Bitcoin Forum
May 03, 2024, 03:33:39 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1] 2 3 4 5 6 »  All
  Print  
Author Topic: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü  (Read 1408 times)
hhk1045 (OP)
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 644
Merit: 504



View Profile
September 26, 2017, 09:05:39 PM
 #1

İzlenen yanlış politikalar sonucu gördüğüm gerçeklerden biridir. Özellikle Liberal ekonomi safsatası artık Türkiye'yi afrikalılaşma sürecine sokmuş bugün ise ortadoğunun sömürülen afrikası olmak üzereyiz. Boşalan köyler sonucu şehirlerde uzanan gettolar, üretmek nedir bilmeyen insanların kolay para peşinde koşup ömürlerini harcaması ve hiç bir ideali olmadan dünyaya gözlerini kapama süreci bize uzanmış durumda.

Bu sürece nasıl gelindi:

1- Senelerdir diziler aracılığı ile insanlara lüks yaşam ve şehir hayatı pazarlandı. Üretmek yerine özenti bir kafa ile yetişen gençler 20 li yaşlara geldiğinde ya devlete kapak atarım ya da asker polis olur yine devlete kapak atarım misali yetişti yetiştirildi.
2- Hayvancılık ve tarımcılık tü kaka şeklinde milletin kafasına işlendi, artan masraflar vergiler insanları bu işten de soğuttu. Gidin bir kadına sorun ya memur alırım ya da zengin koca derler. Tarım ile uğraşan bir aile ilk okul 1.sınıftan itibaren oğlum sen doktor mühendis ol diye yetiştirir. Tarım ve hayvancılık itildi arkadaşlar. Oysa hayvancılık ve tarım sektörüne yönelecek genç girişimciler keskinoğlu, güres, banvit gibi büyük firmaları tarımsal alardan ve sığır, koyun yetiştiriciliği gibi alanlardan çıkarabilir.
3- Köylerden gözlemlediğim kadarıyla insanlar tembelleşti.  Zaten az sayıda insan kalan köylerimizde üretmiyor. Bir kasabaya girdiğinizde marketlerde yağ, yumurta, salça, zeytin her şeyi bulursunuz oysa eskiden böyle değildi köyde her ev hanesinin evinde tavuğu olur yumurtasını tavuğun altından alır ineğinden aldığı süt ile de tereyağı yoğurt yapardı. Şimdi her şey hazır. Her kes hazırcı.
4- Ve son olarak eskiden zenginler köylerden çıkarken şimdi şehirlerden çıkıyor. Bir köye gittiğinizde her 10 arabadan 9 tanesi murat şahin iken şehirde her 50 arabadan 1 tanesi murat şahin tofaştır. Bunun en büyük sebebi memurların köy yaşamı yerine şehirlere yerleşmesi, istikrarsızlaşan köy hayatı ile tarımsal üretimi bırakıp şehre göçün artması şehirlerin göç yolu ile şişmesi, tüketim. Tüm bu sebeplerden sonra oluşan balonlar ve enflasyonun ise ekonomiye verdiği zarar tahmin edilemez.

Yaşanan çöküşün verdiği zarar muaazam:

1- Üretimsel çöküş ve tarımcılığın çöküşü olarak bu süreci adlandırmak hafif kalır zira bu bir binanın temelden dinamitlenmesi ve yıkılmasıdır. Türkiye tarımsal ve hayvancılık üretimi açısından büyük bir kriz sarmalındadır. Hatta sistem tamamiyle iflas etmiş durumdadır.
2- Türkiye gelinen noktada büyükbaş ithalinde avrupa birincisi konumuna yükselmiş, dünyada ise 400 milyon nüfuslu abd'den sonra 2.liğe tırmanmıştır. Son açıklanan kararlardan sonra küçükbaş hayvan ithali de başlamış durumdadır.
3- Türkiye de bir son yıllarda kırımzı et skandalı yaşanmakta ve artan fiyatlar yüzünden insanlar kaliteli sağlıklı proteine ulaşamamaktadır. Abd'de senelik 130 kiloyu aşmış kişi başı et tüketimi Türkiye'de yalnızca 27 kg civarında kalmıştır, sadece bu bile bir neslin gelişimine vurulmuş en büyük darbedir, eski tarihlerde bile ülkeler zayıflatmak istediği ülkelere et ithalatını keserdi.
4- Kriz sarmalı bu şekilde devam ederse köyler tamamiyle boşalacak, şehirler şişecek suç oranları artacaktır. Ayrıca ithalat artacak ülkeden döviz çıkışı hızlanacaktır.

