32 sayfa standart para mevzularını geçtikten sonra Bitcoin'e ulaştım derken dakka 1 gol 1:
"2009 yılında Satoshi Nakamoto geliştirmiştir. Kimliği gizliyken
Avustralyalı işadamı Craig Weight Bitcoin’i kendisinin geliştirdiğini
beyan etmiştir. Kaynak webmasto.com (Erişim 02.05.2016)."
Craig Wright vergi kaçakçısı/dolandırıcısının ismini dahi doğru yazamamış
"para transfer işlemleri merkezi bir otorite tarafından takip edilmemektedir."
Bu kısım da yanlış. Hiç kimse gidip de FED'e, Merkez Bankasına vs sen Bitcoin işlemlerini takip etme demiyor, Edemezsin de demiyor. Ya da bu kurumların takip edip etmediklerini de net olarak bilmiyoruz. Kaldı ki Silkroad davasında açıkça gördük "merkezi otorite"lerine bitcoin işlemlerini takip edip birçok underground uyuşturucu tacirini yakalamasını... Yani "edilmemektedir" yüklemi burada çok katı ve yanlış bir ifade.
Bitcoin Çalışma Sistemi başlıklı sayfa tam bir fiyasko, bu kısma "kısaca" değineyim:
"Bitcoin kullanabilmek için bilgisayara ücretsiz yazılımını indirmek gerekir."
Kısmen doğru, "online cüzdanlar" var, Kaldı ki el ile (kağıt kalem ile) madencilik yapılabildiği gibi el ile bitcoin işlemleri oluşturulup imzalanabilir, ağda yayınlamak için de bc.info/pushtx adresi vs kullanılabilir.
"Sahip olunan Bitcoinler bilgisayardaki dijital cüzdanda saklanır."
Kesin yargı, ben çok sevdiğim bir kitabı elime alır, fibonacci serisine göre o sayfalardaki ilk 12 kelimeyi seçer bunu bir bitcoin cüzdanı olarak kullanırım. Bitcoinler nerede? "kitapta".
"Bir Bitcoin dijital imza zincirinden oluşmaktadır."
Bu nasıl bir cümle? Nereden tutsan elinde kalıyor insanın. Bunu açıklamak için blockchain'i sıfırdan tanımlamak lazım
"Kopyalanması mümkün değildir."
Kime göre neye göre? Zero day açığı bulunursa mümkündür. Daha önce yapıldı.
"Çifte harcama için kullanılması mümkün değildir."
Yoo gayet mümkün, 0.13.x serisinde bitcoin core'a gelen abandon tx özelliği (daha öncesinde -zapwallettxes toplu olarak) onaylanmamış işlemleri mempool'dan drop edip double spend yapmanızı sağlamakta.
"Bitcoin ile yapılan transfer işlemlerinde işlemin geriye alınması mümkün değildir."
Teorik olarak %51 saldırısı ile en son konan checkpoint'ten itibaren tüm blok zinciri baştan yazılabilir.
"Her Bitcoin sahibi bir açık anahtar bir de özel anahtara sahiptir. Anahtar bilgisayarda dosyada saklanır. Dosya silinirse Bitcoinler kaybedilmiş olur."
Yukarıda kitap dedim, eğer kitap kaybolursa gider yenisini alırım.
"Bitcoin gönderecek olan kişi alıcının açık anahtarını özel anahtarı ile (private key) dijital olarak imzalayarak adresine transferi yapar."
Karşıdakinin açık anahtarını kendi özel anahtarı ile imzalamak? WTF is this shit?
Gönderici kendisine ait harcanmamış tx'leri (UTXO)nden alıcıya ait adrese gönderildiğini beyan eden RAWTX (ham işlem) işlemi imzalar Bitcoin network'ünde yayımlar.
"Her bir transfer kodun parçasını oluşturur. Her bir zaman damgası önceki zaman damgasını içerir."
Bu nasıl bir cümledir? Hangi kafanın ürünüdür çözemedim.
Cevap vermekten sıkıldım
Ama buna yazmam gerekiyor:
"Merkez bankalarının para basma tekelinin bitirilmesine yönelik bir başlangıç olarak algılayanlar vardır."
"The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks"