Bitcoin Forum
July 22, 2024, 01:49:15 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: GIGABYTE GA-H110-D3A Not Detecting All GPUs - Read all Google Search Articles  (Read 486 times)
MaverickSSX (OP)
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 9
Merit: 0


View Profile
January 01, 2018, 02:36:26 AM
 #1

Hi All,

This is my first post to the bitcoin forum, and I'm hoping someone can help me.  I'm at the end of my rope  Sad So as to my issue, I have this Gigabyte GA-H110-D3A motherboard with 6 Nvidia 1060 3GBs and for the life of me I can't get the 6th card working in SMOS.  I have tried many things and nothing has worked:
  • Update the BIOS to the latest and trial and error all BIOS settings, such as Legacy PCI, Mining Mode, 4G Decoding On & Off
  • Increasing the PSU to 1000W Titanium and I have verified that the power never goes about 600W
  • Plugging in the molexes to power the PCIe extension slots
  • Tried using an M2 to PCIe adapter.
  • Swapped out all hardware to confirm that the riser and GPU are functioning correctly.  In fact if I use the 6th riser without the 5th (or any other) SMOS detects the 6th card, but I am still stuck at 5 GPUs

Please help as I am at my wit's end and need the help of my fellow miners.

My congfiguration:
  • Simple Mining OS
  • Gigabyte GA-DH110-D3A Motherboard
  • EVGA 850 Watt Platinum PSU
  • Intel Pentium G4400
  • Ballistix 2400 DDR4 RAM
  • 6 GPU Risers
  • EVGA NVidia 1060 3GB SC (single fan)
captaindiptoad
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 20
Merit: 0


View Profile
January 01, 2018, 04:59:32 AM
 #2

go to bios,

ensure pcie gen 1 is forced
logicus
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 57
Merit: 0


View Profile
January 01, 2018, 07:13:36 AM
 #3

Read this mining manual:
https://www.gigabyte.com/MicroSite/462/mining.html
MaverickSSX (OP)
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 9
Merit: 0


View Profile
January 02, 2018, 02:36:30 AM
 #4

Thanks guys so much for your help ... and Happy New Year.

So I tried Gen1, Gen2, Gen3, and then Auto and nothing.

I also tried the instructions mentioned in the mining manual.  After enabling everything the rig won't boot and the VGA onboard chip is giving me a multicolored random pixels screen (i.e. a lot of garbage).

Do you think it could be because I am running SMOS from a USB thumb drive?  Is there any other OS I should try?
duyquang06
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 154
Merit: 0


View Profile
January 02, 2018, 02:45:15 AM
 #5

Change riser plz

90% problems mining cause by riser
MaverickSSX (OP)
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 9
Merit: 0


View Profile
January 02, 2018, 03:58:41 AM
 #6

I tried swapping that riser, and it works in a different port.  In fact I've tried swapping all the riser components and gpu itself and everything works in other slots.  Thanks for the suggestion though.
ThunderousDreamer
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 19
Merit: 0


View Profile
January 02, 2018, 06:09:36 AM
 #7

I tried swapping that riser, and it works in a different port.  In fact I've tried swapping all the riser components and gpu itself and everything works in other slots.  Thanks for the suggestion though.

Just making sure here - you have a power cable going into the riser, and you have a power cable going into the top of each GPU, right? Made that rookie mistake when I started lol.
MaverickSSX (OP)
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 9
Merit: 0


View Profile
January 02, 2018, 05:37:14 PM
Last edit: January 02, 2018, 07:53:21 PM by MaverickSSX
 #8

Yes.  I have a SATA cable powering the riser and a direct VGA 6 pin to the GPU.  Also all fans spin during bootup, but only 5 are detected when the OS comes around (SMOS).  Also I have 2 molexes going into the motherboard for additional PCIE powering.  I have also tried directly powering the riser with a 6 pin vga power cable.
 I see that at max I am only using around 580W.  

Do you think it could be the OS not detecting 1?  Would it be worth my trying to plug 1 card in directly to the motherboard?
ThunderousDreamer
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 19
Merit: 0


View Profile
January 02, 2018, 09:50:41 PM
 #9

Yes.  I have a SATA cable powering the riser and a direct VGA 6 pin to the GPU.  Also all fans spin during bootup, but only 5 are detected when the OS comes around (SMOS).  Also I have 2 molexes going into the motherboard for additional PCIE powering.  I have also tried directly powering the riser with a 6 pin vga power cable.
 I see that at max I am only using around 580W.  

Do you think it could be the OS not detecting 1?  Would it be worth my trying to plug 1 card in directly to the motherboard?

Sounds like riser issue. Out of every 6 risers I order at least 1 is dead. Swap it out with another riser?
MaverickSSX (OP)
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 9
Merit: 0


View Profile
January 03, 2018, 10:51:43 PM
 #10

Thanks.  I ordered another set of risers.  I tried swapping this riser already and put it in a working, slot and it works in another slot.  Do you think it could be that another another riser could be causing the 6 risers to run altogether?
MaverickSSX (OP)
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 9
Merit: 0


View Profile
January 07, 2018, 05:18:46 PM
 #11

OK.  So I'm an idiot or just rely on others' help a little too much.

Here's the issue, when I first booted the board it defaulted to use the GPU #1.  I did not plug in the other GPUs to test it out.  That made the mobo configure itself to not use the built in VGA out lanes.  I found this out by checking the DMESGs and logging in myself from an SSH connection to SMOS.

Well after full CMOS restart I'm getting all the GPUs to be detected and hashing.  I have already started seeing some good ETH income.

Thanks all of your help!
GruntLogic
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 1
Merit: 0


View Profile
January 31, 2018, 04:54:32 PM
 #12

After you cleared the CMOS was your first boot with all GPU's installed? Can you break this fix down a little more, please?
MaverickSSX (OP)
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 9
Merit: 0


View Profile
February 03, 2018, 03:36:43 PM
 #13

Sorry for the late response ... moved on to issues with AMD cards :-)

Here is my reply from another post.  Let me know if you need further details:

Try this ... it worked for me to get all 6 cards working:

Reset the BIOS by removing the battery
Update the BIOS if you have not already (you can do this before or after the resetting)
Boot the os with 0 GPUs connected and change your BIOS settings to mining mode and use the onboard VGA (IGFX)
1 by 1 install the GPUs rebooting in between ... not sure this is necessary, but it worked for me

THis worked for me in SMOS (or linux), so I hope it works for you as well.  Basically what was happening is that there was a collision at the kernel level with this mobo trying to output video from card 1 and the IGFX because you may have booted the machine with a GPU installed int he 16x card slot.  At least that's what the system messages in the LInux OS told me.

Good luck mining ... especially after the ETH difficulty increase :-(

Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!