Bitcoin Forum
November 10, 2024, 06:47:01 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 28.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Yosun benzinin yerini mi alıyor?  (Read 184 times)
bayatekmek (OP)
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 144
Merit: 1


View Profile
July 15, 2018, 09:55:22 AM
 #1

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi laboratuvarlarında yapılan testler sonucunda yosundan biyoenerji üretildi. 5 yıllık çalışma ile üretilen enerjnin araçlarda kullanımının yaygınlaştırılması ve Türkiye'nin dışa bağımlılığının azaltılması amaçlanıyor.

Mikroalglerden üretilen biyodizel, geleceğin yakıtı olma yolunda adım adım ilerliyor

Türk bilim adamları yaptı! Benzinin yerini alacak

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde master yapan Mert Özcan, ’’Şu anda laboratuvar ortamında gerçekleştirdiğimiz testler doğrultusunda yaptığımız biyodizel, yüzde 99.6’lık bir seviyeye ulaşarak tamamen biyodizele dönme noktasında üstün bir başarı sergilemiştir’’ dedi.

Fosil kaynaklı yakıtların yakın gelecekte tükenecek olmaları ve bu yakıtların neden oldukları çevresel sorunlar alternatif enerji kaynaklarına olan ilginin artmasına neden oluyor. Bu bağlamda biyoetanol, biyodizel ve biyohidrojen gibi fosil yakıtlara alternatif yenilenebilir ve enerji kaynaklarının araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi günümüzde önem arz ediyor.

Bu noktada yosunun, yani mikro algimizin birçok noktada yan ürünü de var. Bu yan ürünlerden gıda, kozmetik, ilaç ve enerji sektörlerinde birçok yaptığımız çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımız doğrultusunda ülkemizin enerji sektörü bakımından dışa bağımlılığını biraz olsun azaltmak gayesindeyiz. Bu noktada çalışmalar yapıyoruz'' ifadelerini kullandı.



Çalışmaların başladığı tarihe ilişkin bilgi veren Özcan, ''Bu çalışmalar yaklaşık 4,5-5 yıllık çalışmalar doğrultusunda ortaya çıkan şeyler. Şu anda revaçta olan bir proje değil, fakat Amerika ve İsrail başta olmak üzere bu programı 2012 senesinden bu yana sürdürmekteler. Biz de bu projeyi hayata geçirmek ve şu andaki mevcut enerjimizi biraz olsun artırmak noktasında böyle bir çalışma yapıyoruz'' şeklinde konuştu.

Biyodizelin kullanım alanları ve vatandaşa olan etkisinden bahseden Özcan, sözlerine şöyle devam etti:
Biyodizelin kullanım alanları ve vatandaşa olan etkisinden bahseden Özcan, sözlerine şöyle devam etti:
''Resmi Gazete'de yayımlanan kurala göre ülkemizde yüzde 2 oranında biyodizel katkı maddesi olarak kullanılma zorunluluğu var. Ülkemizin yıllık mazot tüketimi yaklaşık 21 milyon ton. Biyodizeli biz yüzde 2'si ön plana çıktığı için gerçekten iyi bir yatırım noktasında projelendirdik. Bu projeyi de hayata geçirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu projede insanlarımıza istihdam sağlıyoruz ve bu doğrultuda biyodizeli, biyoetanolü üreterek ülkemizde faydalı olarak dışa bağımlılığı biraz olsun azaltmaya çalışıyoruz. Bunu ilerleyen zamanlarda genç girişimcilere de tavsiye ederek dışa bağımlılığı azaltarak, mazot fiyatlarını düşürmeye çalışıyoruz. Bizim şu andaki maliyetmiz 1.82 fakat bu çalışan işçilere göre artabilir ama artsa bile maliyetimiz de şu andaki satış fiyatları arasında ciddi rakamlar oynadığı için şu anda bizim için çok mantıklı bir yatırım.''


