Bitcoin Forum
May 02, 2024, 07:36:15 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1] 2 »  All
  Print  
Author Topic: Xpm mining for linux using Clintars T16 linux port of Aeroclouds Xpm miner  (Read 6993 times)
merc84 (OP)
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 799
Merit: 1000


View Profile
December 06, 2013, 02:22:08 AM
Last edit: January 07, 2014, 11:38:49 AM by merc84
 #1

Hello everyone i have been mining xpm @ ypool for a while now and am happy to bring linux users an update on a more recent miner. For sometime now the only real choice has been tandyuk's port of Rde's v3.3 miner or running under a newer windows miner under wine. So now there is a newer linux miner out I am glad to finally share my easy setup code, please note this code was adapted for ubuntu and has been tested on 13.04 and 13.10 only so far(added code tested for centos 6.4 server), and is intended for use on ypool. Please note there maybe issue removing libgmp packages and it is suggested to either remove the self complied libgmp lines or start on fresh os install, the guide was designed and tested for setting up on machines not already loaded with required deps.


Copy paste the below into terminal editing the parts with < > also edit primorials (0 disables them), recommended 3-4 threads Per primorial, Max 1 primorial per 2 threads. Heres some of the more popular primorials 31,37,41,43,47,53,59,61
Ubuntu:

sudo apt-get -y install build-essential m4 openssl libssl-dev git libjson0 libjson0-dev libcurl4-openssl-dev && cd && rm -rf gmp-5.1.3.tar.bz2 gmp-5.1.3 && wget http://mirrors.kernel.org/gnu/gmp/gmp-5.1.3.tar.bz2 && tar xjvf gmp-5.1.3.tar.bz2 && cd gmp-5.1.3 && ./configure --enable-cxx && make -j<number of threads> && sudo make install && cd && sudo git clone https://github.com/clintar/jhPrimeminer-Aero.git && cd jhPrimeminer-Aero && sudo make && ./jhprimeminer -o mining.ypool.net:8081 -u <username>.xpm_< > -p <password> -m 61 -m2 0 -m3 0 -m4 0

Centos:
yum groupinstall "Development Tools" -y && yum install openssl openssl-devel openssh-clients git -y && cd && wget http://mirrors.kernel.org/gnu/gmp/gmp-5.1.3.tar.bz2 && tar xjvf gmp-5.1.3.tar.bz2 && cd gmp-5.1.3 && ./configure --enable-cxx && make && sudo -s make install && cd && git clone https://github.com/clintar/jhPrimeminer-Aero.git && cd jhPrimeminer-Aero && LD_RUN_PATH=/usr/local/lib make && ./jhprimeminer -o mining.ypool.net:8081 -u <username>.xpm_< > -p <password> -m 61 -m2 0 -m3 0 -m4 0

"List of ports that are currently open for mining: 8080, 8081, 8082, 8083, 8084, 8085, 8086, 8087, 10034" quoted from ypool howto

This will install all required deps and compile libgmp from scratch with optimizations for ur system, compile the miner and kick off the mining process. If you are running on a multi cpu platform u should benefit from using 1 mining process for each physical cpu (using numactl).

Credits: Clintar for the linux port of Aero's T16, Aero for the source code, myself for the easy setup code. If you found this helpful please support the Dev's (Clintar and Aero) and myself for the setup code.
clintar xpm:AGWshdugRrRBXwR63Eqs3sgdcMiZV3koJE
aero: XPM: AFv6FpGBqzGUW8puYzitUwZKjSHKczmteY
BTC: 1Btqu2HjBmzdwgF98E97ArJLmqBBXeSbpT
LTC: LaG6ss46XN8QxkZAmKV4ps8PpGPAZBGbEW
PTS: PtNDjXdcf8bPwgZvhscQE2GfwSVJZUkRyK
Merc xpm: APNZ86mBed8KXbqpjxmL71u2VkCKBMFQSp


1714678575
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1714678575

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1714678575
Reply with quote  #2

1714678575
Report to moderator
1714678575
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1714678575

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1714678575
Reply with quote  #2

1714678575
Report to moderator
1714678575
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1714678575

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1714678575
Reply with quote  #2

1714678575
Report to moderator
"You Asked For Change, We Gave You Coins" -- casascius
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction.
1714678575
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1714678575

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1714678575
Reply with quote  #2

1714678575
Report to moderator
1714678575
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1714678575

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1714678575
Reply with quote  #2

1714678575
Report to moderator
clintar
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 212
Merit: 100


View Profile
December 06, 2013, 02:35:20 AM
Last edit: December 20, 2013, 05:59:20 AM by clintar
 #2

Please message me with any issues you find, and thank you to merc84 (mercuryminer) for helping spread the word.

