Bitcoin Forum
December 14, 2024, 01:03:51 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 28.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1] 2 3 4 5  All
  Print  
Author Topic: Bitcoin vergi radarında  (Read 3038 times)
rdy (OP)
Member
**
Offline Offline

Activity: 70
Merit: 10


View Profile
November 20, 2017, 08:34:02 AM
 #1

Uzun vadede döviz piyasalarını nasıl etkileyeceği bilinmeyen bu şifreli para (merkezi bir yapıya ihtiyaç duymadan eşler arası işleyen şifre bilimine dayanan elektronik bir işlem ağı), bazılarına göre “elektronik nakit sistem”, bazılarına göre ise “sanal emtia” olarak değerlendirilmektedir. Finansal politikalara tepki olarak doğan, merkez bankalarının para politikalarını uygulama konusundaki etkinliğini azaltabilecek bu sistemin Vergi Usul Kanunu (VUK), Gelir Vergisi Kanunu (GVK) ile KDV açısından nasıl yorumlanacağı ise merak ve tartışma konusudur.

Dönem sonunda şirket aktifinde yer alan Bitcoin’i “elektronik nakit sistem” olarak benimseyen görüşe ise: Bitcoin’in sadece bilgisayar ortamında kayıtlı olması fakat fiziksel basımının bulunmaması yabancı para olarak değerlendirilmesine engel teşkil etmediği yönündedir. VUK’un 280. maddesine göre yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir. Ülkemizde yabancı paranın borsası bulunmadığı için mezkûr maddede belirtildiği üzere Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilecek kur değerlemede esas alınacaktır. Maliye Bakanlığı tarafından böyle bir kur tespit edilmediği için Merkez Bankası'nca ilan edilen kurlar dikkate alınacaktır. Fakat Merkez Bankası'nca da ilan edilmiş Bitcoin alış-satış kuru bulunmamaktadır. Bu durum doğrudan VUK’un 289. madde hükümlerine başvurmayı gerektirir. VUK’un 289. maddesine göre: “Bu bölümde yazılı olmayan veyahut yazılı olup da kendi ölçüleriyle değerlenmesine imkân bulunmayan iktisadi kıymetler varsa borsa rayici, yoksa mukayyet değerleri, o da yoksa emsal bedeliyle değerlenir.” Ülkemizde yabancı para borsası olmadığından bitcoin maddenin ikinci sırasında yer alan mukayyet bedel(bir iktisadi kıymetin muhasebe kayıtlarında gösterilen hesap değeri) ile değerlenir. Bu sebeple dönem sonunda aktifte yer alan Bitcoin’in piyasa alış-satış değerinde artış veya azalış yaşansa dahi değerleme yapılmasına gerek yoktur. Bitcoin’i “sanal para” olarak benimseyen görüşe göre ise: bitcoin, para birikiminden çok bir mal pozisyonunda olup öngörülebilir bir değer deposudur. Fakat bu düşünce çok kabul görmediği için detay açıklamalara gerek duyulmamıştır. Ama dönem sonunda şirket aktifinde yer alan bitcoin’i emtia olarak görecek olursak; maliyet bedeli ile değerleyip meydana gelen değişmeler ışığında emtia ile ilgili VUK’ un 274-275-278. maddelerine müracaat etmemiz gerekecektir.

Merkez bankalarının senyoraj gelirlerinde düşüş yaşatması muhtemel bu bitcoinleri üreten madencilerin (bilgisayar kullanıcıları) nasıl vergisel karşılık bulacağı ise başka bir kalem kavgasıdır. Kripto denilen algoritmaları çözmeye yönelik donanımlara ve kendinden 50-100 kat daha hızlı çalışabilen ekran kartlarına sahip olabilen her madencinin sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi ve mesleki bilgiye, ihtisasa dayanarak sanal para üretip bu durumu meslek edinmesi halinde ortaya çıkan kazanç serbest meslek kazancı olarak tanımlanabilir. Fakat bu faaliyet devamlı bir şekilde ticari organizasyon dâhilinde gerçekleştirilen bir duruma dönüşür ise elde edilen kazanç artık ticari kazanç olarak isimlendirilecektir.

Bitcoin’in, sanal para olarak değerlendirilmesi durumunda el değiştirmesi KDV’nin konusunu oluşturmayacaktır. Çünkü mal, hizmet teslim veya ifası bulunmamaktadır. Fakat sanal ticari mal olarak değerlendirecek olursak üzerinden KDV hesaplanması gerekecektir. Ama bu aşamada sanal mal fikri pek sıcak gelmemektedir.