Biyodizel üretirken mikroalgleri kullandıklarını, mikroalglerin yağını çıkardıktan sonra yağıyla biyodizeli yaptıklarını ve geriye kalan kısmıyla da ilaç, gıda ve kozmetik ürünleri kullandıklarını kaydeden Özcan, ''Türkiye'de 2006 yılından beri biyodizel üretiliyor. Fakat biyodizel mikroalglerden değil de atık yağlar, aspir ve ayçiçek yağı başta olmak üzere yağ oranı yüksek tohumlardan elde ediliyor.



Bu tohumlar elde edilirken çeşitli tarım arazileri kullanılıyor. Bu tarım arazilerinde çeşitli riskler geliştiği için biz bunu mikroalg üzerinden daha düşük maliyetlerle üretmeye çalışıyoruz'' açıklamasını yaptı.



Diğer yağlardan üretilen biyodizelle alglerden üretilen biyodizelin farkını anlatan Özcan ''Çevreye herhangi bir zararı yok. Tamamen bitkisel kaynaklı ama verimli tarım arazileri kullanıldığı için çeşitli riskler doğuyor. Örneğin dolu yağsa, gübreleme maliyeti veya çeşitli toprak maliyeti, işçi maliyeti gibi faktörler, üretilen yağda tamamen maliyeti artırdığı için biz bu konuda mikroalgi ön plana çıkarmak istiyoruz.


Proje noktasında da çalışmalarımız devam ediyor. Bu projeler doğrultusunda çeşitli makamlarla, çeşitli yerlerle görüşmeler halindeyiz ve bunları en kısa sürede hayata geçireceğiz'' dedi.


''Diğer fosil yakıtlara bakarak çevreye yüzde 95 oranında daha az karbon sağladığı için tamamen çevreci ve ekolojik bir yakıt''


Biyodizelin diğer fosil yakıtlara kıyasla çevreye yüzde 95 oranında daha az karbon sağladığı için tamamen çevreci ve ekolojik bir yakıt olduğunu söyleyen Özcan, ''Biz mikroalgi üçüncü nesil bir kütle kaynağı olarak değerlendiriyoruz ve mikroalgi doğal orman olarak düşünürsek tamamen herhangi bir tarım arazisini gübrelemeye, sulamaya ihtiyaç duymadan geliştirebileceğimiz, tamamen karbondioksiti alıp çevreye oksijen salan bir nimet bizim için.


Bunu en verimli şekilde değerlendirmek istiyoruz. Zengin protein kaynak bakımından gıda maddesi olarak değerlendirmeye çalışıyoruz. Projede biyodizel içerisinde kullandığımız herhangi bir kimyasal olmadığı için dezavantajdan bahsedemeyiz ama avantaj bakımından büyük avantajlara sahip. Kullanım alanı çok fazla olduğu için, tamamen doğal olduğu için, çevreden gelen karbondioksidi alıp çevreye ve bizlere oksijen verdiği için biz bunları değerlendirmeye çalışıyoruz. Diğer fosil yakıtlara bakarak çevreye yüzde 95 oranında daha az karbon sağladığı için tamamen çevreci ve ekolojik bir yakıt'' diye konuştu.


''Şu anda laboratuvar ortamında gerçekleştirdiğimiz testler doğrultusunda yaptığımız biyodizel yüzde 99.6'lık bir seviyeye ulaşarak tamamen biyodizele dönme noktasında üstün bir başarı sergilemiştir'' diyen Özcan, ''Mikroalgimiz enerji olduğu için tamamen yenilenebilirdir. Bizim yaptığımız biyodizeli otomobillerden çıkan karbondioksiti besin kaynağı olarak kullandığı için, dışarıdan herhangi bir kimyasala veya herhangi bir başka maddeye ihtiyaç duymadan geliştiği için tamamen yenilenebilir.


