Bitcoin Forum
May 08, 2024, 09:54:16 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
  Home Help Search Login Register More  
  Show Posts
Pages: « 1 2 3 4 [5] 6 »
81  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Flow Blockchain | fiyat, tartışma ve spekülasyon alanı on: September 23, 2020, 06:51:02 PM


Yeni Nesil Kripto Para: Flow
Blockchain teknolojisinin ve kripto para kullanımın yaygınlaştığı günümüzde, bu sistemler üzerine hizmet veren pek çok proje ortaya çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi olan Flow, Dapper Labs tarafından tasarlanan bir ağ ve burada kullanılan kripto paradır. Kendi sitesinde bulunan tanımlamaya göre “gelecek nesil uygulamalar ve oyunların ile bunlara güç veren dijital varlıklar için oluşturulmuş bir Blockchain teknolojisi” olarak görülmektedir. Aslına bakılacak olursak Dapper Labs, Flow’u ilk olarak sadece kendilerinin kullanımları için tasarladıklarını; ancak kısa bir süre sonra gelişmeye başladığını itiraf etmiştir. Buna karşılık Flow, geliştirilip, gerekli testlerin de yapılmasının ardından dünya üzerindeki tüm insanların kullanması için açılmıştır. Ancak bu sistemi kullanmadan önce üstün bir kullanıcı tecrübesi gerekmektedir. Zira Dapper Labs projeyi tasarlarken internet ölçekli protokoller ve uygulamalara yönelik olarak, tamamen sıfırdan hazırlamıştır ve diğer sistemlerden de farklılık göstermektedir. Bu nedenle Flow’dan faydalanmak istiyorsanız, öncelikle kripto para sistemi ve piyasası hakkında engin bir bilgi sahibi olmanız şarttır.

Dapper Labs Hakkında
Flow sistemini daha iyi anlayabilmek için, projenin arkasında yatan firma hakkında da bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bilgisayar teknolojileri odaklı bir firma olan Dapper Labs, Şubat 2018 tarihinde Axiom Zen bünyesinden ayrılarak, sektördeki hayatına başlamıştır. Dapper Labs Flow öncesinde de farklı projeler arkasına imzasına atmış bir firmadır. Crypto Kitties ve Kitty Verse gibi çalışmalarını geçtiğimiz yıllarda kullanıma sunan firma, pek çok yatırımcısı ile gelişmeye devam eden şirketlerdendir. En önemli yatırımcıları arasında Andreessen Horowitz, Union Square Ventures, Venrock, Alphabet’s GV (Eskiden Google Ventures); Dreamworks, Reddit, Coinbase, Zynga, AngelList’in kurucuları yer almaktadır. Firma, güncel olarak Flow projesini piyasa sürmüştür.

Flow Topluluğu
Flow oldukça geniş bir topluluğa sahiptir. Bunlar arasında NBA, Ubisoft, Samsung, UFC, Berkeley University of California, Blockdaemon, Purdue University, Rochester Institute of Technology, MotoGP, Warner Music Group ve daha pek çok marka ve kurum bulundurmaktadır. Yeni kurulmuş olmasına rağmen sahip olduğu geniş topluluk, büyümesine de katkı sağlamaktadır. Bu topluluk, aynı zamanda Flow token kazanabilme imkânına da sahiptir.

Flow Destekleyicileri
Yatırım yapmadan önce ilgili projenin kimler tarafından desteklenip, desteklenmediği bilmek büyük önem taşımaktadır. Zira eğer yatırım yapılacak firma gerekli destekleyicilere sahip değilse, sektörde tutunması da zordur. Bu konuda Flow, bu markalar tarafından destek görmektedir.

- Andreessen Horowitz
- GV / Google Ventures
- CV / Coinbase Ventures
- USV
- Venrock
- Accomplice

Bu destekleyicilerin tam listesine Flow resmi sitesi üzerinden erişilebilecek olup, bunlar sadece aklınızda bir düşünce oluşması içindir. Tıpkı Flow topluluğu gibi, Flow destekleyicileri de Flow token talep etme imkânına sahiptir.

Flow Nasıl Çalışır?
Flow diğer sistemler ile karşılaştırıldığında biraz daha farklı bir sistemdir. Burada “kripto para madencisi” olarak da bilinen doğrulayıcının işleri dört role ayrılmaktadır ve her rol kendi özelliklerine sahiptir. Eğer evinizde güvenli ve hızlı bir internetiniz varsa, sizin de Flow için bir doğrulayıcı olarak katılma imkânınız, böylece token kazanabilme fırsatınız vardır. Doğrulayıcı olarak katılabileceğiniz roller şöyledir.

- Kollektör düğümleri verimliliğini arttırmaktadır.
- Yürütme düğümleri hız ve ölçeklendirme sağlamaktadır.
- Doğrulayıcı düğümler, doğruluğu garanti etmektedir.
- Konsensus düğümleri, görev dağılımı sağlamaktadır.

Bir doğrulayıcı, bu görevlerden yalnızca birine katılabilmektedir.



Flow’u Farklı Yapan Nedir?
Yatırımcıların bildiği üzere pek çok Blockchain teknolojisi bulunmakta olup, bunların her biri farklı özelliklere sahiptir. Flow sistemini, diğer Blockchain projelerinden farklılaştıran dört husus vardır ve bunlar şu şekildedir.

Çok Rollü Mimari: Flow’da ağ, konsensus’un parçalanmasına veya görev dağılımına azaltılmasına gereksinim kalmadan, sayıları dünya çapında milyarlara ulaşan kullanıcılara hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır.
Kaynak Odaklı Programlama: Flow sisteminde mevcut akıllı sözleşmeler, Cadence ile yazılmıştır. Bu programlama dili kripto varlıkları ve uygulamaları için hem daha kolay, hem de daha güvenlidir.
Geliştirici Ergonomisi: Flow ağı sonuç almak üzerine kurulmuş olup, bu kapsamda yükseltilebilir akıllı sözleşmelerden, Flow emülatör’e kadar pek çok husus bulundurmaktadır.
Tüketici Katılımı: Flow sistemi fiat’tan, kriptoya kadar güvenli ve az sürtünmeli bir yolu kanalize eden ödeme şeritleri vasıtasıyla, ana akım kullanıcıları için hazırlanmıştır.

Flow Token Nedir?
Flow Token, bu ağ için kullanılan bir para birimi olup, dijital ekonomi için önemli bir temel taşıdır. Bu konu şu şekilde daha iyi anlaşılacaktır; Blockchain dijital bir alt yapı olarak düşünülürse, Flow Token bu ağa güç sağlayan bir yakıttır.  Flow; Flow Blockchain sisteminin üzerine tasarlanan oyunlar, akıllı sözleşmeler ve uygulamalar için hazırlanmış bir para birimidir. Geliştiricilerin ve kullanıcıların Flow ağı üzerinde işlem yapabilmesi için tokenler garanti edilmektedir. Geliştiriciler hizmetler için ödeme, eşler arası ödemeler ya da tüketicilerin meydana getirdikleri değerin bir karşılığı olarak ödül kazanabilmek için, kendi uygulamalarında Flow inşaa edebilmektedir. Söz konusu Flow kullanıcıları tarafından eşler arasında işlem görebilmekte, aktarılmakta ve tutulmaktadır. Flow üzerinde yeni kullanıcı hesaplarından akıllı sözleşmeler ve varlıklar için, depolamaya kadar ağ üzerindeki her etkileşim için düşük miktarda Flow token gerekmektedir. Flow ağı geliştikçe, Flow tokenlerini daha gelişmiş şekilde kullanabilecektir.

Geniş Dağıtım
Flow sisteminde kullanılan yerel token’in dağıtımı, uzun vadede başarı elde edebilmek ve görev dağılımı sağlayabilmek için büyük önem taşımaktadır. Token tedariki üzerinde olan merkezi kontrol; token’in yeni akıllı sözleşmeler dağıtmasına, işlem ücretlerini ödemesine ve Flow ağı üzerindeki hesap ve depolama mevduatını karşılamasına gereksinimi olan geliştiricilerin kolay bir erişim sağlamasını engellemektedir.

Düşük Parasal Enflasyon
Tüm dünya ekonomilerinde olduğu gibi, parasal enflasyon burada da maliyetlidir. Yeni oluşturulan Token tedarikleri, günlük kullanımda adeta bir vergi gibi işlemektedir. Bu nedenle parasal enflasyon üzerinde üst sınır vardır. Buna rağmen Flow ağ ücretleri arttıkça, ters orantılı olarak Flow üzerindeki enflasyon da düşecektir. Şu anda iki çeşit ücret vardır;

- İşlem ücretleri: Bir bloğa dâhil edilecek ya da gönderilecek işlem ücretlerini içermektedir.
- Hesaplama ücretleri: Bu ücretler, bakiye güncellemelerinin ilerisinde hesaplama gerektiren ve daha karmaşık bir yapıya sahip olan işlemlerde geçerlidir.

Token Dağıtımı
Flow piyasaya sürülmeden önce üç aşamadan geçmiş olup, bunlar şu şekildedir;

I. Aşama: Beta Mainnet
Flow Beta Mainnet, hayatına 15 Mayıs 2020 tarihinde başlamıştır. 15 Haziranda beta test süreci başlatılarak, bu kapsamda ilk grup NBA Top Shot’a çağırılmıştır. Bu kapsamda NBA Top Shot, Flow üzerinde başlatılan, ağın işlevselliğini ve iş değerini, gerçek kullanım yöntemiyle göstermiştir. Bu aşama henüz test aşaması olduğu için, bazı özellikleri de farklıydı. Örnek olarak Flow ağı bu aşamada token olmaksızın işliyor ve staking ödülleri gibi başlıklar bulunmuyordu. Burada kullanıcılar kredi kartları ve Flow olmayan, farklı kripto para birimlerini kullanarak, ödemelerini gerçekleştiriyordu.

II. Aşama: Token üretilmesi ve Dağıtılması
Flow projesi kapsamında 2. aşamaya geçildiğinde ilk aşamada 1.25 milyar Flow oluşturuldu. Bu esnada yani 2. Aşamanın başında yaratılan ve dağıtılan tokenler, bir yıl boyunca kilitli vaziyette kalacaktır. Söz konusu aktarma ve kilitleme kısıtlamaları, token’in oluşturulması anında konulmaktadır ve lansman öncesinde ekip üyelerinin, destekçilerin ve ilk topluluğun aynı düzeyde olmasını sağlamaktadır.

Büyük ve Küçük Destekçiler
Lansman öncesinde Flow projesinin kurucusu olan Dapper Labs; Samsung Next, Warner Music Group, BlockTower, Valor Capital, a16z ve daha birçok isim tarafından 24.6 milyon dolarlık bir fon toplamıştır.



Ekosistem Geliştirme
Flow, topluluk destekçilerine, içerik ortaklarına ve yerleşik olan topluluk üyelerine Flow ekosisteminin bir parçası olmayı sunmaktadır. Bu kapsamda ekosistemi de geliştirebilmek için, 350 Milyon Flow token ayrılmıştır. Burada ekosistemi destekleyen kâr elde amacı olmayan kurumlar, girişimci destek kuruluşları ve akademik camialar da vardır. Flow ekosistem geliştirme programı spekülasyonunun aksine, sürdürülebilir değerler oluşturan ve merkezi olmayan bir topluluğun çabalarını ödüllendirmek için hazırlanmıştır. Bu programlar firmalar ve şirketler gibi saygın topluluk kuruluşlarının da katılarak, ödül kazanmasına izin vermektedir.

Dapper Labs
Bu aşamada Flow sistemini finanse eden firma olan Dapper Labs, 250 Milyon token tahsis ederek, bunları uzun vadeli bir hazine olarak ele almıştır.

