Wanchain bir kripto para birimidir. WANN kısaltmasını kullanmaktadır. Wanchain ekonomide güçlü bir finansal piyasa oluşturmayı hedeflemektedir. Wanchain adlı blockchain teknolojisi merkezi olmayan bir banka oluşturmak istemekte. Günümüzün bankalarının dışında kripto piyasanın yeni bir altyapıya sahip olmasını istemekte.
https://i.hizliresim.com/9myBNO.jpgWanchain çeşitli ITT kurumlardan oluşan teknik bir ekip tarafından Jack Lu önderliğinde Singapur'da oluşturulmuştur. Ethereum altyapısını kullanmaktadır. Ethereum çatallamasından oluşsa da bir ERC20 tokeni değildir. Kendisine özel blockchain teknolojisi kullanmaktadır. Jack Lu wanchain'i kurmadan önce Factom adı verilen ün salmış bir blockchain projesini de kurmuştur.
Wanchain, farklı blockchain defterleri arasındaki veri akışını birleştirir ve değiştirir. Bu işlemlere çapraz zincirleme işlemleri, çapraz zincirleme protokolü ve zincir işlemlerini kaydeden dağıtılmış kriptografik teoriler denir.
Wanchain düşük maliyetlerle bankaların devasa varlıklarını transfer edecek bir piyasa sunmak istemekte.
Wanchain hem Ethereum hem de Bitcoin gibi coinlerin block zincirlerinde uygulamalar oluşturmaya izin verebilen bir platform oluşturma niyetinde diyebiliriz.
Wanchain birden fazla kripto paranın alışverişini kolaylaştıracağı gibi birey veya kurumlara da kripto piyasada kredi ve diğer banka faaliyetlerini gerçekleştireceği bir blockchain hizmeti vermekte.
Wanchain, blockchainlerde çapraz transfer yaparak yeni bir kripto varlık piyasası oluşturur. Wanchain'in merkezi olmayan bir yol izlediğini belirtmiştik. Bağımsız olmasıyla beraber, çeşitli blockchain,jeton ve coinler ile aralarında değer değişimi yapmaktadır. Wanchain aralarındaki bu değişimi sağlamak için bağımsız zincirler oluşturur ve bu zincirleri birleştirerek yeni bir zincir meydana getirir.
Sistem döviz transferleri, akıllı sözleşmeler, WAN token, gizlilik koruma protokolleri ve sayısız finansal uygulamalar için kullanılmaktadır.
Wanchain Nasıl ÇalışırSistemi oluşturan başlıca faktör çapraz zincir iletişim protokolüdür. Bu protokol Wanchain ve diğer zincirler arasındaki veri aktarmayı ve veri iletişimini sağlamaktadır. Protokolün 3 modülü bulunmaktadır. Bunlar;
Kayıt işlem modülü: Yapılan işlemlerdeki zincirleri kayıt eder.
Çapraz zincirli veri aktarım işlem modülü: Çapraz zincir işlemi başlatılarak güvenli bir ortam oluşturmak için doğrulama aşamasından geçer. Doğrulamadan sonra işlemleri orjinal zincire yansıtır.
İşlem durumu sorgu modülü: İşlemin durumunu izler.
Doğrulama İşlemi Konsensüs AlgoritmasıWanchain, Pow sisteminin alternatifi olan Pos (Proof of Stake) sistemini kullanmaktadır. Bu sistemle beraber Ethereum'u da Pos sistemine geçiş konusunda etkilemektedir. Pos sistemi Plazma ve Raiden Ağı gibi çözümleri içinde barındırır. Bu oluşum 3 aşamadan oluşmaktadır;
Kuponlar: çapraz zincir işlem kanıt aşaması
Doğrulayıcılar: Genel doğrulama işlemleri
Storemen: Kilitli hesap yönetimi ve veri akışı işlemleri
Kuponlar, yapılan işlemlerden güvenlik teminatı alırlar. Bu sebeple orjinal hesap ile Wanchain kilitli hesapları arasındaki veri akışının kanıtını sağlarlar. Bu kanıtın yanıltıcı nitelik taşıması veya yanlış olmasıyla beraber yapılan transfer işlemi gerçerliliğini yitirir. Böylelikle çoklu para satımı gibi sahteciliğin önüne geçer.
Kilitli Hesap Oluşturma ŞemasıWanchain, birden fazla taraflar bulunduğunda yapılan işlemleri güvene almak amacıyla kilitli hesap oluşturma şeması kullanır. Bu şemaya göre işlem anahtarları bölünür ve tüm katılımcılara dağıtılır. Sadece tüm katılımcıların anahtarları bir araya gelerek işlem gerçekleştiğinden ağda bulunan bilgisayarlara bağlı bir sistem yürütmüş oluyor. Böylelikle tek bir kişinin işlemlere müdahale etmesi engellenip merkeziyetsiz bir zemin hazırlamak için tüm ağdaki bilgisayarlara dağıtmaktadır. Yani bir işlem gerçekleşirken diğer taraflar olmadan birey hiçbir işlem gerçekleştirememektedir. Birnevi onay sistemi de denilebilir.
Wanchain'in İşlemlerinde Sunduğu AnonimlikWanchain'de gizliliğe duyarlı bir sistem yürütmekte. Yapılan işlemlerde anonim sağlamak için tek seferlik işlem adresleri oluşturur ve halka imzaları kullanır. İşlem anahtarlarının ağdaki bilgisayarlara dağıltıldığından bahsetmiştik. Ağdaki bilgisayarlara dağıtıldığından dolayı işlemi hangi bilgisayarın yaptığı anlaşılmamaktadır.
Wanchain arkasındaki ekip coin ico halindeyken 107,1 milyon adet token sattı. Bu tokenler Wancoin miktarının %51'ini oluşturmaktadır. Ekip topladığı fonları araştırma ve geliştirme, pazarlama,topluluk geliştirme,günlük işlemler ve altyapı gibi alanlarda kullanacağını beyan etmekte.
Wanchain Arkasındaki EkipWanchain, Jack Lu önderliğinde kurulmuş bir coin demiştik. Bunun dışında Dustin Byinton da Wanchain Başkanı olarak görev yapmaktadır. Byington, Bitcoin kolejini kurmuş ve Tendermint yazılım mekanizmasını oluşturarak ün salmıştır. Blockchain yatırımcılarını birleştiren Satoshi Talen adlı bir platform da kurmuştur.
Wann CüzdanlarıCoini wanchain cüzdanlarında saklamanız gerekmektedir. Bu cüzdan mac,linux ve windows ortamını desteklemektedir. Cüzdan sadece wancoin'i içinde barındırabilirken ileride diğer coinleri de destekleyeceği belirtilmekte.
Proje her şeyden önce zorlu bir proje olsa da rakiplerini geride bırakacak gibi görünüyor. 23 Mart 2018 tarihinde borsalara girdi ve değeri hızla yükseldi.
Wanchain; Binance,Kucoin ve Bitbns borsalarında işlem görmektedir. Şuanda 8,15$ ve 0.00087312 BTC değerindedir (27 Nisan 2017 15:00). Günlük hacmi 33.469.800 Dolardır. Market hacmi 864.722.451 Dolar civarındadır. Üretilmiş olan WAN miktarı 106.152.493'tür. Toplam üretilecek WAN miktarı ise 210.000.000'dır.
Not: Makale yatırım tavsiyesi değildir.
Kaynak:
https://www.btcfrm.com/benim-makalem/2209-wanchain-teknolojisi-nedir.html