Bitcoin Forum
May 14, 2024, 12:08:17 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
  Home Help Search Login Register More  
  Show Posts
Pages: [1] 2 3 4 5 »
1  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / Yeni başlayanlar için "Lightning Network nedir?" on: January 13, 2023, 06:02:58 AM
Merhaba,

Yeni yazım "Lightning Network nedir?" merak eden ve bu teknolojiye erken dahil olmak isteyen arkadaşlar için faydalı olacaktır diye ümit ediyorum. Selamlar.




https://ahmetseyhan.medium.com/lightning-network-nedir-3c07cef48b09
2  Local / Pazar Alanı / Satılık rig (MSI GEFORCE RTX 3090 SUPRIM) on: December 13, 2021, 05:45:34 AM
Merhaba,

Çift kartlı rig satılıktır. Ağustos ayında itopya'dan alınmıştır. SSD hariç tamamı rig olarak satılacaktır. 115.000TL fiyat bir hafta geçerlidir. Döviz kurundaki oynaklık nedeniyle vazgeçme ve fiyat değişikliği yapma hakkını saklı tutuyorum. İlgilenen arkadaşlar buradan yazabilirler.

2 ADET - MSI GEFORCE RTX 3090 SUPRIM X 24GB GDDR6X

1 ADET  - REDROCK GPATX1800

1 ADET  - Intel Pentium G4400 3.3 GHz 3MB Cache Skylake LGA1151

1 ADET  - TB250 ANAKART

1 ADET  - METAL SEKİZLİ RİG KASASI





Edit: BTC ASIC cihazlarla takas teklifine açığım.
3  Bitcoin / Bitcoin Discussion / It is time to thank Bitcoin on: December 19, 2020, 09:16:24 PM
My dear fellows,

I am very lucky to be a member of an exciting movement and to spend many years with you all. Apart from being part of this story collectively, I have no doubt that each of us has their own unique stories as well. Some good, some bad and some funny stories. But mostly "I was right" stories. Thank you all for that.

We are starting to see the first steps of the long-awaited move in Bitcoin. While this may seem like a huge price rally to outsiders, most of us here agree that the bitcoin price is still well below its real value. However, when the bitcoin price reached these levels, I was pretty sure that the governments would take some countermeasures against bitcoin. But I suppose Covid-19 and the global economic collapse are taking most of their time. But you can be sure that this is on its way. First of all, I would like to share with you in all honesty that unlike many people I am not worried at all. Not only because I believe in Bitcoin, but also I believe in the community. I believe in you all.

I would like to take this opportunity to remind you. Please do not neglect to thank bitcoin. This will become more important than ever. Every day the price rises, bitcoin will need your help even more. And these are not really difficult steps. Moreover, they are for your own good.

- Run a fullnode

- Use wasabi or/and samourai wallet more often

- Use bisq
 
- Get a blockstream satellite kit if you can
 
- Encourage others to do the same




P.S; I have no connection with these projects. I just have a personal belief that they are good for the community. If you think otherwise please correct me.
4  Local / Bitcoin Haberleri / SPK'dan Kripto Paralar için ilk düzenleme adımı - 2020 on: September 16, 2020, 09:37:14 AM
Merhaba arkadaşlar,

SPK yakın zamanda bir açıklama ile kripto paraların tanımını yapacak. Bu durum, mevzuat ve düzenlemeler için yol haritasını belirleyeceği için oldukça önemli.

Herkese selamlar.
5  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / Yeniz yazım: "Bitcoin Matematiği" on: July 31, 2020, 03:12:23 AM
Bitcoin Matematiği

Dijital İmza
Yazılı imzaların yerini dijital imzalar almaya başladı. Bu alandaki gelişmeler sadece hayatımızı kolaylaştırmıyor aynı zamanda güvenliğimizi de ciddi oranda arttırıyor.

Bir dijital imzanın sadece sahibi tarafından oluşturulubilmesi ve başkaları tarafından kopya edilememesi yeterli değildir. Bunun yanında o imzanın özgünlüğü diğer herkes tarafından kolayca ve hızlıca teyit edilebilir olmalıdır.


Eliptik Eğri Nedir?
Eliptik eğriler, aşağıdaki formatta bir denklemle tanımlanan cebirsel eğrilerdir.



Eliptik eğrinin şifrelemede kullanılmasını sağlayan iki çok önemli özelliği bulunmaktadır. Bunlardan biri yatay simetridir. Eğri üzerindeki herhangi bir nokta x ekseni üzerinde yansıtılabilir. Diğeri ise dikey olmayan herhangi bir çizginin en fazla üç yerde eğri ile kesişmesidir.

Aşağıda bazı eliptik eğri örneklerini inceleyebilirsiniz.




Eliptik Eğriler Üzerinde İki Farklı Noktayı Toplama
Eliptik eğri üzerindeki noktaların toplanması bu yöntem ile gerçekleştirilen şifrelemelerin en önemli bölümlerinden birini oluşturmaktadır. Bu amaç için geliştirilen eliptik eğri nokta toplama işlemi temelde oldukça basittir. Toplanmak istenen iki nokta üzerindeki doğrunun eliptik eğri üzerinde kesiştiği üçüncü noktanın x ekseni üzerindeki simetriği bu iki noktanın toplamını verir. Bunu bir örnek ile açıklayalım:



Eliptik eğri üzerinde P ve Q noktalarını toplamak için bu noktalar üzerinden geçen doğruyu çiziyoruz. Bu doğrunun eliptik eğri üzerinde kestiği üçüncü noktanın x ekseni üzerindeli simetriği bu iki noktanın toplamını verir. Yukarıdaki resimde gödüğünüz üzere P ve Q noktalarını toplamak için bu noktaların üzerinden geçen doğru çizilmiştir. Doğrunun eliptik eğriyi kestiği üçüncü noktanın -R olarak işaretlendiğini görebilirsiniz. Zira bu nokta R’yi değil R’nin x ekseni üzerinde simetriği olan -R’yi göstermektedir.

