Bitcoin Forum
December 12, 2017, 10:36:54 AM *
News: Latest stable version of Bitcoin Core: 0.15.1  [Torrent].
 
   Home   Help Search Donate Login Register  
Pages: [1] 2 »  All
  Print  
Author Topic: Yeni başlayanlar için 3 Kartlı Rig Projesi  (Read 2709 times)
devadam
Member
**
Offline Offline

Activity: 102


View Profile
February 19, 2014, 02:09:08 PM
 #1

Arkadaşlar Merhaba, son 1 haftadır sizi fazla rahatsız etmeden bütün işe yarayan konuları, cevapları okumaya çalıştım. Takıldığım noktalarda sorularımı sordum, özverili yardımcı cevaplarınız için öncelikle çok teşekkür ediyorum.

Artık Coin piyasası ve mining hakkında azda olsa bilgim var ve bu mining olayının; işini takip ettikten sonra yatırım yapana para kazandırdığını anladım, inandım.Bu yüzden ehliyetini yeni almış bir genç gibi ufaktan bu işe girip, tecrübelerimi ilk kuracağım rig de kazanıp işi büyütmek istiyorum. yalnız işi uzun zamandır yapanlardan teknik konularda daha fazla bilgisi olan arkadaşların yardıma ihtiyacım var

Hem bana hemde bu konuda işe yeni girişecek olan arkadaşlara bir referans olması için şu an proje aşamasında olan rigi paylaşıyorum. Önerilerinizi, tavisyelerinizi, eleştirlerinizi bekliyorum

Bir de unutmadan
Rig listesinden baktığımda kh değeri 880 gözüküyor. Bunu OC ile 1200 lere kadar çıkarma sansım var mı ? Odayı pek soğutamayacağım içi n 3 fanlı ekran kartı seçiminde bulundum
Bu fiyata bu performans mantıklımı daha iyi bir seçim yapabilir miyim ?
4gb ram ve kullandığım hdd yeterlimi

ekran kartı model numarası:
11227-00-40G  


Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1513075014
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1513075014

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1513075014
Reply with quote  #2

1513075014
Report to moderator
1513075014
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1513075014

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1513075014
Reply with quote  #2

1513075014
Report to moderator
1513075014
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1513075014

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1513075014
Reply with quote  #2

1513075014
Report to moderator
mjpo
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 720



View Profile
February 19, 2014, 02:22:32 PM
 #2

Düzgün, samimi birine benziyosun. Umarım istediğini kazanırsın.

Bence OC işine hiç girme, zaten bu işte sıcaklık büyük sorun.

Parça seçimlerin makul. Yaptığın kazanç hesabında şuan yazdıklarını min. olarak kabul et, tabi coinwarz'da olmayan coinleri takip edeceksen.

BeNBeNfdnzm
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 141


View Profile
February 19, 2014, 02:30:02 PM
 #3

880 olan khash'i 1200 e çıkarman çok uzak ihtimal gibi gözüküyor, hadi 1000 desen biraz gerçekçi olur ama çok zor. Aynı kartlardan bende var ve oc yaptığım zaman elektrik tüketimi inanılmaz bir şekilde artıyor. Mesela ben 900 ile çalıştırabilecekken 860 ile çalıştırmayı tercih ediyorum çünkü 40 khash artırdığımda watt olarak 40 watt daha fazla çekiyor, bu da benim kararım. Tabi sıcaklığı da müthiş artmaya başlıyor ve daha fazla fan çalıştırmaya başlıyor, o da elektrik tüketiyor.
devadam
Member
**
Offline Offline

Activity: 102


View Profile
February 19, 2014, 03:28:56 PM
 #4

Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar. coinwarz gibi şeyleri daha denemedim onlarıda ilerleyen günlerde karıştırıcam. Oc hayali sizin söylediklerinizden sonra hayallerde kaldı Smiley zaten odayı soğutamadığım için 3 fanlı kartı seçtim



Yalnız kafama takılan bir soru var Anakartın üzerindeki girişlere baktığımda

8x
16x
ve 1x girişleri var

ilerde sistemi büyütmek istediğim zaman (3 karttan 6 karta çıkartmak istediğimde) Riser ları 1 x girişine taksam performans kaybı yaşarmıyım ?

