Bitcoin Forum
July 22, 2018, 08:55:27 PM *
News: Latest stable version of Bitcoin Core: 0.16.1  [Torrent]. (New!)
 
   Home   Help Search Donate Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Porez zaključno  (Read 713 times)
Daniel91
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1540
Merit: 1008View Profile
September 01, 2017, 08:26:45 PM
 #1

OK, kako vidim, moderatoru ovog foruma ili pokretaču teme, je već dosta našeg ''prepucavanja'' oko poreza u drugom topicu, pa su ga zaključali Smiley
OK, ni ja ne mislim više stalno ponavljati jedno te isto i vrtiti se stalno u krug objašnjavajući stalno jedno te isto.
Ovdje ću dati jedan kratki sažetak onoga što znam iz osobnog iskustva ili jer sam osobno prošao i provjerio, a za više detalja javite se svom poreznom referentu ili knjigovođi.
Više nemam ''živaca'' ni ''vremena'' stalno odgovarati na ist pitanja (zato ovaj topic odmah i zatvaram).
1. Pitanja tipa zašto plaćati porez na bitcoin i sl. su potpuno besmislena jer se na bitcoin ne plaća porez u RH.
2. Porez ste dužni platiti u trenutku kada bitcoin zamjenite u čvrstu valutu i prebacite na račun u RH.
3. Naravno, ako na btc ATM podignete bitcoin, tehnički to nije prekršaj i čak ako nađete neki dućan u RH gdje ćete račun direktno platiti bitcoinom, to također nije prekršaj. Ono što vas može dovesti u nevolje je ''nesrazmjer'' vaših prihoda i rashoda, jer za sve što kupujete (osim bakice na placu i kruha i vode i sl) izda vam se račun s OIB-om, u što porezna ima uvid, kao i u transakcije na vašem računu i reagirat će ako vidi nesrazmjer novca koji trošite i vaših prijavljenih prihoda.
4. Dugoročno rješenje nisu ni strane btc aTM kartice jer poreznei policijske službe stranih zemalja međusobno redovno razmjenjuju informacije o ''sumnjivim'' transakcijama i računima i ako ste verificirali račun, porezna ga može povezati vrlo lako s vama.
5. Istina je da porezni zakon nije precizan, porezni pravilnik još i manje i da bitcoin, pa čak i internet zarada kao takva, nisu posebno spomenuti i nisu dobili svoju vlastitu joopd šifru ali sa stanovišta porezne to i nije bitno. Sve to, i bitcoin i internet zarada, obuhvaća kategorija ''primici iz inozemstva''. POreznoj čak nije tolko ni bitno na koji je način došlo do te zarade, i čak ako ne znate zemlju podrijetla, preskočit će to, i sve svrstati u pasivnu zaradu, primitak iz inozemstva, nepoznata zemlja podrijetla, i dalje, po svojoj špranci, će ispuniti preostala mjesta u joopd obrascu i obračunati vam porez, prirez i doprinose (od ove godine).
Tako, da sve te priče kako objasniti poreznoj o bitcoinu i miningu su nepotrebni, jer to poreznoj nije ni potrebno da vam obračuna porez.
Vi isto tako niste pravne osobe da bi tražili oprost poreza zbog ''gubitka'' investicije u bitcoin a i gotovo je nemoguće da ''dokažete'' da ste na isti račun uplatili i isplatili novac, jer poreznoj ne možete pokazati vjerodostojni zakonski dokument, koji bi to dokazao (screen shoot walleta ili broj transakcije? ne budite smiješni).
Jedini slućaj, za koji znam, da je uspješno nađena 'rupa'' u zakonu da se ne plati porez na bitcoin alo ne na dohodak već pDV je kod firme koja trguje bitcoinom.
Oni su našli tzv legalnu ''rupu'' u zakonu koja kaže da nema poreza ako se prodaje ili kupuje novac koji nije zakonsko sredstvo plaćanja. GTi je zakonodavac vjeojatno mislio na filateliste i stari novac, koji više nije u upotrebi, ali se ta firma ''dobro sjetila'' da to pravilo iskoristi za kuprodaju bitcoina bez PDV-a. Naravno da to ne znači da ne plaćaju porez na dobit i druge doprinose.
Još jednom, ideje o kupovini investicijskog zlata su zanmljive ali ne rješavaju problem ''podrijetla'' novca te nesrazmjera prijavljenih orihoda i potrošnje pojedinca.
Nadam se da je sada bar malo jasnije a da ne bi ponovno započeli diskusiju u kojij se stalno vrte ista pitanja i odgovori, za koju više nemam vremena ni živaca, zaključavam olvaj topic.


 

 

█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
BitBlender 

 

  
 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
█ 
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Sponsored by , a Bitcoin-accepting VPN.
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!