Bu durumda:
y2=x3+ax+b formunda bir Eliptik Eğri üzerinde (E)
(Xp,Yp)+(Xq,Yq)=(Xr,Yr) işlemini gerçekleştirmek için:



Bu denklemler noktaların sonsuzda olmadığı durumlar için geçerlidir.


Eliptik Eğriler Üzerinde Bir Noktayı Kendisi İle Toplama
Eliptik eğriler üzerinde şifreleme işlemlerini daha verimli kullanabilmek için iki farklı noktayı toplamak yerine önceden seçilen tek bir noktayı yine kendisi ile toplama işlemini kullanırız.

Elliptik eğri üzerindeki bir P noktasını yine kendisi ile toplayarak 2P noktasına ulaşırız. Bu işlem P noktasına teğet geçen bir doğru çizilerek gerçekleştirilebilir. Bu noktanın elliptik eğriyi kestiği ikinci noktanın x ekseni üzerindeki simetriği bize 2P noktasını verir. İşlemi farklı bir görsel üzerinde inceleyelim:



Bu durumda ise:



Bu şekilde n sayısı kadar P ekleyerek nP noktası hesaplanabilir.

3P=P+P+P veya 3P=2P+P için:




Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması (ECDSA) ve SECP256K1
Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması (ECDSA), eliptik eğri şifrelemesinden (ECC) türetilen anahtarları kullanan bir Dijital İmza Algoritmasıdır (DSA).

Bitcoin tarafından kullanılan eliptik eğri secp256k1 olarak adlandırılır ve denklemi y2 = x3 + 7 şeklindedir. Temel olarak secp256k1, y2=x3+ax+b formülünde a=0 , b=7 durumudur.

secp256k1, Bitcoin öncesinde neredeyse hiç kullanılmamıştır. Fakat Bitcoin sonrası popülarite kazanmıştır.

Diğer yaygın kullanılan eliptik eğriler rastgele bir yapıya sahiptir, ancak secp256k1 özellikle etkili bir hesaplamaya izin veren rastgele olmayan özel bir şekilde inşa edilmiştir. Sonuç olarak, uygulama yeterince optimize edilmişse diğer eğrilerden yaklaşık %30 daha hızlı olduğu görülmektedir. Ayrıca, popüler NIST eğrilerinden farklı olarak, secp256k1 sabitleri tahmin edilebilir bir şekilde seçilmiştir, bu da eğrinin yaratıcısının eğriye herhangi bir arka kapı yerleştirme olasılığını önemli ölçüde azaltmaktadır.



Yukarıdaki görsel secp256k1 anlatımı için doğru bir yöntem olsada,eğrinin şifrelemede kullanımındaki karmaşık yapısından oldukça farklıdır. Hesaplama işlemlerine bazı sınırlamalar getirmek ve bazı aralıklar belirlemek zorundayız. Eğri üzerindeki sonsuz sayıdaki noktalar için herhangi bir değere izin vermek yerine, sabit bir aralıktaki tam sayılarla sınırlandırma getirerek şifreleme yapıyoruz. Bu sınırlandırma işlemindeki en yüksek sayıya Prime Number (p) denir. Bu sınırlandırma işlemi eliptik eğriyi şifreleme yapmak için mükemmel bir hale getirmektedir. Yani

E: y²=x³+ax+b

yerine

E: y²=x³+ax+b (mod p)

formülünü kullanıyoruz.

secp256k1 için Prime Number değeri:

p = 2²⁵⁶-2³²-2⁹-2⁸-2⁷-2⁶-2⁴-2¹

Bu şartları sağlayan tam sayılar için tüm noktaların belirtildiği bir görsel hazırlanamayacak kadar büyük olacaktır. Fakat daha küçük bir p değeri olan 2⁸+1 üzerinden hazırlanmış görseli inceleyim.



İlk bakışta bir eliptik eğri olmaktan uzak olan bu karmaşık noktalar yığınına dikkatli bakarsanız istenilen tüm özellikleri karşıladığını göreceksiniz. X eksenindeki simetri durumları, y2 = x3 + 7 formülünü karşılaması, çizilecek bir teğet doğrunun tek bir nokta dışında başka bir noktada kesişmemesi gibi.

Eliptik Eğri ile şifreleme işlemlerinin güvenliği, Q ve P’nin değerleri verildiğinde Q = nP’den n’in belirlenmesinin zorluğuna bağlıdır. Bunun nedeni, eliptik eğri üzerinde bölme işlemi yapılamaması ve iki noktayı toplama işleminin (bir noktayı yine kendisi ile toplama da dahil) verdiği sonucun toplanan iki noktanın konumu ile belirgin bir ilişkisi olmamasıdır.

Peki;

Public key = (Private key) x (Generator Point)

formülünde Generator Point, secp256k1 parametreleri içinde belirtilen (tıpkı Prime Number gibi) bir sabit sayı olmasına rağmen neden Public key üzerinden bir Private key hesaplayamıyoruz? Bunun sebebi ECDS üzerinde bölme işleminin yapılamamasıdır.

Gördüğünüz üzere Bitcoin cüzdanınızı asıl güvende tutan şey SHA-256 hash algoritması değil ECDSA şifreleme sistemidir.

SEC tarafından belirlenen secp256k1 parametreleri:



Private Key ve Public Key Oluşturma

Public key = (Private key) x (Generator Point)
Bitcoinlerin güvenliğini sağlayan tüm Private Key’ler aslında 1 ile 2²⁵⁶ arasında seçilmiş birer random sayılardır. Bu sayılar seçildikten sonra secp256k1 parametreleri dikkate alınarak ECDSA şifrelemesi ile şifrelenir ve Public key denilen bilgi elde edilir. Daha önce de belirttiğim gibi bu bilgi ile geri dönerek Private key bilgisini elde etmek mümkün değildir.

secp256k1 parametresinde belirtilen Generator Point aslında bir başlangıç noktasıdır. Bu nokta tüm Bitcoin adreslerini oluştururken kullanılan bir sabittir. Her kullanıcı 1 ile 2²⁵⁶ arasında random olarak belirledikleri sayı (Private Key) kadar G noktasını kendisi ile toplayarak Public Key elde ederler.


Görseller ve daha fazlası için: https://medium.com/@ahmetseyhan/bitcoin-matemati%C4%9Fi-e556652b0b32
6  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Kripto para spekülatörlerinin yeni favorisi: IOTA on: July 11, 2020, 09:53:54 AM
Bir başka eski yazımı hatırlatma zamanı. Bu kez yaklaşık 3 yıl önceden. Aranızda o dönemi iyi hatırlayanlar vardır. Ciddi bir yatırımcı kitle toplayan IOTA Türkiye'de de kalabalık bir topluluk tarafından haftalarca hatta aylarca savunuldu ve tavsiye edildi. O zamanda fiyatıyla ilgilenmiyordum, bugünde ilgilenmiyorum. Sadece konuyu sizlerin takdirine sunuyorum. İyi okumalar.


Not: Bu yazı yayınlanma tarihinden yaklaşık 3 yıl önce yazılmıştır.

Yaklaşık bir aydır en çok konuşulan konulardan biri oldu IOTA. Çevremde bana Bitcoin, Ethereum ve Blockchain ile ilgili soru soranlar, artık IOTA ile ilgili heyecanlarını gösterir oldu. Bu durumun en endişe verici yanı ise, henüz Blockchain sistemini dahi tam olarak kavrayamamış insanların, IOTA’nın nasıl “geleceğin coini” olacağını anlatır hale gelmiş olması. Özellikle bu alanda yeni olanların, spekülasyonlar konusunda dikkatli olmaları gerektiğini daha önce de söyledim. Fakat ne yazik ki agresif “pump” hareketleri insanları para kazanma hırsına kaptırıyor. Durum böyle olunca, “Nedir bu IOTA?” diye merak edenler için bir yazı yazmaya karar verdim. Bu yazıyı bir yatırım tavsiyesi olarak değil, bir çok yazımda olduğu gibi işin teknik ve teknolojik kısmını merak edenlere yardımcı olmak için hazırlıyorum.

Hangi kripto para borsasını kullanıyor olursanız olun, belli aralıklarla bazı isimlerin çok yüksek artışlarla listenin en başında yer ettiğini görürsünüz. Bunlardan bazıları çok kısa süreli “pump and dump” hareketi olur (öyle ki bir hafta sonra söyleseler ismini bile zor hatırlarsınız), bazıları ise uzun süreli ve yüksek hacimli hareketler ile dilden dile dolaşır hale gelir. Çok daha tehlikeli olan bu ikinci grubun en son örneklerinde biri de IOTA.

IOTA aslında tam olarak bir Blockchain teknolojisi değil. Açılımı “Internet of Things Application” olan bu yeni uygulama, kripto paraların genelinde olan “scalibility”, yani işlem yoğunluğu sorunu çözebilmek için Tangle denilen bir sistem sunuyor. Tangle, sıradan Blockchain sistemlerinin aksine, düzenli bir sıra ile gitmeyen dağınık blok zincirlerinin, birbirlerine dolaylı olarak bağlantılı olması ve bu şekilde birbirlerini dolaylı olarak onaylaması esasına dayanır. Tangel, bunun için Markov zincirli Monte Carlo denilen bir hesap yöntemi kullanır. Tangle ve Blockchain arasındaki farkı daha kolay anlayabilmek için aşağırdaki resmi biraz inceleyelim:

Tangle’da işlemler Blockchain’de olduğu gibi sırayla ilerlemez. Transfer işlemleri sıra beklemeden aynı anda onay alabilir. Bunu, aynı anda birden fazla bloğun onay alması olarak düşünebilirsiniz. Temelde bu iki blok birbirini onaylamaz ve desteklemez fakat dolaylı olarak bu işlem ortak bloklar aracılığı ile gerçekleştirilir. İlk bakışta mantıklı gibi görünebilecek bu sistem, aslında bazı güvenlik açıkları meydana getirmektedir. Bunların en göze çarpan iki tanesi “parazit zincir” ve “double spend” problemleridir.