Kendi bünyemizde üretebildiğimiz bir enerji kaynağı olduğu için de mikroalgleri şu anda biyoenerjinin göz bebeği olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'de biyoenerji sanayisine destek ve uzun vadede bu sanayinin öncülerinden olmak amacıyla çalışmalara başladığımızı söylemek isterim. Dünyada artan petrol fiyatları göz önüne alındığında ucuz maliyet ve sürdürülebilirlik açısından önemli yosun bize kendi enerjimizi üretme imkanı sağlıyor'' değerlendirmelerinde bulundu.İHA

kaynak : finans.mynet.com/haber/detay/foto-analiz/yosun-benzinin-yerini-mi-aliyor/175093/#7707803



●● ● Me\/u ● ●● BET ON ANYTHING, ANYTIME, AGAINST ANYONE ●● ● Me\/u ● ●● (https://www.mevu.bet/)
Leteravian
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 322
Merit: 158


Türkçe/English/Deutsch/Earthling----@Marshal---


View Profile WWW
July 15, 2018, 10:37:18 AM
 #2

Mynet haberleri genel olarak kurgu üzerine kurulu olsa da gerçek olma ihtimalinden yola çıkarak diyebilirim ki :

-Yakında duyarız projenin başında ki kişilerin helikopter, trafik, uçak, gemi, denizaltı  Grin vs. kazası geçirip hayatını kaybettiğini alıştık zaten bu tarz haberlere... Manidardır ki hiç bir boka yaramayan siyasileri 10-20-50 kişi korur ama bilim adamlarımızı koruyan kimse yok...

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬    ●  Leteravian  ●    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
●  Merit Bekleyen Konularım  ●    ●  Diğer Üyelerin Merit Bekleyen Konuları Bu Başlık Altında  ●
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬  ●  İmzanız ile Merit dağıtımına destek olun  ●  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
abernaty
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 182
Merit: 3


View Profile WWW
July 15, 2018, 11:19:11 AM
 #3

Mynet saçma bir başlık ile böyle bir projeyi resmen baltalamış. Yosun deyip geçilmez o mikroalglere. Ayrıca bununla ilgili projeler dünya çapında en az 10 yıldır yapılıyor.

İlk 10 yıldan önce karşılaşmıştım ben bu proje ile ABD'de bir üniversitede. Genel olarak düşük maliyetli biyodizel üretilmeye çalışıyor.

Sadece bu mikro alglerden değil çeşitli bitkilerden de biyodizel üretiliyor fakat üretim maliyeti ve üretilen miktarın yetersizliği her zaman projenin önünü kesti.

PLEASE  :  1-Click Trips  |  https://please.com/
Be part of the Travel Revolution!
tigoes
Member
**
Offline Offline

Activity: 252
Merit: 11


View Profile
July 15, 2018, 12:08:28 PM
 #4

Haberi okuyunca aklıma doğrudan "su ile çalışan araba" "artık benzine ihtiyaç duymayacağız arabalarımız su ile çalışacak" haberleri geldi. Mynet haber sunma konusunda çok başarısız en değerli haberler bile haber niteliğinden çıkıyor bu adamların elinde.
whitecaramel1
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 217
Merit: 0


View Profile
July 15, 2018, 11:00:48 PM
 #5

eğer bu rakamlar doğruysa dünyanın düzenini değiştirecek kadar önemli bir şey yapmış olurlar.biyodizel ismi de çok havalı Smiley
various
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 854
Merit: 267



View Profile WWW
July 16, 2018, 08:25:13 AM
 #6

Senelerdir hep böyle haberler ortaya atıyorlar, ortada birşey yok. Haberlerdeki herşey gerçekleşseydi şuanda dünyanın süper gücü bizdik. Artık atmayı bırakıp uygulamaya geçmemiz lazım.

gileri
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 616
Merit: 342



View Profile
July 16, 2018, 10:16:34 AM
 #7

Maliyetleri düşünmeden yapılan basit bir haber. Her hangi bir yazı değeri de yok. Bilim teknik dergisinin bu ayki sayısında bu konuya değinilmiştir zaten. İncelemek isteyen bu şekilde saçma sapan anlatılmış yazıya değilde onun yazısını okumasını öneririm.
taseron.isci
Member
**
Offline Offline

