Sanırım en mantıklısı olarak öncelikle gidip şube müdürü ile yüzyüze görüşeceğim. Daha sonra oradan nasıl bir yol izleyeceğime karar vereceğim.
Sanırım hep cevabı olmayan sorular soruyorum.
Diyelim ki 2012 senesiden beri elimde tuttuğum belli bir miktar BTC var. Sonuçta bu da bir para birimi veya hisse benzeri şekilde değer kazanmış durumda. Ama tabii çok daha fazla. Yine de bunun üzerinden vergilendirme olur mu? Yani arayıp sorduklarında "ben bu BTC'leri uzun süredir cüzdanımda tutuyordum, şimdi bozdurmaya karar verdim" dedikten sonra ve bunu kanıtlayabilirsem ne olur? Kanıtlayamazsam ne olur? Bu işe erken girip de üç beş sigara parasına iyi bir miktar BTC alanlar ne yapıyorlar? Al sat yapılan şekillerde her ne kadar daha netmiş gibi olsa da, onda da inanılmaz işlem sayısı dolayısı ile işlerin karışacağını düşünüyorum. Yani nihayetinde bu da bir borsa.
ben size bu vermiş olduğunuz örneğe göre örnek vereyim.
Bu işlerle uğraşan çoğu arkadaşlar bankalarında dolar euro hesapları yada zamanında hisse senedi satışları gibi işlerde bulunmuştur. Forex de dahil
şimdi devlet zaten bu işlemler üzerinden her halukarda sizlerden belli cüzzi bir vergi alıyor nasıl alıyor banka kanalı ile
mesela faize bir para yatırdınız.
misal 100k TL aylık 1k TL faizi vardır ama siz ay sonunda bu 1k TL yi hesabınızda 990 TL olarak görürsünüz ama 10 TL yi gizliden işlem ücreti adı altında bankaya verdiğinizde aslında siz aracı kuruma vergiyi ödediğiniz anlamına denk gelir.
Şimdi bu bahsettiğimiz örnekler yasal prosedürde geçen süreç. Bitcoin henüz yasal olmadığı gibi illegal bir durumda değil.
ama henüz ülkeler devletler bile tanımıyor ve bir kanun içermiyorken devlet senin ne kadar yatırım yaptığını ne kadar kaybettiğine bakmıyor.
Devlet senin hesabına giren paranın kazanç olarak nitelendirir ve sana bunu sorar
az öncede sizin yaazdığınız gibi siz 2012 yılında yapmış olduğunuz yatırımı bilmez gerçekte bu yatırım varmı diye sorgulamaz kaybetmişmisin diye bakmaz
şuandakis sürede sizin hesabınıza örnek 1milyon TL girdiğinde hop diyecek sen şirketmisin hayır vergi veriyormusun hayır birşey mi sattın hayır (bu birşeyde gayrimenkul araba ev gibi bişi bunlarda yasaldır bunu belgelersen sorun yok ama bu malın senin üzerinde oncesinde olması şart)
O zaman bu para nereden geldi.
Kişinin vericeği cevap Merhaba efendim ben zamannda 100$ para yatırdım ve 1000 adet bitcoin aldım. sonra unutmuşum buda değerlenmiş birgün aklıma geldi ve kontrol ettiğimde hemen bozdurdum ve bu benim karım kazancım borsa gibi düşünün (en yakın örneği bu)
Vericekleri cevap oo iyi hayırlı olsun bin bereket versin ama şu varki bu yasal vergilendirmeye tabii olacağı için ve herhangi bir ürün satışı gibi bir durum söz konusu olmayacağından siz kdv ödemeden gelir vergisi ödemek zorundasınız bunun nedeni paranızı kayıt altına almak zorundayız.
Senin vericeğin cevap peki ne kadar vergi vericem ne vergisi bu
Oda vericeği cevap söyleki vericeğiniz vergi GELİR VERGİSİ yani sizin kazanmış olduğunuz paranın vergisi buda misal Ortalama %25 dir.
Sende mecburen devlet seni vergi borclandırması olacağı için ödemek zorundasın
Arkadaşa özel mesajda'da belirtmiştim.
Burada ne size banka müdür ne maliye kimse size bunu net söyleyemez
Bu arada bu yazılanlar tamamen yaşanılan ve yaşanabilir durumlar herkesin başına gelicek diye bir kaide yoktur.
Siz sadece hesabınıza para yatırdığınızda size yatırmış olduğunuz (elden bankaya) tutarı soramazlar sonuçda yastık altı parası olur mantığı ile düşünebilirsiniz. Nacizane yinede elde olan parayı yine bankaya atmayın derim.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur.