ben muğlada yaşıyorum çatımda da 4250Wp güneş paneli ve 4300watt şebeke bağlantılı invertörüm var ama aydemden elektrik almaya devam ediyorum. Neden mi? çünkü türkiyede 1kWp şebeke bağlantılı (lisanssız enerji üretimi yönetmeliği kapsamında)sistem kuran da 1000kWp kuran da aynı kurallara tabi. Sistemi kurmaya harcadığım paranın üstüne bir 4-5000 tl. daha harcamam lazım ki yaktığım başvuru dosyasını tekrardan açıp, istedikleri ilave ekipmanı alıp (hem DC hem AC kısma parafudr denen yıldırımdan korunma malzemesi, ilave kesici ve anahtarlamalar, ilave çift yonlü saat vs.vs.) bir inşaat mühedisine çatınının panelleri taşıyacağını projeyle kanıtlatıp, aydemde başvuru açıp bağlantı görüşü onayı alıp, tedaşa bağlantı görüşü ve diğer istenen evrakla başvurup, denizlideki bölge müdürlüğünden gelecek kabul heyetinin harcını yatırıp, yaklaşık 60 maddelik teknik kabul formunu onaylatıp, geçici kabul onaylandığı taktirde tekrar aydeme başvurup bağlantı satış antlaşmasını imzalayıp sisteme elektrik satma hakkına kavuşmam lazım. Bilmem anlatabildim mi
Ha, akü al şebekeden tümüyle ayrıl derseniz bana gereken akülerin bedeli 5000tl, ayrıca invertörü de off-grid almam lazım o da 2500 tl. Ayrıca akülü sistemlerde akü ömrünün de bir maliyet olduğunu unutmayın, her 5 ila 7 yılda bir 5000tl. daha yenilenecek akülere ödersiniz