III. Aşama: Stake Ödüllerinin Başlaması
Flow ve ilk doğrulayıcılarla yaptıkları tartışmaların ışığında, geçtiğimiz 2 Kasım tarihinde 3. Aşamanın başladığı ve doğrulayıcı ödüllerinin mainnet’de aktif hale getirildiği tarih olarak verilmişti. Flow sisteminde enflasyon oranlarının yüzde 100 oranı, ilgili staking sahiplerine dağıtılmaktadır. Bunun anlamı da aktif olarak kullanıldığı takdirde, Flow sahiplerinin eksiltilmeyeceğidir. Ayrıca ilk yılda Flow ağında dolaşımda olan tokenlerin, tokenlerini staking eden doğrulayıcı düğüm operatörlerine (node) ödenmesi beklenmektedir. Buna ek olarak Flow’un akıcılığını başlatmak ve kullanıcıların tokene erişimini arttırmak için yüksek bir enflasyona sahip olacağı belirtilmektedir. Ancak ek kullanımların başlamasıyla beraber, staking yüzdesinin de düşeceği beklenmektedir. Bu durum söz konusu olduğunda enflasyon da en az seviyelere indirgenecektir.



Circulating Supply



Token Fiyatı $0.1 - $0.38



Onflow.org - Discord - Telegram
82  Local / Alternatif Kripto-Paralar / app.dodoex.io on: September 23, 2020, 02:45:05 AM
Liquidity providerler için daha stabil bir platform olduğunu iddia ediyor, volatil piyasalarda zararı minimuma indirgiyor, $90m civarı likidite var, 29 eylül'e kadar early liquidity provider kampanyası devam ediyor. Her ethereum bloğunda (12-13 saniyede bir) bir havuz için 15 dodo dağıtıyor, dağıtılar tokenler 6 ayda kademeli olarak açılıyor, circulating supply %1 olarak başlıyor.

hiburak ve medium'dan gördüm.
83  Local / Alternatif Kripto-Paralar / 1inch.exchange ve mooniswap.exchange on: September 21, 2020, 02:51:58 PM
Selam, 1inch.exchange çok yakın bir zamanda token çıkartacak (tahmini bu ayın sonu) ve early liquidity provider olan kişilere çıkarttığı tokenden %2 dağıtım yapacak ama bu oran Uniswap %15 dağıtım yapmadan önceydi, şimdi marketing için ayrılan tokenlerin çok büyük ihtimalle airdropa dahil edileceği konuşuluyor. Liquidity poola koyduğunuz her 1 dolar için tahmini ~$0.1 - $1 para kazanma şansına sahipsiniz. Bu sizin liquidity poolda durduğunuz süre ve tokenin ne kadar değerleneceğine göre değişecektir. Yapmanız gereken tek şey 1inch.exchange & mooniswap.exchange tokeni yayınlayana kadar havuza likidite sağlamanız, airdrop yapıldıktan sonra likidite sağlamayı bırakabilir ya da devam edip ekstra 1inch kazanmaya devam edebilirsiniz. Burada ne kadar para kazanılacağı tamamen topluluğun taktiri olacak ama kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir fırsat.

1inch.exchange veya mooniswap.exchange'yi kullanmak için aynı Uniswap'ta olduğu gibi Metamask kullanmak zorundasınız.

Aşağıdaki havuzların herhangi birine likidite sağladığınız sürece early liquidity provider olarak kabul görecek ve eylül ayı sonunda airdroptan faydalanacaksınız.

ETH-USDC, ETH-DAI, ETH-LINK, ETH-SRM, ETH-USDT, ETH-WBTC, ETH-AMPL, ETH-renBTC, ETH-sBTC, ETH-LEND, ETH-SNX, ETH-sUSD, ETH-YFI, ETH-CRV, ETH-GNO, ETH-MTA, ETH-REN, ETH-MKR, ETH-KNC, ETH-sETH, ETH-yCurve, ETH-AKRO, ETH-wNXM, USDT-USDC, USDC-wNXM, DAI-USDC, DAI-USDT, DAI-sUSD, DAI-yCurve, ETH-BZRX, AKRO-USDC, ETH-CHI, USDC-CHI, ETH-DIA, ETH-STAKE, ETH-sEUR, ETH-SWRV, ETH-UNI.

Dagitimlar buyuk ihtimalle oran/oranti hesabiyla yapilacak.



Daha önce referansımla işlem yapanlara teşekkürler, şu an public olarak yayınladım eğer ille de referansımla işlem yapmak isteyen olursa özel mesaj atabilir.

Fiyat dalgalanmalarından etkilenmeden en risksiz şekilde şansınızı denemek için USDC-USDT havuzuna dahil olabilirsiniz.



1inch eylül sonundan; 2020 yılı içinde herhangi bir zaman dilimine uzatıldı. Havuzlar early liquidity providerler için hala açık.
84  Other / Meta / Lachrymose merit source application on: June 06, 2020, 05:43:42 PM
Hello everyone,

The main purpose of this application is to prevent the centralization of the merit distribution and to contribute to the Bitcoin forum. As I have done so far, if I qualify to be a merit source, the sMerit allocated to me will be sent only according to users' knowledge and the quality of the posts. Also, even though I have been actively using the English boards lately, I follow the local forum via the custom link I created and review most posts. My application is for both English and Turkish boards but not directly for the local forum.

In the local forum;
The number of users who have received at least 1 merit since the beginning of the year is 187.
""    ""         "   ""      ""    ""     ""          ""  ""     1 merit in the last three months is 134.
""    ""         "   ""      ""    ""     ""          ""  ""     1 merit in the last 45 days is 101.

The 46% drop in the number of users confirms the need for a lower budget merit source, which can provide decentralization rather than a high budget merit source. Also, the number of users received at least 1 merit in the last 45 days in the entire forum is 2499, and 21,171 sMerit is allocated monthly for 2499 users. 101x8,47 = 855 sMerit must be allocated according to the number of users who have taken at least 1 merit who actively uses the local forum. I want to be a volunteer merit source to overcome this centralized and insufficient merit distribution.

— I obtained this data thanks to the Merit Dashboard created by DdmrDdmr.

Let's discuss, kind regards.



#1
A couple weeks ago my friend contacted me wanting to know everything there was to know about Bitcoin and how to get it. It turns out that the Topps trading card company had chosen the WAX blockchain to release digital versions of their Garbage Pail Kids series cards on, and as a big collector of the physical cards he was interested in knowing a bit about how the blockchain works, how to send and receive coins and NFTs, etc.

If you didn't know, NFT stands for Non-Fungible Token... This is to designate a class of assets that cannot be broken down into smaller pieces or easily interchanged. Basically, if you own a NFT, it is yours, and nobody else owns the exact same one.

Topps is an American company that has been making sports cards since the 1950s. They started famously with baseball cards, then moved on to football, basketball, hockey, etc. In the 1980s they started their Garbage Pail Kids series which were actually stickers, but almost nobody actually peels off the sticker and they keep it as a trading card.

Here's the "face of the franchise", from series one (released in 1985):



So anyway, Topps thought it would be a good idea to release their trading cards as NFTs, starting with the Garbage Pail Kids series. They toyed with the idea of using Ethereum or EOS and then settled on WAX, which is an EOS clone that is especially geared for trading items for video games. Thought its been around for a couple years now, WAX hasn't really brought any video game publishers on board, and the Topps launch of the GPK series is by far their biggest event to date.

My friend talked my ear off about how he thought this was gonna be the next big thing in collectibles, and indeed I watched the price of WAX take off about 20% over the course of a week as all other coins were kind of declining. There are 3 main advantages of NFTs over physical collectibles:

- they are indestructible so long as the host blockchain continues to function
- they can't be forged or replicated
- they are incredibly easy to buy, sell, or trade around the world, as well as to showcase to your friends

There's also a few disadvantages:

- they aren't "real", as in the physical sense
- if you're not technologically savvy you can lose them forever
- you need to understand the basics of the blockchain to move them

From what I heard is the GPK community (yes, there is such a thing) is pretty evenly split over how they received the whole thing: some people won't touch it as they don't trust solely digital things, and some people are embracing the idea as collectors, thinking it is worth getting in to. They all have one thing in common: they don't know how to buy WAX.

The first sales of card "packs" (5 cards to a small pack and 30 cards to a big pack) sold out in about 28 hours, and you could buy the packs using a debit card or PayPal, so that was no problem. For those who missed the boat, they have to learn how to buy WAX, and though its a real hassle for some of them, this use of NFTs is definitely encouraging a whole new breed of people to learn about crypto.

Rumor has it that, after the next series of GPK cards is released in June, Topps will move on to releasing Star Wars cards (which they own the rights to), and then sports cards. I'm personally thinking this could propel WAX much higher in the future, so long as a steady influx of interest is maintained.

As a reference point, the price of WAX is currently $0.0464. You can check out how much cards are currently selling for here. Some cards are already going for several hundred dollars, its a bit nuts.

There's a lot more to talk about but hopefully this thread will spark discussion on whether or not digital collectibles in the form of NFTs has a future. Currently, the market says "yes," but in the long run, things remain relatively uncertain.

#2
I have been reading about some projects and found this project about the possibility of liquidity using the lightning network.
** I have no connection with them.

In brief:

 - Liquidity: You can use the Omni layer to create secure Omni assets aware "for example, users can create channels for USDT" by bitcoin (in this case bitcoin works as a guarantee) and then you can use those USDT (or any stablecoins) faster and cheaper.

 - These will be attempted to be compatible with Lightning nodes located around the world.


Note: OmniBOLT are not tokens but all tokens are issued on Omnilayer, the OmniBOLT network enters through the supported channels, and is locked in the main chain.
It looks good and a way to liquefy BTC outside the chain.


The idea may be a basis for how exchange platforms work in the future. You can create future funded channels using Bitcoin LN off-chain layer, and then you will have a channel that enables you to atomic exchange across channels for different assets or making decentralized exchange on top of lightning channels (fast exchange with zero fees.)

Architecture



Advantages of OmniBOLT
1. Technical ready. OBD testnet is online in May, 2020, and client API, which are highly similar to lnd client, is releasing, so that integration costs will be minimal;
2. Instant payment of smart assets issued on OmniLayer and Etherium(soon future) with the natural advantage of lightning theory.
3. Cross channel atomic swap of different assets.
4. Decentralized exchange on top of lightning channels with quick exchange speed and almost zero fee.
5. Collateral Lending Contract and more flexible contracts for various DeFi scenarios based on atomic swap, without any extra cost of transaction fee or any intermediary;

Read more and Source ---> https://medium.com/@omniboltofficial/omnibolt-smart-asset-lightning-network-off-chain-contract-system-919f25f4f056

Github ---> https://github.com/omnilaboratory/OmniBOLT-spec

[1] https://github.com/omnilaboratory/OmniBOLT-spec

#3
Quote
Üstad gerçekten harika açıklamışsın ve daha iyi oturmaya başladı. benim burda 2 sorum olacak.
1. sorum ben kendi bağımsız bir sosyal medya sitemi kurdum ve bu IDENA ile kayıt olan kişileri test etmek istiyorum ama bunun için kendim bir tarih bir zaman ve kimselin katılmasını istediğimi seçme olayı olacakmı ilerde. böyle bir API hizmeti olursa bu platform cidden çok dehşet bir olayı başarmış olur.

2.sorum madencilik üzerine olacak. ben madencilik yapmak istiyorum. bunu nasıl yapabilirim biraz detay bilgi verebilirmisin? onaylı hesaba nasıl sahip olabilirim acaba?