Kaynak: https://www.dunya.com/kose-yazisi/bitcoin-vergi-radarinda/391328
thebitstreet
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 510
Merit: 500



View Profile
November 20, 2017, 10:59:08 AM
 #2

Bitcoin ne emtiadır ne de ticari mal. Nasıl ki internet bankacılığında dolar al-sat yaparken kazandığımızdan vergi vermiyorsak sadece banka aldığı komisyon üzerinden BSMV veriyorsa burada da aynı şekilde sadece komisyondan vergi alınmalıdır ki Türk borsaları bu komisyon için hizmet faturası keserek bunu vergilendiriyorlar. Ha, bu konuda düzenlemeye gidilip Türk borsaları denetime gidilebilir, faklı bir komisyon vergilendirmesi yapılabilir ama bitcoin kazancı üzerinden vergi almak şu durumda hukuka uygun değil.
HyperLup
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 546
Merit: 252



View Profile
November 20, 2017, 11:35:06 AM
 #3

Bitcoin sanal mal olarak değerlendirilebilir mi,hukukçular daha iyi bilir fakat şurası bir gerçek Bitcoinden vergi alınmak istenirse mutlaka bir yol bulurlar.Ona göre yasal düzenleme yoluna gidilir.Her şey mümkün.
ckaran
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 16
Merit: 0


View Profile WWW
November 20, 2017, 12:17:45 PM
 #4

Hemen vergi, her şeye vergi. Geç kaldılar bile İnsanlar yurt dışına kaçar..
FaRT_
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 8
Merit: 0


View Profile
November 20, 2017, 01:00:12 PM
 #5

Soğuk çay ve gazlı içeceklere dahi ÖTV getirilen, yurtdışında üretilmiş bir otomobilin maliyeti kadar daha parayı ÖTV olarak kendisine alan bir ülkede BTC'nin yasal bir düzenlemeden ve vergiden kurtulması pek mümkün değil. Fakat düşünürseniz döviz alım satım gelirleri vergiden muaf, dolayısıyla BTC'yi de böyle değerlendirmek gerek.
emrears05
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 742
Merit: 112


View Profile
November 20, 2017, 01:10:03 PM
 #6

Vergilendirmenin gelmesi en azından bitcoinin tanındığı anlamına gelmektedir.
Para kazananlar içi rahat ederek kazanacak ve devlet bana ceza verir mi gibi düşüncelerden arınmış olur.
Elbette vergi rekortmeni bir ülkede olmamız bunun kötü tarafı.
erhansahin.tr
Member
**
Offline Offline

Activity: 68
Merit: 10


View Profile
November 20, 2017, 02:14:20 PM
 #7

Bir şeyden de eksik kalsınlar nerede vatandaşı sömürecek birşey buldularsa hemen üşüşüyorlar  Sad Sad Angry
lordzc
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 588
Merit: 253



View Profile
November 20, 2017, 02:52:21 PM
 #8

Vergilendirmenin gelmesi en azından bitcoinin tanındığı anlamına gelmektedir.
Para kazananlar içi rahat ederek kazanacak ve devlet bana ceza verir mi gibi düşüncelerden arınmış olur.
Elbette vergi rekortmeni bir ülkede olmamız bunun kötü tarafı.

Verginin boyutuna bakmak lazım. %10-15 arası geldi olabilir . Ama kalkarda %20-25 yaparsa çoğu kişi gürcistan veya kıbrasa gider öyle çeker. Ben öyle yapardım en azından.
Arksun
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 616
Merit: 250



View Profile
November 20, 2017, 03:40:29 PM
 #9

Bu vergi mevzusu ne zaman patlak verecek diye bekliyorduk uzun zamandır. Genel hukuk kaidelerini aşıp geriye yönelik vergilendirme yapmaya kalkmazlar umarım. Henüz daha yeni yaygınlaşmakta olan bir dijital paraya bizim gibi bir ülkede getirilecek vergi oranı birçok insanı bu işten soğutacaktır ve gerileme yaratacaktır. Umarım tüm bunları düşünerek makul bir vergilendirme yoluna giderler.

.
      ▄▄█▀▀█▄▄
  ▄▄█████▄▄█████▄▄
████  ███  ███  ████
  ▀▀█████▀▀█████▀▀

▀█▄▄  ▀▀█▄▄█▀▀   ▄▄█
 ▀▀███▄▄     ▄▄██▀██
     ▀███   ██▀  ▄█
██     ██  ██ ▄██▀██
▀██    ██  ███▀  ▄██
 ▀███▄▄██  ██ ▄███▀
    ▀▀███  ▀██▀▀
Just.Bet 
 
 
 
█▀▀▀▀▀










█▄▄▄▄▄
.
DICE
LOTTERY
PLINKO
.
COIN FLIP
CRASH
WHEEL
▀▀▀▀▀█










▄▄▄▄▄█
.
        ███████       ▄▄██▄
                  ▄▄███▀▀██▄
      ██████   ▄███████▄▄███▄
               ▀██  █████████▄
                ▀█████████▀▀██▄
████████████     ▀███▀▀███▄▄██▀
██  ████  ██      ▀██▄▄███▀▀
█████▀▀█████  ██   ▀██▀▀
█████▄▄█████
██  ████  ██   ██████
████████████
.
DECENTRALIZED
PROVABLY FAIR
ON CHAIN GAMES
█▀▀▀▀▀










█▄▄▄▄▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
.
PLAY NOW
.
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▀▀▀▀▀█










▄▄▄▄▄█
[/center]
ozma03
Member
**
Offline Offline

Activity: 140
Merit: 20


View Profile
November 20, 2017, 06:29:15 PM
 #10

Direk kullanıcılardan vergi alma diye bir şey söz konusu olamaz bence türk borsalarında yapılan işlemlerde verilen komisyondan anca bir vergi kesilebilir ha o da ne kadar doğru tartışılır  türk borsasından bitcoinini bir kere aldıktan sonra yabancı borsalara gönderip dilediğin şekilde al sat yapılabilir zaten şuanda öyle yapılıyor çoğu insan türk borsalarının fazla komisyon ve yavaş ilerleyen bir sisteminde  al sat yapmıyor.

