Bitcoin Forum
October 02, 2024, 11:09:39 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.1 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Bitcoin Madenciliği Gerçekten de İrlanda Kadar mı Enerji Tüketiyor?  (Read 98 times)
patlicanmoru (OP)
Member
**
Offline Offline

Activity: 239
Merit: 14


View Profile
July 13, 2018, 08:58:59 AM
 #1

Bitcoin’e yöneltilen eleştrilerin bir kısmı da madencilik üzerine odaklanıyor. Kripto para madenciliğinin ciddi enerji tükettiğini her fırsatta dile getiren ana akım medya, Bitcoin madenciliğinde kullanılan enerjinin, genelde küçük bir ülkenin tek başına kullandığından daha fazla olduğunu belirtiyor. Peki bu durum gerçekten de öyle mi?

Son Salvo The Economist’ten
Ana akım medyanın saygın ürünlerinden birisi olan The Economist’te yayınlanan bir makalede, başlık olarak ”Neden Bitcoin bu kadar çok enerji tüketiyor” ifadesi tercih edilmiş. Yazıda ise, madencilikte tüketilen enerji nedeniyle, bu durumun uzun yıllardır ‘alarm verici’ olduğu belirtiliyor.

Yazıda kendisinin fikri sorulan PwC’nin Bitcoin uzmanı Alex de Vries, Bitcoin madenciliği için gereken yıllık enerji miktarının hemen hemen yılda 22TWh olduğunu belirterek, bunun da İrlanda’nın bir yılda tükettiği toplam enerjiye denk olduğunub belirtiyor. The Economist yazarı bunun üzerine, ”Neden Bitcoin sadece elektronik ortamda var olacak bir şey için bu kadar enerji tüketiyor?” diye soruyor.

Bu kez Bitcoin gönderimlerinin defterlerde nasıl saklandığını, madencilerin nasıl ‘yarıştığını’ ve PoW sisteminin inceliklerini geçelim ve doğrudan konuya girelim. Gerçekten de Bitcoin madenciliği bu kadar enerji harcıyor mu?

Bitcoin Madenciliği İrlanda’dan ‘Bir Malta Kadar’ Eksik Enerji Harcıyor
Economist’in bu yazıda iki noktada fena çuvalladığı görülüyor. Birincisi, İrlanda’nın enerji tüketimi. CIA World’deki veriye bakıldığında geçtiğimiz yıl 25TWh’lık bir elektrik kullanımı olduğu görülüyor. Bununla birlikte Avrupa Birliği ülkelerinde en çok artış yaşanan ülkelerden birisi de, yine İrlanda.

Economist’in yazısı ile gerçek arasında 3TWh’lık bir fark var. Bu fark da, nereden baksanız Malta’nın yıllık tükettiği enerji miktarına denk geliyor. O sebeple, Bitcoin’in İrlanda’ya göre zaten çok daha az enerji tükettiği ortaya çıkıyor.


İrlanda enerji tüketim grafiği

Bir de işin finansal boyutu var. Bitcoin’de kazılan her blok için şu an itibariyle kazanılan miktar 12.5 BTC. Bir gönderim bloğunun kazılması için gereken süre ise hemen hemen 10 dakika ve günlük ortalama 1800 BTC madencilikle kazılıyor. Bu da günlük Bitcoin ağının, şu anki fiyatlar ile kıyaslandığında yarattığı hacmin 11 milyon dolar olması anlamına geliyor.

Bu ödül, madencilerin hem elektrik ve soğutma masraflarını, hem de maaş, kira vs. vs. gibi diğer gider kalemlerini kapatmalarını sağlıyor. Yani bir Bitcoin madencilik işletmesinde gider kalemlerine baktığınızda, elektrik sarfiyatı zaten işin %50’sini oluşturuyor, tamamını değil.O yüzden elektrik masrafının karın yarısı olduğu düşünürsek, Bitcoin madenciliğindeki bu elektrik masrafı karşımıza 5-6 milyon dolar arası bir rakam olarak çıkıyor.

İrlanda’da ise verilere bakıldığında çok daha ciddi bir masraf mevcut. Eurostat’a göre İrlandalılar, elektrik için günlük ortalama 19 milyon dolarlık bir ödeme yapıyor.

Elbette ki piyasaların şimdiki durumuna bakıldığında madenciliğin artık eskisi kadar karlı bir iş olmadığı açık. Farklı ülkelerde, elektrik fiyatlarına ve iklim şartlarına göre madencilik masrafları da değişiyor. Örneğin yapılan son araştırmaya göre Bitmain’in Antminer S9 cihazı, 1.5 KwH’lık enerji harcadığında 0.0008 BTC’yi bir günde çıkarabiliyor. Bu da tek bir Bitcoin için 45MwH’lık bir enerji gerekiyor demek.

Bu rakam Çek Cumhuriyeti’ndeki elektrik fiyatı ile (KwH başına 0.07 dolar) 3000 Euro olurken, aynı cihaz İtalya’da çalışırsa masraf 6 bin 500 Euro oluyor.

kaynak :https://koinbulteni.com/bitcoin-madenciligi-gercekten-de-irlanda-kadar-mi-enerji-tuketiyor-22665.html
bekserson
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 266
Merit: 2


View Profile WWW
July 13, 2018, 09:03:42 AM
 #2

bitcoin madenciliği yasaklanacaksa eğer günün birinde bu aşırı elektrik tüketiminden dolayı olacak. bakmayın şimdi 6000'lerde ve çoğu madencilik yapmak isteyenlerin gözü açılmadı. 20'yi zorlasın, aşsın gitsin bu irlanda kadar elektrik tüketimi kaç irlandaya çıkar.

Connecting Dual-Crypto into the Real World
                G M B Platform               
Pre-Sale Coming Soon!
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!