Issues I've fixed since this was first posted:

Input only worked for the first keypress.
Default target set to 10.
Version shows now in connected miners page.

If you had any of these issues, run "git pull" to get latest code, and then "make" to build new version with fixes.
nreal
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 932
Merit: 100


arcs-chain.com


View Profile
January 04, 2014, 11:12:49 AM
 #3

Works great on Gentoo, how about avx and v.17?

► ARCS ◄ ♦ ARCS - The New World Token (*Listed on KuCoin) ♦ ► ARCS ◄
───●●───●●───●●───●●───●●─[   Bounty Detective   ]─●●───●●───●●───●●───●●───
Website|Twitter|Medium|Telegram|Whitepaper
BinoX
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 140
Merit: 100


View Profile
January 06, 2014, 02:12:13 PM
 #4

Compiled this for FreeBSD 9.1, with only one source modification and 1 small change to the makefile... (The source change shouldn't actually make any difference, it's just extra curly braces where they shouldn't be needed, but the compiler was being fussy)

I'll send you the changes to check over via PM soon, so you can check them yourself (you may well have a better way of doing it)
clintar
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 212
Merit: 100


View Profile
January 06, 2014, 09:31:43 PM
 #5

Compiled this for FreeBSD 9.1, with only one source modification and 1 small change to the makefile... (The source change shouldn't actually make any difference, it's just extra curly braces where they shouldn't be needed, but the compiler was being fussy)

I'll send you the changes to check over via PM soon, so you can check them yourself (you may well have a better way of doing it)

Was that you who sent me the merge request. it should be ok now.
BinoX
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 140
Merit: 100


View Profile
January 07, 2014, 09:51:29 AM
 #6

Nope, wasn't me... Github dislikes me... I had to clone it onto another machine and then bring it to my FreeBSD box on a USB pen for compilation.
clintar
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 212
Merit: 100


View Profile
January 07, 2014, 08:30:20 PM
 #7

Works great on Gentoo, how about avx and v.17?


Gonna paste what I said on github about avx:

Quote
I'm pretty sure that mostly depends on how your libgmp is compiled.
https://bitcointalk.org/index.php?topic=359312.msg3844664 that has some pretty good instructions. I'm not sure, but I think you may want to do the LD_RUN_PATH=/usr/local/lib make command to make sure jhprimeminer uses your compiled libgmp rather than the one installed with your OS.

About v17, I don't think AeroCloud's made his source public, yet. I've had little time lately to work on this, too. I still have to fix the xpt so it shows version info on connected miners page, and possibly get it working for 32bit. Saw someone's comments about that in chat yesterday.
clockzok
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 6
Merit: 0


View Profile
January 15, 2014, 07:37:50 PM
 #8

clintar / merc84 : can you guys add an opensuse / suse linux installation guide please?
ThE_AdMiRaL
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 11
Merit: 0


View Profile
January 16, 2014, 07:56:48 AM
 #9

Hey there!

I'm currently testing your code; as far as I can see everything works properly except one minor bug: The miner doesen't seem to take a manually set sievesize using "-s" in the command line.

Question: Does the aero-miner perform some kind of auto tuning?

It would also be great if you could add an option to enable the output messages via command line, too. I'm usually running the application via startup script and I didn't came across a method to send keystrokes to an application using the command line.

But overall very solid work, currently running benchmarks to compare it with tandys miner. Keep it going! Smiley
clintar
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 212
Merit: 100


View Profile
January 17, 2014, 01:19:03 AM
 #10

Hey there!

I'm currently testing your code; as far as I can see everything works properly except one minor bug: The miner doesen't seem to take a manually set sievesize using "-s" in the command line.

Question: Does the aero-miner perform some kind of auto tuning?

It would also be great if you could add an option to enable the output messages via command line, too. I'm usually running the application via startup script and I didn't came across a method to send keystrokes to an application using the command line.

But overall very solid work, currently running benchmarks to compare it with tandys miner. Keep it going! Smiley
-s should work. I've done it myself. hit 's' to show settings. It does have limits as far as how small they can be, though. I'm not sure what you mean enable output messages via command line. do you mean as if you hit 'm' to show stats, but have it be turned on with a command line switch?
ThE_AdMiRaL
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 11
Merit: 0


View Profile
January 17, 2014, 03:48:37 PM
 #11

-s should work. I've done it myself. hit 's' to show settings. It does have limits as far as how small they can be, though.

