Hocam fikirleriniz güzel ama gerçekleştirmenin imkanı olsa bu konudaki büyük türk borsaları bunu gerçekleştirirdi zaten bana göre
facebooku yapsa devler yapardı
instagramı yapsa devler yapardı
paypalı yapsa devler yapardı
telefonundaki 100lerce uygulamayı yapsa apple microsoft bilmem kim yapardı
öyle imkanı olsa onlar yapardı mantığı bana ters.
bir şey yapılmadı diye yapılacak olsa zaten yapılırdı başkaları yapardı diye bir düşünce olamaz.
düşünmedi yapmadı
istemedi yapmadı
gerek duymadı yapmadı
tamamen saçma fikirdi belki de ondan yapmadı
ilgi göstermedi ondan yapmadı
bu mantıkla devam ettiğimiz müddetçe saçma sapan elinde bir projeyi geçtim ciddi manada hazırlanmış bir whitepaperi olmayan tokenler bile icolarında milyon dolarlar toplarken biz ağzımız açık izleriz.
yemek sepeti ilk kurulduğu zamanlarda oldukça absürd gelmişti benim gözüme. ben zaten siparişi telefon ile veriyorum burger dominos gibi yerlerden de kendi sitesinden veriyorum bu siparişi neden yemek sepetini kullanayım. adam genele yayıldı birçok firmayı çatısında topladı artık insanlar tek bir siteden istediği gibi seçim yapabiliyor yemek sepetide bundan %7 gibi ciddi bir komisyon alıyor.
mantık güzel mantık sadece türkiye çapında sınırlandırılamayacağı için daha güzel. düşünüyorum da yemek sepeti gibi bir şirket bu sistem ile dünyaya daha güçlü açılır.
işletmeci için de %7 -%10 arasında komisyon alan sodexo multinet e bir tane alternatif çıkmış olur.
başarılı olduğu taktirde burada dönen payın bir kısmı blockchaine taşınmış olur.
bunlar güzel tarafları fakat kafama takılan bazı noktalar var bunlar nasıl çözülebilir;
1. şirket çalışanına 300 tl lik sodexo verdi bunu gider olarak gösteriyor. 300 tl=300 yummy diyelim 300 yummy gönderdiği taktirde bunu nasıl gösterecek? muhasebe defterinde eksik oluşmuş oluyor.
2. restaurant gün sonu alıyor 2500 nakit,3000 visa 500 sodexo 200 yummy yummyi nasıl gelir olarak gösterecek?
3. hal böyle iken bunun vergilendirmesi nasıl olacak?
4. piyasaya girecek şirket bana bir ay 100 yummy verirken diğer ay değer yükselirse 50 yummy mi verecek? bu aynı maaşını tl alıp alışverişini dolar ile yapmak gibi oluyor. dolar yine bunlara nazaran çok daha az değişkenlik gösteriyor. 100 yummy 100 tl gönderdi sonraki ay fiyatlar iki katına çıktı 50 yummy mi gönderecek? hadi gönderdi ben yemek yedim ödeyeceğim yine eski haline geldi benim artık 50 yummy 50 tl. fiyat dalgalanması diye birşey yok şu anda bildiğin tusunami var bi yerlerde bi göklerde.