Bayyn
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 210
Merit: 100


Web Developer


View Profile
November 20, 2017, 06:31:00 PM
 #11

Gazozdan bile özel tüketim vergisi alan, geçiçi süreyle getirilen kdvyi ülkeye alistirip kaldirmayan verginin vergisini alan ülkede yaşiyoruz. Sizce?
Doctor-Coin
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 378
Merit: 114


View Profile
November 20, 2017, 06:37:09 PM
 #12

Bitcoin üzerinden vergi alınabilir. Buna gelir vergisi diyorlar ... şu an Avrupada ve özellikle Almanyada uygulanıyor.  Eğer Bitcoin kazancınızı USD veya EURO ya çevirip bankanıza aktarırsanız kesin verige tabi tutuluyor. Ancak tabi bu vergilendirmeyi (ki bende doğru bulmuyorum) atlatacak bir çok yol zaten mevcut ... Bitcoin kazancınızı illa FIAT olarak çevirip bankanıza aktarmanıza gerek yok Smiley
proof_seeker
Member
**
Offline Offline

Activity: 336
Merit: 11


View Profile
November 20, 2017, 06:48:22 PM
 #13

böyle bir durum olursa türk borsalarının kan kaybedeceğine inanıyorum ben. sonuçta beni bilemez. ben alsatımı yaparım. en son nakite ihtiyacım oldu bozmam gerekti bozabiliyorsam forumdan bozarım. yok olmadı az miktarını bozar öyle çekerim bankadan. gerisi bakiye olarak sitede kalır.
Sacred
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 910
Merit: 105


View Profile
November 20, 2017, 07:10:34 PM
 #14

1 Ocak 2018 itibari ile birlikte hesabına ayda 3'ten fazla havale-eft girenlerin hesabını MASAK denetleyecekmiş.
İnternetten satış yapanlara önlem olarak yapıyorlarmış.
Bitcoin için yıllardır var bu vergi söylemleri ama bence birkaç yıl daha çıkarmazlar. Kafalar çok karışık çünkü.
BLACKASUS
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 505
Merit: 252


View Profile
November 20, 2017, 07:33:38 PM
 #15

1 Ocak 2018 itibari ile birlikte hesabına ayda 3'ten fazla havale-eft girenlerin hesabını MASAK denetleyecekmiş.
İnternetten satış yapanlara önlem olarak yapıyorlarmış.
Bitcoin için yıllardır var bu vergi söylemleri ama bence birkaç yıl daha çıkarmazlar. Kafalar çok karışık çünkü.

iyi satıcılarda bundan sonra bitcoin ile ödeme alır sonuçta masak onu takip edemez  Cheesy
labouroflove
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 65
Merit: 0


View Profile
November 20, 2017, 07:43:46 PM
 #16

ulan burunlarını herşeye sokmasalar olmazdı neymiş serbest meslek kazancına girermiş. lan zaten madenci adam elektrik faturasının kdv,enerji fonu trt payı vs gibi antin kuntin giderlerle fazlasıyla ödüyor onu. bide serbest meslek kazancı yada ticari kazanç sokarlarsa işler arap saçına döner  Angry Angry Angry
JGmadao
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 8
Merit: 0


View Profile
November 21, 2017, 12:11:32 AM
Last edit: November 21, 2017, 12:26:47 AM by JGmadao
 #17

Tam da merak ettiğim konu. Borsada satmak istediğim hatrı sayılır miktarda BTC var fakat ne olacağını bilemiyorum. En iyisi borsa sitesine danışmak sanırım. Çünkü o kadar yüksek bir mebla bankaya girince ne olacak bilmiyorum. Bu konu hakkında bilgisi olanlar var mıdır acaba? Şu işler netleşse de herkes rahatlasa.
consar
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 322
Merit: 101


View Profile
November 21, 2017, 01:05:11 AM
 #18

cam filmi olmayınca buna mı sardılar?
vanillalatte
Member
**
Offline Offline

Activity: 105
Merit: 10


View Profile
November 21, 2017, 01:34:58 AM
 #19

Yurt dışından tenx gibi kartlar alıp burdaki atm üzerinden çekim yapılabilir. Vergi olayı türk borsacıların ekmeğine taş koyacak gibi
NEJLA
Member
**
Offline Offline

Activity: 179
Merit: 10


View Profile
November 21, 2017, 05:31:01 AM
 #20

Bitcoin devlet tarafından caydırıcı değil yapıcı ve teşvik edici olursa Türkiye de kazanır yatırımcıda vergi konusundada oranı düşük tutarsa alabilir.Böylece herşey resmi ve rahat olur...
Pages: [1] 2 3 4 5  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!