek olabilir ve bu partnerlik doğru mu direkt olarak onlara sorulabilir. Geçen haftlarda örneğin Ncash adlı coinin kendi sayfasında partnerlik yaptığı firmaların, esasında gerçekten partner olmadığı ortaya çıktı. Türk bir Twitter kullanıcısı o firmalarla yazışma yaparak bu gerçeği internete sunmuş ve coinin fiyatında ciddi zararlar oluşmuştu.

Bir ico projesi eğer büyük beklenti yaratarak sizi hemen token satışına sokacak yöntemler izliyorsa yani çok kısıtlı bir zaman aralığında size FOMO yaptırarak projelerini satmaya çalışıyorsa yine bu şüphelenmeyi gerektirebilir. Unutmayın şuanda binlerce ico projesi var ve bunların pek çoğu paramızı çalmak için uğraşıyorlar. Şüphelenmek için her zaman nedeniniz olsun. Siz aylarca yıllarca gecenizi gündüze katarak birikim yaptınız ve maleesef birileri buna göz dikmiş durumda. Paranızı bu tür insanlara kaptırmayın kendinizi korumayı öğrenin. Proje eğer reklam olarak kısa vadede çarpı beş - on yapmayı vadediyorsa, ingilizce ifadesiyle TO THE MOON söylemini kullanıyorsa bu ciddi bir firma olmadığına delalettir. İyi bir firmanın kenidisi fiyatların uçacağından falan bahsetmez. Tabii o coine tokena yatırım yapan insanlar sosyal medya üzerinde bu tür kullanımlar yapabilir o normaldir benim bahsettiğim resmi olarak firmanın kendisinin to the moon demesinde. İçinizde bir his dolandırıcılık seziyorsa o proje hakkında çoğunlukla bu doğru çıkar. Hislerinize güvenin. Son olarak artık herkesin bildiği genel kurallarla bitirelim.

Asla üzüleceğin miktarda parayla burada yatırım yapma, bir gecede paranı sıfırlayabileceğin bir yer burası, bunu hiç unutma. İkinci önemli kural her zaman ama her zaman kendi araştırmanı kendin yap. Başkaları ne söylüyorsa söylesin bununla yetinme, unutma bu senin paran ve kaybedersen senin cebinden eksilecek ve üzülecek kişi de sen olacaksın.

Herkese bol kazançlı yatırımlar diliyorum.
 

8  Bitcoin / Bitcoin Discussion / George Soros Prepares to Trade Cryptocurrencies on: April 07, 2018, 08:50:49 PM
I am not sure whether this is a good news or not Undecided Probably Soros is the most evil and dangerous person in the world. At some point if he comes here, The market volume will increase but on the other hand when we think about his capabilities, Should we be afraid of this person? Beacuse this guy is famous for crashing markets by shorting currencies. What do you guys think?


''Billionaire octogenarian George Soros is reportedly taking an interest in cryptocurrency trading. If true, the move would be a remarkable turnaround for the business magnate, who’s previously been scathing of bitcoin, calling it a bubble and a tool of dictators.

Soros Eyes an Entry into the Crypto Markets

87-year-old George Soros’ best years may be behind him, but the tycoon still knows an opportunity for profit when he sees it. Crypto assets have traditionally been met with scepticism by senior investment figures such as George Soros and Warren Buffet, whose investment prowess is streets ahead of their tech knowledge. Fortunately, an innate understanding of blockchain technology is not required to participate in the crypto markets: simply the ability to calculate risk and reward. Bloomberg reports that George Soros is now pondering an entry into the cryptocurrency space.

Soros Fund Management, his family investment firm, has $26 billion in assets and is believed to have earmarked some of that capital for crypto. Bloomberg claims that Adam Fisher, an investor at Soros Fund Management, has received the go-ahead to trade virtual currencies. Should this prove to be the case, it would make sense for Soros to enter now that the markets have cooled off, having dropped three-fold from their December peak.

Read more:
https://news.bitcoin.com/george-soros-is-rumored-to-be-investing-in-cryptocurrency/
9  Bitcoin / Bitcoin Technical Support / What would be the policy of exchanges if I hold coins for long term investment on: March 11, 2018, 05:24:30 PM
My purpose is holding some coins on a  exchange for a long time like one year. But I don't want to log in and make any trade in the meantime. So my question is what would be the policy of exchanges if I do this. Will they freeze my account because they will not make any profit for a long time. Thanks in advance.
10  Local / Servisler / İstanbul'da döviz bürosu gibi bitcoin alım satımı yapılacak yerler açılıyor on: February 08, 2018, 02:57:34 PM
Nakitcoins.com diye bir web sitesine denk geldim ve fiziki olarak bitcoin altcoin satışı yapacaklarını belirtiyorlar. Merkez ofisleri taksim gümüşsuyu diğer bir şubeleri ise kadıköy'de gözüküyor. Açıkcası fikir olarak güzel gözüküyor, crypto paraların geniş kitlelere yayılmasında faydalı olabilir. Ama maalesef almayı düşündükleri komisyon ücretleri çok çok yüksek.

https://nakitcoins.com

Siteden alıntı;

Öncelikle Nakitcoins.com, İstanbul'da yeni dijital varlıklar için fiziki bir Nakit-Noktası hizmeti sunan Türk teknoloji şirketidir.Müşterilerimiz, Bitcoin veya bünyemizdeki diğer kripto para birimlerini nakit olarak alabilecek ve satabilecek. Misyonumuz, yatırımcılara bitcoin satın alma sürecini kolaylaştırmak, erişilebilir hale getirmek ve Türk pazarını bu dünyayla tanıştırmak.



Pages: [1]
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!