Bitcoin Forum
February 20, 2020, 06:07:15 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.19.0.1 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Eskiler arkadaşlar Starting Difficulty ne anlama geliyor  (Read 188 times)
Anceluss
Member
**
Offline Offline

Activity: 267
Merit: 12


View Profile
March 25, 2018, 10:47:50 PM
 #1

merhaba

arkadaşlar bazen havuzlarda görüyorum

2-3 çeşit port ve Starting Difficulty sayısı belirtiyorlar

herhangi birine bağlansak kazanç konusunda bir değişklik oluyormu

1582222035
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1582222035

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1582222035
Reply with quote  #2

1582222035
Report to moderator
1582222035
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1582222035

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1582222035
Reply with quote  #2

1582222035
Report to moderator
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1582222035
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1582222035

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1582222035
Reply with quote  #2

1582222035
Report to moderator
1582222035
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1582222035

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1582222035
Reply with quote  #2

1582222035
Report to moderator
ekiller
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1456
Merit: 816


LLP Programming & Electronics


View Profile
March 26, 2018, 04:29:16 AM
Last edit: March 26, 2018, 05:16:17 AM by ekiller
Merited by EFS (8), mhanbostanci (2), yussuf89 (1), Zz (1), simetri (1)
 #2

merhaba

arkadaşlar bazen havuzlarda görüyorum

2-3 çeşit port ve Starting Difficulty sayısı belirtiyorlar

herhangi birine bağlansak kazanç konusunda bir değişklik oluyormu



Difficulty;  (Kısaca diff diyeceğim) pool'un yani havuzun,   worker'a yani işçiye (Bu senin Rigin oluyor) atadığı iş zorluğu (Job difficulty) derecesidir.

Riginde ne kadar çok ekran kartın varsa yada şöyle diyelim  1 rigin toplam hash gücü ne kadar  yüksek ise o makinaya o oranda  ağır iş kabul edebilirsin. Bunu da  diff i yükselterek yaparsın.

Burada ki konu daha çok veya / az  kazanç elde etmek değildir.  Önemli olan; işçiye  yani  Worker'a kaldırabileceği ağırlıkta iş yükü bindirmek . Yani optimize olan ortalama difficulty i seçmektir. Eğer bunu sağlayamazsanız normalde kazanmanız gerekenden az kazanırsınız.

Stratum protokolünde çalışan havuzların en büyük avantajlarından biri de zaten budur. Toplamda  çok büyük bir iş yükünü havuza bağlı tüm workerlara makul iş parçacıkları ile atayarak o anda kazılan blok zinciri içinde ki  Reward yani ödülü bulup bunu paylaştırır.

Madencilikte kazanç elde edebilmen için  worker'ın  havuza Share  göndermesi  gerekir.  Eğer bir worlera  yüksek diff atarsan  Share bulamaz yada çok az bulur. Tam tersi bir workere olması gerekenden çok düşük diff ataması yaparsan bu sefer o kadar  fazla Share gönderir ki bunların bazıları İnvalid Share olur,  yani hatalı / bozuk çıkar.

Olup biten olayı Türkçe olarak örnekleme ile özetlemem gerekir ise durum şöyle;

1- Terimlerin anlamları:

Pool / Havuz = Patron
Worker / Rig = İşçi
Reward = Ödül / Maaş yada prim
Job = İş
Share = Biten işin sunumu
Difficulty = İşin zorluğu, büyüklüğü

2- Kazım esnasında  gerçekleşen senaryo

Miner çalıştırılır,  işçi patrona gider ve ben boşum patron der.  Patron işçiye  bir iş atar :
(Claymore ekranından iş atama örneği: ETH: 03/26/18-06:53:57 - New job from eu1.ethermine.org:4444)
işçi işi almıştır ve  birim zaman içerisinde bu işi çözmelidir.

(Claymore ekranında işin çözülmesi : ETH: 03/26/18-06:58:17 - SHARE FOUND - (GPU 11)  ETH: Share accepted (65 ms)!)

a) işçi işi aldı : New job from eu1.ethermine.org:4444
b) işçi işi çözüp patrona gönderdi : SHARE FOUND (Yaptım patron buyur)
c) Patron işi onayladı : Share accepted (Olmuş eline sağlık tamam)


Eğer işçi güçlü ve verilen iş zorluğu çok basit olursa yani diff düşük olursa , işçi çok hızlı ve fazla sayıda işi patrona sunar ancak bunların bir kısmı kötü yapılmış bozuk işler olur.