IOTA güç seviyesine bakılmadan bilinen her donanımda çalışmak için tasarlandığı için (low power nodes), zorluk seviyesi düşük olarak sabit tutulmuş. Bu durum ileride sistem üzerine saldırı yapmak isteyenlerin Bitcoin’deki kadar devasa olmayan enerjiler bunu başarabilecekleri anlamına geliyor. Daha basit ve kısa bir anlatımla; IOTA, sadece Blockchain değil, Bitcoin’deki en önemli temllerden bir diğeri olan oyun teorisi ile zorluk derecesi güncelleme sistemini de kullanmıyor. İleride gelebilecek bir “%51” saldırısından kurtulabilmesi gerçekten zor. Bu, her fiyat artışı IOTA’yı daha büyük tehlikeye sokuyor anlamına da geliyor.

IOTA ile ilgili göze çarpan bir diğer sorun Balanced Ternary yazı dilini kullanması. Bugün kullandığımız bilgisayarlar ve bilgisayar tabanlı akıllı cihazların neredeyse tamamı Binary denilen ve sadece 0 ve1 üzerine kurulu olan sistemleri kullanması. Çok daha eski olan Balanced Ternary sistemi -1, 0 ve 1 olmak üzere üçlü sayı sistemine dayalıdır. Her boyda ve her güçte cihazda çalışma sloganı ile gelen bir projenin böylesine bir yol seçmiş olması gerçekten şaşırtıcı. Kullandığı matematiksel işlemlerin kompleks olması ve bunlarn çözümleri için Balanced Ternary sisteminin daha uygun olduğunu savunsa da, geliştirici ekibin bu konuda çok temel bir hata yaptığını düşünüyorum.

IOTA ile ilgili göze çarpan bir diğer sorun Balanced Ternary yazı dilini kullanması. Bugün kullandığımız bilgisayarlar ve bilgisayar tabanlı akıllı cihazların neredeyse tamamı Binary denilen ve sadece 0 ve1 üzerine kurulu olan sistemleri kullanması. Çok daha eski olan Balanced Ternary sistemi -1, 0 ve 1 olmak üzere üçlü sayı sistemine dayalıdır. Her boyda ve her güçte cihazda çalışma sloganı ile gelen bir projenin böylesine bir yol seçmiş olması gerçekten şaşırtıcı. Kullandığı matematiksel işlemlerin kompleks olması ve bunlarn çözümleri için Balanced Ternary sisteminin daha uygun olduğunu savunsa da, geliştirici ekibin bu konuda çok temel bir hata yaptığını düşünüyorum.

Bugün kullandığımız Blockchain sistemi bu teknolojinin en mükemmel hali değil. Sadece var olan benzer teknolojiler arasında en iyisi. İleride geliştirilecek ve düzeltilecektir, buna kuşku yok. Ama bu alanda getirilen yenilikler sistemin güvenliği üzerinde zayıflatma yaratmamalıdır. Bitcoin’in “scalibility” probleminin temel sebebi, güvenliğinden hiç taviz vermemesidir.

Görseller ve daha fazlası için: https://medium.com/@ahmetseyhan/kripto-para-spek%C3%BClat%C3%B6rlerinin-yeni-favorisi-iota-26ba7389a3e1
7  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Ripple ne değildir? on: July 06, 2020, 05:18:03 PM
Ripple ne değildir?

Not: Bu yazı yayınlanma tarihinden yaklaşık 2 yıl önce yazılmıştır.

Piyasalardaki işlem hacminin hızla yükselmesi ile ilk sıralara yerleşip ismini hekesin aklına kazıyan Ripple, çok sık gerçekleşen “Geleceğin Bitcoini” konulu haberlerin ve arkadaş sohbetlerinin de bir numaralı konusu. Yaklaşık 15 yıllık geçmişe sahip bir proje bir anda bu kadar popüler olunca, ben de sıradaki yazımı bu konuya ayırmaya karar verdim.

Ripple yıllar önce Jed McCaleb tarafından yaratılan bir sistem. Bugün çok ünlü bir yazılımcı olan Jed, aynı zamanda meşhur Mt.Gox. sitesinin de kurucusudur. Mt.Gox. mağdurları için hemen küçük bir not düşeyim, büyük facia yaşanmadan önce kendisi şirketin tamamını Mark Kerpeles’e satmıştı. Yani kaybolan Bitcoinler ile bir ilgisi yok. Jed, 2013 yılında Ripple’dan ayrılarak başka bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Burada da işler yolunda gidip projesi başarıya ulaşınca, kendi payına düşen coinlerin toplam değeri 20 milyar dolara kadar ulaştı. Kendisini Forbes’ın zenginler listesinde 40. sıraya yerleştiren bu projesinin adı da tabiki Stellar.

XRP coin, Ripple üzerinde alıp satabileceğiniz varlıklardan sadece biri. Aslında bu sistemin amacı, farklı varlıkların transferi için yeni bir altyapı yaratmak. Ripple üzerinden Amerikan doları, Euro, İsviçre Frangı veya Türk Lirası transfer etmek mümkün. Ripple, yaratılış amacı ve işlevselliği nedeniyle kullanıcılara değil bankalara ve büyük finans kuruluşlarına hitap ediyor. Bir “kripto para” olduğu söylenen Ripple hakkındaki büyük çelişki de tam burada başlıyor. Bitcoin ve onun arkasından gelen kripto para hareketlerinin temelinde finansal özgürlük, global ekonominin çöküşü, modern bankacılığın tekelliği ve bir kontrol sistemi olarak paranın kullanımı gibi sorunlar bulunuyor. Bu nedenle Ripple, gelecek finans sisteminin temelleri olan günümüz kripto para sistemlerinin yanında değil, bunların tam karşısında, sorunları, çöküşleri ve krizleri yaratanlarla çalışıyor. Projenin Bitcoin destekçileri tarafından hiçbir zaman destek görmemesinin temel sebebi de bu. Yinede tüm bu farklılıklarına rağmen Ripple, kripto para dünyasının en popüler coinleri listesinde yerini aldı. Bu gerçek, bilinçsiz yatırımcıların yaratacağı spekülasyon gücünün hafife alınmaması gerektiğini hatırlatan çok somut bir örnek.