1. IDENA ile kendi kurduğumuz sosyal medya sistemi arasında entegrasyon sağlanabilir; örneğin üye olan herkesten belirli tarih aralıklarında cüzi miktarda DNA göndermelerini isteyebilirsin. Bunun için kendi tarih aralıklarını da belirleyebilirsin. Burada yalnızca onaylı hesaplardan (newbie, verified ya da human) gelen DNA'ları kabul edersek, bir nevi üyelerimizin gerçek ve tek birer kişi olduklarını kanıtlamış oluruz. Bunun dışında IDENA'yı kullanarak kendi onay (test) oturumlarımızı yapmak için mainnet dışında yeni bir ağ oluşturmak gerekir ki, bu aslında hard forktur. Asıl IDENA ağı ile hiçbir alakamız kalmayacaktır.

2. Madencilik için ağ protokülünde 2 adet kural mevcut. 1-Kişinin en az 1 defa onay almış olması (en azından newbie statüsünde olması); 2-Ağa bağlanan node yazılımının 1 saatten daha uzun süre offline hale düşmemesi. İkinci kural için sürekli açık ve internete bağlı olan bir PC ya da VPS hizmeti gerekiyor. VPS sayesinde aylık cüzi bir miktar ödeme yaparak, sürekli çalışabilen bir node elde ediyorsun. Daha sonra kendi bilgisayarındaki IDENA cüzdan App'ini, VPS'teki node'a bağlıyorsun. VPS ayrıca, düşük upload hızına sahip kullanıcılar açısından onay oturumları için daha sağlıklı bir bağlantı oluşturmuş oluyor.

Bir kere madenciliğie başladıktan sonra yapılması gereken, sonraki onay oturumlarına katılarak hesabın onayının devamını sağlamak. Gördüğün gibi madencilik yapmanın kurallarından biri de onay oturumlarına katılmak; böylece her madenci gerçek ve tek bir kişiden oluşuyor; ayrıca herkes aynı miktarda eşit oranda ödül alıyor. Bir kişinin birden fazla node çalıştırarak daha fazla DNA kazanması teorik olarak mümkün değil; ya da en azından çok zor.
 
Madenciliğe başlamadan önce davetiye kodu alman gerekiyor. Kodu aktif ettikten sonra bir sonraki onay oturumuna (30 mayıs 16:30) katılıp fliplerin çözümünü gerçekleştirdikten sonra, "newbie" statüsüne erişiyorsun ve o andan sonra madenciliğe başlayabilirsin. Toplamda üç adet onay otumunu başarı ile tamamlayıp "verified" olana kadar, kazandığın DNA'ların bir kısmı kilitli kalıyor. Ddaha sonra verified olunca, o tutarları elde ediyorsun. Ayrıntılı bilgi için yukarıdaki türçe makaleyi inceleyebilirsin.

#4
konu içerinde mainnet ile alakalı cevap verilmiş ama "trx ve binance gömme"yi bir nebze engelleyecek küçük bir fork eklemek istiyorum.

erc20 usdt fee: 1.19 usdt  |  omni usdt fee : 4.77 usdt  |  trc20 usdt fee : 0 usdt

borsadan borsaya gerçekleştirilen ve alınacak riske değer olan transferlerde hız ve fee karşılaştırması yapıldığında trx'in en iyi tercih olduğunu söylemek zor olmasa gerek; şahsen bir transfer gerçekleştirecek olsam, hız ve fee avantajı nedeniyle kesinlikle trc20 tabanlı tether'i kullanırdım. tabii 1-2 sene kadar tether tutacak olan varsa, hiç düşünmesin ve devlet bankalarını tercih etsin Smiley)

not: soldaki değerler minimum withdraw, sağdaki değerler ise fee.

#5


konuda yapılan çalışma başlangıçta sadece 1 ile başlayan bitcoin adresleri havuzuna brute force yapmak idi.
Ancak daha sonra farklı havuzlara yoğunlaşmaya çalışanlar. belli bir bitcoin adresini hedef alarak sürekli yakın pattern de adres üretmeye çalışanlar olmuş.
Madem iğne ile galaksi kazıyoruz. neden vanitygen ile üretilen 1 ile başlayan adreslerde güvenlik sorunu var diyorsunuz anlamadım.
yani bu olasılıklar çok mu az :


 

1 ile başlayan adreslerde öncelikte brainwalletten kaynaklı sorunlar vardı (bu durum elbette tam anlamıyla bitcoin güvenliği ile alakalı bir sorun değildi, uygulama kaynaklı bir sorun, sosyal mühendislikle dolu adrese denk gelme olasılığı oluyordu)

sonrasında yine transferde random üretilen R değerinin kendini tekrarlamasından kaynaklı bir sorun vardı, bu da adresin key ini bulmayı kolaylaştırıyordu.

Hem yeni adres yapısı, hem bilinçlenme hem de yeni yamalarla yukarıdaki sorunlar büyük ölçüde ortadan kalktı.


ben de uğraştım ve uğraşıyorum 620k bloğa kadar zinciri taradım.

bu açıklarla bile bir kullanılmış veya dolu adresle karşılaşma olasılığı bu kadar az iken hedef adrese ulaşmak galaksiyi iğne ile kazmaktan farksızdır.

Bir şeyin ihtimali zorsa zordur, "dolu adres bulmak çok kolay" mı demek gerekiyor.


galaksiyi biraz daha sınırlayalım alın size 64bit keyden oluşan bir adres. hatta ihtimali yarıya da indireyim bu adres compresset adres.

adres : 16jY7qLJnxb7CHZyqBP8qca9d51gAjyXQN

bundan fazla                          : 0000000000000000000000000000000000000000000000007cce5efdaccf6808
bundan da az aşağıda bir yerde : 000000000000000000000000000000000000000000000001a838b13505b26867

alt tarafı 1 basamak fark var

#6
Şimdi bu Bitgrin (XBG) denen kardeşimizin toplam arzı 21.000.000, ancak ne hikmetse bloğun birinde 5.000.000.000 adet daha üretilivermiş ve olmuş sana 5.021.000.000 adetcik. Geliştiricilerden birisi de demiş ki (ekip anonim kalmayı tercih ediyor): Yav ben de anlamadım, bloğu kazarkene sistemsel bir karışıklık oldu, 5 milyarcık fazla şeettik ve fekat sıkıntı yok, çünkü hemencik erişilemeyecek bir yere gönderdim (yersen), nereden biliyorum, çünkü o bloğu ben kazdım(!)...
Coinmarketcap ce Coingecko sayfalarında supply ile ilgili uyarı çıkıyor:
https://coinmarketcap.com/currencies/bitgrin/
https://www.coingecko.com/tr/coins/bitgrin



İşin komik tarafı da şu, fiyat yükselmiş, piyasaya bak arkadaş!!!

#7
kesinlikle net olan sınırlı varlıklar değerlidir, zaman ve şartlar ile de değişmez.


fed 2008 küresel ekonomik krizinden kurtulmak için 200 yıllık tarihi boyunca bastığı para olan 800 milyar dolar paranın 4 katını basarak, toplam basılan yaklaşık parayı 4,4 trilyon dolara taşımıştı. fed'i takip eden diğer ülke merkez bankalarının bastıkları ile toplamda yaklaşık olarak 20 trilyon dolar basıldı.




fed 2018'den 2020'ye kadar 1 trilyon doları geri toplayıp yakacaktı (grafikte kırmızı ile işaretleyerek küçülüyor diye yazmışlar); ama evdeki hesap çarşıya uymadı ve bugün içinde bulunduğumuz krizi atlatmak için sınırsız para basacaklarını açıkladılar. https://youtu.be/v1fvUHGby2o




1800'lerde 1 dolar ile gerçekleştirilen alım gücü, bugün ile karşılaştırıldığında 20 dolar gibi bir şey oluyor. dünya üzerindeki altın rezervlerinin de çoğunun kurutulduğunu okumuştum, çoğu gitti azı kaldı.

sonuç: bitcoin'in 21 milyon adet üretilmesi maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez Smiley)

#8 - another applicant has published the old version of this post. Collected posts were supposed to be written in the last couple of months.

Daha önce birkaç kez cevapladığım için aynen buraya da bırakıyorum.

Daha önce private key hakkında benzer konunun tartışıldığı bir başlıkta bir yazı yazdım. Merak ve endişeleri gidermek adına buraya aynen ekliyorum.


"Burada yapılan iş sıradan bir Bitcoin adresi yaratmak ve Block Explorer'lar aracılığı ile bakiye sorgulamak. Buna benzer yüzlerce proje bulunuyor. En bilineni "Large Bitcoin Collider" ve istatistiklerini buradan inceleyebilirsiniz:

https://lbc.cryptoguru.org/stats

Bunun dışında Plutus oldukça bilinen bir yöntem. Aynı işlemi yalnız başınıza yapmanızı sağlıyor. Proje açık kaynak kodlu sizlerde inceleyebilirsiniz. Kod temel olarak adres yaratma ve bu adresi kontrol etmek üzerine kurulu olduğu iç biraz deneyimi olanlar kendileri de kodlayabilir benzer bir programı. Plutus'u merak edenler buradan inceleyebilirler:

https://github.com/Isaacdelly/Plutus

Son olarak böyle bir deneme yapmaya başlamadan önce bir hatırlatma yapmak istiyorum sizlere. İki adresin çakışma ihtimali yaklaşık 2ı⁶⁰'da 1. Bu sayının büyüklüğünü açıklayan güzel bir yöntem var.

Saniyede 1 milyar deneme(2³⁰) yapıyor olsaydınız, kesin bir çakışma için 2ı³⁰ saniyeye ihtiyacınız olurdu.
Bu işlemi aynı anda 1 milyar makina ile yapabiliyor olsaydınız ihtiyacınız olan süreyi 2ı⁰⁰ 'e indirebilirdiniz.
Ayrıca sizin kadar zengin ve manyak 1 milyar yatırımcı daha bulabilseydiniz süreyi daha da azaltarak 2⁷⁰ 'e çekebilirdiniz.

Bu durumda,
Bir yıl içerisinde 2²⁵ saniye olduğunu göz önüne alırsak, 2⁴⁵ yıla ihtiyacınız olurdu.

Hala aranızda "Ama, ya olursa...?" diye düşünenler varsa şunu da ekleyeyim; Evrenimizin yaşı 2³⁴ yıl.


İlgilenen arkadaşlar için bu konu ile bağlantılı iki yazımı paylaşıyorum.
https://medium.com/@ahmetseyhan/sha-256-kriptografik-hash-algoritmas%C4%B1-294d13f0ca5d
https://medium.com/@ahmetseyhan/bitcoin-matemati%C4%9Fi-ve-bloklar%C4%B1n-dili-6cc6fa5d0ae2"

#9
Madenciligi yapilan coinlerin tamami acikkaynak kodlu o coine ait block odullerini arttirsalar %51 saldirisini  tekrar build edilen yazilimla yuklu miktarda coin uretebilirler mi?

Kodu açık kaynaklı olsa da kodda değişiklik yapabilmek için tüm node'ları o koda onay vermesi gerekiyor.

2017'ye dönelim:
Bitcoin'de Segwit güncellemesi yapılacak. Geliştirici ekip kodu yazdı. Sundu. https://github.com/bitcoin/bips/blob/master/bip-0141.mediawiki (dokümanın yazılma tarihine bakın) Kod önce geliştiriciler arasında tartışılır. Tamamının onay vermesi beklenemez. Ama çoğunluk değişikliğin faydalı olacağına inanırsa Segwit için geçiş deneme süreci başlar.

