Ekonomik açıdan arz/talep (law of supply and demand) kanunu gereği böyle bir şey mümkün değil. İktisadi açıdan temel ekonomik prensiplere aykırı olması sebebiyle sakıncalı bulunur.
Teorik olarak bir varlığı başka bir varlığa endekslemek için arka planda yeteri miktarda karşılık rezervi tutmak gerekir ki ekonomik düzen durumu kabul edebilsin. Örneğin sirkülasyonda 1 dolar değerinde x adet coin varsa, teminatı olarak x dolar karşılık rezervlemek gerekir. Bu da mümkün görünmüyor.
Ama temel olarak en büyük handikap coini bir değere endekslemek. 1 dolar dedik mesela değeri için, yarın USD, GBP karşısında değer kaybetti, İngiliz coinden uzaklaşacak, öbür gün JPY, USD karşısında değer kazandı bu sefer de Japon coine talep gösterecek. Bu da kendi içinde yine bir arz/talep dengesi oluşturacak. Bu durumda değerini sabit tutmak mümkün olmayacak ve olay bir paradoks halini alacak.
En basitinden şunu deneyin. Bir coin üretin, bir borsaya sokun ve fiyatını sabit tutmaya çalışın. Ne kadar başarılı olabilecekseniz bu fikir de o kadar başarılı olur. Bu işi Amerika, USD için bile yapamaz. Hatta yapabiliyor olsa bile yapmayı tercih etmez
Zamanında demişlerdi ki bu bizim alışverişlerde kullandığımız altın epey zorluyor günlük hayatımızı. Gelin para diye bir şey bulalım, bunu altının yerine kullanalım. İnsanlar bir yadırgadı tabi durumu. Nasıl yani altın kadar değerli basılı bir kağıt mı olacak nidalarıyla dolaşmaya başladılar. Neyse, bir şekilde bu dönüşüm yapıldı. Ama her yerleşke kendi para birimi karşılığında belli miktarda altın rezervlemeye başladı. (Bu uygulama halen devam eder günümüzde.)
Ama sonra Amerika dedi ki başlarım rezervine, para benim matbaa benim istediğimi yaparım. Amerikan tarihini pek bilmem ama yanlış hatırlamıyorsam Roosevelt zamanında dediler ki altının fiyatını 35 dolara sabitliyorum, kralı gelse kıpırdatamaz. Doların ana para birimi olarak kabul edilmesi bu olaya dayanır. Ülkelerin para birimlerini de dolara endekslediler, 1 ons altına da 35 dolar dedikler. Ama 30 yıl içinde Amerika'da altın 1 birimken Avrupa'da 3 birim olmaya başladı. Bu sefer de oradan oraya altın akışı başladı. (İlk arbitraj denemeri
)
O zamanlar kralının kıpırdatamayacağı şekilde 35 dolara sabitlenen altın şu anda 1000 doların üstünde. Bu işler pek öyle kolay olmuyor yani...
Bu arada problem tespiti ve fikir çok güzel, kesinlikle lafım yok. Ama bir sorun için oluşturulan fikrin ideali ile uygulanabilir olanı arasında çoğu zaman büyük farklar oluyor. Bu fikirden bağımısız olarak proje genel başlığı ile ilgili şunu eklemek istiyorum. Sorunu belirlemek, sorunu çözecek ürün geliştirmek, fikri bir işe dönüştürmek hepsi ayrı birer disiplin aslında. Örneği bu başlıktaki durumu ben olsam şöyle yorumlardım:
1. Sorun: Bitcoin'in değeri değişken, ödeme aracı olarak kullanarak ürünümü satamam.
2. Çözüm: Ödemeyi bitcoin olarak kabul eden, anında fiata dönüşen, hatta her ülkede o ülkenin para birimine dönüştüren bir sistem.
3. Ürün: bitpay.com
Bir de para transferi konusu var. Para transferi öyle çok da ciddiye alınacak bir durum değil. Ama "dünyanın öbür ucuna bedava para gönderme" fikri nedense cazip geliyor insanlara. Normal şartlarda bir yere para gidiyorsa, o paranın karşılığında da bir şey geliyordur. Asıl sirkülasyon burada.