Mevzu ilk defa bu sene patlak verdi, öncesinde böyle bir yokluk olmadı sebebi sadece stok olamaz bence. Bizim buralardaki tonlarca patates hava koşulları kaynaklı ziyan oldu, tohum bile kalmadı.. Ancak bunun sadece bizim burası ile alakalı olduğunu sanmıyorum..
aynısı daha öncede oldu. Hatta ortalama 4 5 yılda bir gerçekleşiyor. bazısının sebebi bir yıl zarar eden çiftçinin bir sonraki yıl ekmemesi. bir anda fiyat artışı yaşanması bazısı ise fırsatçıların piyasaya ürün vermemesi. Hatta 2015 yılında da bir anda fiyatlar 5 liraya çıkmıştı.
gerçi bunların asıl sebebi düzensiz tarım yapılması. bir yıl patates üretimi yapan çiftçi iyi hasat alır güzel para kazanır. Sonraki yıl bak geçen yıl çok para kazandılar mantığıyla bir anda oraya yönelirler. Üretim aşırı olduğu için ürünler tarlada kalır. Sonraki yıl anasını satayım diyerek başka bir ürüne geçerler bu sefer de az üretim yapan çiftçi kazanır.
Aynısını çiftçilik yaptığımız dönemde bizde yaşardık. Şeker pancarı ekerdik o yıl kırmızı biber para kazandırdığı için bütün tarlalar bir sonraki yıl kırmızı biberlerle dolardı.