Önce Segwit uyumlu madencilik yazılımları hazırlanır ve erişime açılır. Madencilerin bu yazılımları indirip kullanmaya başlaması beklenir. 2 hafta içerisinde madencilerin %85'i yeni uygulamayı indirip kullanmaya başlarsa (yani değişikliği kabul ederse) değişiklik aktif olmaya aday oluyor. (Lock-in olarak adlandırılıyor. Segwit güncellemesi 479.707. blokta kilitlendi)

Ardından onay veremeyen diğer nodeların (cüzdanlar, madencilik yapamayan ama blokzincirini senkronize eden node'lar) güncelleme yapması beklenir. İki hafta içinde ağın %95'inin değişiklik talebini kabul ettiği blokta değişiklik uygulamaya girer. (Segwit 481.824. blokta aktif oldu)

Yani blokzincirinde %51 saldırısı yapabilmek için kodu değiştirmek, blokzincirine %51 saldırısı yapmaya kıyasla imkansıza yakın. (Bu nedenle, 10 dakikalık blok süresi, Blok ödülü veya toplam üretim değiştirilemiyor ve biz buna güveniyoruz)

Ha, yarın öbür gün bir geliştirici çıkar, blok ödülünü artırmak için mantıklı bir sebep sunar ve çoğunluğu ikna ederse, o zaman iş madencilerin oylamasına gider. Madenciler kabul ederse geri kalanın oylaması beklenir. Ama kimse, cebindeki bitcoin'in değerini düşürecek bir değişikliğe onay vermez. Özellikle madenciler.

Senin sorduğun soruda, X biri ya da geliştirici ekiten birileri veya geliştirici ekibin tamamı oy birliğiyle kodu değiştirip yeni şartlarla yayınlarsa o zaman hardfork yapmış olurlar. (Bkz. Bitcoin ABC) O da Bitcoin blokzinciri için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Ama madencilerin çoğunluğu Bitcoin kazmayı bırakır, Bitcoin ABC kazmaya başlarsa, o zaman Bitcoin'de oradan düşeceği için %51 saldırısı ihtimali kısmen biraz daha artar. (Bkz Bitcoin BSV hardforkundan sonra Bitcoin ABC madencilerinin Bitcoin BSV'ye geçmesi)

Yani kısaca, kod değişikliği ile %51'e zemin hazırlamak pratikte %51'in kendinden zor.

#10
Piyasada bilinen mobil cüzdanlar:
* Coinomi
* Atomic Wallet
* Blockchain
* Exodus
* Trust
* Green (Sadece BTC, LBTC)

Hepsini deneyebilirsiniz. Ancak, HİÇ BİR ZAMAN tek bir cüzdana güvenip de tüm varlıklarınızı tek bir cüzdanda tutmayın.

Yapılacaklar:

1. Uygulamayı kur
2. Kendi cüzdanını oluştur
3. Özel anahtarını "güvenli" bir yere kaydet
4. Bir yatırma adresi al ve bir kenara not et
5. Uygulamayı tamamen sil
6. Geri yükle
7. Anahtar kelimelerden cüzdanını kurtar
8. Bir yatırma adresi al
9. İlk aldığın adres ile 2. aldığın adres birbirinin aynısı ise cüzdanı "test etmeye" başlayabilirsin. Değilse, anahtar kelimelerini hatalı kaydetmişsin veya hatalı girmişsin demektir. O cüzdanı kullanma (uygulamayı değil, cüzdanı. Uygulama içinde cüzdanı silip veya uygulamayı silip yeniden yükledikten sonra yeni bir cüzdan oluşturabilirsin.)
10. Bir kaç cüzdanı bu şekilde test et
11. Kullanmaya karar verdiğin uygulamanın PIN kodu, yüz tanıma vs. ne kadar güvenlik önlemi varsa aç.
12. Varlıklarını beğendiğin 2-3 cüzdana dağıt. (Örn. Bitcoin'in bir miktarı A uygulamasında, bir miktarı B uygulamasında, Ethereum'un bir miktarı B uygulamasında, bir miktarı C uygulamasında gibi. Bunun sebebi şu: bu uygulamalar 3. parti servisler. Yarın öbür gün acil bir şey olur da bu uygulamaların servislerine erişemezsen "panik olmak yerine" diğer cüzdandan acil işini görebilirsin. Özel anahtarına cüzdanı başka yere de taşıyabilirsin tabi ki ama riski dağıtmak her zaman daha avantajlıdır. )
85  Local / Konu Dışı / Pareto Prensibi ve forum istatistikleri on: June 04, 2020, 08:35:45 AM
Birkaç gün önce forumun Meta bölümüne göz atarken Pareto prensibi'nin foruma uyarlanmış halini gördüm (80/20 kuralı olarak da bilinir) ve bu vesileyle forumdaki en iyi %20lik kesimin meritlerin %87,8ine sahip olduğunu öğrendim. Bu istatistiği DdmrDdmr'in Merit Dashboard uygulaması üzerinden yerel foruma uyarlayarak bizde yapılan dağıtım ile kıyaslamak istedim. Bugüne kadar yerel forumda 30,220 merit minimum 1 merit alanlar dahil olmak, 0 alanlar dahil olmamak üzere 1,370 farklı kullanıcıya dağıtılmış. Bu senenin başından Mayıs ayının sonuna kadar ise toplamda 6869 merit 183 farklı kullanıcıya dağıtılmış. Pareto prensibine göre senenin başından beri forumun en önde gelen %20sinin kazandığı merit oranı %89,5 olmuş.

Bu sene en çok merit kazanan yüzde yirmilik kesim;
Code:
Bthd 502
Kalemder 369
trendcoin 364
lossnet 339
mandown 302
gospodin 278
Lachrymose 264
wolwoo 260
PHI1618 224
vycl87 213
koincik 183
yslyv 171
muslol67 170
RaltcoinsB 151
Mr. Answer 148
jopen 147
Hovarda 146
Blacknavy 140
bobita 139
Tom Bombadil 135
Vispilio 128
Captainowl 105
2run 105
dannybrown 99
BitcoinTurk 96
Deathwing 94
ekiller 81
Senius 73
anonymous3x 72
mhanbostanci 71
forumalacali 59
coinforumgentr 59
niko83 54
Nomad88 53
gumusi 44
SkyLords 43
foculur 42
cryptobaro 39
halloweenn666 38
funchiestz 35
Muhtaixa 33
hiburak 29
ingiltere 26
mindrust 25
86  Local / Alternatif Kripto-Paralar / MakerDAO | Dai (ETH teminat tehlikesi) on: March 14, 2020, 07:11:16 AM
Herkese selam, blok zinciri üzerinde teminat olarak Ethereum bulundurulduğu için Dai'nin en güvenli stablecoin olduğunu söylemiştik ancak birkaç gün önce Ryan Berckmans tarafından yapılan bir açıklamada Ethereum fiyatının 80 dolar altına düşüşü sonrası Maker Dao protokolünün ve Dai işlemlerinin durdurulabileceği açıklandı. Bunun dışında, volatilite olduğu zaman Uniswap offline oldu ve 15 Şubat'tan beri DeFi hacmi ~%50 oranında azaldı. Tüm bunlar gösteriyor ki, Ethereum ağı henüz hiçbir şeye hazır değil. Düşüş sırasında şişen ağdan, yüksek transfer ücretinden ve geç gelen onaylardan bahsetmiyorum bile.
87  Local / Konu Dışı / [Brainstorming] Zeno's Paradox - Planck Length | neden 21 milyon on: March 04, 2020, 06:11:12 PM
Herkese selam arkadaşlar, bugün Zeno'nun paradoksları ile Bitcoin'in neden sadece 21 milyon üretebileceğini (yakınsayabileceğini) anlatacağım. Zeno'nun paradoksları hareketin sadece bir yanılsamadan ibaret olduğunu desteklemek amacıyla Elea'lı Zeno tarafından ortaya atılmıştır. Ancak, ben bu konuda Zeno'nun paradokslarından faydalanarak Zeno'nun aksine hareketin varolmadığından değil, 21 milyon değerine nasıl yakınsayacağımızdan ve bu değere asla ulaşamayacağımızdan bahsedeceğim.

Dikotomi paradoksu
A kişisinin d noktasına gitmesi gerektiğini hayal edelim. Fakat d'ye gitmeden, önce d'ye olan mesafenin yarısını gitmek zorundadır. Fakat d'ye olan mesafenin yarısını gitmeden önce bu mesafenin çeyreğini gitmesi gerektir. Daha sonra çeyreği gidebilmek için sekizde birini gitmesi gerekmektedir; bu böyle devam eder [1].



Olay tam da burada başlıyor; her adımımızda 1/2 mesafe gidersek aslında hedefimizdeki noktaya bize ne kadar yakın olursa olsun asla ulaşamıyoruz. Buna Dikotomi paradoksu deniyor.

Zeno'nun Paradoks'unu Bitcoin'de kurgulayalım
Bitcoin blok zincirinin sürekliliği bir madencinin yeni bir blok keşfetmesi ve ödülü bulan madencinin Bitcoin ile ödüllendirilmesi üzerine kurgulanıyor. Bu sayede ödülü kazanmak isteyen madenciler yeni bloklar bulmaya çalışıyor, bulunan yeni bloklar ise Bitcoin blok zincirinin sürekliliğini sağlıyor. Bitcoin ödül mekanizması ise altına benzer bir şekilde ayarlanmış, her 210,000 blokta 1/2 oranında azalacak şekilde kurgulanmıştır [2].



Varsayımsal olarak varolabilecek olan en kısa mesafe ise — Plank uzunluğudur (Planck Length). [3].



Peki, sonsuz sayıda 1/2 işleminin (halving) sonucu olarak ulaşacağımız değerin varsayımsal olarak hesaplanan en kısa mesafe olan Planck Length'ten daha kısa olma imkanı nedir? 0. O halde Bitcoin hiçbir zaman 21 milyon değerine ulaşamaz sadece 21 milyon değerine yakınsayabilir (20999999.97690000).



Bitcoin, basit bir blok zinciri teknolojisi değil, matematik ve fizik kuralları üzerine inşaa edilmiş kişiler arası elektronik para sistemidir. Bu nedenle onu mükemmel kılan blok zinciri teknolojisi değil, Bitcoin'in kendisidir.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Zeno%27s_paradoxes
[2] https://en.bitcoin.it/wiki/Controlled_supply
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Planck_length
88  Local / Alternatif Kripto-Paralar / wrapped Tokens | Bitcoin ve Ethereum on: March 03, 2020, 11:58:54 PM
Herkese selam arkadaşlar, wrapped tokenleri birçok kullanıcının cüzdanında görmüş ve ne olduğunu merak etmişsinizdir. Bu wrap kelimesi örtünmek ya da bürünmek anlamına geliyor. Yani wETH veya wBTC'yi, Ethereum ve Bitcoin'e benzeyen/onun yerine geçen olarak algılayabilabilirsiniz. Ben geçmişteki birçok mesajımda decentralized finance kavramının aslında Bitcoin'in ta kendisi olduğunu ve şu an geliştirilen DeFi'de Bitcoin'in olmadığından, DeFi kavramının Ethereum merkezli olduğundan bahsetmiştim. İşte wrapped kavramı tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin ve Ethereum iki farklı blok zinciri olduğu için ve piyasada cross chain işlem yapabilen platformlar olmadığı için Bitcoin network üzerinde collateral gösterilen her 1 Bitcoin'in karşılığında, 1 wBTC üretiliyor ve üretilen bu Bitcoinler 17 DAO üyesi tarafından denetleniyor. Bu sayede decentralized finance platformlarında ve Ethereum ağı üzerinde wBitcoin ile işlem yapılabiliyor ancak bu sistem Bitcoin'in kendisiyle çelişiyor çünkü biz Bitcoin'i aracıları ortadan kaldıran bir elektronik para sistemi olduğu için destekliyorduk.

Avatanjlar;
- Bitcoin'in Ethereum ağı üzerinde ve decentralized finance platformlarında özgürce kullanılabilmesi.
- Bitcoin ağının yavaş olduğu durumlarda dahi Ethereum ağının hızından faydalanılabilmesi.
- Bitcoin'in tokenlerin büyük bir kısmı ile uyumlu olarak çalışabilmesi.