Ripple sistemi merkezi bir yapıya sahip. Ağ üzerindeki toplam Node sayısı yaklaşık 55 adet. Daha önceki yazılarımdan hatırlayacağınız üzere, aynı Bitcoin ağında olduğu gibi Node’lar ledger üzerindeki işlemleri kontrol edip onaylıyorlar. Burada dikkat çekmek istediğim nokta, ağa bağlı olan Node sayısı arttıkça sistem güvenliğinin artması. Bu dağınık ağ yapısı kripto para sistemlerini “merkezsiz” yapan temel unsur.

Ripple’ın 55 Node ile kontrol edilip onaylanan transfer işlemleri, Bitcoin ağındaki 12000 veya Ethereum ağındaki 30000 Node ile karşılaştırıldığında gerçekten güvensiz duruyor. Ripple’daki 55 Node’un yaklaşık yarısının da şirketin kontrolünde olduğunu düşünürsek, sistemin merkezi yapısı tam olarak ortaya çıkmış oluyor. Bitcoin ve benzeri kripto paralarda herkes Node olup sistemin güvenliğini kontrol edebiliyorken, Ripple, sadece iş ortağı olduğu borsalar, bankalar ve finans sistemlerine bu imtiyazı veriyor. Fakat ileride kötü niyetli bir veya daha fazla aktör ağa erişirse neler olabileceği gerçekten büyük bir soru işareti. Ağ konusundaki bir başka önemli kritik ise ünlü Bitcoin yazılımcısı Peter Todd tarafından yapıldı. Todd, eğer ağ üzerindeki Node’ların %20'lik bir kısmı bile işlem onayları konusunda ayrı düşerse, Ripple’ın ani bir Fork yaşayabileceğini söyledi.

Rippe projesinin güven vermeyen bir diğer yanı, toplam XRP coinlerinin %50'den fazlasının şirketin kendisi ve iş ortakları için ayrılmış olması. Bu, XRP fiyatının kontrolünü tamamen şirketin eline bırakıyor. Bunun ne kadar tehlikeli bir durum olduğunu da eklememe gerek yok sanırım.

Eğer Ripple yatırımcısıysanız ve şimdiye kadar anlattıklarım sizi çok fazla kaygılandırmadıysa, buraya dikkat edin. Ripple hakkında belkide en endişe verici nokta “Balance Freeze”, yani hesap dondurma sistemi. Bu sistem ağ üzerindeki iş ortaklarına(borsalar) istedikleri hesapları dondurma imkanı getiriyor. Tıpkı bankaların bazı sebepler ile sizin paranızı dondurup erişiminize kapatması gibi. Bu özelliğin ilk maduru ise şirketin asıl kurucusu olan Jed McCaleb.

Jed, Ripple’ın geleceği konusundaki planlarında yalnız kalınca ayrılıp Stellar dediğimiz ve temelde bir Ripple Forku olarak başlayan projeyi kurdu. Tabi kendisi Ripple’daki devasa hissesi nedeniyle bol sıfırlı bir Ripple cüzdanına da sahipti. Birgün tek seferde 1 milyon dolar değerinde Ripple coini Bitstamp üzerinde satmayı deneyince Ripple şirketinin talimatı ile Bitstamp hesabı donduruldu. Bu hareketin sebebi Mccaleb’in Ripple’dan ayrılırken haftada en fazla 10 bin dolar değerinde XRP satacağı konusunda bir anlaşmaya varmış olması. Bu anlaşma nedeniyle Bitstamp şirketi de Mccaleb’e bir dava açtı. Piyasadaki coinlerin yarısına sahip bu 3–5 kişinin kavgaları bir yana, bu durum bize Ripple’ın ortakları aracılığı ile istediği zaman istediği hesabı dondurma gücüne sahip olduğunu açıkça gösteriyor.

Yazımın amacı Ripple’ı kötülemek değil. Ayrıca son teknoloji ürünü varlık transferi sistemleri ilgi alanım olmadığı gibi yazılarımda sıklıkla yer verdiğim bir konu da değil. Ama ne yazıkki, dünya bankacılık sistemine hızlı ve ucuz bir ürün sunan bu şirket, bilinçsiz spekülatörler ve onlardan aşağı kalmayan medya aracılığı ile “geleceğin Bitcoin’i” olarak tanıtıldı. Satoshi’nin Bitcoin ile başlattığı merkezsiz finans sistemi mantığına temelinde ters olmasına rağmen, sadece Blockchain kullandığı için geleceğin kripto parası zannedildi. “Bitcoin tehlikeli, Blockchain’e yönelmeliyiz” diyen bankaların bu sistemi kucaklamaları güzel bir haber olarak sosyal medya sayfalarında paylaşıldı.

Satoshi’nin anlatmak istediği kripto para modelinin böyle bir şeye ihtiyacı olmadığı unutulmuş veya hiç öğrenilmemiş gibi duruyor. Birileri hala Bitcoin projesi, bankalar ve devletler tarafından kabul edilip desteklenmediği için başarısız olacak zannediyor. Bitcoin’in, bu kurumların veya en tepedekilerin onayına ihtiyaç duymadığını anlayanlar malesef çok az.

