WizSec adlı bir firmanın raporu olaya ışık tutmayı amaçlıyor
Dünyanın en büyük Bitcoin alış-satış merkezlerinden biri olarak faaliyet göstermekte iken 2014 yılının başlarında tepetaklak olup tamamen batan ve pek çok insanın Bitcoin kaptırdığı bir platform olarak hafızalara kazınan Mt.Gox, toplamda 700 bin küsur Bitcoin kaybı ile bir kripto para faciası olarak hafızalara kazındı.
Çalınan (ya da Mt.Gox yetkilileri tarafından çalındığı iddia edilen) bu paralara ne olduğu konusu ise halen tartışmalara konu olmaya devam ediyor.
Olaya daha profesyonelce el atmış kuruluşlar da var elbette. Bunlardan bir tanesi de kendilerini “Bitcoin güvenlik eksperleri” olarak tanımlayan WizSec. Yayınladıkları bir rapor ile ne kadar güvenilir bilinmez ama gizli kaynaklardan elde ettikleri veriler ışığında Mt.Gox’dan çalınan Bitcoin’lere ne olduğu konusunda bazı bilgiler veriyorlar.
Firmanın da aynı Mt.Gox gibi Japonya’da bulunduğu göz önünde tutulursa gerçekten de sağlam muhbirlere erişimleri olmaları ihtimaller dahilinde fakat her halükarda firmanın ortaya attığı iddialar şaşırtıcı.
MT.GOX 2012 YILINDAN KAPANDIĞI TARİHE KADAR HESAPLARINDA GİT GİDE AÇILMAKTA BİR KARA DELİKLE SON AYLARDA NEREDEYSE ELİNDE HİÇ BTC VARLIĞI OLMADAN FAALİYETLERİNE DEVAM ETMİŞ.
Raporu çok kısaca özetlemek gerekirse; Mt.Gox 2011 yılından itibaren kullanıcılarının sistem yatırdıkları BTC’leri çaldırmakla (veya çalmakla) meşgulmüş.
Raporda ön plana çıkan verilerden bir tanesi ise WizSec tarafından Mt.Gox’ta gerçekleşen geçmiş transaksiyonlardan yola çıkarak oluşturulan ve Mt.Gox’un iddiaları ile gerçekte ellerinde bulunan Bitcoin miktarı arasında zaman içerisinde oluşan dev uçurum. Bu grafiğe göre aslında borsa 2012 yılından kapandığı tarihe kadar hesaplarında git gide açılmakta bir kara delikle son aylarda neredeyse elinde hiç BTC varlığı olmadan faaliyetlerine devam etmiş. Elbette bu durum Mt.Gox’tan uzunca süre borsadan para çekilememesini de açıklamaya yetiyor.
Raporun ortaya attığı iddialar ise bununla sınırlı değil. WizSec’in iddiasına göre Bitcoin’lerin buharlaşmasında en önemli sebep ellerinde bulundurdukları kayıtlara göre Mt.Gox’ta bulunan hesaplardan herhangi bir kayıt olmadan buharlaşan (her defasında yüzlerce BTC ile ölçülebilecek miktarlarda) paraların başka BTC walletlarına aktarılıp, daha sonra daha büyük havuzlarda toplanıp, akabinde ya Mt.Gox’a geri döndürülüp satılması ya da başka borsalardan bozdurulması.
Söz konusu diğer borsalar arasında BTC-e ve Bitcoinica da olduğu söyleniyor.
Rapor elbette bu kadarla sınırlı değil ve özetle WizSec araştırmalarını devam ettireceklerini söylüyorlar. Bu rapor bir güvenlik firmasının PR çalışması niteliğindeki bir iddia olmaktan öteye gidebilir mi o da şimdilik belirsiz.
Şimdilik Mt.Gox ‘dan çalınan paraların esas sahiplerine geri döndürülebilmesi hiç de olası gözükmüyor fakat yine de birilerinin bu işin peşini bırakmamış olması hem şaşırtıcı hem de az da olsa umut vaadedici.