Dezavantajlar;
- Her ne kadar collateral gösterilse de gerçek Bitcoin olmaması, aslında sadece bir silüet olması.
- Gerçek Bitcoinlerimizin DAO üyelerince collateral olarak saklanıyor olması.
- Ekosistemi Ethereum üzerinde merkezileştirmesi.

Bir de wETH var, bunun da ne olduğunu anlayamayanlar var belki söylesem birçoğunuza garip gelecek ancak Ethereum'un kendisi Ethereum tokenlerinde olduğu gibi ERC20 standardı ile uyumlu değil. Bu nedenle geliştiriciler Ethereum ve ERC20 tokenleri için ayrı ayrı sözleşmeler yapmak zorunda kalıyor. wETH de gerçek Ethereum değil aynı şekilde collateral kullanılarak üretiliyor, sabit kripto para gibi düşünebilirsiniz. Ben wrap kavramının piyasayı merkezileştirdiğine inanıyorum ve bu her ne kadar güzel gibi görünse de Bitcoin'in felfesi ile uyuşmuyor.
89  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Steem Inc. delegasyon skandalı on: March 02, 2020, 11:05:30 PM
Herkese selam arkadaşlar, Steemit bildiğiniz üzere blok zinciri tabanlı bir sosyal paylaşım platformu ve blok zinciri teknolojisinin kullanılabilirliğini kanıtlayan en iyi örneklerden biri. Steemit'in bağlı olduğu blok zinciri ise dPoS algoritması ile çalışıyor yani alınan kararı delegeler belirliyor. Bu firma token oluşturma sürecinde projeyi tek başına yönetebilecek çoğunlukta tokeni kendine ayırıyor ancak bu tokenleri sadece projeyi geliştirmek için kullanacaklarını söylüyor, Steem ekibi sözünde duruyor ancak Justin Sun Steem'i satın alıyor ve bu tokenleri değerlendirmek istiyor. Justin satın alır almaz platformu kendi ağından ayırıp Tron ağına geçirmek istiyor ve buna karşı olan delegeler Steem Inc'in elinde bulunan tokenlerin oy kullanma hakkını elinden alıyor. Sorun tam da burada başlıyor, Justin topluluğun kararına saygı duymadan Binance, Huobi ve Poloniex borsalarında duran kullanıcılara ait Steemler ile izinsiz bir şekilde oy kullanarak delegeleri değiştiriyor ve kendine oy hakkı vererek Steem'i tamamen ele geçiriyor.

Sonuç olarak;
- Her blok zinciri teknolojisi güvenli ve merkezsiz değildir.
- dPoS algoritması örnekte de görüldüğü gibi PoW ve PoS algoritmasına göre son derece merkezi olabilmektedir.
- dPoS ve PoS algoritmalarında ağın merkezsiz olması için tokenlerin genele yayılmış olması gerekir, yayılmazsa buna sahte merkeziyetsizlik denir.

Bu olay tarihe ilk de facto bribe attack olarak adını yazdırdı.
90  Local / Konu Dışı / Uyghurs for sale - Yeniden eğitim, zorunlu çalışma ve Xinjiang dışında gözetim on: March 02, 2020, 05:37:11 AM
Herkese selam arkadaşlar, Vicky Xiuzhong Xu tarafından açık kaynak kodlu belgelere ve uydu görüntülerine göre hazırlanan son raporda Çin'de Uygurların ve diğer Türk azınlıkların tatil izni olmaksızın, çitlerle çevrili fabrikalarda uzun mesai saatlerince, zorunlu olarak çalıştırıldığı markalar şu şekilde listelenmiştir. ASPI'nin raporunu buraya tıklayarak görebilir ya da PDF versiyonunu indirebilirsiniz. Biliyorum neredeyse imkansız ama eğer alternatifiniz varsa aşağıdaki markaları kullanmayın.

Quote
In all, ASPI’s research has identified 83 foreign and Chinese companies directly or indirectly benefiting from the use of Uyghur workers outside Xinjiang through potentially abusive labour transfer programs as recently as 2019: Abercrombie & Fitch, Acer, Adidas, Alstom, Amazon, Apple, ASUS, BAIC Motor, BMW, Bombardier, Bosch, BYD, Calvin Klein, Candy, Carter’s, Cerruti 1881, Changan Automobile, Cisco, CRRC, Dell, Electrolux, Fila, Founder Group, GAC Group (automobiles), Gap, Geely Auto, General Electric, General Motors, Google, H&M, Haier, Hart Schaffner Marx, Hisense, Hitachi, HP, HTC, Huawei, iFlyTek, Jack & Jones, Jaguar, Japan Display Inc., L.L.Bean, Lacoste, Land Rover, Lenovo, LG, Li-Ning, Mayor, Meizu, Mercedes-Benz, MG, Microsoft, Mitsubishi, Mitsumi, Nike, Nintendo, Nokia, The North Face, Oculus, Oppo, Panasonic, Polo Ralph Lauren, Puma, Roewe, SAIC Motor, Samsung, SGMW, Sharp, Siemens, Skechers, Sony, TDK, Tommy Hilfiger, Toshiba, Tsinghua Tongfang, Uniqlo, Victoria’s Secret, Vivo, Volkswagen, Xiaomi, Zara, Zegna, ZTE. Some brands are linked with multiple factories.

Bu konuya merit vermeyin. ASPI raporunu incelemeden yorum yapmayın.
91  Local / Alternatif Kripto-Paralar / DeFi | Compound.finance on: February 28, 2020, 03:09:05 AM
Herkese selam arkadaşlar, decentralized finance kavramının son dönemde çok popülerleştiğini ve bunun Ethereum'un fiyatının yükselişine çok büyük etkisi olduğunu herkes gibi ben de biliyorum. Benim en büyük şikayetim günümüz platformlarında oluşturulan decentralized finance kavramının içine Bitcoin'in dahil edilmemesi ve her şeyin Ethereum merkezli olarak gelişmesiydi. Bu nedenle, birçok yatırımcı bu kavrama tam olarak inanmıyor ya da sadece elindeki Bitcoin sayısını arttırmak için Ethereum'a yatırım yapıyordu ancak biz bazı şeylerin düzeltilmesini beklerken decentralized finance piyasasının demirbaşı olan Compound firması çok absürt bir işe imza attı. Bu platform Bitcoin'i merkezine alarak devam etmek yerine kendi tokenini $COMP çıkartma kararı aldı ve decentralized finance içerisinde çatlaklar oluşturmaya başladı. Compound şirketinin iddiasına göre token sahipleri ekstra bir işleme gerek duymadan sistem üzerinde bir değişiklik önerebilecek veya başkaları tarafından önerilen değişiklikleri oylayabilecekmiş (oylama önermek için tokenlerin %1'i veya daha fazlasına sahip olmanız gerektiği gibi bir gerçek de var, yani tek amaçları platform üzerinden daha çok para kazanmak).

Compound firmasının kendi tokenini çıkartmasını nasıl karşılıyorsunuz?
92  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Decentraland | MANA (dApps) on: February 22, 2020, 02:51:24 AM
Herkese selam arkadaşlar, Ethereum blok zinciri üzerine inşaa edilmiş dAppsler üzerinde araştırma yaparken merkeziyetsiz yapı üzerine kurulmuş Decentraland adında bir oyun ile karşılaştım. Bu kriptoparayı ve oyunu daha önce bilen biri olarak fiyatının düşmesi ile beraber bunun bir yatırım fırsatı olup olmadığını anlamak için Decentraland'ın dünyasına katılmaya karar verdim. Oyuna başlamak için öncelikle Metamask ya da Ledger gibi bir Ethereum tabanlı cüzdan ile bağlantı kurmanız gerekiyor. Ben oyunu oynadığım süre boyunca Metamask ile ilerledim çünkü Metamask'ın dAppsler için en uygun cüzdan olduğunu düşünüyorum. Bunun ardından ücretsiz bir avatar yaratmanıza izin veriliyor ancak ücretsiz yarattığınız avatarın kendine özel bir kullanıcı adı olmuyor. Ben Lachrymose adını satın almak için Uniswap adlı decentralized exchangeden 100MANA ($5.64) satın aldım çünkü centralized exchangelerdeki minimum buy ve withdrawal limiti çok yüksekti. Sorun şu ki dAppsler üzerinde işlem yaparken Ethereum ağı nedeniyle sürekli olarak transfer ücreti ödemek gerekiyor. Örneğin, adınızı satın almak için bile Ethereum blokzinciri üzerinde bir işlem yapmanız gerekiyor ve önce ad sorgulama için 4 cent ardından sorguladığım adı satın almak için 7 cent (slow fee ile ödedim, oyunun tavsiyesi 2.64 dolarlık bir transfer ücretiydi) ödedim.

Oyun tamamen web tabanlı ve browser üzerinden oynanabilir olduğu gibi karakterinizi yönlendirme sırasında w, a, s, d tuşlarını ve mouseyi kullanıyor ayrıca V tuşu ile first person ve third person bakış açısı arasında değişim yapabiliyorsunuz. Benim oyunda en garipsediğim nokta böylesine düşük grafik kalitesine sahip bir oyunun aşırı kötü optimizasyona sahip olmasıydı. Ben oyuna GTX1060 ekran kartı ile dahil olmama rağmen sağ üstten settings'e tıklayarak graphics quality üzerinde bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldım. Örneğin, yaptığım ilk değişiklik oyundaki shadow, soft shadow ve bloom efektini kapamaktı. Tüm bunları yapmama rağmen minimum 60FPS takıntısı olan biri olarak yine de istediğim akıcı hissi yakalayamadım ve daha sonra minimum ayarları yapmama rağmen istediğim değeri yakalayamayınca biraz araştırma yaptım ki oyunda en düşük grafiklerde ve en iyi ekran kartında oynasanız dahi optimizasyon sorunu nedeniyle akıcı his yakalanamıyormuş.

Ben oyuna başladıktan sonra haritadaki bir anahtara bastım ve ardından anahtarın yanındaki kutuyu o anahtar ile açtım. Tüm bunları yaptıktan sonra oyun başlangıcındaki teleport aracından bir sonraki haritaya ışınlandım. Bir sonraki haritada /goto magic komutu ile rastgele bir dünyaya ışınlanabileceğimi öğrendim ve denemek istedim. Ardından, HTC Exodus'un telefonunun sergilendiği başka bir garip haritaya ışınlandım. Oyunu oynarken isim satın almamış bir Guest ile karşılaştım, Guest'in üstene tıklayarak onun ne zaman oyuna katılıp katılmadığını (pasaportunu) kontrol edebileceğimi öğrendim ve aynı zamanda kişinin üzerindeki blok butonuna tıklayarak kişiyi oyunda bloklamak mümkündü.

Pozitif yönleri
- dAppsler hakkında fikir vermesi.

Negatif yönleri
- Kötü grafik ve optimizasyon.
- Bedava olması gereken isim hakkının ücretli olması.
- Her yeni harita yükleme ekranında uzun bekleme süreleri (web browser olması nedeniyle.. ve de internet hızına bağlı).
- Second Life adlı oyunla benzerlik göstermesi (2000 modası).

Daha da negatif yönleri
- Oyundaki haritalarda gizli sandıklar olduğunu ve bunların gift verdiğini öğrenmiştim (oyun içi item ve MANA ödülü gibi). Bu nedenle, sandık keşfetmek için haritada dolaşırken özel bir t-shirt ve 10 MANA kazamıştım (bulduğuma sevindim) ancak hediyeyi kabul etmek için bile 1gwei ve 475366 gas price ile 13 cent tutarında fee ödemek zorunda kaldım (asla ödemezdim ama size kanıt olsun diye ödemeyi yaptım).

