Dün gece sahurdan sonra uyuyamadığımdan derin düşüncelere dalmıştım ki aklıma böyle bir proje geldi.
Proje kısaca günlük hayatta rahatça kullanılabilecek bir cüzdandan ibaret ( bu cüzdan paraları ve şifreleri tutacak ).
Can alıcı kısım ise bunları kablosuz ve hızlı bir şekilde yapacak olmasıdır.
Şuan kabaca tasarladığım haline şuradan bakabilirsiniz :
https://i.hizliresim.com/r1LXvm.pngÖzelliklere gelelim.
- 2.4" Dokunmatik ekran , fiziksel tuş takımı ve arka tarafta bulunun bakmadan rahatlıkla yazabileceğiniz bir t9 klavyesi ( şifreleri göstermeden girebilmek için )
- Rfid özelliği ( kablosuz iletişimin başlaması için gereken benzersiz anahtarın iletilmesi için , bu anahtar her okumada değişir )
- RF / BLE (kablosuz iletişimin gerçekleşmesi için kullanılacak bağlantı tipi , henüz hangisi olacağına karar verilmedi )
- harici sd kart yuvası ( hiçbir bilgi cihazda kaydedilmiyor hepsi taktığınız hafıza kartında şifreli olarak duruyor )
- uzun süre dayanabilecek batarya
- usb girişi ( şarj etmek ve gerekirse iletişim kurmak için )
- 50mm*100mm boyutlar ( kalınlık konusunda birşey yazamıyorum prototip hazırlamadım )
- son kullanıcı için kullanımı kolay basit işletim arayüzü ( şimdi cüzdan için os yazarız daha sonra bilgisayarlara yazarız belli mi olur
)
Çalışma prensibine gelelim.
- şifreler ve kripto para cüzdanları cüzdana eklenir.
- kullanım zamanı geldiğinde önce rfid değeri okutulur iletişim başlar
- şifreyi veya ödemeyi isteyen cihaza cüzdan okutulur ( rfid ) iletişim için gerekli benzersiz anahtar iletilip iletişim başlar
- istenen şifre veya para miktarı ekranda onay için belirir
- onaylama veya reddetme sonrasında iletişim bitirilir ve benzersiz anahtar değişir
Güvenlik konusuna gelelim.
Cihazda varsayılan olarak rsa asimetrik şifreleme , aes simetrik şifreleme ve sha256 özet fonksiyonları gömülü olacaktır fakat daha sonradan farklı şifreleme metodları da kolayca eklenebilecektir ( kripto para birimleri için gerekli ) .
Cihaz şifresiz kullanılabileceği gibi şifrelide kullanılabilecektir . Şifreli kullanıldığında içine takılan hafıza kartı tamamen şifrelenecektir.
Her iletişime benzersiz anahtar verilerek cüzdanın spamlanmasının önüne geçilecektir.
Cüzdan ve yazılım tamamen açık kaynaklı olacaktır ( open source & open hardware ) Neyse ben asıl konuya geleyim. Bunu burda paylaşma sebebim prototip için desteğe ihtiyacım var .
Bu konuda destek olmak isteyen varsa benimle iletişime geçebilir mi ?
( herhangi bir kâr amacı gütmüyorum . sadece başta kendim olmak üzere tüm insanların rahatça kullanabileceği bir donanım yapmak istiyorum.
donanım yaygınlaşıp sitelerde giriş için kullanılabilecek duruma gelmesi benim için yeterli .
kim olduğum hakkında merakınız varsa kardeşi elektrik-elektronikle ilgilenen kendisi ise yazılımla ilgilenen,faydalı projeler üretmek isteyen biriyim kısaca. )