Tam tersi  iş, işçinin yapabileceğinden büyük olursa birim zaman içerisinde işçi bu işi bitiremez ve  patrona  sunamaz.

Hatalı kısımlarım varsa düzeltebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Örnekleyerek anlaşılır izah etmeye çalıştım.





ay-x
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 152
Merit: 0


View Profile
March 26, 2018, 08:13:54 AM
 #3

merhaba

arkadaşlar bazen havuzlarda görüyorum

2-3 çeşit port ve Starting Difficulty sayısı belirtiyorlar

herhangi birine bağlansak kazanç konusunda bir değişklik oluyormu



Difficulty;  (Kısaca diff diyeceğim) pool'un yani havuzun,   worker'a yani işçiye (Bu senin Rigin oluyor) atadığı iş zorluğu (Job difficulty) derecesidir.

Riginde ne kadar çok ekran kartın varsa yada şöyle diyelim  1 rigin toplam hash gücü ne kadar  yüksek ise o makinaya o oranda  ağır iş kabul edebilirsin. Bunu da  diff i yükselterek yaparsın.

Burada ki konu daha çok veya / az  kazanç elde etmek değildir.  Önemli olan; işçiye  yani  Worker'a kaldırabileceği ağırlıkta iş yükü bindirmek . Yani optimize olan ortalama difficulty i seçmektir. Eğer bunu sağlayamazsanız normalde kazanmanız gerekenden az kazanırsınız.

Stratum protokolünde çalışan havuzların en büyük avantajlarından biri de zaten budur. Toplamda  çok büyük bir iş yükünü havuza bağlı tüm workerlara makul iş parçacıkları ile atayarak o anda kazılan blok zinciri içinde ki  Reward yani ödülü bulup bunu paylaştırır.

Madencilikte kazanç elde edebilmen için  worker'ın  havuza Share  göndermesi  gerekir.  Eğer bir worlera  yüksek diff atarsan  Share bulamaz yada çok az bulur. Tam tersi bir workere olması gerekenden çok düşük diff ataması yaparsan bu sefer o kadar  fazla Share gönderir ki bunların bazıları İnvalid Share olur,  yani hatalı / bozuk çıkar.

Olup biten olayı Türkçe olarak örnekleme ile özetlemem gerekir ise durum şöyle;

1- Terimlerin anlamları:

Pool / Havuz = Patron
Worker / Rig = İşçi
Reward = Ödül / Maaş yada prim
Job = İş
Share = Biten işin sunumu
Difficulty = İşin zorluğu, büyüklüğü

2- Kazım esnasında  gerçekleşen senaryo

Miner çalıştırılır,  işçi patrona gider ve ben boşum patron der.  Patron işçiye  bir iş atar :
(Claymore ekranından iş atama örneği: ETH: 03/26/18-06:53:57 - New job from eu1.ethermine.org:4444)
işçi işi almıştır ve  birim zaman içerisinde bu işi çözmelidir.

(Claymore ekranında işin çözülmesi : ETH: 03/26/18-06:58:17 - SHARE FOUND - (GPU 11)  ETH: Share accepted (65 ms)!)

a) işçi işi aldı : New job from eu1.ethermine.org:4444
b) işçi işi çözüp patrona gönderdi : SHARE FOUND (Yaptım patron buyur)
c) Patron işi onayladı : Share accepted (Olmuş eline sağlık tamam)


Eğer işçi güçlü ve verilen iş zorluğu çok basit olursa yani diff düşük olursa , işçi çok hızlı ve fazla sayıda işi patrona sunar ancak bunların bir kısmı kötü yapılmış bozuk işler olur.

Tam tersi  iş, işçinin yapabileceğinden büyük olursa birim zaman içerisinde işçi bu işi bitiremez ve  patrona  sunamaz.

Hatalı kısımlarım varsa düzeltebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Örnekleyerek anlaşılır izah etmeye çalıştım.






Bu ne güzel bir anlatımdır. Yeminle merit olsa vericem yani. Örneklendirmeleriniz muhteşem elinize sağlık.
simetri
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 406
Merit: 104



View Profile
March 26, 2018, 10:52:47 AM
 #4

Çok güzel açıklamışsınız elinize sağlık hocam.

Benim kafama takılan bir nokta var :

ETH: Share accepted (65 ms) örneğinde benim rig te aşağı yukarı 65ms civarında ama tamamen aynı konfigürasyondaki arkadaşımın riginde 300ms civarında görünüyor. Bunun sebebi niternet hızı mıdır yoksa başka bir sebebi mi vardır?

Bu bir problem midir?
ekiller
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1456
Merit: 816


LLP Programming & Electronics


View Profile
March 26, 2018, 05:12:20 PM
Merited by EFS (2)
 #5

Çok güzel açıklamışsınız elinize sağlık hocam.

Benim kafama takılan bir nokta var :

ETH: Share accepted (65 ms) örneğinde benim rig te aşağı yukarı 65ms civarında ama tamamen aynı konfigürasyondaki arkadaşımın riginde 300ms civarında görünüyor. Bunun sebebi niternet hızı mıdır yoksa başka bir sebebi mi vardır?

Bu bir problem midir?

Teşekkür ederim .

Orada ki ms  değeri kullanıcının riginin internet bağlantısı ile  pool arasında ki bağlantı gecikmesi.  Tabiki değer ne kadar düşük olursa o kadar iyi.
Arkadaşınızda  biraz yüksek çıkmış.  EU  yani Avrupa lokasyon  pool sunucularını  tercih etmeli, belkide  US seçmiş ise ondan  ms  değeri  fazla çıkmıştır.     Yok, yine  EU seçtiği halde  öyle  yüksek çıkıyor ise o halde kullandığı  İnternet Servis Sağlayıcı (İSS)  nin  yurt dışı çıkışlarında , o pool adresi lokasyonuna  fazla  köprü  vardır.  Ve  / vaya bu köprülerden birinde gecikme yaşanıyordur.  

Dos komut  satırında  

c:\>tracert eu1.ethermine.org   yazarak kontrol edebilirsiniz.  ( c:\> yazılmayacak )

karşınıza çıkan bir süre  devam eden bir liste olacak orada . Mesela  ben denediğimde   15 atlama noktasından sonra  65ms gecikme ile hedefe gidiyor. muhtemelen arkadaşın bağlantısında  bu atlama/sıçrama noktalarından birinde  gecikme yaşanıyordur.

Günümüzün internet omurgası ve teknolojisi göz önüne alındığında  150ms üzeri değerler pek iyi sayılmaz.    100Ms ortalama   100 ün altı ise hedef  nokta  yurt dışı ise  oldukça  iyi bir değerdir.

Gecikme sorununun olası başka bir nedeni ise  Arkadaşın  Modem / Router  ayarlarında ki  cihaza  ekstra yük bindiren Firewall , paket akışı denetleme,  QoS yapılandırması , kötü DNS sunucusu seçimi de bir etken olabilir.
clt
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 127
Merit: 7


View Profile
March 26, 2018, 06:04:02 PM
 #6

Bir kısmı kötü yapılmış iş demeyelim de gereğinden fazla küçük küçük işler ile uğraşarak gereksiz yere patrona gel git yaparak vakit kaybetmek desek daha doğru olur gibi.
Anceluss
Member
**
Offline Offline

Activity: 267
Merit: 12


View Profile
March 26, 2018, 09:54:48 PM
 #7

açıklama için teşekkürler

bende 9 rig var normalde hep eth zcash gibi coinler kazdıgımdan araştırmamıştım dün ipbc kazayım dedim 3 farklı zorluk vardı bende en yüksek olanı seçmiştim havuz hesaplamasına göre gücüme göre 180 adet kazmam gerekirken 150 adet kazmışım ozaman zorlugu bi tık düşürüp deniyim bide saolun bilgiler için
simetri
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 406
Merit: 104



View Profile
March 27, 2018, 07:52:10 AM
 #8

Orada ki ms  değeri kullanıcının riginin internet bağlantısı ile  pool arasında ki bağlantı gecikmesi.  Tabiki değer ne kadar düşük olursa o kadar iyi.
Arkadaşınızda  biraz yüksek çıkmış.  EU  yani Avrupa lokasyon  pool sunucularını  tercih etmeli, belkide  US seçmiş ise ondan  ms  değeri  fazla çıkmıştır.     Yok, yine  EU seçtiği halde  öyle  yüksek çıkıyor ise o halde kullandığı  İnternet Servis Sağlayıcı (İSS)  nin  yurt dışı çıkışlarında , o pool adresi lokasyonuna  fazla  köprü  vardır.  Ve  / vaya bu köprülerden birinde gecikme yaşanıyordur.  

Dos komut  satırında  

c:\>tracert eu1.ethermine.org   yazarak kontrol edebilirsiniz.  ( c:\> yazılmayacak )

karşınıza çıkan bir süre  devam eden bir liste olacak orada . Mesela  ben denediğimde   15 atlama noktasından sonra  65ms gecikme ile hedefe gidiyor. muhtemelen arkadaşın bağlantısında  bu atlama/sıçrama noktalarından birinde  gecikme yaşanıyordur.

Günümüzün internet omurgası ve teknolojisi göz önüne alındığında  150ms üzeri değerler pek iyi sayılmaz.    100Ms ortalama   100 ün altı ise hedef  nokta  yurt dışı ise  oldukça  iyi bir değerdir.

Gecikme sorununun olası başka bir nedeni ise  Arkadaşın  Modem / Router  ayarlarında ki  cihaza  ekstra yük bindiren Firewall , paket akışı denetleme,  QoS yapılandırması , kötü DNS sunucusu seçimi de bir etken olabilir.

Dediğinizi yaptığımızda 18 atlama noktasında datanın dünyayı dolaştığını görüyorum. Bunu engellemenin bir yolu var mı?

ekiller
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1456
Merit: 816


LLP Programming & Electronics


View Profile
March 27, 2018, 10:11:16 PM
Last edit: March 27, 2018, 10:30:13 PM by ekiller
 #9

Orada ki ms  değeri kullanıcının riginin internet bağlantısı ile  pool arasında ki bağlantı gecikmesi.  Tabiki değer ne kadar düşük olursa o kadar iyi.
Arkadaşınızda  biraz yüksek çıkmış.  EU  yani Avrupa lokasyon  pool sunucularını  tercih etmeli, belkide  US seçmiş ise ondan  ms  değeri  fazla çıkmıştır.     Yok, yine  EU seçtiği halde  öyle  yüksek çıkıyor ise o halde kullandığı  İnternet Servis Sağlayıcı (İSS)  nin  yurt dışı çıkışlarında , o pool adresi lokasyonuna  fazla  köprü  vardır.  Ve  / vaya bu köprülerden birinde gecikme yaşanıyordur.  

Dos komut  satırında  

c:\>tracert eu1.ethermine.org   yazarak kontrol edebilirsiniz.  ( c:\> yazılmayacak )

karşınıza çıkan bir süre  devam eden bir liste olacak orada . Mesela  ben denediğimde   15 atlama noktasından sonra  65ms gecikme ile hedefe gidiyor. muhtemelen arkadaşın bağlantısında  bu atlama/sıçrama noktalarından birinde  gecikme yaşanıyordur.

Günümüzün internet omurgası ve teknolojisi göz önüne alındığında  150ms üzeri değerler pek iyi sayılmaz.    100Ms ortalama   100 ün altı ise hedef  nokta  yurt dışı ise  oldukça  iyi bir değerdir.

Gecikme sorununun olası başka bir nedeni ise  Arkadaşın  Modem / Router  ayarlarında ki  cihaza  ekstra yük bindiren Firewall , paket akışı denetleme,  QoS yapılandırması , kötü DNS sunucusu seçimi de bir etken olabilir.

Dediğinizi yaptığımızda 18 atlama noktasında datanın dünyayı dolaştığını görüyorum. Bunu engellemenin bir yolu var mı?



Malesef yok. Mevcut  İSS  olarak  "Vodafone Net Iletisim Hizmetleri Anonim Sirket"i kullandığınızı görüyorum. Bu Servis sağlayıcı bu  omurgayı kullanıyor. yani sol kulağını sağ eli ile tutuyor.  Sonuçlar baktığımda  İstanbuldan çıkış  Tokyo'ya Japonyaya gidiyor.  Bu sebepten  ping süresi uzuyor.

Hattınızdan çıkan istek  sırası ile fransa, almanya, amerika , japonya 'ya  uğruyor. Sonra  hedefe gidiyor.

Kötü bir Routing tablosu yani

Pool adresi yerine  şunu  yazmayı deneyin

172.104.252.26:20535

Yani europe.ethash-hub.miningpoolhub.com:20535 yerine  172.104.252.26:20535  yazacaksınız




The Rose Rain
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 336
Merit: 100



View Profile
March 27, 2018, 11:44:34 PM
 #10

Konu konuyu açmış farklı farklı bilgiler paylaşılmış, bence güzel bir konu siz bunu bence yeni konu olarak açın diğer insanlarda faydalansınlar bundan
simetri
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 406
Merit: 104



View Profile
March 29, 2018, 01:04:34 PM
 #11

Malesef yok. Mevcut  İSS  olarak  "Vodafone Net Iletisim Hizmetleri Anonim Sirket"i kullandığınızı görüyorum. Bu Servis sağlayıcı bu  omurgayı kullanıyor. yani sol kulağını sağ eli ile tutuyor.  Sonuçlar baktığımda  İstanbuldan çıkış  Tokyo'ya Japonyaya gidiyor.  Bu sebepten  ping süresi uzuyor.