Sonuç: Bir oyun düşünün yaptığınız her hareket, aldığınız her item, açtığınız her sandık ve ödüllerde bile 1gwei ile dakikalarca onay beklemeyi göze alsanız dahi 5 ile 13 cent arasında ödeme yapmanız gerekiyor. Bu koşullarda, blokzinciri teknolojisi ile bir oyun yapmanın hiçbir anlamı olmadığı ve oyun sektörünün böyle bir hamallık/hantallıkla ilgilenmeyeceğinden kesin olarak emin oldum.

Sonuç2: Ethereum ağının PoW algoritması nedeniyle ne kadar çok yavaş olduğunu ve günümüz dAppslerine yeterli olmadığını, özellikle oyunlar ya da sık işlem gerektiren uygulamalar için yüksek maliyetli olduğunu gördüm.

Sonuç3: Geçmişteki interneti bugünün blokzinciri teknolojisi ile karşılaştıran insanların, blokzinciri teknolojisini gözünde büyüttüğünü, aslında bu teknolojinin uygulamaların +%99'u için gerekli olmadığını ve bu teknolojinin tek ve en önemli kullanım alanının Bitcoin ve DeFi olduğunu bir daha anladım. Bu dünyadaki garip diskoları, havada uçan balinaları ve günümüz dünyasının sanal bir alternatifini size daha fazla göstermek isterdim ama 2000 modası olan bir oyunu tanıtmaya gönlüm el vermedi. Finans ve blokzinciri teknolojisi ile ilgilenen herhangi bir kullanıcının bu oyunu oynayacağını düşünmüyorum. Bu nedenledir ki oyunu oynadığım süre boyunca sadece üç tane 'guest' ile karşılaştım ve de bu kişilerin benim gibi deneme amaçlı giriş yaptığını düşünüyorum. Bu konu burada sonlanıyor, görüşmek üzere.

Bu görseller bana ait


Bu görselleri theblockcrypto.com adlı websitesinden alıntıladım (daha fazla gerçek görsel eklemek isterdim ama oyun oynanılacak gibi değil)
93  Local / Alternatif Kripto-Paralar / IOTA Trinity | 17 Aralık ~ 18 Şubat on: February 20, 2020, 04:53:51 AM
Herkese selam arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde IoTA'nın orijinal cüzdanı Trinity Wallet üzerinden bir saldırı gerçekleştirildi ve birçok kullanıcının parası çalındı. Bugün ekip tarafından yapılan tespitlere göre 17 Aralık ile 18 Şubat arasında cüzdan oluşturan kullanıcıların mnemonic words'ü yakında yayınlanacak olan değiştirme kiti ile birlikte değiştirmeleri gerekiyormuş. Şu an için iOS ve Android üzerinde oluşturulan cüzdanlarda bir sorun olmadığı düşünülse de ekip desktop versiyondan önce iOS ve Android'de güncelleme yayınladı ve yatırımcılara yeni güncellemeyi indirmelerini tavsiye etti. IoTA ekibi sorunun kaynağı olarak cüzdandaki MoonPay entegrasyonunu gösterdi, bir kripto para cüzdanının üç ay boyunca bir açığa sahip olması ve bunun fark edilmemesi aslında tüm yatırımcıların risk altında olduğu anlamına geliyor. Bunun hakkında daha önce bir başlık bulamadığım için gelişmeleri bu link ve başlık altında takip edebilirsiniz: https://status.iota.org
94  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Kyberswap ile shitcoin rehberi on: January 30, 2020, 04:27:30 AM
Herkese selam arkadaşlar, bugün uzun vadeli yatırımlarımı şekillendirirken içime birden bir para kaybetme isteği doğdu ve birkaç shitcoin satın almak istedim. Burada karşılaştığım en büyük sıkıntı borsaların yüksek trade masrafı, minimum alım limitleri ve her transferden aldıkları fee idi. İnternette biraz araştırma yaptım ve "Fast and simple way to exchange Ethereum tokens" mottosu ile anında shitcoin alıp paranızı kumar masasında kaybetmenizi sağlayacak bir swap hizmeti -kyberswap- buldum. 23 dakika içerisinde 52 farklı alternatif kripto para satın aldım, satın aldığım her kripto para için slow modda ~0.15-0.25 dolar transfer ücreti ödedim (1gwei). Bu satın aldığım shitcoinlerin bazılarının başka borsalarda bir fiyatı olmadığını öğrendim (RAE, BAM, MYB). Bu shitcoinleri de kyberswap üzerinden aldığım fiyatın %1 altına tekrar swap yaparak totalde 48 farklı kripto paraya 10ar dolar yatırım yapmış oldum. Bu sepeti uzun vadeli tutmayı düşünüyorum, her ne kadar para kazandıracağını düşünmesem de. Siz de bu tür ufak yatırım sepetleri yapmak istiyorsanız Kyberswap'ın internet sitesine giriş yaptıktan sonra desteklenen walletler ile swap işlemini çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ben işlemlerimin tamamını -metamask- uygulaması üzerinden yaptım. Bu sepetin güncel durumunu merak ediyorsanız lachry.eth adresinden kontrol edebilirsiniz (ETH, DAI ve USDC'yi görmezden gelin).



EKO, CND, POLY, BTU, DAT, AST, ENJ, DGX, ST, WABI, GNO, RDN, RLC, ABYSS, KNC, REN, BLZ, OMG, PAY, SNT, ELF, ENG, EDO, REQ, APPC, LINK, LRC, REP, LEND, MCO, BNT, MANA, SPN, MLN, POWR, ZRX, DTA, MKR, ABT, BAT, GEN, SNX, CDT, QKC, ETHOS, CVC, POE, UPP.

Metamask, Ledger, Trezor, Keystore, Private key -tavsiye edilmez- destekli.
95  Local / Konu Dışı / Yılbaşı etkinliği | Bitcoin hash tahmin yarışması on: December 24, 2019, 06:50:17 PM
Herkese selam, şimdiden hepinizin yeni yılı mutlu ve huzurlu olsun.

Geçmişte geleneksel yarışmalar yapıldığını gördüm ve devamını getirmek istedim.
Yılbaşı nedeniyle minik bir Bitcoin hash tahmin yarışması düzenlemeye karar verdim.
Yapılacak yarışmadan kısaca bahsetmem gerekirse yılbaşı günü Blockchain.info üzerindeki 00:00'dan sonraki ilk blockun hash'ı bizim referans değerimiz olacak.
Hash değeri sağdan sola doğru çift rakam olarak sıralanacak ve bu rakamlar kazanan numara olacak.

Örneğin, 21 Aralık 2019'un ilk bloğu
Hash değeri: 0000000000000000000a092c06de2f931b41a85c7dad536ca2381feb903aa75c

1. kazanan = 75
2. kazanan = 03
2. kazanan = 19
4. kazanan = 38
5. kazanan = 62

Sponsorlar
________________
Lachrymose 10 mBTC
muslol67     1   mBTC

Sponsor olmak için;
1 mBTC veya katları ile sponsor olabilir ve bu konunun altında adınızı listeleyebilirsiniz.
1 mBTC = 0.001 BTC = $7.2 dolar
Adresim profilde mevcut (escrow olan olursa daha hoş olur).

Escrow olmak için;
Moderator ile iletişime geçtim ama escrow olma hakkında herhangi bir dönüş alamadım.
Bu nedenle, herkes tarafından onaylanan biri etkinlik için escrow olabilir.

Katılımcılar için;
Her üyeliğin 01-99 sayıları arasında 4 tahmin hakkı var.
Her katılımcının en az 5 farklı üyelikten son 120 gün içerisinde merit almış olması gerekiyor (forumun eski saygıdeğer üyeleri aktif olmasa ve merit almamış olmasa dahi bu etkinliğe katılabilir).
Ücretsiz.

Umarım herkes katılır, bol şans.
96  Local / Alternatif Kripto-Paralar / MimbleWimble | Grin ve Tom Elvis Jedusor on: November 29, 2019, 04:47:06 AM
Selam, MimbleWimble teknolojisinin ortaya çıkış senaryosu ve anonim bir grup tarafından Grin adı altında değerlendirilişini anlattım. Sorunuz olursa yazabilirsiniz, notifikasyonlar açık.

MimbleWimble

Bitcoin Developer ekibinin konuştuğu chat kanalında Tom Elvis Jedusor adlı anonim bir kullanıcının kanala bıraktığı whitepaper ile ortaya çıkmıştır. Bu anonim kullanıcı MimbleWimble teknolojisinin tüm detaylarıyla anlattığı dökümanı kanala bıraktıktan sonra ortalıktan kayboldu. Bu dökümanı okuyan geliştiriciler, bunun Bitcoin benzeri fakat çok daha farklı bir protokol olduğunu hızlıca anladılar, böylece yeni bir serüven başladı. Bu protokol hakkında tüm detayları okuyan Ignotus Peverell çok etkilenmiş olacak ki hızlı bir şekilde MimbleWimble teknolojisi üzerinde bir kripto para geliştirmeye başladı fakat Grin öyle bir proje ki Ignotus ile başlayan bu serüven aynı Bitcoin'de olduğu gibi koca bir gönüllü yazılım ordusuna dönüşmüştü.

MimbleWimble: Harry Potter'in Deathly Hallows serisinden bir büyü
Tom Elvis Jedusor: Voldemort'un Fransız versiyonu
Grin: Gringott'un büyücülük bankasının adı
Ignotus Peverell: Harry Potter'deki görünmezlik pelerini


Grin

Harry Potter film serisinin içinden bir çıkabilirsek size MimbleWimble teknolojisini ve hangi sorunlara çözüm getirmeyi amaçladığını açıklamak istiyorum. Bildiğiniz üzere, Bitcoin'de adresler her ne kadar anonim olsa dahi yapılan transactionların içerisindeki Bitcoin miktarı, alıcı ve gönderici gibi bilgiler herkese açık olarak herhangi bir node/wallet explorer üzerinden görüntülenebiliyor. Hatta bugün, 2009'da herhangi bir madencinin kazdığı Bitcoin'in bile takibini geçmişe dönelik olarak yapmak mümkün. İran örneğini pek vermek istemesem de hükümetin ne kadar baskıcı olduğunu ve bir çok insanın çeşitli sıkıntılar çektiğini bir Türkiye vatandaşı olarak hepimiz biliyoruz. Bu nedenle, İran'daki kadınlar ülkemizdeki Van iline gelip sıklıkla alış veriş yapıp ülkelerine geri dönüyorlar. Bunun bir başka örneği ise kadınların 'mal' olarak görüldüğü bazı şeriat ülkeleri. Bu ülkelerde kadınların mal varlığı olmasına izin verilmez çünkü kadının kendisi de toplum tarafından bir mal olarak görülür. Dolayısıyla, kadın maddi özgürlüğe ya da bir banka hesabına sahip değildir. Kadın çalışsa dahi parasını saklamak için yastık altı yapmaktan başka hiçbir çaresi yoktur. Halbuki; Bitcoin, gizlilik açısından daha da iyisi Grin gibi kripto paralar bu soruna çözüm oluyor. Yani gizlilik olayını sadece illegal olaylara çözüm olarak düşünmeyin. Grin'i gizemli yapan en büyük şey ise geliştirici ekibin bilinmiyor olması, hatta öylesine gariptir ki Grin'in konferansına Ignotus text-to-speech teknolojisi ile katıldı. Yani yazılan metni seslendiren bir robottan bahsediyoruz, adamlar tamamen anonim. Bir başka enteresan nokta ise Grin ekibinin herhangi bir şekilde yatırım almadı sadece crowdfunding yolu ile Grin.mw adlı internet sitesi üzerinden gönüllü olarak bağışta bulunabiliyorsunuz. Grin'i geliştirenlere göre Bitcoin değer koruma aracı olarak yatırımcıların gözdesi olmaya devam edecek fakat Grin bir ödeme aracı olarak kullanılacak. Bu çakma Robin Hoodlara Bitcoin whitepaper'inin başlığını hatırlatmak istiyorum; Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

Grin'in enflasyonist yaratım politikası
Bildiğiniz üzere ve benim bu mesajımda detaylı olarak paylaştığım; Bitcoin Reward Schedule'ye göre Bitcoin her 4 yılda 1 blok ödüllerinde bir yarılanmaya gidiyor. Grin'de ise ne gariptirki halving kavramı ortadan kalkıyor ve sabit olarak aynı hızda artan para politikası izleniyor, kabul edilebilir bir emisyon oranı olan %2'ye ulaşılması ise 2066 yılını buluyor. Grin'in emisyon grafiğine bu linkte tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Grin neden çok popüler oldu?
Bunun birçok sebebi olmakla beraber en büyük iki sebebi ortaya çıkış felsefesinin Bitcoin ile aynı (anonim) olması ve geliştiren ekibin tamamen gönüllü (herhangi bir para toplamadılar) olarak bu işi yapmasıdır.