Satoshi’nin başlattığı kripto para sistemlerinin en önemli özelliği bankalara olan ihtiyacı ortadan kaldırmaları. Bitcoin’in bankaların onayına ihtiyacı yok çünkü Bitcoin’in finans sisteminde bankalara ihtiyaç yok. Kendi varlıklarınızın sadece ve sadece sizin kontrolünüzde olduğu Bitcoin sistemine bir gün rakip gelecekse, bunun üçüncü kişi ve kurumlar ile ortaklık kuran ve varlıklarınızı onların kontrolüne veren bir sistem olmadığından emin olun.

Görseller ve daha fazlası için: https://medium.com/@ahmetseyhan/ripple-ne-de%C4%9Fildir-ffefa84558d3
8  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / Bitcoin Mempool nedir? on: July 05, 2020, 08:15:54 AM
Merhaba arkadaşlar,

Yeni yazımı sizlerle paylaşmak istedim.


Bitcoin Mempool nedir?

Bitcoin Mempool oldukça sık kullanılan bir terim. Özellikle onay bekleyen işlem sayısı arttığında ve bu nedenle “fee” yani işlem ücretlerinde yükselme yaşandığında daha çok duymaya başlıyoruz.

Memory Pool, yada kısaca Mempool, en basit tanımı ile onaylanmamış işemler için bir bekleme alanıdır. Yeni bir işlem yapmak isteyen kişi ağ üzerinde yayın yaptığında bu işlem Node’lar tarafından alınıp bazı kontrollerden gerçirilir. Kurallara uygun işlemler Mempool’da kaydedilir ve diğer Node’lar ile paylaşılmaya başlanır. Mempool içerisinde bekleyen işlemler onaylanana kadar beklerler. Yani Mempool, Bitcoin Blockchain üzerine eklenecek sıradaki bloğa girmek için bir bekleme alanıdır.

Mempool, Node’ların farklı özellikte donanım cihazlarına, farklı lokasyonlara ve farklı bağlantılara sahip olmaları nedeni ile farklılıklar gösterir. Her bir Node beklemede olan işlemlere ilişkin kendine özgü Mempool büyüklüğüne ve sırasına sahiptir. Bu durum, farklı kaynaklardan incelediğimiz Mempool verilerinin ve büyüklüklerinin neden aynı olmadığı sorusunun da cevabıdır.

Mempool tam kapasiteye ulaştığında, Node’lar minimum bir işlem ücreti sınırı belirleyerek işlemlere öncelik vermeye başlarlar. Bu durum ağ üzerindeki işlem sayısı arttığında işlem ücretlerinin de artmasının temel sebebidir. Mempool, önce gelen sırasına göre değil en yüksek işlem ücretini ödeme sırasına göre düzenlenir.

Bir Node madenciden yeni bir blok aldığında, bu blokta yer alan tüm işlemleri Mempool listesinden çıkarır. Bu durum Mempool boyutunda keskin bir düşüşe neden olur.

Mempool üzerindeki değişiklikleri incelemek için blockchain.com sitesindeki data sayfasına göz atabilirsiniz.


Görseller ve daha fazlası için: https://medium.com/@ahmetseyhan/bitcoin-mempool-nedir-2f1e9ddb99dd
9  Local / Konu Dışı / Seyahat bloğu - gezgininnotu.com on: June 25, 2020, 12:45:22 AM


Uzun süredir vakit ayıramadığım bir hobimi sizlerle paylaşmak istedim. Seyahat bloğum https://www.gezgininnotu.com/ da meraklılarının ilgisini çekebilecek yazılar ve bilgiler paylaşıyorum. Genel bilgilerden ziyade kendi seyahatlerimi ve deneyimlerimi paylaşıyorum. Okumak için fazlaca vaktimiz olduğu bu günlerde ilginizi çekebileceğini düşündüm.

Bu arada görüşlerinize, yorumlarınıza ve tavsiyelerinizi de duymaktan mutlu olurum.
10  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / Full Node Nedir? on: May 03, 2020, 09:05:29 PM
Yeni bir yazımı daha aramıza katılan arkadaşlar için paylaşmak istedim. İyi okumalar.

Full Node görevleri nelerdir? Miner ve Full Node arasındaki farklar nelerdir?
Full Node’lar genelde madencilerin gölgesinde kalan gerçek aktörler ve ağdaki oyun kuruculardır. Fakat birçok insan genellikle madenciliğe odaklanıyor. Bu durumun oluşmasındaki en temel sebep herkesin ağzını sulandıran blok ödülleri diyebiliriz. Ancak Full Node dediğimiz kullanıcıların görevlerini ve güçlerini gördüğümüzde Bitcoin sisteminin gerçek büyüsünü daha iyi kavramış oluyoruz.
Belirlenmiş protokol kuralları ile Bitcoin ağında haberleşen tüm bilgisayarlara Node denir. Burada bahsettiğimiz protokol, merkezsiz ve eşler arası Bitcoin Protokolü‘nün ta kendisidir. Bu protokol ağdaki Node’ların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar ve görevi her yere işlemleri ve blokları yaymaktır.
Bugün, varlıklarını bildiğimiz ve belirli portlar üzerinden ulaşabileceğimiz yaklaşık 10 bin Node bulunmaktadır. Güncel aytıntılı liste için BitNodes adresini ziyaret edebilirsiniz. Bunun dışında sayısını tam olarak kestiremediğimiz fakat miktarca açık port sahibi Node’lardan en az 2–3 kat daha fazla olduğunu düşündüğümüz gizli Node’lar da bulunmaktadır. Bunlar genellikle Tor benzeri protokollerin arkasında saklanmayı tercih etmektedirler.
Bitcoin ağına katılan Node’lar çok önemli bir amaca hizmet eder. Her biri, blokların ve bloklar içerisindeki tüm işlemlerin bağımsız yetkiye sahip bir müfettişi ve doğrulayıcısı olarak hareket eder. Bu tip Node’lara, Full Node denir.

