forex piyasasında 8 trilyon dolar para dönüyor. bitcoin şu an bu paranın 100 de biri değerinde bile değil toplamda. yani bitcoinin gideceği daha çok yol var.
Elma ile armut kıyaslaması olmuş sanki.
kulvarlar farklı olabilir belki ama sistem aynı hocam. yani bir yatırımcı usd/nzd paritesinden işlem yapmak için neden yatırım yapıyor diye baktığımızda cevabı kesinlikle nzd para birimine gündelik kullanımda ihtiyacı olduğu için değil.sadece bu iki yatırım aracından hangisinin diğerine göre daha karlı olduğunu kestirmeye çalışıyor ve nakit parasını bu şekilde değerlendirmeye çalışıyor.
bu noktada bitcoinin hem bu paralara göre transfer avantajı hem de sınırlı sayıda olması ister istemez onu daha değerli kılıyor. üstelik üretim maliyeti resmi para birimlerinden çok daha fazla.
bu ortamda doları nzd para birimine yatırmak veya bitcoine yatırmak arasında farka baktığımızda bitcoinin henüz pastadan az pay aldığı, miktarının sabit olduğu ve günden güne yatırımcısının arttığı gibi sebeplerle ibre bitcoinden yana kayıyor.
risk her zaman yüksek kar veya yüksek zarar demektir. forex piyasasında manipülasyonlar işe yaramaz. çünkü işlem hacmi çok fazla yksek olduğundan bireysel yatırımcılar ibreyi çok fazla oynatamazlar. ama spekülasyonlara açıktır. bu bağlamda bitcoin hemen hemen manipülasyon sınırlarını aşmak üzere. piyasa değer 500 milyar dolar gibi bir değeri aştığında artık manipülasyonlara çok prim vermeyecektir.
spekülasyonlar resmi paraları da etkiliyor. bitcoin bundan daha çok etkileniyor elbette. ama bitcoinin spekülasyonlar karşısında bir silahı var. o da şu; bir merkeze bağlı değil ve tamamen yatırımcıların şekillendirmesiyle akışına devam eden bir değer. düşüp düşüp tekrar daha da güçlenerek yürümesi o yüzden.
bu nedenle ben bitcoinin gelecekte çok daha fazla değerleneceğini düşünüyorum. kendime şu soruyu soruyorum; 100 satoshi neden 1 dolar değil? bu sorumun cevabı "çünkü çok saçma ve mantıksız da ondan" şeklinde cevaplandırılamaz.
söylenebilecek tek şey yatırımcının ilgisi. bu da başta söylediğim uluslararası piyasada trade işinde dönen parayla ilgili. sadece imkb de dönen işlem hacmi bitcoinin toplam değerinden 4-5 kat daha fazla. bu bize potansiyelin ne kadar fazla olduğunu gösteriyor.
yatırımcılar kar etmek ister. bitcoin bu güne kadar yatırımcısını hiç üzmedi. bitcoin ile ilgili üzüntü duyan iki kesim var. biri alamadığı veya almadığı diğeri de sattığı için. bitcoin aldığı için üzülen olduğunu sanmıyorum.