Grin'i diğer gizlilik odaklı kripto paralardan farklı yapan nedir?[/size]
Fast sync metodu ile geriye dönük son 2000 blok güncelleniyor ve her şey ok, ölümüne ölçeklenebilir bir para birimi.

Grin madenciliği nasıl yapılıyor?
Cuckaroo29 (GPU) ve Cuckatoo31+ (ASIC) olmak üzere zamanla GPU'dan ASIC'e yüzdesel olarak kayan dengeli bir algoritması var. İlgi alanım olduğu için biliyorum: GPU kârlı değil, ASIC şimdilik kârlı.

Sonuç
Hoş, heyecanlı, hatta gelecekte Bitcoin ile beraber anılacak farklı bir teknoloji üstelik Lightning Network gibi farklı bir katman olarak Bitcoin ile birlikte kullanmak da mümkün fakat şu an için işin sadece teknolojisi ile ilgilenip Grin ve Beam gibi yatırımcı düşmanı yüksek emisyona sahip kripto paralara yatırım yapmamak gerekiyor. Grin sabit olarak aynı hızda artan para politikası nedeniyle 2066 yılına kadar yatırım yapılmaya değer bir para birimi değildir. Sevgiler.



[1] Grin.mw
[2] Bitcoin Q&A: MimbleWimble and Dandelion
[3] Bitcoin Q&A: Differences between Grin and Beam?
[4] Sorularla Blockchain (Sağlam kitap, ekstra teşekkür.)
97  Local / Servisler / Belgem | Ethereum akıllı sözleşmelerinin gerçek kullanım örneği on: November 29, 2019, 02:57:39 AM
Selam, bu yazımda blok zinciri teknolojisinin çok farklı ve gerçek kullanım örneklerinden biri olan BKM, VeriPark ve Microsoft ortaklığıyla geliştirilmiş Belgem.io adlı uygulamayı tanıtacağım.

Bu uygulamanın adını birçoğunuz duymadı çünkü; bu diğerlerinden farklı. Bugüne kadar birçok kripto para projesinin blok zinciri üzerinde geliştirdiği herhangi bir proje için token çıkarttığına ve milyonlarca dolar fon topladığına tanık olduk halbuki Vitalik Buterin'in DC Blockchain Zirvesi'nde söylediği gibi: ''Akıllı sözleşmeler, bir valık veya paranın bir programa aktarıldığında, program kodu çalıştırır ve otomatik olarak koşulları onaylar. Sonrasında varlığın bir kişiye mi yoksa diğerine mi gönderilmesi gerektiğini otomatik olarak belirler. Bu arada, dağıtık defter de güvenlik ve değişmezlik sağlayacak anlaşmayı saklar ve çoğaltır.'' [1]

Belgem, kurumlardan edinilmiş sertifikalarının Ethereum blokzincirinde saklanması, görüntülenmesi ve paylaşılması için tasarlanmış bir dijital belge platformudur. Uygulamanın çıkış amacı ise shitcoinlerin ve onların ardındaki sahte projeler gibi fon toplamak değil Ethereum akıllı sözleşmelerini, Proof-of-Authority konsensus algoritmasının test edilmesidir. Özge Çelik'in de dedigi gibi: ''Blockchain sadece okunarak bir noktaya kadar anlaşılabiliyor. Bu nedenle, biraz daha anlayabilmek için çeşitli projeler hayata geçirdik.'' Sonuç olarak; Belgem uygulaması Microsoft Azure bulut platformunda yer alan Ethereum Proof-of-Authority Consortium ürünü üzerine inşaa edilmiştir. [2]

Belgem nasıl çalışıyor? [3]

  • Kullanıcı adına, belgem.io üyesi kurumlardan sertifika üretilmiştir ve kullanıcı bu sertifikaları özgeçmişine eklemiştir.
  • Kullanıcı iş başvurusu yapar.
  • İş başvurusu yapılan kurumun insan kaynakları yetkilileri, CV’de bulunan dijital belgelerin doğruluk kanıtını görmek isteyebilir.
  • Sertifika linkinde bulunan şifrelenmiş ViewToken bilgisi, sertifika alınan kurumun Public Key’i ile çözülerek karşılaştırma yapılır.
  • Karşılaştırma sonucu “doğrulandı” veya “doğrulanmadı” şeklinde ilgili kullanıcılara gösterilir.

Bu blockchain ağı özel izin istiyor nasıl kayıt olacağım? [4]

Belgem'i BKM Express üzerinden kitap okurken okuduğum bir kitapta keşfettim. Projeyi anlatırken en başta da uygulamanın Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirildiğini söylemiştim doğal olarak BKM Express üzerinden Belgem için kimlik doğrulaması yapılabileceğini de öğrendim. Biz her ne kadar Bitcoin'in merkezsiz olması gerektiği kavramını düşünsek de; Bitcoin ve Blockchain adlı kavramları birbirinden ayırmak gerekiyor. Blockchain, işin internet ile bir tutulan ve geliştirilecek kısmı. Bitcoin ise, her şeyin başlamasını ve blok zinciri teknolojisini hayatımıza geçiren ayrı bir teknoloji. Bana göre her ikisi de birbiri arasında kıyas yapılamayacak kadar büyük teknolojiler olmasına rağmen özel izin gerektiren blockchainler benim için bir sorun teşkil etmiyor.

  • BKM Express üyeliği oluştur.
  • Belgem'in internet sitesine gir, kayıt ol butonuna tıkla.
  • QR Kodu okut ve KAÇUV derneğine 1 Türk lirası bağışta bulun (BKM Express ve Belgem'in en sevdiğim yanı, satın aldığınız içerik/kitaplar için vakıflara bağış yapıyor oluşunuz).

Bu konu blok zinciri teknolojisinin kullanım alanlarını anlatmak, her blok zinciri projesinin shitcoin oluşturmadığını yatırımcılara göstermek, akıllı sözleşmelerin amacı ve ortaya çıkış felsefesini öğretmek amacıyla gönüllü olarak oluşturulmuştur. Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM), VeriPark ya da Microsoft ile organik/inorganik herhangi bir bağım yoktur. Konu içeriğine mesaj atmadan önce gerçekten konuyu iyi okuduğunuzdan emin olun, blok zinciri üzerinde geliştirilen farklı projeleri anlatmaya devam edeceğim.

98  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / [Guide] Electrum wallet hakkındaki tüm teknik detaylar on: November 25, 2019, 10:47:07 PM
Bitcoin Core'den bile daha fazla kullanılan kripto para Electrum hakkında yatırıcımların kafasını karıştıran çokça soru var.

    Bu konu içeriğinde başlıklar şu şekilde (CTRL+F'ye basıp ulaşmak istediğin şeyi yazman içeriğe ulaşmanı kolaylaştırabilir)
  • Electrum oluşturduğum mnemonic words'u ya da private key'i görebilir mi?
  • Cüzdan şifremi unuttum ya da mnemonic words'u kaybettim ulaşmam mümkün mü?
  • Bir transfer yaptım ama çok uzun süredir ulaşmadı, ne yapabilirim?
  • Electrum cüzdan şifremi biliyorum ama mnemonic words'u hatırlayamıyorum ne yapabilirim?
  • Tüm Bitcoinlerim farklı Bitcoin adreslerinde, bunları tek bir adreste toplamak istiyorsam ne yapabilirim? (Sweeping private keys)
  • Cüzdanımı yedeklemek istiyorum, .DAT dosyasına nereden ulaşabilirim?
  • Toplu ödeme (Bulk payments) yapabilir miyim?
  • Gap limitine takıldım ama yeni adres üretmem gerekiyor, nasıl yeni adres üretebilirim?

Ayrıca, miyav adlı kullanıcının açtığı bir başka Electrum başlığı da işine yarayabilir. Göz atabilirsin.
Aradığın şey burada yoksa, konu içeriğine mesaj at. Bildirimlerim aktif.



Electrum oluşturduğum mnemonic words'u ya da private key'i görebilir mi?
Hayır, Bitcoin whitepaper'da da bahsedildiği üzere Electrum Simple Payment Verification (SPV) tekniğini kullanır. Bu nedenle, Electrum sunucularına mnemonic words ya da private key gibi bilgileriniz gönderilemez.


Cüzdan şifremi unuttum ya da mnemonic words'u kaybettim ulaşmam mümkün mü?
Hayır, cüzdan şifresi ya da cüzdanı açarken size özel olarak tanımlanan mnemonic words kaybedildiği anda geri geri döndürülmesi mümkün değil.


Bir transfer yaptım ama çok uzun süredir ulaşmadı, ne yapabilirim?
Yapabileceğiniz bir çok var. Google üzerinden bulacağınız ücretli ya da ücretsiz bir transaction accelerator işinizi görebilir ama konumuz Electrum olduğu için cüzdanın bilinmeyen teknik detaylarından da bahsetmek istiyorum.

Birinci yolda (Deathwing'in anlatımıyla), Electrum cüzdanınızdaki transfer ücretlerinin değiştirilebilir olmasını sağlayabilirsiniz.

Araçlar > Ayarlar > Ücretler > Use Replace-By-Fee

Bu ayarı etkileştirdikten (sonra) yapacağınız tüm transferlerde, transferden sonra bile transfer ücretini arttırabilecek ve yaptığınız transferin daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayabileceksiniz.

İkinci yolda (Deathwing'in anlatımıyla), CPFP yaratmak için Electrum geçmişiniz üzerinde henüz transfer edilmemiş Bitcoin transactionunuz üzerine sağ tıklayarak ardından ekranda belirecek Child pays for parent yazısına tıklayarak uygun fee'yi ayarlayabilirsiniz.

O gün için ödemeniz gereken tahmini fee'yi de bitcoinfees.earn.com adlı internet sitesinden bulabilirsiniz.



Electrum cüzdan şifremi biliyorum ama mnemonic words'u hatırlayamıyorum ne yapabilirim?
Electrum'u açtıktan sonra üstteki seçeneklerden seed'e tıklayarak açılan ekrana şifreni yazarak mnemonic words'e ulaşabilirsin.


Tüm Bitcoinlerim farklı Bitcoin adreslerinde, bunları tek bir adreste toplamak istiyorsam ne yapabilirim? (Sweeping private keys)
Electrum'un üstünde bulunan menuden şu yolu izleyebilirsin.

Cüzdan > Gizli Anahtar > Süpür



Sonra açılan boşluğa içerisinden Bitcoin transfer etmek istediğiniz adreslerin private keylerini yazmanız gerekiyor.