Activity: 224
Merit: 10


View Profile WWW
July 16, 2018, 12:34:47 PM
 #8

Bu adamlar yıllardır her ayda bir ortalama bu şekilde haber çıkarıyor. Hepsi de boş.
Sivaslı mucit dünyanın manyetik alanı sayesinde sınırsız enerjiyi üretti. Mosad adamın peşinde.
Trabzonlu otomobil tamircisi su ile çalışan araba üretti Amerika peşinde. bundan önceki haberleri.

goncalvopietro
Member
**
Offline Offline

Activity: 448
Merit: 12


View Profile
July 16, 2018, 05:00:53 PM
 #9

Ülkemizde lafta proje geliştirme, kağıt kürek işleri çok ama iş uygulamaya gelince hiçbir adım atılmıyor.
Bu haberi de farklı görmüyorum. Eminim ne bir sponsor ne de bir destek göreceklerdir  Sad
heroise
Member
**
Offline Offline

Activity: 224
Merit: 10


View Profile
July 16, 2018, 08:10:12 PM
 #10

Bu tarz gelişmeler ülkemizde hep haber aşamasında kalıyor maalesef bir türlü uygulamaya geçmiyor. Ülkemizdeki habercilik anlayışı da göz önüne alındığında bu haberi gelecek adına umut verici bir gelişme olarak nitelendirmek çok zor.

icimicimesigmiyor
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 65
Merit: 0


View Profile
July 17, 2018, 07:59:59 AM
 #11

Ya bu ülkede benzin yerine yosun kullanmazlar kullanacak adam tanımıyorum saçma derler ameriganın oyunları derler almazlar Cheesy
EUROPEANTURK
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 588
Merit: 251


View Profile
July 17, 2018, 09:51:19 AM
 #12

Bu projeyi hayata geçirecek mantık ve yönetimin olmamasından dolayı sadece laftan ibaret kalacağını düşünüyorum kaldı ki gerçekleştirilmesi muhtemel dahi olsa hemen büyük devletler bunu satın alacaktır.
cryptoTT
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 20
Merit: 0


View Profile
July 17, 2018, 12:30:03 PM
 #13

Az bekleyin topu topu 5 sene kaldı ondan sonra herkes bor ile çalışan araba buzdolabı fırını konuşacak.
Alternatif çok fazla yakıt var lakin kalite tasarruf olarak hala benzinin yerini kolay kolay tutabilen bir yakıt yok. Gerci Türkiye şartlarında pek de tasarruflu da değil.
Doğa dostu olup olmaması o kadar fazla insanı ilgilendirmiyor gerçi onu geçelim.
civilengineer
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 434
Merit: 112



View Profile
July 17, 2018, 02:05:16 PM
 #14

Az bekleyin topu topu 5 sene kaldı ondan sonra herkes bor ile çalışan araba buzdolabı fırını konuşacak.
Alternatif çok fazla yakıt var lakin kalite tasarruf olarak hala benzinin yerini kolay kolay tutabilen bir yakıt yok. Gerci Türkiye şartlarında pek de tasarruflu da değil.
Doğa dostu olup olmaması o kadar fazla insanı ilgilendirmiyor gerçi onu geçelim.


bor yakıt değildir. Boru yakıt olarak kullanılsa bile ne benzin ne mazot ne kömür gibi verimlidir. Bor dediğin katkı maddesidir aynı zamanda bir çok farklı şekilde kimyasal bileşimlerde bulunur. Benzine koyarsın verimini arttırır. hidrojenle çalışan arabalarda hidrojeni depolamak için kullanırsın. betona koyarsın dayanımı artar gibi. O yüzden boru ahaber gibi kanallardan öğrenerek hiç olmadığı bir konuma sokmanın anlamı yok.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!