Evo svima nešto za ohrabrenje i inspiraciju (preneseno sa 1 drugog foruma).
The last time Bitcoin dropped 90%, it went from over $1000 to $125, then went up from $125 to $20,000. Me thinks it is soon going to time to buy some for the next run up.
Dakle, ne gubite nadu
Ma ne daj pesimizmu da preuzme... Najbogatiji financijaši su se obogatili na kupovini dionica kad ih nitko više nije htio jer tad se kupuje. Do nedavno sam mislio da je ta uzrečica rezervirana za bogate, ali evo, kripto je dao priliku i nama "malenima" da kupujemo kad svi ostali prodaju. Samo treba biti pametan i ne ulagati sve odjednom. Polako... Bolje malo po malo. Kad jednom krene bull run, ionako će biti svejedno jesi ušao na $3500 ili $4000.
U načelu se mogu složiti s rečenim ali ključna riječ ovdje bi bila diversifikacija a pod tim ne mislim diversifikacija u različite crypto valute već ulaganje u različite financijske istrumente poput dionica, obveznica, business start upova i sl.
Pravi ulagači imaju velike financijske rezerve i ulažu ih u različite investicijske kategorije, i to veće iznose, koji su nama nedostižni.
Naravno, oni imaju pristupa i privatnim hedge fondovima, futures i dr. koji običnim ulagačima nisu dostupni.
Na taj način, oni ostvaruju puno veće zarade a naravno i puno veće gubitke.
No, oni takve gubitke mogu podnijeti a i ulažu dugoročno, te imaju dobre financijske savjetnike tako da znaju kada je vrijeme za podizanje dobitka a kada vrijeme za otpis propalog ulaganja.
Ako im je 6 od 10 ulaganja uspješno njima je to sasvim dovoljno.
Nama, običnim malim ulagačima, takve strategije nisu dostupne i ostaje nam da ulažemo u ono što se trenutno čini najbolja opcija i da se nadamo najboljem.
Imam sreću da mi crypto nije jedino ulaganje već sam utemeljitelj i suvlasnik jednog business start upa u Americi pa imam još jednu kartu na koju sam uložio i od koje se nadam vidjeti neki ozbiljniji profit u budućnosti.
Naravno, nisam otpisao ni bitcoin.