Türkiyede faaliyet gösteren borsaların birinde transfer işlemi sırasında sistemsel bir hata yüzünden ödeme çift yansımış dikkatsizliğim sonucu bunu fark etmedim ve gelen coin başka coine çevirerek dış ülke borsasınına göndermiş oldum. bunun akabinde hesabım kapatılmış icra takibi başlamış ve tl bazında para çekmemiş olmama rağmen yine tl bazında tarafıma hiç uyarı yapılmadan dava dosyası açılmıştır.
Coin olarak geri istemedikleri için saçma bir kur karşılığında tl olarak istemeleri haksızlıktır.
Örneğin xx tl iken yanlışlık olup dondurulan hesaba karşılığında yanlış gönderilen aynı tutarda coin yerine ( ki kur düştüğü için yarı yarıya fark ediyor) o günün kuruyla tam olarak tl istemektedirler.
işin hukuksal boyutunu geçmek istemiyorum ama ortada şark kurnazlığıyla hakkından fazla para talep ederek açılan bir icra dosyası var. Konuştuğum avukatlar bunun altından bir şey çıkmayabileceğini söylüyor ama mide bulandırıyor. 100 ltc fazla geçtiyseler yine 100 ltc talep etseler konuyu uzatmayacağım.
Yapılan ödeme emrine tabii ki itiraz edeceğim ama bu konuda bilgi sahibi olabilmeniz ve yapılabilinecekler konusunda yardım edebilmeniz için buraya bırakıyorum konuyu...
Kırmızı renkle işaretlediğim sıralama ile yazıyorum.
1- Ödeme çift yansımış, tek hesaptan çektiğinizin 2 katı tek seferde mi geldi (aynı adresten 2 kat fazla)? yoksa aynı adresten sizin adresinize 2 defa mı ödeme oldu ? Yada sizin adresinize iki farklı adresten iki ödeme mi geldi ? Bunların hepsi farklıdır ve mutlaka dikkat çeker, dikkat çekmemesi bana göre mümkün değil, hele ki 100 LTC den bahsediyorsunuz.
2 - Neden uyarı yapmamışlar merak konusu, bankalar bile kredi kartı yada kredi ödemesi 1 gün geciktiğinde hemen arıyorlar ortalama 90 boyunca ödeme alamazlarsa icra takibine başlıyorlar. Bu arkadaşlar sizi gerçekten hiç aramadı mı? Yoksa aradılar da banka falan sanıp yada tanımadığınız numara falan diye mi cevap vermediniz ?
3- TL olarak isteyebilirler ama asıl mesele TL olarak gösterdikleri borcun karşılığı olarak ne gösterdiler ? Mesela banka size icra davası açtığında şu kadar kredi kartı borcu yada şu kadar kredi borcu diye dava açıyor. Şu kadar borçlusun demiyor, borcun sebebi ile dava açıyor. TL nin karşılığı olarak ne yazmışlar ? Sizin için şahsi ve önemli olan kısımları kapatıp tebligatı burada paylaşabilir misiniz ?
4- Elinize tebligat geçtiyse karşı tarafın avukatına ve dolayısı ile karşı tarafa ulaşma imkanınız var, neden karşı tarafla bire bir görüşerek size fazladan gelen 100 LTC yada her neyse, davayı geri çekin ödemenizi hemen yapayım demediniz ?
Benim görüşüm, sizin bu kadar çırpınmanızın altında bir şey olması, çektiğiniz coini başka borsaya aktardınız takas yaptınız aldınız sattınız her neyse sonunda zarar ettiniz ve bu miktarı karşılayacak imkanınız yok, yada para tatlı geldi ve bir şekilde üstüne yatmak istiyorsunuz e tabii 100 LTC bugün nerden baksanız 66 bin lira civarında az da para değil.
Umarım sorununuz kısa zamanda ve her iki tarafında zarar etmemesi ile sonuçlanır.