Alright, I checke dit again and found out that the setting of the Sieve Size actuelly works. I thought it wasn't working because the miner prints something like "Generated Table [0,1000000] with 664854 Primes" on startup. Don't know if it is a bug, though... Grin

Question: Does the miner automatically adjust this value to the performance of the system? If yes, it might be better if I didn't even touch that value.

I'm not sure what you mean enable output messages via command line. do you mean as if you hit 'm' to show stats, but have it be turned on with a command line switch?

Exactly! Smiley
Zerogiven
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 1
Merit: 0


View Profile
January 26, 2014, 03:02:41 AM
 #12

Hi,

Is there any possibility to get a working version for gpool? I'm not sure if it is much work but if i try
the latest source i'll get the following message:

Quote
xpt: Failed to log in
Reason: Unknown version

I prefer clintar's version for ypool, but would be very great for gpool too! I also donated 0,5 XPM
to clintar few weeks ago Wink

cheers
clintar
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 212
Merit: 100


View Profile
January 29, 2014, 07:34:42 AM
 #13

-s should work. I've done it myself. hit 's' to show settings. It does have limits as far as how small they can be, though.

Alright, I checke dit again and found out that the setting of the Sieve Size actuelly works. I thought it wasn't working because the miner prints something like "Generated Table [0,1000000] with 664854 Primes" on startup. Don't know if it is a bug, though... Grin

Question: Does the miner automatically adjust this value to the performance of the system? If yes, it might be better if I didn't even touch that value.

I'm not sure what you mean enable output messages via command line. do you mean as if you hit 'm' to show stats, but have it be turned on with a command line switch?

Exactly! Smiley
Finally got around to adding this option. It's -M to enable messages.
clintar
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 212
Merit: 100


View Profile
January 29, 2014, 07:52:23 AM
 #14

Hi,

Is there any possibility to get a working version for gpool? I'm not sure if it is much work but if i try
the latest source i'll get the following message:

Quote
xpt: Failed to log in
Reason: Unknown version

I prefer clintar's version for ypool, but would be very great for gpool too! I also donated 0,5 XPM
to clintar few weeks ago Wink

cheers
latest works for me if i use

Code:
./jhprimeminer -o 162.243.204.218 -u AGWshdugRrRBXwR63Eqs3sgdcMiZV3koJE -p x
ThE_AdMiRaL
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 11
Merit: 0


View Profile
February 01, 2014, 01:27:43 AM
 #15

Finally got around to adding this option. It's -M to enable messages.

Hey clintar, thank you for adding this option. I also sent you 2 XPM to support you and your work. I know it isn't much, but I don't have much more atm anyways. Grin

However, I think you introduced a bug with the last update. A new System of mine using your latest version crashes after some hours of working quite fine with the following output:
Code:
xpt: Disconnected, auto reconnect in 30 seconds
xptPacketbuffer_writeData(): Packetbuffer too small
xptPacketbuffer_writeData(): Packetbuffer too small
xptPacketbuffer_writeData(): Packetbuffer too small

First occurence after ~8 hours, second one after ~14. The earlier version of the miner is running on another system for > 1 Week now without any problems. Undecided
fabtho
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 17
Merit: 0


View Profile
February 03, 2014, 11:08:26 AM
 #16

thanks for your work.

I just compiled your linux version. Its running fine on Linux Mint 16.



How is its performance compared to the running the windows version under wine? Just asking, I am not intrested to change to wine, because I don't want to install it.
pire
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 11
Merit: 0


View Profile
February 10, 2014, 04:55:50 PM
 #17

Hello Clintar,

I have compiled jhPrimeminer-Aero from https://github.com/clintar/jhPrimeminer-Aero/ on a Debian 7.4 box (x86-32 bits).

The resulting binary starts fine but shortly dies with a:

Code:
╔═══════════════════════════════════════════════════════════════╗
║  jhPrimeMiner - mod by AeroCloud - T17vCl                     ║
║     optimised from rdebourbon 3.3 build + HP11 updates        ║
║  author: JH (http://ypool.net)                                ║
║  contributors: x3maniac, rdebourbon, clintar                  ║
║  Credits: Sunny King for the original Primecoin client&miner  ║
║  Credits: mikaelh for the performance optimizations           ║
║                                                               ║
║  Donations:                                                   ║
║        XPM: AFv6FpGBqzGUW8puYzitUwZKjSHKczmteY                ║
║        BTC: 1Ca9qP6tkAEo6EpgtXvuANr936c9FbgBrH                ║
╚═══════════════════════════════════════════════════════════════╝
Launching miner...
GeneratePrimeTable() : prime table [1, 10000000] generated with 664579 primes
Connecting to 'ypool.net'
Using 16 threads
Username: ************
Password: ************
Using x.pushthrough protocol
xpt: Logged in
===============================================================
Keyboard shortcuts:
   <Ctrl-C>, <Q>     - Quit
   <s> - Print current settings
   <h> - Print Help
   <m> - Toggle SPS Messages
   <p> - Print Primorial Stats

