Bu hafta yapılan bir Bitcoin konferansı esnasında, BitGo firmasının eski baş mühendisi ve CasaHODL firmasının mühendisi olan Jameson Loop, tahmini olarak 4 milyon BTC’nin kayıp, 2 milyon BTC’nin ise çalınmış olduğunu ifade etti.
Temmuz 2018 tarihine kadar, toplamda 6 milyon BTC, Bitcoin blockchain’i üzerinde erişilemez ve tamamen kayıp bir statüye sahip. Blockhain’de yeni bir hard fork yapıp kayıp Bitcoin’leri geri almak mümkün olmadığı için, şu an için tahmini olarak sabit Bitcoin miktarının %28.5’i tamamen kayıp durumda.
Bu sebeple, maksimum BTC miktarı 15 milyon BTC’den fazla olamayacağı için ve şu an için yalnızca 17 milyon BTC’nin sirkülasyonda olmasından dolayı, sadece 11 milyon BTC gerçek anlamda kullanılabilir, gönderilebilir, alınabilir ve ticareti yapılabilir. Hala kazılmayı bekleyen toplam teorik miktar olan 21.000.000 BTC’yi, mevcut BTC miktarı ile karıştırmamak gerekiyor tabii ki.
Mevcut Fiyat Kayıp Bitcoin’leri de Kapsıyor Mu?
Kripto para birimi ve blockchain analiz firması olan Chainanalysis, ilk olarak Fortune ile yaptığı bir röportajda 3.79 milyon BTC’nin, Bitcoin blockchain’i üzerinde çoktan kayıplara karıştığını belirtmişti. Bu rakam 2017’nin Kasım ayında açıklanmıştı.
O tarih esnasında, Chainanalysis’de kıdemli ekonomist olarak çalışan Kim Grauer, kayıp bitcoin’lerin piyasa tarafından göz önüne alındığını kesin olarak belirtmenin, kripto para sektörünün yüksek oranda spekülatif doğası yüzünden mümkün olmadığını ifade etmişti. Grauer uzun dönemde, sabit BTC miktarının maksimum oranına ulaşıldığı zamanda, talepte oluşan artışın BTC fiyatını daha da arttırıp çok yüksek bir değer oluşturabileceğini ifade etmişti.
”Bu çok zor bir soru. Bir taraftan piyasa ile ilgili yapılan direkt hesaplamalarda kayıp koinler hesaplamalara dahil edilmez. Piyasanın ne kadar spekülatif olduğunu göz önüne alırsak, bu piyasa hacmi hesaplamaları, piyasanın ekonomik modellerini etkileyen harcama etkinliğine büyük bir darbe vurabilir. Yine de piyasa, mevcut olan asıl talep ve arz miktarına uyum sağlamış gibi görünüyor – bunu anlamak için alım satım davranışlarına ve alışkanlıklarına bakmak yeterli. Dahası, para politikası prosedürünün, alım satım oranlarında etki oluşturmak için itibari para rezervlerini arttırdıklarını veya azalttıklarını çoğu kişi biliyor. Bu nedenlerden ötürü cevap hem evet, hem de hayır.”
Basın saatine göre Bitcoin birim fiyatı 6.700 doları aştı. Mevcut bitcoin fiyatı piyasada dolaşımda olduğu var sayılan 17.13 milyon BTC üzerinden hesaplanmakta. Ancak, halka açık bir şekilde duyurulan Bitcoin miktarı 11 milyon olmuş olsaydı, BTC büyük ihtimalle 10.300 dolar seviyelerinde olurdu.
Blok bölünmesine benzer olarak, milyonlarca bitcoin’in blockchain içerisinde sonsuza kadar kaybolduğu gerçeği küresel piyasadaki bir çok yatırımcı tarafından bilindiği için, mevcut piyasanın şu an toplamda yer alan bitcoin miktarına oranla, daha düşük bir miktar üzerinden değer biçme olayı yaptığı olasılığı da mümkün.
21 Milyon Bitcoin Olmazdı
Geçtiğimiz bir kaç yıl içerisinde, kripto para sektörünün önde gelen yatırımcıları ve analistleri, sadece 21 Milyon BTC’nin dünya üzerinde mevcut olabilmesi yüzünden, sürekli olarak Bitcoin fiyatının 100.000 dolardan bir kaç milyon dolara kadar ulaşabileceğini belirtti durdu.
Bitcoin’i, altın gibi geleneksel varlıklardan daha üstün bir birikim aracı yapan sebep varsa o da sahip olduğu sabit birim miktarıdır. Şu an piyasadaki BTC miktarının sadece %75’ini ulaşılabilir durumda olması, uzun vadede Bitcoin fiyatını kesinlikle arttıracaktır.
https://koinbulteni.com/6-milyon-bitcoin-kayip-veya-calindi-btcnin-gercek-degeri-daha-mi-fazla-olmali-22036.html