NetNeo (OP)
|
|
December 10, 2017, 09:01:03 AM |
|
Moskova hükümeti tarafından düzenlenen yerel seçimler için Blockchain tabanlı dijital oylama sistemi kullanılacağı açıklandı. Pilot uygulamaya açılan seçim sistemi, sahtekarlık riskini en aza indiriyor.
Blockchain konusunda atılım yapan Rus hükümet yetkililerinin resmi bir açıklama ile duyurdukları Blockchain tabanlı oylama sistemi, elektronik oy vermek için daha önce başvuruda bulunan vatandaşlar için pilot kullanıma açıldı.
Ülkede son yıllarda peşi sıra geliştirilen Blockchain projelerinin bir örneği olan dijital oylama sistemi, öncelikle yerel yönetimlerin düzenlediği küçük çaplı seçimlerde kullanılacak. Active Citizen isimli proje kapsamında, dijital vatandaşlık sisteminde kayıtları bulunan kullanıcılar Blockchain tabanlı oylama yöntemini kullanabilecekler. Başlangıç aşamasında yerel yönetime dair anket ve öneri gibi işlemler için kullanılacak olan sistemin, daha sonra genel seçimlerde kullanılması planlanıyor. Moskova hükümeti tarafından başlatılan pilot uygulama, şehir için geliştirilen projeler hakkında vatandaşın nabzını yoklamak için kullanılacak. Moskova hükümetinin resmi internet sayfasında duyurulan habere göre, şehrin önemli projelerinde Blockchain tabanlı oylama sistemi hayata geçirilecek. Düzenleyecekleri anketlerde Blockchain altyapısını kullanmak isteyen Moskovalı yetkililer, kuracakları sistemin dakikada yaklaşık 1.100 oyu değerlendirebildiğini açıkladılar.
Pilot uygulama aynı zamanda dünyada ilk kez resmi bir oylamanın Blockchain teknolojisi ile gerçekleşmesi anlamına geliyor. Herhangi bir merkezi sunucu barındırmayan sistemde, ağa dahil olan her vatandaşın aynı zamanda Blockchain “node”u olacağı açıklandı. Bir başka deyişle, sisteme dahil olan kullanıcılar hem oy kullanabilecek, hem sonuçları anbean görebilecek, hem de sistemin çalışmasında aktif rol oynayacaklar.
Kaynak:fintechistanbul
|
|
|
|
globaturcana
Full Member
Activity: 182
Merit: 100
“Decentralized Transportation Economy”
|
|
December 10, 2017, 10:27:44 AM |
|
Güzel bir düşünce olmuş. Hem güvenli hem şeffaf hem de anında her aşaması kontrol edilebilir olur böylece. Şaibeye yer kalmaz. Blockchain kullanım alanları her geçen gün artıyor.
|
|
|
|
paladium
Sr. Member
Activity: 448
Merit: 250
CHIEF GROWTH OFFICER OF GLOBAL ENTERPRENEUR
|
|
December 10, 2017, 11:32:05 AM |
|
Oylama sisteminin türkiyeye gelmeyeceği kesin . Dünya için çok iyi bir gelişme . Ama birisi ilk ruslar yapacak deselerdi inanmazdım.
|
|
|
|
jaypete
|
|
December 10, 2017, 12:09:57 PM |
|
Nedense ben ilk ruslar yaparsa şaşırmam. Aksine demokratik olduğunu söyleyen Avrupa ve Amerika'nın seçimlerde blockchain teknolojisi kullanacağını sanmıyorum. Bizde de olasılık dahilinde değil.
|
|
|
|
SimonBeCoinin
|
|
December 10, 2017, 12:32:49 PM |
|
Nedense ben ilk ruslar yaparsa şaşırmam. Aksine demokratik olduğunu söyleyen Avrupa ve Amerika'nın seçimlerde blockchain teknolojisi kullanacağını sanmıyorum. Bizde de olasılık dahilinde değil.
Hocam seçimleri karıştıran hep Ruslar bu yüzden de kendilerinde seçimi karıştırmamaları için böyle bir şeye el atıyordur ne olacak Allah aşkına aynı bokun laciverti savunmayın şu adamları.
|
|
|
|
btcmurat
|
|
December 10, 2017, 12:34:48 PM |
|
büyük ihtimalle test edip iptal ederler. oy çalma altyapısı her lidere bir gün lazım olur. bu sistemlerde oy çlınabilme durumu yok rusya gibi bir yerde kabul edileceğine ihtimal vermiyorum belki anket durumlarında kullanılabilir.
|
|
|
|
Meowtwo
Member
Activity: 268
Merit: 12
|
|
December 10, 2017, 01:06:31 PM |
|
keşke bu ülkemize gelse de neyin ne olduğunu o zaman görsek gerçi bu sistem ile oy çalabilme ihtimalleri olmadıkları için tabiki de getirmezler o yüzden bu bi hayalin ötesine geçemez.