Hattınızdan çıkan istek  sırası ile fransa, almanya, amerika , japonya 'ya  uğruyor. Sonra  hedefe gidiyor.

Kötü bir Routing tablosu yani

Pool adresi yerine  şunu  yazmayı deneyin

172.104.252.26:20535

Yani europe.ethash-hub.miningpoolhub.com:20535 yerine  172.104.252.26:20535  yazacaksınız

Üstad dediğini yaptığımda 65ms lere düştü. Yaklaşık 25 dakikadır böyle çalışıyor. Muhtemelen sorun çözüldü.

Aklıma 2 soru daha takıldı :

1- karşı tarafın ip sabit olmayabilir mi? arada ip değişmiş mi diye kontrol etmek gerekir mi?

2- adresin başında "stratum+tcp:" ifadeleri de vardı. IP olarak yazınca bu ifadeleri silmek zorunda kaldım. stratum ne işe yarar tam çözemedim ama bunun bir dezavantajı olur mu?
ekiller
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1456
Merit: 816


LLP Programming & Electronics


View Profile
March 30, 2018, 12:36:17 AM
 #12

Malesef yok. Mevcut  İSS  olarak  "Vodafone Net Iletisim Hizmetleri Anonim Sirket"i kullandığınızı görüyorum. Bu Servis sağlayıcı bu  omurgayı kullanıyor. yani sol kulağını sağ eli ile tutuyor.  Sonuçlar baktığımda  İstanbuldan çıkış  Tokyo'ya Japonyaya gidiyor.  Bu sebepten  ping süresi uzuyor.

Hattınızdan çıkan istek  sırası ile fransa, almanya, amerika , japonya 'ya  uğruyor. Sonra  hedefe gidiyor.

Kötü bir Routing tablosu yani

Pool adresi yerine  şunu  yazmayı deneyin

172.104.252.26:20535

Yani europe.ethash-hub.miningpoolhub.com:20535 yerine  172.104.252.26:20535  yazacaksınız

Üstad dediğini yaptığımda 65ms lere düştü. Yaklaşık 25 dakikadır böyle çalışıyor. Muhtemelen sorun çözüldü.

Aklıma 2 soru daha takıldı :

1- karşı tarafın ip sabit olmayabilir mi? arada ip değişmiş mi diye kontrol etmek gerekir mi?

2- adresin başında "stratum+tcp:" ifadeleri de vardı. IP olarak yazınca bu ifadeleri silmek zorunda kaldım. stratum ne işe yarar tam çözemedim ama bunun bir dezavantajı olur mu?


1- sunucu  IP leri genelde  sabit olur değişmez. Karşı sunucuda güvenlik amaçlı birkaç IP var . Bende  size  erişim hızı düşük olanı bulup  verdim.
Ara sıra  pool  a  bakarak workerları kontrol etmekte fayda var.  Ama genellikle  bu IP değişmez  sunucuda bir sorun olmadığı sürece.

2- "stratum+tcp:"  yi  miner  kendisi ekliyor zaten  siz eklemesenizde .   Yine de  kafam rahat etsin derseniz  stratum+tcp://172.104.252.26:20535   olarak girebilirsiniz  pool adresini
simetri
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 406
Merit: 104



View Profile
March 30, 2018, 05:56:06 AM
 #13

Teşekkür ederim hocam.
forbidden
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1302
Merit: 536


View Profile
March 30, 2018, 11:41:21 AM
 #14

Diff düşük başlanıp gönderilen shares'ler fazla olduğunda invalid olmuyor aslında kazanç da artıyor fakat pool sana yüksek bir diff belirleyerek hızına göre makul bir ayar çekiyor, madencinin diff için ekstra bir ayar yapmasına gerek yok bu poolun sorunu. Bir de bilinmesi gereken aşırı overclock invalid sharese neden olabiliyor, bunu da zaman zaman pooldan miner programından kontrol etmek, varsa diğer rigler ile ara ara gelir/hız/shares kıyaslaması yapmak gerekir.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Sponsored by , a Bitcoin-accepting VPN.
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!