Bu private keyleri de şu şekilde elde edebilirsin;

Cüzdan > Gizli Anahtar > Dışa Aktar



Cüzdanımı yedeklemek istiyorum, .DAT dosyasına nereden ulaşabilirim?
Sol alttaki arama kısmına %APPDATA%\Electrum\wallets yazman yeterli.


Toplu ödeme (Bulk payments) yapabilir miyim?
Evet, Electrum üzerinde bulk payments yapman da mümkün. Electrum'u açtıktan sonra menüdeki Gönder'e tıklayıp adres çubuğuna gönderim yapacağınız birden fazla adresi alt alta yazabilirsiniz.



Gap limitine takıldım ama yeni adres üretmem gerekiyor, nasıl yeni adres üretebilirim?
Üstteki menüden aşağıdaki yolu izle

Göster > Show Konsol

1 adres yaratmak istersen
[/list]
Code:
wallet.create_new_address(False)

100 adres yaratmak istersen
Code:
[wallet.create_new_address(False) for i in range(100)]

Not: Sonradan yaratılan adresler aşağıdaki gibi kırmızı gözükür, sorun değil. Ayrıca, sonradan yaratılan adresler de senin mnemonic words'unden yaratıldı. Yani cüzdanın üzerinden fazla olarak yaratılan adreslere mnemonic words'u kullanarak tekrar ulaşabilirsin. Her şey mnemonic words'un içinde gizli, hatta milyonlarca adres var merak etme.

99  Local / Alternatif Kripto-Paralar / [Guide] Bitcoin Core'dan günümüze kadar gelişen cüzdanlar on: November 25, 2019, 12:05:36 AM
Bilinen ilk kripto para cüzdanı Bitcoin Çekirdeği yani Bitcoin Core'dir. BC, açık kaynak kodlu olarak Bitcoin topluluğu tarafından geliştirilir fakat onu diğer kripto para cüzdanlarından farklı kılan şey her bir Bitcoin Core kullanıcısının aslında ağ üzerindeki bir düğüm yani node olmasıdır. Bir Bitcoin Core kullanıcısı Bitcoin ağının tam bir geçmişine sahip olmakla beraber aynı zamanda ağ üzerinde farklı kullanıcılardan yapılan Bitcoin ödemelerini de doğrular. Bu sayede bir Bitcoin Core kullanıcısı istese ya da istemese dahi Bitcoin ağının daha merkezsiz ve güvenilir olmasını sağlar.

O dönemki cüzdan teknolojisinde mnemonic words henüz keşfedilmediği için eski birçok Bitcoin yatırımcısı geçmişte kazdığı Bitcoinlere ulaşamayacak duruma geldi çünkü private keyi muhafaza etmek pek de kolay değildi. Her şeyden önce private keyler oldukça anlamsız ve akılda kalması imkansız bir veriden oluşuyordu. Bu nedenle BIP-32 fikri ortaya atıldı ve akılda kalması kolay olacak 2048 adet İngilizce kelime seçildi. BIP-32'de Mnemonic keyler (12/24 kelime) üzerinden Master Private Key üretiliyor ve bu MPK ile birden fazla Private Key'e erişim sağlanabiliyordu. Bu da Hierarchical Deterministic Walletlerin ortaya çıkmasını sağladı, HD-walletler büyük bir talep gördüğü için ve Bitcoin Core giderek daha fazla yer kapladığı için insanlar gerek boyut gerekse kullanım kolaylığı nedeniyle HD-walletleri kullanmaya başladı. Bu da o dönem için Node sayısının azalmasına sebep oldu, node sayısının azalması ise Bitcoin ağının güvenilirliğini bir nebze olsa da düşürmüştü.

Private keyleri muhafaza etme sorunu kısa süreliğine olsa da çözülmüştü ama bir dönem sonra Bitcoin'e alternatif kripto paralar çıkmaya başladı. Bitcoin'e alternatif olarak bilinen ilk kripto para 2011'de çıkan Namecoin'di. 2013'den sonra alternatif kripto para sayısında ve farklı blok zinciri sayısında büyük bir artış yaşandı ve kullanıcılar aynı eskiden olduğu onlarca private key ile boğuşmak zorunda kaldı. Buna çözüm olarak ise BIP-44 fikri ortaya atıldı. BIP-44 multicurrency HD-wallets anlamına geliyordu. Yani artık tek bir cüzdanda onlarca farklı kripto para saklanabiliyordu.


Bir multicurrency HD-wallet'in çalışma şekli ise şu şekildedir
Code:
m / purpose' / coin_type' / account' / change / address_index

A. Antonopoulos'tan alıntı görsel


44 sayısı, BIP-44'den gelir. 44'ün hemen sağında gördüğünüz rakam ise coin tipini belirler.
Code:
Ethereum — m’/44’/60’/0’/0
Litecoin — m’/44’/2’/0’/0

44'ün yanındaki 60 sayısı Ethereum'u, 2 ise Litecoin'i verir.

Bu Bitcoin Core'dan başlayan kripto para cüzdanlarının önce BIP-32 ile daha sonra da BIP-44 ile değişim geçirmesinin hikayesiydi. Bu şekilde 2048 adet mnemonic keyin neden ve nasıl oluşturulduğunu anladınız.

2048 adet kelimenin 12lik kombinasyonu 128 bit, 24lük kombinasyonu ise 256 bit şifreleme anlamına gelir. Bu da aklınızın bir kenarında not olarak bulunsun.


Güvenilirlik sıralamaları

Bir kripto para cüzdanının güvenilirliği aslında sadece yazılımın iyi olmasıyla alakalı değildir. Kripto para cüzdanının bulunduğu cihazdan, cihazın güncelliğine ya da işletim sistemine kadar güvenlik dereceleri değişkenlik gösterebilir. Bilinenin aksine, ortalama bir bilgisayarda bulunan kripto para cüzdanı ortalama bir cep telefonunda bulunan kripto para cüzdanından daha güvensizdir.

Bunun iki sebebi var
- Bir bilgisayar root'a sahip, yani kullanıcı bilgisayar üzerinde tam hakimiyete sahip. Bu nedenle, bilgisayarların daha fazla arka kapıya sahip olduğu ve virüs bulaşma ihtimalinin daha yüksek olduğu biliniyor.
- Bir diğer sebep ise, ortalama bir cep telefonunun ortalama bir bilgisayara göre daha güncel olmasıdır.

Yani istatistiklere göre, ortalama bir cep telefonu ortalama bir bilgisayardan çok daha güvenli görülüyor.

Şimdi gelelim kripto para cüzdanlarının güvenlik sıralamalarına
Code:
Hardware wallet/Paper wallet > Mobile wallet > Desktop wallet > Exchange/Online wallet


Bir yatırımcının Bitcoin saklarken yaptığı en büyük hata
Online kripto para cüzdanlarını kullanmaktır. Bugüne kadar cüzdanından para çalınan neredeyse her kullanıcının online kripto para cüzdanı kullandığına tanık oldum.

Hardware cüzdanlar neden diğerlerine göre daha güvenli?
- Hardware cüzdanların çalışma mekanizmaları diğerlerine göre oldukça farklı. Her şeyden önce bu cüzdanlar yapısı gereği offline ortamda çalışıyor gibi davranıyor. Ledger walletin içerisinde secure ve unsecure olmak üzere iki farklı element var. Secure element hiçbir şekilde internet bağlantısına ya da bilgisayara doğrudan bağlantıya sahip değil. Cüzdanın mnemonic words'u secure element içerisinde saklı olduğu için hardware walletler tam olarak cold-wallet görevi görüyor. Bilgisayar ile etkileşime geçen element unsecure wallet oluyor. Hardware walletlerde fiziksel olarak donanım cüzdanınızı ele geçirebilen birinin PIN kodunu kırabileceği söyleniyor fakat Trezor örneğini vermek gerekirse yapılan her yanlış PIN kodu girişi bekleme süresini 2'ye katlıyor.

2 > 4 > 8 > 16 > 32 > 64 ... > 1024

Kağıt cüzdanlar ne durumda?
- Kağıt cüzdanlar, offline bir bilgisayarda üretildiği durumda online ortamda çalınma riski bulundurmuyor fakat kağıt cüzdanların problemi fiziksel olarak çalınmaya müsait oluşları ve çalındıklarında private keyi içerisinde tutabilecek herhangi bir PIN koduna sahip değiller. Bir doğal afet durumunda kağıt cüzdanların kaybolması mümkün.

Benim hardware cüzdan alacak param yok, ne yapayım?
- Brain wallet kullanabilirsin. 12/24 kelime ezberlemen yeterli.
100  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / [Privacy] Lightning Network On-Chain Swaps, Confidential Transactions on: November 24, 2019, 12:50:28 AM
Bu forumda okuduğum birçok yazıda insanların anonim kalmak için Bitcoin mixerlerini ya da CoinJoin işlemlerini tavsiye ettiklerine tanık oldum.
Ben ise bu konuda yanlış bilinenleri tokatlıyorum.
Üstüne de doğru bilgiyi veriyorum.

Eskiden, Blockchain.info'nun kullanıcılarına ücretsiz olarak sunduğu Taint Analysis Tools'u mevcut olsa da günümüzde tam olarak bu işlemi ücretsiz olarak gerçekleştiren bir firma bulmak mümkün değil. Eğer ücretli olarak bu işlemi gerçekleştiren firmaları merak ediyorsanız örnek olarak Blockseer'i gösterebilirim ama firmayı daha önce kullanmadığım için tam olarak güvenilirliği hakkında bir yorum yapamayacağım. Kısacası, gizlilik işi göründüğü kadar basit değil.

Bitcoin mixerleri ve CoinJoin/Whirlpool işleminde
- Giren ve çıkan miktarlar belli olduğu için takip edilebilir.
- Bir CoinJoin ya da Whirlpool işlemi gerçekleştirdiğinizde aldığınız Bitcoin tainted olarak işaretlenebilir.
- Bitcoin mixeri arka planda verilerinizi tutuyor olabilir, Tor browser kullansanız dahi hiçbir zaman tam anlamıyla gizlenmeniz mümkün değil.

Peki gerçek gizlilik nasıl sağlanır?

[1] CoinJoin ama Confidential Transactions ile

Wasabi wallet üzerinde gerçekleştirilen örnek bir CoinJoin işlemi.



Bu CoinJoin işlemi Bitcoin Core geliştiricisi Greg Maxwell tarafından keşfedilmişti. Ben ise CoinJoin'de girdi ve çıktıların belli olması nedeniyle anonimliğin tam olarak sağlanamadığını söylemiştim. İşin garip yanı, bu soruna çözüm getiren de Greg Maxwell oldu. Bu kişi sanıyorumki forumdaki gmaxwell Smiley

Çözüm olarak ise CTs yani Confidential Transactions fikri ortaya atıldı. CTs, Bitcoin Core ekibinin geliştirdiği Elements projesinin sadece bir parçasıdır. Benim anladığım kadarıyla CTs, Bitcoin transactionunun girdi ve çıktılarının şifrelenmiş hali.


[2] Lightning Labs'ın geliltirdiği On-Chain Swaps işlemi

Bu fikir iki farklı blok zincirinde Atomic Swap işleminin yapılmasını kapsıyor. Yani elinde Bitcoin olan bir kişi onu Litecoin ile takas edebiliyor.
Bu sistem sandığınız gibi privacy için değil, Lightning Payments için tasarlandı ama aynı zamanda gizlilik de sağlıyor.

Bu işlem Lightning Network Daemon ile gerçekleştirildi.


Gelelim başlığın neden İngilizce olduğuna, bu tür teknik kavramları Türkçe'ye çevirmek bende doğru değil. Hiç dokunmadım, böyle kalsın.

[1] CoinJoin: Bitcoin privacy for the real world
[2] Connecting Blockchains: Instant Cross-Chain Transactions On Lightning
Pages: « 1 2 3 4 [5] 6 »
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!