Bir Full Node, Blockchain Ledger kayıtlarının tamamını veya sıkıştırılmış halini sisteminde tutar. Bitcoin ağı üzerinden rastgele seçtiği bir grup başka Node bağlantı kurar. Bu bağlantı üzerindeki haberleşmenin en hayati özelliği Node’ların birbirlerine asla güvenmemesidir. Eşlerden biri diğeri ile yeni bir blok bilgisi paylaştığında, haberi alan Node bu bloğu ledger sistemine kaydetmeden önce bloğa ve içerisindeki işlemlere dahil her ayrıntıyı tek tek inceler ve doğruluğunu protokol kurallarına göre kontrol eder. Her bir transfer işlemi için yaklaşık 30 farklı kural, her bir blok için ise yaklaşık 40 farklı kural bulunmaktadır. Bu kuralların geneline Consensus Rules, yani mutabakat kuralları denir. Örneğin; bayt cinsinden blok boyutu, max blok büyüklüğünden daha fazla olmamalıdır veya blok zaman damgası gelecek iki saatten daha ileride olmamalıdır, transfer işlemi daha önce yapılmamış bir işlem olmalı, vb.

Ağ üzerinde bir Node doğru olmayan bir işlemi bağlantı kurduğu diğer Node’lara göndermeyi denerse bu Node ile haberleşme 24 saat boyunca kesilir. Yani yanlış bilgi yaymaya çalışan eşler hızlı bir şekilde izole edilir. İletişim kurmaya çalıştığı tüm Node’lar onu yasaklar ve bağlantıyı keser. Node tarafından yapılan hatanın büyüklüğüne göre bu cezalandırma yöntemi 2 saatten başlayıp sonsuza dek sürecek bir engelleme halini alabilir. Öyle ki, art niyetli mesajlarlar yaymaya çalışan Node’lar ile bir daha kurulmamak üzere tüm bağlantılar kesilir. Buradaki önemli nokta Node’ların birbirlerine asla ve asla güvenmedikleri gerçeğidir.

Ağ üzerinde kuralları Node’lar koyar, Miner’lar değil. Miner’lar, sadece Node’lar tarafından geçerliliği onaylanan işlemleri alırlar.

Kaynak: https://medium.com/@ahmetseyhan/full-node-nedir-11ad840bdbd8
11  Local / Türkçe (Turkish) / Türkiye'de Bitcoin'in tanıtımı için sosyal medya reklam kampanyası on: April 29, 2020, 11:38:55 PM
Merhaba arkadaşlar,

Bir çoğunuzun bildiği üzere bundan yaklaşık 2 yıl önce "7 dakikada Bitcoin" adında bir Türkçe kısa belgesel çalışmamız olmuştu. Amacımız Bitcoin'i olabilecek en basit ve vurucu şekilde, konuyu ilginç kılarak ve hareketin büyüklüğünü de kapsayacak şekilde insanlara anlatabilmekti. Sizlerin de beğeni ve paylaşımlarının amacımıza yönelik büyük katkı sağladığını bir kez daha belirtmek ve bu vesile ile hepinize tekrar teşekkür etmek istiyorum.

İlgili konu başlığından (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2821387.0) daha önce belirttiğim gibi, içinde bulunduğumuz global ekonomik kaosu tanıtım için bir fırsat bilerek bu konudaki tanıtım çalışmalarını biraz daha arttırmak istiyorum.

Bu konudaki daha önceki mesajım:

Sürekli bir mesaj ve merit gelmesi sevindirici. Teşekkür ederim hepinize arkadaşlar.

Sizlerinde bildiği  üzere buradan benim bir beklentim veya kazancım yok. Uzun yıllardır bu alanda elimden geleni karşılıksız yapıyorum. Bir ara ciddi bir bütçe ayırarak videonun Twitter üzerinden reklamını yapmayı denedim, fakat ne yazikki twitter her seferinde bunu reddetti. (Burada ingilizce dışında bir dilde henüz reklam kabul etmiyoruz dönüşü alıyorum. Bilenler aydınlatıp yardımcı olabilir.)

Amaç videoyu olabildiğince fazla noktaya ulaştırmak ve insanlara Bitcoin'in ne olduğunu en hızlı, en kolay ve en doğru şekilde anlatabilmek. Bilgilendirme yolundaki en büyük engel insanların daha önce yanlış bilgilendirilmesidir diye düşünüyorum. Ve malesef Bitcoin konusunda böyle bir sorun yaşıyoruz.


Twitter tarafındaki reklam verme problemi çözülemediği için, youtube üzerinden devam etme kararı aldım. İlk olarak 600 TL'lik bir kampanya ile başlıyorum. Bu, yaklaşık olarak 250 bin kişiye ulaşabilme şansı demek. Bir aylık sürecin sonunda belki artırarak devam etme niyetim de var. Umarım daha çok insana ulaşmayı başarır ve finansal özgürlüğün kapılarını açan Bitcoin ile bir an önce tanışmalarını sağlayabilirim. Bu tanıtım kampanyasına kendileri de destek olmak isteyen arkadaşlar benimle iletişime geçebilirler. İlgili görselleri de ekte bilgilerinize sunuyorum.