══════════════════════════════════════════════════════════════════════════════
New Block: 398387 - Diff: 10.42422318 / 7.00000000
Valid/Total shares: [ 0 / 0 ]  -  Max diff: 0.00000000
        [    7ch] [    8ch] [    9ch] [   10ch] [   11ch] [  12ch+]
 Total: [      0] [      0] [      0] [      0] [      0] [      0]
  ch/h: [  0.000] [  0.000] [  0.000] [  0.000] [  0.000] [  0.000]
══════════════════════════════════════════════════════════════════════════════
  Val/h: 0.000000                     Last Block/Total: 0.000000 / 0.000000
══════════════════════════════════════════════════════════════════════════════
Segmentation fault



I have tried different compile flags without results, still getting the segfault.
Is there anything I can do to help you debug and fix that issue ?

Cheers.
clintar
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 212
Merit: 100


View Profile
February 12, 2014, 07:36:12 PM
 #18

Hello Clintar,

I have compiled jhPrimeminer-Aero from https://github.com/clintar/jhPrimeminer-Aero/ on a Debian 7.4 box (x86-32 bits).

The resulting binary starts fine but shortly dies with a:

Code:
╔═══════════════════════════════════════════════════════════════╗
║  jhPrimeMiner - mod by AeroCloud - T17vCl                     ║
║     optimised from rdebourbon 3.3 build + HP11 updates        ║
║  author: JH (http://ypool.net)                                ║
║  contributors: x3maniac, rdebourbon, clintar                  ║
║  Credits: Sunny King for the original Primecoin client&miner  ║
║  Credits: mikaelh for the performance optimizations           ║
║                                                               ║
║  Donations:                                                   ║
║        XPM: AFv6FpGBqzGUW8puYzitUwZKjSHKczmteY                ║
║        BTC: 1Ca9qP6tkAEo6EpgtXvuANr936c9FbgBrH                ║
╚═══════════════════════════════════════════════════════════════╝
Launching miner...
GeneratePrimeTable() : prime table [1, 10000000] generated with 664579 primes
Connecting to 'ypool.net'
Using 16 threads
Username: ************
Password: ************
Using x.pushthrough protocol
xpt: Logged in
===============================================================
Keyboard shortcuts:
   <Ctrl-C>, <Q>     - Quit
   <s> - Print current settings
   <h> - Print Help
   <m> - Toggle SPS Messages
   <p> - Print Primorial Stats

══════════════════════════════════════════════════════════════════════════════
New Block: 398387 - Diff: 10.42422318 / 7.00000000
Valid/Total shares: [ 0 / 0 ]  -  Max diff: 0.00000000
        [    7ch] [    8ch] [    9ch] [   10ch] [   11ch] [  12ch+]
 Total: [      0] [      0] [      0] [      0] [      0] [      0]
  ch/h: [  0.000] [  0.000] [  0.000] [  0.000] [  0.000] [  0.000]
══════════════════════════════════════════════════════════════════════════════
  Val/h: 0.000000                     Last Block/Total: 0.000000 / 0.000000
══════════════════════════════════════════════════════════════════════════════
Segmentation fault



I have tried different compile flags without results, still getting the segfault.
Is there anything I can do to help you debug and fix that issue ?

Cheers.
Sorry, it's not meant to be 32bit. It might be workable, but nobody wants to try to support it since the performance is so low.
pire
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 11
Merit: 0


View Profile
February 12, 2014, 08:26:49 PM
 #19

Thanks for the clarification.
I was about to offer a shell access to my Debian 7.4 32 bits box if anyone wanted to have a look, but I didn't know about the performance issue.
It may not be worth the effort then.

Cheers.
clintar
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 212
Merit: 100


View Profile
February 12, 2014, 09:04:44 PM
 #20

thanks for your work.

I just compiled your linux version. Its running fine on Linux Mint 16.



How is its performance compared to the running the windows version under wine? Just asking, I am not intrested to change to wine, because I don't want to install it.
I think it was like 10% slower in wine.
Pages: [1] 2 »  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!