Çözüm nedir:

Bu konuda bir çok çözüm önerisi olsa da kısaca belirtmek gerekirse:

1- Yem, gübre vb üretim için gerekli hammaddelerden alınan vergi tamamiyle sıfırlanmalıdır.
2- Koruyucu tarım politikaları devreye sokulmalı, küresel şirketlerin ülkedeki üretime etkisi sınırlanmalıdır.
3- Devlet Çaykur, Tariş vb. firmalarına sahip çıkmalı ve bu firmaların sayısını arttırmalıdır. (Son günlerde alınan Şeker fabrikalarının yeniden açılması kararı çok önemli ve nokta atışı bir karardır)
4- Tekel gerekirse tekrardan geri alınmalı veya alternatifleri açılmalıdır.
5- Köyden kente göç engellenmelidir.
6- Üreten ve çalışkan gençlik yetiştirmeye özen gösterilmeli, girişimcilik dersleri verilmelidir.

---alıntıdır----
"Bitcoin: the cutting edge of begging technology." -- Giraffe.BTC
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction.
NYGMA_35
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 286
Merit: 100


View Profile
September 26, 2017, 09:42:05 PM
 #2

Ewet doğru bu söylenenler, bir tarım hayvancılık vardı oda bitti sayilir. okulda notları görüntüde iyi ama bilgi, beceri olarak, eylem olarak sıfır bir nesil yetişti yetişiyor. 17 milyon kişi çoğu zorunlu eğitim okula gidiyor,  sanki devlet hepsini ise alacak. Her sene KPSS sinavlarina milyonlarca kişi giriyor.mezun işsizden sınav  ayağına para kırma derdinde.Aldıkları sayi belli, İş imkanları çok kısıtlı. Bu sefer kaderine razı olan 3 kuruşa belki 5 para etmez insanların  işyerlerinde, fabrikalarında, marketlerinde sağda solda kendisiyle aldığı eğitimiyle alakasız çalışmaya başlıyor tabi iş bulabilirse. Kaderine razı olmayan ise haberlerde görüyoruz kafayı yemeleri, psikoloji bozulmalar, intihar etmeler falan.Nüfus artıyor ama içi boş bir nüfus.
ozgr
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1568
Merit: 1012


View Profile
September 26, 2017, 10:13:15 PM
 #3

Yemi gübresi hayvanın doğurması falan abi bunlar bildiğin doğanın hediye etmiş olduğu ücretsiz bir döngü. Kendi kendine üreyen maliyetsiz şeyler nasıl bu hale geldik bilmiyorum ben.
fyraa1996
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 44
Merit: 0


View Profile
September 27, 2017, 08:55:21 PM
 #4

Ülkemiz bu 2 dalda genelde başarılı olmuştur. Kısa sürede toparlanacagimizi düşünüyorum.
osman.uysal
Member
**
Offline Offline

Activity: 70
Merit: 10


View Profile
September 27, 2017, 09:07:53 PM
 #5

1950 lerde başlayan taşradan şehire hızlı göç ve bunun günümüzde bile hızla devam etmesi, tarım ve hayvancılığa ciddi darbeler indirmiştir. Ayrıca ülkemizin nüfus artış hızının düşmesinde de şehirlileşmenin etkisi büyüktür. Bu kadar büyük kitlelerin hızla şehirlere yerleşmesi şehirlerin de kalitesini düşürmüş, taşradan gelip şehirlileşemeyen insanlar sebebi ile yozlaşmış insanlar yığını haline gelmiştir şehirlerimiz.

