ABD içerisinde çok fazla şirketi ve kobiyi temsil eden ABD Ticaret Odası, SEC‘e bir takım yeni önerilerde bulundu. Bu önerilerden bir tanesi İlk Dijital Para Arzlarının (ICO) denetlenmesi ile ilgili.
Dahası, ticaret odası sahip oldukları ”Sekiz FinTech İlkesi” kurallarından bir tanesi gereği, ICO’lar tarafından da yapılmakta olan yeni sermaye toplama metotlarının denetlenmesini talep etti. Ancak yetkililer, bu düzenlemeyi yapacak tarafların, düzenlemeyi yaparken ”güçlü bir tüketici ve yatırımcı koruması sağlamak adına titizlikle yaratılmış bir denetleme” üretmesi gerektiğini vurguladı.
Bu yeni gelişme kripto para piyasasını saran denetleme ve düzenleme eksikliğinin direkt bir sonucu. Ticaret Odasından yapılan bu düzenleyici kesinlik isteği, dünyanın en büyük işletme kurumu olmalarından dolayı çok fazla öneme sahip. Ticaret Odası buna ek olarak bu düzenleyici çerçeve ile, ”teknoloji ve Washington D. C. arasındaki direkt bir köprü” olmayı da hedefliyor.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) bu konudaki eylemsizliğine dikkat çeken Ticaret Odası, şunları belirtti:
”SEC’e bir token’in menkul kıymet olup olmadığına karar vermesi ve tokenlar ile ilk dijital para arzları hakkında daha fazla yol göstermesi hakkında ısrar ediyoruz ki böylelikle firmalar piyasada daha fazla tahmin yapabilme görüsüne ve kesinliğe kavuşabilir.”
Kurum buna ek olarak düzenleyicilerden ”no-action letter’‘ sunmaları gerektiğini ifade etti. SEC’in internet sayfasında ”no-action letter” hakkında şunlar yer alıyor:
”Belirli bir ürünün, hizmetin veya eylemin federal menkul kıymet yasasını ihlal edip etmediğinden emin olamayan kişi veya kurumlar, SEC’ten bu konu hakkında ”no-action letter” talep edebilirler.”
Ticaret Odası, SEC’in bu mektupları dikkatli bir şekilde gözden geçirip sunması gerektiğini düşünüyor. Bu durum Ticaret Odası tarafından, ABD Emtia ve Vadeli İşlemler Komisyonundan da talep edildi:
” CFTC’nin, vadeli işleme sahip olan kripto para birimi (Bitcoin) konusunda daha fazla yol göstermesini ve hızlandırılmış no-action letter sunulmasını gözden geçirmesini talep ediyoruz.”
No-action letter sadece bu iki önemli kurumdan istenmedi. Ticaret Odası buna ek olarak Consumer Financial Protection Bureau’dan (CFPB- Tüketicinin Finansal Haklarını Koruma Ofisi) da aynısını talep etti. CFPB’nin ABD içerisindeki görevi genel olarak tüketicilere sunulan mali hizmetleri ve ürünleri denetlemek. Ticaret Odasının sunduğu raporda şu yer almakta:
”Consumer Financial Protection Bureau (”Bureau”), yenilik yapan kişilere, başarılı olabilmeleri için gereken düzenleyici fırsatı sağlamak adına, sağlam bir no-action letter ve tavsiye niteliğinde bir süreç sunmak zorundadır.”
SEC tarafından ICO’lar hakkında sağlam bir açıklama ve düzenleme yapılmamış olması, piyasadaki bir çok kişi için risk barındırıyor. Dahası, bir çok analist, piyasadaki düzenleyici eksikliğin, kurumsal yatırımcıların piyasaya ilk başta giriş yapmasını engellemiş olduğunu düşünmekte.
Bir kripto para hayranı ve analisti olan Elias Yami konu hakkında şunları ifade ediyor:
”Kurumsal yatırımcılarda düzenlemelere uyma konusundaki baskı yüzünden, kripto para piyasası hak ettiği ilgiyi göremiyor. Bence buna ek olarak, daha büyük ve kesin bir düzenleyici kesinlik çok daha kodaman yatırımcıları oyuna dahil edebilir. Şimdiden Wall Street içerisinde bir kripto devriminin başlangıcının filizlendiğini görebiliyoruz ve ihtiyacımız olan tek şey bir kıvılcım.”
Kaynak: Amb Crypto
Haber linki :
https://koinbulteni.com/abd-ticaret-odasi-sec-cftc-ve-cfpbnin-icolari-duzene-sokmasi-konusunda-israrci-23227.html