Bitcoin Forum
November 15, 2018, 06:04:44 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.17.0 [Torrent].
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Folkets bank.  (Read 780 times)
Herodes
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 868
Merit: 1000


View Profile
February 02, 2013, 12:47:02 PM
 #1

Dette er bare en ide jeg fikk. Men for å kunne diskutere og se hva andre mener om ideen, så må den deles.

Det finnes mange banker i det norske markedet, felles for (nesten?) alle er at de bruker det jeg personlig vil karakterisere som tvilsom forretningspraksis. Ofte blir faktiske kostnader underkommunisert, systemene blir lagt opp til å mest mulig profittmaksimere driften. Lokketilbud bidrar til å lokke inn kunder som senere skal melkes for alt det de er verdt osv.

Ikke alltid en hyggelig opplevelse å være kunde med andre ord, når man blir flådd av banken for trivielle enkle tjenester.

En folkets bank ville være noe ala Skandiabanken, men heleid norsk, og jeg ser for meg at det kunne settes et maksimumstak på hvor mye en enkelt person hadde lov å investre i banken. Nå er vel kapitalkravet for å opprette en bank i Norge rundt 5 millioner Euro ? Arrester meg om jeg husker feil her. Dette blir da 37 millioner norske kroner pr. dags dato. En sum som ikke er en umulighet å reise.

Jeg ser da for meg at banken kunne vært drevet av en tverr-faglig gruppe med en håndfull gründere i starten, man måtte selvsagt hatt nødvendig fagmessig kompetanse på alle felt som er nødvendig (IT, Økonomi, Legalt osv.).

Men hovedmålesetningen for en slik bank ville ikke utelukkende være profittmaksimering, men å være en god bank som skulle tjene kundene og være eid av kundene. Gebyrene ville være maksimalt lave. Det ville ikke være noen filialer, men banken ville utelukkende være en nettbank. Ingen telefonservice. Service var rett og slett en community service, der eksisterende kunder av banken ville hjelpe andre kunder, og først når det var slik at man satt fast på en sak, så ville denne gå videre til en av de som jobber i banken. Med fokus på gode IT-systemer hvor 'gjør-det-selv' er normen, ville det heller ikke være behov for den store kundeserviceavdelingen, dersom man klarte å skape gode systemer, med redundans og som var brukervennlige.

Banken ville ha et hovedfokus på å adminstrere kontoer, typisk lønnskontoer for privatpersoner. Banken ville ikke ha en agressiv salgsavdeling. Man kunne lage systemer som gjorde det svært enkelt for kunder å betale direkte til en netbutikk gjennom sin bank-konto. Og nettbutikken ville alltid få pengene direkte inn på sin konto, uansett når og hvor salget ble gjennomført. Det ville også være en god balanse mellom sikkerhet og brukervennlighet.

Men la oss ikke glemme at dette er folkets eller kundenes bank. Derfor er kundens mening viktig. Og alle tilbakemeldinger fra kunder, medmindre de er av sensitiv art, ville bli behandlet av support community (dvs. kundene selv), og der det var aktuelt med kommentarer, ville bankens ansatte gå inn og gi sine kommentarer til almenn beskuelse.

I dag er det ofte slik at sender du et forslag med beskjed til en bank om at du ville foreslå slik og slik endring av en bestemt prosess i nettbanken, så får man som regel bare et svadasvar om at: "Takk for ditt forslag, det er videresendt til rette avdeling". Deretter hører du aldri noe som helst.

I folkets banks ville det være slik at enhver slik sak lå offentlig tilgjengelig (medmindre kunden ikke ønsket det), og man ville da kunne se sakens gang. F.eks. kunne det etter 3 uker komme en melding fra systemansvarlig som sa noe slikt som: "Forslaget var interessant, vi har lagt oss det på øret, men inntil videre så kan vi ikke se at det du foreslo vil ha en større positiv effekt på 'prosess du ville ha forbedret'. Vi har fått mange tilbakemeldinger på at denne prosessen fungerer meget bra. Men dersom det er slik at vi får flere tilbakemeldinger av samme natur som din, og vi får et inntrykk av at dette er noe kundene etterspør i større skala, da vil vi revurdere saken, men på det nåværende tidspunkt kommer vi dessverre ikke til å implementere ditt forslag".

Da har man gitt et godt svar, kunden føler i det minste at han blir lyttet til og respektert.

I tillegg til fortrinnet med direktebetaling i nettbutikker ala iDEAL og Sofort, så ville man også kunne ha en bank som er bitcoin vennlig, som gjør integrasjonen mellom det tradisjonelle systemet og bitcoin trivielt enkelt.

Fokuset ville være på brukervennlighet og laveste priser på markedet. Alt unødvendig dilldall ville blitt pent pakket bort. Det ville ikke være en aksjonærgruppe som står og hyler om profittmaksimering, det ville ikke være uvennlige kundebehandlere, og diffuse kompliserte produkter som kun er til bankens gunst.

Ennå viktigere: Alle i banken ville være direkte tilgjengelig for spørsmål fra publikum minst en gang i måneden. Selv banksjefen. Det ville også være slik at banksjef, mellomsjefer osv. ikke fikk store bonuser slik man får i tradisjonelle forretningsbanker. Men alle ville ha nok til smør på brødskiva, og ikke minst ville kundene være svært fornøyde.

Det er selvsagt en svært lang vei fra ide til realisasjon, men det kunne være interessant å høre hva folket mener om dette. Nå er det selvsagt mye mangler med det jeg har skrevet her, så ta det som det det er, en tidlig ide.

Den grunnleggende drivkraft for alle som ville vært med på et slikt prosjekt måtte være at man hadde som hovedmål å skape en god bank, ikke å være en profittjeger. Penger er viktig, men ikke det viktigste her i verden.

Kommentarer imøtesees.
1542305084
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1542305084

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1542305084
Reply with quote  #2

1542305084
Report to moderator
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1542305084
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1542305084

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1542305084
Reply with quote  #2

1542305084
Report to moderator
SteinGalen
Member
**
Offline Offline

Activity: 117
Merit: 10


View Profile
February 02, 2013, 03:12:59 PM
 #2

Det hadde vært utrolig morsomt å være med på å starte Norges første Bitcoin-bank. Jeg har notert det på "Eurojackpot To-do"-listen min; starte bank Wink.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Sponsored by , a Bitcoin-accepting VPN.
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!