Bunu neden anlamaya calistiginizi merak ettim acikcasi. Sorunuza yanit buldugunuzda ne yapacaksiniz ? 130 gb verinin icinde neyi ariyosunuz ? Yazilim meraki mi sadece.
Ben biraz ozetleyeyim.
Tam dugum calismayan cuzdanlar icin bir onceki blogun ozeti bir sonrakine eklendigi ve bu bloklar full node calisan madencilerden onay aldigi icin gecerli kabul edilir. Eski defterler acilmaz. Yani ozet onaylanmissa islem dogru kabul edilir.
Evet sadece yazılım merakı. 130gb ın içinde birşey aramıyorum. 130 gb lık veri nasıl çalışıyor onun cevabını arıyorum. Birçok yerde blockchain teknolojisinin farklı alanlarda kullanılabileceği söyleniyor. Ben en basitinden evimdeki 2-3 bilgisayarla veya bir kaç arkadaşımın bilgisayarı ile kendi küçük blockchainimi kurmak istiyorum denemek ve daha iyi anlamak amaçlı olarak. Nedense herkes sanki bitcoin altyapısını değiştirmeye ya da bozmaya çalışmak istediğim izlenimine kapılıyor.
Eski defterler açılamıyorsa bitcoin core cüzdanı atıyorum benim 10 btc'ye sahip olduğumu nasıl biliyor. Sonuçta bunlar veritabanında liste halinde tutulmuyor. Benim anladığım kadarıyla benim sahip olduğum bitcoinlerin bana kimlerden geldiğini eski blockları tarayarak buluyor. Yani eğer ben X kişisi isem;
GEÇMİŞ İŞLEMLER
----------------------------------------
A KİŞİSİ -> 3 BTC -> X(ben) 1. block
B KİŞİSİ -> 2 BTC -> X(ben) 8. block
C KİŞİSİ -> 4 BTC -> X(ben) 100. block
D KİŞİSİ -> 1 BTC -> X(ben) 24564. block
şeklinde benim 10 BTC sahibi olduğum zincir tarafından kanıtlı halde. İşte benim kafama yatmayan kısım burda başlıyor. Eğer blockchainde her işlem şifrelenerek tutuluyorsa nasıl eski verilerden bu bilgileri buluyor. Yani örnek bi block neye benziyor ya da döküman olarak nasıl bilen veya kaynak sahibi varsa paylaşırsa memnun olurum.