Ethereum'un inanılmaz değerlenme süreci, ekran kartlarına olan talebi patlattı ve bugün yaşadığımız kıtlığın temellerini oluşturdu. AMD finansal sonuçları ve mandenciliğin parasal boyutları.
AMD'nin finansal sonuçları, Wall Street analistlerini şaşırttı. Beklentilerin ötesindeki sonuçlar büyük oranda kripto para madenciliğindeki patlamanın yarattığı ekran kartı talebinden geliyor. Hisseleri son bir yılda %150'nin üzerinde değerlenen AMD, piyasa büyüklüğü itibariyle en büyük 500 Amerikan şirketinin listelendiği S&P 500'de en iyi performans gösteren dördüncü şirket oldu.
AMD'nin başarılı tepe yöneticisi Lisa Su, son çeyrekte madencilerden yüksek talep gördüklerini söyledi. Stifel Finansal Şirketi için AMD hisselerini takip eden Kevin Cassidy, ekran kartlarına olan ihtiyacın AMD'ye analist beklentilerini vurma imkanı tanıdığını ancak AMD yöneticilerinin bunun gelire ne ölçüde yansıdığını açıklamadığını söyledi.
Piyasa değeri açısından Bitcoin sonrası ikinci büyük kriptopara birimi olan Ethereum, ekran kartı tabanlı madenciliğin merkezinde yer alıyor. Ethereum'daki değer artışını, daha fazla donanımsal kaynak kullanarak yakalamak isteyen yatırım grupları ve madenciler, bunu vakit kaybetmeden yapmak istedikleri için ortaya ilginç sonuçlar çıkıyor. Madencilik konusundaki önemli gruplardan Genesis Mining'in tepe yöneticisi Marco Streng, "zaman kritik, hem de çok kritik bu yüzden Boeing 747 uçaklar kiralıyoruz. Gemiyle ekran kartı sevkiyatı çok sayıda fırsat kaybettiriyor..." diyor.
Günde yaklaşık 36.000 yeni ether kazılırken, piyasadaki karşığı 7 milyon doların üzerinde seyrediyor. Veri merkezi kurarken en büyük önceliklerinin zaman olduğunu, zamanın su gibi akıp gittiğini ve donanım sevkiyatında 10 gün geri kalırsanız, madencilikten 10 gün ve buna bağlı olarak o derece fırst kaçırırsınız diyen Streng, herkes ekran kartı istiyor ve bu da ister istemez kıtlık yaratıyor diyor. Ethereum'da değerin 10 dolar seviyesinde 400 dolara kadar çıktığını yani 40 kat arttığını ancak donanım fiyatlarının sabit kaldığını söyleyen yönetici, bu durumun madenciliğe başlamak isteyenler için inanılmaz bir ekonomik güdü yarattığına dikkat çekiyor. İşte bundan dolayı olsa gerek Streng, ekran kartı tedarikçileriyle yakın ilişkiler kurduğunu ve bunu koruduğunu ancak bu alandaki rekabetin de her geçen gün arttığını söylüyor.
Genesis Mining veri merkezlerinden bir görüntü
Madencilerin yoğun talebine rağmen AMD yönetimi finansal tahminlerini Ethereum ekseninde yürütmüyor. Lisa Su, madenciliği uzun süreli büyüme aracı olarak görmediklerini, yoğunlaştıkları asıl alanın, çekirdek kitleleri olan oyuncular olduğunu söylüyor. Analistler, AMD'nin finansal yol haritasında madenciliğe yer vermemesini geleceğe dönük risk faktörlerine bağlıyor. İşte bundan dolayı AMD'nin finansal raporunda madenciliğin pozitif yanlarından da bahsedilmiyor. AMD'nin mevcut finansal pozisyonu ve ürün grubunun pazardaki rekabetçiliği itibariyle hisse değeri tahminini 19 dolara kadar çıkaran yatırımcılar da var, temkinli olmayı sürdürenler de...
Kaynak:
https://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/Ekran-karti-icin-ucak-kiralayan-madenciler-ve-AMDnin-duruma-bakisi.htm