Kırsal nüfusun azalması ile topraklar boş kalmış işlenmez duruma gelmiş veya tarımda ve hayvancılıkta tekelleşme sürecine girilmiştir. Bunun sonu batıdaki gibi bizde de piyasayı bir şekilde ele geçiren üç beş şirketin yaptığı tarım ve hayvancılığa muhtaç hale gelmek olacaktır. Bu da 3 5 kişinin insafına kaldık demektir.

Ancak bu böyle daha fazla devam etmeyecek, 20 yıl içinde şehirdeki insan tekrar köyüne dönmeye başlayacaktır. Mesela ben evlendiğim vakit çocuklarımdan birini hayvancılık ve çiftçiliği meslek edinmesi için köye göndermeyi düşünüyorum. Öğrensin o işi yapsın geçimini ordan sağlasın ve o zihniyete ulaşsın ki şehirde imkanlar içinde, konfor içinde yüzdüğünü sanan diğer çocuklara karşı mahçup hissetmesin kendini. Günümüz dünyasında ilk orta lise üniversite okumanın hiç bir anlamı ve insana katacağı hiç bir şey yok çünkü. Cem Yılmaz'ın da dediği gibi okul göze sürmeden başka bir şey değil malesef.

Bu dediğim benim için bir hayal olabilir ancak gelecek 20 yılda insanlar çoluğunu çocuğunu taşralara göndermeye mecbur kalacaklar. Zira taşra nüfusu olmazsa ülke nüfusu artmaz, tarım, hayvancılık ve sanayii gelişimi de gerçekleşmez. Bu ileriki yıllarda devlet politaksı haline de gelecektir inancındayım
HARDCRACKERS
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 1049
Merit: 210


Crypto Trader


View Profile
September 27, 2017, 09:23:00 PM
 #6

En güzel örnek buna fındık olayı. kuruyemişçide 40 TL olan fındık
 çiftçiden 10 TL devlet fiyat verip alınacak diyorsa adam ne yapar o işi bırakır. Huh
Sobe038
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 252
Merit: 103


View Profile
October 10, 2017, 10:02:39 AM
 #7

harbiden bu sonumuz olabilir tarımve hayvancılık bitimi zaten bizde bitik demektir kaç senedir ülke vergiyle dönüyo vala halimi harap çok büyük bi kriz kapımızda olabilir alah sonumuzu hayretsin .
DeepOcean21
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 182
Merit: 100


View Profile
October 10, 2017, 10:41:28 AM
 #8

Ülkemizin gidişatı hiç iyi değil böyle devam ederse başımızdakiler kriz kaçınılmaz olacaktır.
HARDCRACKERS
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 1049
Merit: 210


Crypto Trader


View Profile
October 10, 2017, 12:06:31 PM
 #9

Zaten ilerde yemeye ekmek bulamayacaz. Cry
Şimdi ithal buğday alıyoruz hatta saman bile ithal vay arkadaş ülkenin haline bak yav. Shocked
işte tarım tam biterse gün gelecek adam sana verdiği buğday diyelim birimi 10 usd o zaman koz onlarda derse 50 usd yaptım istersen alma.
ne yiyecen taşmı yiyecek bu millet yani. yani zorunlu mike mike  alacan başka yoluda yok.. Roll Eyes
kekrops
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 238
Merit: 101


The Experience Layer of the Decentralized Internet


View Profile
October 10, 2017, 04:04:08 PM
 #10

2015ten beri bi krizin içindeyiz. mevcut hükümet ekonomi alanında bize bi şey katamıyor. anca onların ceplerine giriyor.

l3irsen
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 126
Merit: 100



View Profile
October 10, 2017, 04:19:23 PM
 #11

Eskiden bahçemizde çok güzel domates , salatalık, biber ,patlıcan , fasülye olurdu artık olmuyor Sad her yıl annem emek edip ekiyo dikiyo emeği heba oluyor..Zamanında babam pazara çuval çuval satmaya indirirdi fasülye şimdi kendi ihtiyacını çarşıdan alıyor olmadığı için .İklim mi değişti tohumlar mı bilemiyorum ama kötüye gidiyoruz ..Sad
HCRT
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 420
Merit: 100



