Beyin anjiyosu riskleri, Anjiyografi, vücut damarlarının görüntülenmesi için uygulanan işlemdir. Emar içinde damarların görünür hale gelmesini sağlayan ilaç verilerek, özel röntgen cihazları ile DSA denilen filmler elde edilir. Anjiyo sayesinde organları besleyen damarların iç kısmı görüntülenerek damarda mevcut olan hastalıklar veya bu damarlar aracılığı ile beslenen organların teşhis ve tanılarını koymaya yardımcı bulgular edinilir. Bu sayede kısa sürede teşhis konularak tedaviye başlanır.
Anjiyo tedavi amaçlı da kullanılan ve oldukça başarılı bir yöntemdir. Anjiyoplasti adı verilen yöntem buna en belirgin örnektir. Bu yöntem sayesinde de çerrahi operasyon gerektiren bir çok hastalık tedavi edilebilmektedir.
Beyni anjiyo yöntemi ile görüntüleyebilmek için, emar çekilir ve beyindeki hasarlı alan tespit edilir. Hasarlı bölgenin belirlenmesinin ardından, emar anjiografi de çekilerek tıkalı olan damarlar belirlenmeye çalışılır. Ardından ise, renkli doppler ultrasonografi ile beyin damarları incelenir. Beyin anjiyosu denilen bu işlem, beyin çok hassas bir organ olmasından dolayı bazı riskleri vardır.
Beyin Anjiyosu Riskleri
Beyin anjiyosunun bazı risklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Özellikle şeker hastalarında, damara giriş yapılan yerde enfeksiyon görülebilir.
- Giriş yerinde anjiyo sırasında ve sonrasında kanama görülebilir.
- Kalp, iritasyonuna bağlı olarak çarpıntı görülebilir.
- Kontrast ilaca karşı alerjisi olan kimselerde, kaşıntı, kızarıklık, şişlik, nefes darlığı, kalp problemleri olabilir.
- Bazı yaşlı hastalarda inmeye veya felce sebep olabilir.
- Beyin kanamasını tespit veya teşhis etmek için anjiyo uygulanıyorsa, her zaman kanamayı artırma riski vardır.
- Karater beyindeki damarlara hasar vererek felce sebep olabilir.
Bu bilgiler ışığında soruyu cevaplayınız.