12  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / Bitcoin Sisteminde Nash Dengesi ve Enerji Tüketimi Üzerine on: April 28, 2020, 02:06:26 AM
Merhaba,

Yeni bir yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bitcoin Sisteminde Nash Dengesi ve Enerji Tüketimi Üzerine

Selamlar ve saygılar herkese,

https://medium.com/@ahmetseyhan/bitcoin-sisteminde-nash-dengesi-ve-enerji-t%C3%BCketimi-%C3%BCzerine-ab4ace58fd83
13  Local / Bitcoin Haberleri / NTV'nin Bitcoin haberi rezaleti on: November 27, 2018, 03:03:28 PM
Özellikle buradaki herkesin bu haberi görmesini istedim. Düşüncelerimi kısaca twitter üzerinde paylaştım. Pek bir etkisi olacağını zannetmiyorum ama en azından safımız belli olsun misali #unfollowntv hashtag'ini ekledim. Elimden gelen artık bu grubun haber kanallarından uzak durmak. Sizin ne yapacağınız, sizin takdirinizdir.






https://twitter.com/ahmetseyhan_/status/1067424088820453376
14  Local / Türkçe (Turkish) / Bitcointalk sitesine erişim problemi ve sebebi on: November 23, 2018, 10:04:38 AM
Konuyu hepimiz biliyoruz diye tahmin ediyorum. Daha önce defalarca tartışıldı. Resmi bir engelleme olmamasına rağmen böyle bir sorun yaşanıyor. Sebebi de tam olarak ortaya çıkmış değil. Tabi çoğumuz Türkiye'de internet kullanıcısı olduğumuz için bu sorunu çok kafamıza takmıyoruz zira farklı çözümler üzerinde deneyimliyiz. Fakat hem kişisel merakımdan hem de olurda birileri bir gün sıradan bir kullanıcı olarak "Neymiş bu Bitcoin?" diye arama yapıp bu sitenin linklerine giremeyince vageçer diye bu konuyu biraz araştırmaya karar verdim. Aşağıdaki dilekçeyi cimer, BTK ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na gönderdim. Faydalı bir bilgiye ulaşabilirsem sizler ile paylaşacağım.


15  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / Bitcoin yazılarım on: November 23, 2018, 07:25:44 AM
Merhaba,

Hem eski yazılarımı hem de yeni yazılarımı medium üzerinde derlemeye başladım bir süre önce. En temel giriş bilgilerinden başlayarak, en derin teknik konulara girerek geniş bir Türkçe kaynak oluşturmayı umut ediyorum. Özellikle Bitcoin teknolojisinin altyapısını merak edenlere faydası olacağını düşünüyorum.

https://medium.com/@ahmetseyhan

Herkese selamlar.
16  Local / Servisler / cmd.to sitesi anlık kripto para fiyat gösterme özelliği eklendi on: July 11, 2018, 12:57:43 PM
CMD sitesinde anlık kripto para fiyatlarını görmek artık mümkün. Benzersiz arayüzü sayesinde yıllardır "gig" kullanıcılar tarafından ilgi gören ve kodlar ile çalışan websitesi olma özelliğine sahip olan cmd.to sitesinde artık price xxx komutunu kullanarak istediğiniz kripto paranın güncel fiyat bilgilerini görebilirsiniz. Servisin gelişmesi için fikirleriniz varsa lütfen paylaşın.

https://cmd.to/



https://cmd.to/
17  Economy / Service Announcements / cmd.to website added new cryptocurrency price command on: July 11, 2018, 12:52:49 PM
CMD website has a realtime price service now. Simply type price xxx and you wil get the latest price information on the market. Please let me know if you have any idea to improve the service.

https://cmd.to/



https://cmd.to/
18  Local / Proje Geliştirme / İstanbul için kripto para cafe on: June 20, 2018, 07:08:02 PM
Merhaba,

İstanbul Maslak civarında bir cafe projesi üzerinde çalışıyorum yakın bir dostumla ortak olarak. Bu teknoloji ile ilgilenenler için bir buluşma noktası olabilir diye düşünüyoruz. Trader severler için grafik ekranları, btm ve daha birçok eklenti düşünüyoruz. Bu konuda görüşlerinizi almak istiyorum. Ne sıklıkla ziyaret edersiniz? Sizce bir toplantı merkezi haline gelebilir mi? İstanbul’da böyle bir potansiyel var mı?
19  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / Difficulty, Target, Bits on: June 18, 2018, 02:20:36 PM
Yeni yazım sıklıkla karıştırılan 3 önemli kavramı tüm ayrıntılarıyla açıklıyor: "Difficulty, Target, Bits". Umarım ilgilenen ve merak eden arkadaşlar için faydası olur.

https://medium.com/@ahmetseyhan/difficulty-target-bits-78450193e48,


20  Local / Türkçe (Turkish) / Blockchain Teknolojisi ve Geleceğin Şirketleri Konuşmam on: May 13, 2018, 06:37:31 PM
Geçtiğimiz günlerde bu konuda bir konuşma yaptım. İlgilenen arkadaşlar için paylaşmak istedim.

https://youtu.be/HrbKff18TiE

Pages: [1] 2 3 4 5 »
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!