DFINITY Teknolojisi Nedir?
Sınırsız kapasite, inanılmaz performans ve algoritmik yönetişime sahip, dünya tarafından paylaşılan bir blockchain bilgisayar – Cloud 3.0Blok zincirindeki pek çok şeyde olduğu gibi, DFINITY projesinin kökenleri Bitcoin ve tarihi boyunca geriye doğru izlenebilir. Pratik olarak, Satoshi Nakamoto’nun 2008 Bitcoin protokolü, bağımsız işletilen bilgisayarların, Internet üzerinden yok edilemeyecek paylaşılan bir sanal defterin oluşturduğu olağanüstü bir şekilde iletişim kurması için ilk araçları tanıttı.
Nakamoto tarafından Bitcoin oluşturulması yolu açtı, ancak bir süre sonra bazı kullanıcılar kayıt defterinin sınırlarına ulaştı ve 2014’te Ethereum, ikinci nesil bir ağ tasarımı geliştirdi. Paylaşılan bir kayıt defterinden ziyade, bu yeni ağ paylaşılan bir “blok zincir bilgisayar” yarattı. Bu sanal bilgisayarda, “akıllı sözleşmeler” olarak adlandırdığımız, birlikte çalışabilir özel yazılım birimlerini kurabilir ve çalıştırabilirsiniz; çünkü onlarla etkileşime giren herhangi bir kişi, verilerini nasıl işleyeceklerini ve depolayacaklarını tam olarak biliyor olabilir.
Ancak yapılacak işlerin ve geliştirmelerin henüz sonuna gelinmemişti. Ethereum blokchain bilgisayarının performansı ve kapasitesi, daha önce Bitcoin gibi sınırlıydı. Bu, blok zinciri bilgisayarını, iş dünyasındaki birçok potansiyel uygulama için uygunsuz kıldı. Bitcoin gibi Ethereum da “The Code is Law – Kuralları Kodlar Belirler” paradigmasını benimsemiştir – bu da pek çok işletme yüksek oranda yönetilen ortamlar ararken, platformun kullanımını veya altındaki ağın kendisini düzenleyen bir yönetişim bulunmadığı anlamına gelir.
DFINITY TeknolojisiŞimdi bir üçüncü nesil bir ağ düşünün. Yeni şifreleme ve protokollerin potansiyel olarak önemli olduğu iş sağlama hızı ve kapasite sınırlamaları doğrudan ele alınarak hesaplamayı ve depolamayı sonsuza yükseltebilen bir ağ. Ayrıca, ” The Code is Law ” paradigmasının, bir algoritmik yönetişim sistemine tabi olduğu yeni bir “The AI is Law – Kuralları Yapay Zeka Belirler” paradigması ile yer değiştirdiğini düşünün. Artık DFINITY ağını (genellikle “akıllı merkezi olmayan bulut” olarak tanımlanmaktadır) hayal ediyorsunuz.
Sahadaki DFINITY için vizyon iki kutupludur. Uber, eBay, sosyal ağlar, mesajlaşma ve hatta Web araması gibi birçok geleneksel tekelci teknoloji aracısında kendilerini güncellemek için kendi merkezi yönetim sistemlerini kullanan özerk yazılımı kullanan “açık kaynaklı işletmeler” olarak yeniden yapılandırılabilirler. Öte yandan, kurumsal BT sistemlerinin toplu yeniden yapılanması, bilgisayarların sağladığı özel özelliklerden yararlanmak ve maliyetleri önemli ölçüde azaltmak istiyor. Bu son nokta açık değildir çünkü blok zincir bilgisayarlarda hesaplama, Amazon Web Hizmetleri gibi geleneksel bulutlardan çok daha pahalıdır. Ancak, kurumsal BT sistemlerini çalıştırmakla yükümlü olan maliyetlerin büyük bir çoğunluğu, hesaplama değil, beşeri sermayeyi desteklemekten kaynaklanır ve DFINITY bulutu, çok daha az insan sermayesi içeren sistemler yaratmayı mümkün kılacaktır.
DFINITY, yeni alanlar keşfetmek ve blok zincir fırsatının şimdiye kadar gerçekleştirilenlerden çok daha geniş ve daha derin olduğunu ispatlamayı ve fırsatları güçlü yeni bir şifreleme ile çözmeyi amaçlıyor.
Bağımsız bir proje olmasına rağmen DFINITY, maksimalist fikirli değildir ve Ethereum’un büyük bir destekçisidir. DFINITY şifrelemesinin çoğunun Ethereum ağı içerisinde kullanılabileceğini ve paylaşılan teknoloji bileşenleri üzerinde yoğun şekilde çalıştıklarını umulmaktadır. DFINITY, kısmen ” The AI is Law ” gibi geliştiriciler için çok farklı özellikler sunan bir Ethereum kardeş ağı olarak düşünülür ve mümkün olduğunca akıllı sözleşme uyumluluğu sağlamayı amaçlar, böylece insanlar yeni beceriler öğrenmek zorunda kalmazlar.
DFINITY Stiftung, Zug, İsviçre’de DFINITY projesini destekleyen kar amacı gütmeyen bir vakıftır. Proje, Bilgisayar Bilimleri ve Matematik profesörleri, post doktora ve doktora uzmanlarının geniş, gizli ve çoğunlukla tam zamanlı ekibinden, kendini şifreleme uzmanlarına, teknik yenilikçilere ve profesyonel üst düzey yönetime öğretir. Tam zamanlı ekibin gücü, şifreleme içinde ve genellikle teknoloji “başlangıçlar” arasında eşsizdir.
Kaynak:
http://www.coingundem.com/dfinity-teknolojisi-nedir/