|
|
|
|
jeda2000
|
|
December 10, 2017, 11:18:09 PM |
|
Bugün değil belki ancak gelecekte bu tip seçimler göreceğiz bence ve daha şeffaf daha güvenli daha adil olacağı kesin. Küçük bir adım dahi olsa bu durum sevindirici ileri de ülkemizde görmek ümidiyle.
|
|
|
|
DirtyUniverse
Full Member
Activity: 224
Merit: 100
All I want is a new CLEAN page for just to live!
|
|
December 10, 2017, 11:42:14 PM |
|
Eğer ki bu sistemi kullanacak bir ülke çıkarsa gerçekten hem şaşırır hem de hak veririm çünkü insanlar verdiği oyun etkisini, başkalarının oylarını, insanların kime, ne kadar oy verdiğini kısacası şeffaflık açısından sağladığı tüm avantajları sayesinde kullanılan ülkenin gelişmişlik ve refahını bir seviye daha yükselteceğine eminim.
|
Ok
|
|
|
ziyaaa
Member
Activity: 532
Merit: 18
|
|
December 10, 2017, 11:59:50 PM |
|
Gelecekte kesinlikle seçimlerin blockchain teknolojisi kullanılarak yapılacağını düşünüyorum.Tam bir şeffaflık örneği.Kimse kolay kolay itiraz edemez.
|
|
|
|
Blacknavy
Legendary
Activity: 1218
Merit: 1291
|
|
December 11, 2017, 04:46:43 AM |
|
Benim istediğim adım atıldı, blockchain teknolojisi saçma sapan kriptoparalar yerine gerçek hayata entegre edilmeli böylece daha şeffaf ve güvenli bir dünyaya ulaşabiliriz.
|
|
|
|
digital1755
|
|
December 11, 2017, 05:23:53 AM |
|
Rusya'nın genel seçimlerinde blockchain teknolojisi tabanlı oy kullanma sistemi kurması iyi bir haber. Her gün yeni bir haber duyuyoruz. Böylelikle daha şeffaf ve güvenilir bir seçim süreci olur.
|
|
|
|
pokerjet
|
|
December 11, 2017, 06:09:32 AM |
|
Aklıma bir yerlerde okuduğum bir laf geliyor her seçim sonrası, şöyle bir laf '' Oy vermek bir şeyleri değiştirseydi çoktaaan yasaklanırdı.'' umarım blockchain sisteminde yapılan seçimler bir şeyleri değiştirebilmeye vesile olur tüm dünyada.
|
|
|
|
sectorim
|
|
December 11, 2017, 06:28:19 AM |
|
blockchainin ne olduğunu merak eden yeni insan kitlelerine sebep olacaktır. Dünyada seçim ve blockchain bu ilk olacak. Bakalım daha neler göreceğiz. Bounty konularında en akla gelmedik projeler yer alıyor ve seçim onların yanında oldukça masum bana göre
|
|
|
|
aleya yavuze
|
|
December 11, 2017, 08:49:28 PM |
|
Blockhain sistemi ile yapılan seçimler çok güvenli gibi görünüyor olsa da bence hayata geçirilmesi en azından bizim ülkemiz için zor gibi görünüyor öncelikle insanların kafasındaki ön yargıları kırabilmek lazım
|
|
|
|
Nasit uygun
Member
Activity: 140
Merit: 10
|
|
December 11, 2017, 08:53:20 PM |
|
Blockhain sistemi ile yapılan seçimler çok güvenli gibi görünüyor olsa da bence hayata geçirilmesi en azından bizim ülkemiz için zor gibi görünüyor öncelikle insanların kafasındaki ön yargıları kırabilmek lazım
Kısa vadede zaten mümkün değil ama bu teknoloji dünya genelinde yaygınlaşmaya başladıktan sonra kullanıma geçecektir.Umarım bizim ülkemizdeki seçim sistemlerine entegre olmayı başarırda mühürsüz oy pusulası gibi çağ dışı tartışmaları geride bırakırız.
|
|
|
|
s.kocaman
|
|
December 13, 2017, 08:35:51 AM |
|
Harika bir uygulama olmuş ama bunu kullanabilecek bir avrupa ülkesi tanımıyorum. Buna Türkiye de dahil malesef.
|
|
|
|
token10250
|
|
December 13, 2017, 11:43:06 AM |
|
Bekleyin görün arkadaşlar. Bu algoritma daha pek çok alanda yeni projelerle hayatımıza girecek. Yalnız sadece Ethereumu olanlar oy kullanırsa bin yıl geriye döneriz.
|
|
|
|
cilgindansci
Member
Activity: 504
Merit: 10
umachit.fund
|
|
December 13, 2017, 01:09:48 PM |
|
Blok zinciri teknolojisini sadece finans sektörüne indirgemenin ne kadar yanlış olduğunu ve hayatın her bölümüne yayılabileceğini gösteren bir girişim olmuş. Denemeye değer bir fikir...
|
|
|
|
eskimetalci
Newbie
Activity: 16
Merit: 0
|
|
December 14, 2017, 09:53:05 PM |
|