View Profile
October 10, 2017, 05:35:40 PM
 #12

yav nanoteknoloji dönemindeyiz çiftçilik tarım mı kaldı ona harcayacağımıza gidip teknoloji üretelim

apple_talk
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 473
Merit: 250


"Proof-of-Asset Protocol"


View Profile
October 10, 2017, 05:54:03 PM
 #13

Tarım ve hayvancılık bizim gibi teknolojisi ileride olmayan ülkeler için en iyi geçim kaynağıdır. Orta ve düşük kesimin beslenme ihtiyacını gidermeyi sağlar. Eğer bir ülkede tarım ve hayvancılık yeterli değilse o ülke dışa bağımlıdır, sağlıklı beslenemez dolayısıyla zeki bireylerde oluşamaz. Bir beynin çalışması doğrudan beslenmeyle alakalıdır, kırmızı et yiyemeyen fiziki olarak güçsüz düşer.

|
 
 
50
|
 




                       ▄
           ▄▄▄▄▄▄███████
▄▄▄▄█████  █████████████
█████████  █████████████
█████████  █████████████
█████████  █████████████
█████████  █████████████
█████████  █████████████

█████████  █████████████
█████████  █████████████
█████████  █████████████
█████████  █████████████
█████████  █████████████
▀▀▀▀█████  █████████████
           ▀▀▀▀▀▀███████
                       ▀
|
 
 
$1,5 M
|



        ▄▄▄█████████▄▄▄
      ▄█████▀▀███▀▀█████▄
    ▄███▀     ███     ▀███▄
   ████       ███       ████
  ███▀                   ▀███
 ███▀                     ▀███
▄██▀       █████████       ▀██▄
███                         ███
███        █████████        ███
███                         ███
▀██▄       █████████       ▄██▀
 ███▄                     ▄███
  ███▄                   ▄███
   ████       ███       ████
    ▀███▄     ███     ▄███▀
      ▀█████▄▄███▄▄█████▀
        ▀▀▀█████████▀▀▀
|
 
|
 
<>
<>
<>
<>
 
GITHUB
TWITTER
YOUTUBE
FACEBOOK
CoinMin3r
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 520
Merit: 500


View Profile
October 10, 2017, 06:25:24 PM
 #14

yukarıdaki arkadaş nanoteknoloji demiş, Amerika şuan teknoloji lideri değilmi (çinle yarışır) fakat abd de birsürü insan var çiftçi olarak. onlardan birkere böyle haber duydunmu ? teknolojiyi abartmıyalım yemekte tablet yemiyoruz.
AlwaysSomewhere
Member
**
Offline Offline

Activity: 98
Merit: 10


View Profile
October 25, 2017, 09:18:25 PM
 #15

söylediğin her kelimeye harfi harfine katılıyorum dostum insanları hazıra alıştıran kapitalist bir sistemde bu tarz insanların kendi ürettiğini yemesi fazlasını satıp ihtiyaçlarının diğerlerinin karşılanması olayının başında gelen tarım ve hayvancılık gibi 2 faktör Türkiye'yi kalkındırmasına rağmen en büyük geçim kaynakları olmasına rağmen onu yok etmeye çalışıyor keşke bankalar değil de devlet bi destek yapsa da gerçekten bi destek olsa Atatürk'ün zamanında yaptığı gibi ziraat demir yolu limanlar ülkenin en büyük geçim kaynaklarıdır iyi değerlendiren bu toplumu çiftçiyi hayvancıyı el üstünde tutmak gerekir
BattleWings
Member
**
Offline Offline

