Arkadaşlar eski bir şikayetten ötürü 3 yıldır maliyeden haber bekliyordum önceki gün çağırdılar dün gittim görüşmeye. Bu mesele ile ilgili değil. Neyse benim olay bitince az bir muhabbet oldu diye bitcoin meselesini de sorayım dedim. Sorduğum adam büyük ihtimal vergi müfettişiydi. Ben inceleme bölümüne gitmiştim çünkü. 50-55 yaşlarında güzel giyimli bakımlı bir abiydi. Ben bitcoini sorunca genç bir arkadaş vardı ona döndü gülümsedi. Bitcoin'i bir ben mi bilmiyorum ya nasıl oluyor o herkes konuşuyor dedi. Dedim siz bilmiyorsanız devlet nasıl buna vergi kesecek nasıl düzenleme yapacak nasıl karar vereceksiniz. Bize gelen birşey yok dedi. Bu çağırılan arkadaşları nasıl çağırmışlar anlamadım. Gerçekten bunun mevzuatını vergi daireleri ile yaparlarsa işimiz iş. Şu kadar para çekmişsin işte hesabına kardeşim ne anlatıyorsun bana diyip cezayı yerleştirmeleri an meselesi artık.
Devlet şu dakikadan itibaren kurs verse tüm maliye personeline Bitcoin ile ilgili yine de yaşlıyı geçtim gençlere de neyi nasıl anlatabilecek? Zincir kelimesini duyup saadet zinciri yaftası yapıştıran Ekonomi bakanı mı verecek eğitimi yoksa? Ki meclistekiler hemen atlamışlar ne oldu hemşerim bu işe vergi çıkacaktı hani nerede falan diye. Maaşları yetmiyor herhalde garibanlara zam lazımsa demek ki. Kendi refahlarından ödün vermeyip maaş zammı konusunda 1 fire vermiyorlar. 1 yılda 10-15 katına çıktığını duyduğu şeyden ne olduğunu bilmeksizin haşırt diye vergiyi yapıştırmak için oylama yapsalar onda da fire vermezler.
Velhasıl kelam, benim 2013-2014 arasında olan işim için yeni çağırıldım Maliye'ye. Belli ki bu aralar Tanrılar kurban istiyor.
Aynı soruyu diğer başlıkta da paylaştım, bu başlıkta daha dğgru cevaplar alabileceğimi düşünüyorum.
Şimdi Soru şu:
Gazetelerde yazıyor ki, eğer emtia olarak seçilirse ve birden çok kez alınıp satılıyorsa ( ki çoğumuz haklı olarak bunu yapıyoruz, düşüşlerden korunmak için )
O zaman gelir vergisi %15-35 e kadar + %18 KDV deniyor.
şimdi buradaki gelir vergisi yıl içinde edinilen kar miktarının 24 binini geçen kısmı için yapılıyor ama KD nasıl hesaplanacak,
Satılan Meblağ üzerinden mi? yoksa yine arada ki kar farkı üzerinden mi?
Eğer her alım satım üzerinden ana meblağ dan KDV ödenecekse hepimiz zaten batmışız demek.. Yüzde 10 düşüşe zarar etmemek adına sattığımızda anında yüzde %18 girmiş oluyor.
Ki Yıl içinde 5 kere alıp satsak Direk olarak Emtia kendini bitirmiş yüzde 90 ı vergiye gitmiş olmaz mı ? Hatta onlarca al sat yapan bir kişiye ana parasının kat ve kat üzerinde vergi borcu çıkmaz mı? Bu mümkün müdür? Bilenlere sormak istiyorum, Örneğin Petrol yada Mısır gibi emtialar da durum nedir?
Diğer durum, KDV de arada ki kazanç üzerinden ödenecek ise; ki pek sanmam; o zamanda ortalama % 25 gelir vergisi artı KDV % 43 vergi bu sefer , en azından elimizdeki olduğğu gibi gitmiyo ama neredeyse kazancın yarısı gitmiş oluyor..
Bu kapsamda Tekrar sormak istiyorum.
Şu an diğer Emtia lar da durum nedir. Mısır- Bugday - gümüş- petrol vs. gibi Emtia lara yatırım yapmış bir arkadaşımız var mı?
Saygılarımla.