Bitcoin Forum
June 15, 2024, 10:27:58 PM *
News: Voting for pizza day contest
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: 2018-7-17 Ethereum Ağını Bir Günlük ‘Satın Almak’, 75 Lamborghini Masrafına Denk  (Read 79 times)
hannapulu (OP)
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 196
Merit: 2

PLATIO - Smart Banking Ecosystem


View Profile
July 17, 2018, 03:25:36 PM
 #1

Vitalik Buterin’in yaptığı bir açıklamaya göre, yakın zamanda Ethereum ağına yapılan ve token işlemleri ile ağı aşırı dolduran saldırılar, 15 milyon dolar, veya yaklaşık olarak 75 Lamborghini marka araç fiyatına mal olmuş olabilir.


Quote
@VitalikButerin"Not giving away ETH"

 According to my estimates, the recent tx spam on the ETH network cost up to ~$15m USD (~= 5m green teas, ~75 lambos, ~25 Coinbase seed rounds, ~0.9% of Telegram ICO)
Free market principles prevent me from being too upset at someone using the ETH blockchain as they wish, but wow.

 
Olayların başlangıcı bir kaç hafta önce ağdaki işlem ücreti fiyatlarının tavan yapması ile ortaya çıkmıştı. Ağda oluşan ciddi bir tıkanma sonucu gas ücretleri Ethereum’un tarihinde hiç olmadığı kadar yükselmiş ve topluluktaki bir çok kişiyi bunun nedenini araştırmaya itmişti. Daha sonra bir kaç firma ve Reddit kullanıcısının bulduğu verilere göre, bunun temel sebebinin FCoin isimli pek adı sanı bilinmeyen bir borsa olduğu ortaya çıkmıştı.

FCoin
İlgili haber:
Ethereum Ağında Tıkanıklığa Yol Açan FCoin’e Toplu Dava Mı Açılıyor?
Ağ tıkanıklığının olası nedenleri hakkında EOS‘un direkt etkisi üzerinde de durulmaktaydı. EOS işlem hacminde ciddi bir artış göstermiş ve saniyede 1.275 işleme kadar çıkmıştı. EOS ağının işlem hacmindeki bu ani yükselişin tam da Ethereum ağındaki tıkanıklığa denk gelmesi bazı topluluk üyelerine ”acaba?” diye düşündürttü. Bazı kullanıcılar bu durumu ispat etmek adına spam işlem yapmış bir kaç cüzdan içerisindeki EOS token’larının varlığına dikkat çekti. Başka bir teori olarak, sık sık yapılan airdrop’ların ağı tıkamış olabileceği üzerinde de duruluyor.

Şu an için Ethereum tıkanıklık sorunu çözüldü ancak en hızlı işlemler için gereken gas fiyatı çok az bir miktar hareket etti. Şu an en çok gas kullanan ürün Blue Whale Token (BWX) olup toplam gas miktarının %14’üne sahip.

Ethereum ağındaki bu yüklenme, bir kaç kripto para borsasının çalışmasını bile engellemişti. Huobi Pro hafta sonu boyunca token çekim işlemlerini askıya aldığını duyururken, CryptoKitties de geçtiğimiz hafta sonu geçici olarak işlem ücretleri arttırdığını duyurmuştu.

Merkeziyetsiz uygulamalara gelecek olursak, dApp Radar’dan alınan verilere göre, mevcut uygulamaların hiçbiri, ağa aşırı bir zorlamada bulunmuyor. En büyük merkeziyetsiz borsa olan IDEX, geçtiğimiz gün içerisinde sadece 2.165 kullanıcıya hizmet verirken, diğer çoğu merkeziyetsiz uygulamanın kullanıcı sayısı yüzlü hanelerde gezinmekte. Augur gibi projeler 24 saat içerisinde 109’a yakın kullanıcıya hizmet verdi.

Ethereum’un basın saatine göre biri fiyatı 476.06 dolar olurken, hacme göre ikinci kripto para biriminin toplam piyasa değeri 47.959 milyar seviyesinde. ETH son 24 saat içerisinde diğer çoğu kripto para birimi gibi artış yaşadı ve şu an %4.30’luk bir ‘yeşilliğe’ sahip.

Kaynak:https://koinbulteni.com/ethereum-agini-bir-gunluk-satin-almak-75-lamborghini-masrafina-denk-22861.html

▄▀▀▀▀▀▀▄ PLATIO ▄▀▀▀▀▀▀▄
█   Smart Banking Ecosystem   █
▀▄▄▄▀[https://platio.io]▀▄▄▄▀
calmaral
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 168
Merit: 0


View Profile
July 18, 2018, 08:08:25 AM
 #2

Bu ağ tıkanmasıyla oluşan yüksek gas ücretlerine daha kalıcı çözümler bulunmalı bu tarz sabotajlar ethereum un tahtının ciddi bir biçimde sarsılıp yerini başkasına kaptırmasına sebep olabilir.
asnafisna
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 168
Merit: 0


View Profile WWW
July 18, 2018, 08:33:46 AM
 #3

bilinçli olarak birileri ağı aşırı kullanarak yatırımcılara sanki etherden uzak durun mesajı vermeye çalışıyor. günde 15 milyon dolar bunu uzun süre yapamazlar gerçi. ne var vitalik ağı daha işlevsel hale getirir bu sefer 30m dolarlık mı işlem basacaklar.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!