Activity: 98
Merit: 10


View Profile
October 25, 2017, 09:32:51 PM
 #16

'''' Köylerden gözlemlediğim kadarıyla insanlar tembelleşti.  Zaten az sayıda insan kalan köylerimizde üretmiyor. Bir kasabaya girdiğinizde marketlerde yağ, yumurta, salça, zeytin her şeyi bulursunuz oysa eskiden böyle değildi köyde her ev hanesinin evinde tavuğu olur yumurtasını tavuğun altından alır ineğinden aldığı süt ile de tereyağı yoğurt yapardı. Şimdi her şey hazır. Her kes hazırcı. ''''

Bu maddeye sonuna kadar katılıyorum . İnsanların hazırcılığa alışması kadar kötü bir durum yok . Ki gelişen teknoloji yüzünden tarımsal ve hayvansal ürünlerin hepsi fabrikalaştığından dolayı gerek kalite düştü, gerek de fiyatların düşmesinden dolayı sistem köylüleri de hazırcı yaptı .
Şimdi de sağda solda organik pazarlarda 4 tane domatesi 20 tl ye alamaz olduk . Bu zamana kadar bu raddeye geldiysek ilerde vay halimize .
alpermuratmavis
Member
**
Offline Offline

Activity: 266
Merit: 10


View Profile
October 27, 2017, 09:30:01 AM
 #17

Samanın tonu 500lirayı geçmiş buğdayı yakaladı onu geçecek, böyle saçmalıklar dolu memleket,
Delinquency
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 560
Merit: 250



View Profile
October 27, 2017, 01:17:50 PM
 #18

saman yem arpa bu kadar pahalıyken bir halt olmaz bizden,
biz 20 senedir besicilik yapıyoruz 5 milyara 6 tane daha aldık 2şer milyarlık yem yediler 1 yıl baktık et 24 tl düştü kesim 7 ye 8 e anca satacaz 1 milyar kar kalıyor 1 danadan 1 yılda reva mı bu
muteahhit
Member
**
Offline Offline

Activity: 364
Merit: 20


View Profile
October 27, 2017, 04:59:19 PM
 #19

hayvanı dışardan ithal ediyoruz, hayvanın yediği samanı dışardan onun tohumunu dışardan. yemi üretiyoruz ama yemin ana maddesi olan tohumları dışardan alıyoruz. mera kalmadı kalan 3 5 mera da sanayileşme adı altıyla yok edilecek. bu durumda hayvancılığın kar etmesi mümkün mü?

domatesi satmak için 4 takla atıyoruz ama o domates dahil bütün tohumları ithal ediyoruz.

sen bu çiftçilere destek paketleri gönderip durma boşu boşuna. kredi verip kanını emme. yazıktır günahtır. bitirdiniz hiç edeceksiniz artık.

sanayileşme diye uğraşıyorsunuz da tarım, sanayi, ağır sanayi, teknoloji çağı birbiriyle bağlantılıdır. doğrudan sanayi yapamazsın sen. önce bir tarım devrimini gerçekleştireceksin işte ozaman teknoloji de üretirsin. zaten o tarım devrimi gerçekleşirken teknolojinde gelişir. argen gelişir. üretimin artar.

önce o tohumu sen üreteceksin. tarım arazilerini daha fazla imara açmayacaksın. tarım yaptıracaksın. sen hayvancının keyfinden mi o eti o paraya sattığını düşünüyorsun adam da para kazanmak istiyor. önce bu adamların maliyetini düşüreceksin. aradaki paranın büyük kısmını alan aşamaları en aza indireceksin.

tarım ve hayvancılığı büyütmek için milyonlarca yol var. ama bunlardan hiç birisi ithal ürün değil. ithal saman ithal yem ithal mal değil. en zararlısı tercih edilmiş ve edilmeye devam ediyor. tarım ve hayvancılığı sıfırlasınlar biz dünya deviyiz biz tank üretiyoruz bizim atağımız var bizim anka mız var.
TURCAN
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 230
Merit: 100


View Profile
October 27, 2017, 06:52:56 PM
 #20

Ülkemiz tarım ve hayvancılık açısından çok uygun bir ülke ama devletin yardımına ihtiyaçları var..Devlet biraz yardım ve teşvik ile tarım ve hayvancılık canlanabilir......
Pages: [1] 2 3 4 5 6 »  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!