Herkes gibi ilk başta benim de aklıma takılan direnç ve destek konularına değinmek istiyorum .
Genel olarak destek, fiyatlardaki düşüşün durmasının beklendiği seviye olarak açıklanabilir. Destek seviyesinde satışların durması ve alıcıların bu seviyeden tepki vermesi denilebilir.
Direnç ise yükseliş yönündeki bir fiyatın aşmakta zorlandığı ve çoğu zaman aşamadığı fiyat seviyesidir .
Bu destek ve direnç noktaları grafiklere bakılarak değişime uğruyor .
Yani daha da açıklayacak olursak, BTC son iki ay içinde ciddi bir düşüş yaşadı ve 20.000 USD değerlerinden 7.000 USD değerlerine kadar indi . Bu süreçte destek noktasını 6.000 USD alabiliriz . Bu noktada insanların ortak tepkisi elimdeki BTCyi ne kadar düşerse düşsün 6.000den aşağıya satmam diyerek bu değerlere geldiği zaman satışlarda azalma meydana geliyor ve düşüşte frenleme yaşanıyor .
Aynı şekilde son günlerde 8.500 USD bir direnç noktası oldu ki BTC 8.300USD seviyelerine geldiği zaman insanlar bu yükseliş uzun sürmez diyerek tepki olarak insanlar satışa başlıyor 8.400 USD yi yeni yeni gören BTC ani bir düşüşe başlıyor ve insanların paniklemesi ile bu düşüş bir anda hızlanıyor ve tüm grafik tepetaklak oluyor . Tıpkı 20.000 USD seviyelerinde gezen BTC nin %5lik bir düşüş sonucu insanların yaşadığı panik ile bir anda 7.000 USD seviyelerine gelmesi gibi .
Bugün itibari ile 10.000 USD direncini aşmış bulunuyoruz ve kısa bir zaman içinde bu direncin yerine destek alacaktır ki bundan sonra yeni dirençler ortaya çıkacaktır . Aynı şekilde destek noktasinda da kırılmalar olursa destek yerini dirence bırakır .
Grafikte ayı tuzağını da göstermiş kısaca ondan da bahsetmek gerekirse yatırımcıları satışa zorlayan insanları yanıltıcı nitelikteki düşüş hareketidir. Forumda çoğunlukla gördüğümüz bu hızlı düşüşler sert çıkışların habercisi şeklindeki bu sert çıkış öncesi insanların elindeki BTCleri dokturmek için başvurulan bir tuzaktır.
hatam varsa duzeltirseniz, eksik olduğum yerleri de tamamlarsaniz benim gibi yeni başlayanlar ve öğrenmeye devam edenler için daha faydalı olur. Teşekkür ederim