OK, după o căutare preventivă, văd că nu s-a creat acest thread până acum, așa că m-am gândit să-i dau eu startul.
Ripple. Numit de unii „competitorul BTC-ului”, de alții „scam”.
Datorită sistemului propriu de valori, m-ar bucura să văd că puterea de procesare se duce pe niște chestii utile sau estetice.
Prima valută ce m-a atras datorită acestui aspect a fost Primecoin. După ce-am cochetat o perioadă cu minatul lor (și „minatul” de numere prime are utilitatea lui, acestea fiind importante în criptografie, din puținul pe care l-am citit). Cota de XPM pe care o primeam m-a făcut, însă, să renunț la idee.
Cam acum 1 săptămână am descoperit însă Ripple-ul, și m-a atras datorită aceleiași idei, de a folosi puterea de calcul spre un bine comun.
Mi-a plăcut și pentru că eram familiar cu BOINC-ul și l-am folosit în 2012, dar am renunțat treptat la a mai lăsa laptopul deschis noaptea doar pentru asta. Cam de o săptămână îl las să-și facă treaba (cu pauze de câteva ore, bineînțeles). Sunt curios ce rezultate va da.
Iată cum văd eu treaba, la o comparație BTC vs. XRP:
Avantaje ale BTC1. nu există o autoritate centrală care să emită BTC, ei fiind creați prin minat.
2. a fost prima cryptovalută, deci e cea mai populară și cea mai valoroasă astăzi, și din ce în ce mai folosită de comercianți, deci își îndeplinește misiunea de monedă de schimb.
3. are o programare open-source, elegantă și inteligentă în spate, precum și-o comunitate de entuziaști ce nu vor lăsa conceptul să moară; e mânat de dragoste pură
4. inflația este controlată și menținută la un optim (cred).
Avantaje ale XRP1. monedele sunt deja create, deci „minatul” este folosit „for the greater good” (se minează pentru proiecte precum Wolrd Community Grid, în BOINC -
aici lectură, pentru cine nu e familiar)
2. are o popularitate din ce înce mai mare, precum și un
market cap de $2,752,572,887 la data scrierii, cam un sfert din cea a Bitcoinului.
Ca dezavantaj, Ripple-ul este, din câte am priceput, un
fiat currency într-un final, deoarece are o instituție centrală emitentă (Ripple labs), chestie care în opinia multora contravine întregului curent crypto, fapt ce a dus la numirea lui ca fiind un
scam.
Eu unul sunt 50/50 în legătură cu el, momentan. Îl minez experimental și pentru că doar asta pot de pe laptopul ce-l am acum.
Sunt curios de părerea voastră