8x ve 16x girişlerinde kartları kullansam yine bir performans kaybım olur mu ?

kısacası 1x 8x 16x girişleri kullanabiliyormuyum ?
grolll
Legendary
*
Online Online

Activity: 1260



View Profile
February 19, 2014, 03:37:51 PM
 #5

Performans kaybı olmaz x1 lerde.


███ █ █
███ █ █
███ █ █
███ █ █
███ █ █
███ █ █
███ █ █
███ █ █
███ █ █
███ █ █
███ █ █
███ █ █
███ █ █

█ █ ███
█ █ ███
█ █ ███
█ █ ███
█ █ ███
█ █ ███
█ █ ███
█ █ ███
█ █ ███
█ █ ███
█ █ ███
█ █ ███
█ █ ███
●  Whitepaper
●  ANN Thread
●  Reddit
●  Telegram
●  Twitter
●  Facebook

███
███
███
███
███
███
███
███
███
███
███
███
███
oskarr
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 49


View Profile
February 19, 2014, 04:37:44 PM
 #6

Öncelikle hayırlı olmasını dilerim.

Daha önce bir konuda karlılık hesaplamaları yapılmıştı ancak ben size fiyat, güç tüketimi, ses ve daha önce yaşanmış ve yaşanabilecek olası sorunlar nedeniyle r9 280x almanızı tavsiye edeceğim. r9 280x'ler 230-270 watt arası güç çekiyor ve undervolt ile 730 kH/s almanıza rağmen elektrik konusunda ciddi şekilde tasarruf sağlıyor.

150 kh/s (880 - 730) fark 3 kartta 450 kh/s yapar ve bence bunu bir adet daha r9 280x alarak aynı fiyata halletmiş olursunuz ve hatta totalde toplam khash değeri daha yüksek olur. Güç tüketimini de düşündüğünüzde bu daha avantajlı bir durum.

Uzun vadede ne kadar kart daha eklemeyi düşünürsünüz bilmem ancak planlarınız 5 ya da daha az GPU içeriyorsa anakarta o kadar masraf etmenizi önermem.

5 slotlu anakart. Fiyatı sizin yazmış olduğunuzun yarısından daha az.

http://www.gold.com.tr/gigabyte-a-780t-d3l-ddr3-1333-s-gl-am3_u

Bu anakarta uygun athlon II, phenom II  ya da sempron alabilirsiniz. Sıfır sempronlar satılıyor 50 TL'ye. Örnek ilan :

http://forum.donanimhaber.com/m_88057588/tm.htm

Rig'te kullanacağın harddiski data saklama olarak kullanmayacağınızı varsayarak 32 GB SSD almanızın daha mantıklı olacağını düşünüyorum.

http://www.gold.com.tr/sandisk-sdssdrc-032g-g26-ssd-disk_u

Ayrıca çoğumuz Vatan hegamonyası altında düşündüğümüz için diğer mağazaların daha ucuz ürünlerini görmezden geliyoruz. 20 TL daha ucuz ram :

http://www.gold.com.tr/kingston-kvr13n9s8-4g-ram-bellek_u

Şimdiye kadar GPU hariç diğer parçalarda 500 TL gibi bir kazancınız oldu.

Yine uzun vade planlarınıza bağlı olarak forumda pazar alanı bölümünde satılan 1475 WATT'lık PSU'yu alabilrsiniz.

Teknobiyotik.com sitesine daha avantajlı PSU'lar için bakabilirsiniz. Donanımhaber ve sahibinden.com da iyi bir kaynak olabilir.

Rig için kasa düşünürseniz de en ekonomik yoldan halletmenizi öneririm bu aşamada. Google'a mining rig crate yazıp aratırsanız birçok şey karşınıza çıkacaktır. Manavdan meyve sepeti, Bauhaus'tan da toplam 15 liraya bir çıta ve 50'lik cırt cırt alarak hallettim ben Smiley

GPU'lar ise 25% indirimle Vatan'da 820 TL'ye bulunabiliyor. Markası Powercolor ve ortalama 730 kh/s veriyor doğru ayarlarla. Odeonbank kartınız varsa Vatan indirimi yüzde 30'a çekiyor bu arada. Her Vatan Şubesi'nde Odeonbank temsilcisi size yardımcı oluyor hatta 2500 TL'ye kadar faizsiz 12 ay taksitle kredi veriyor. Kart başına 60 TL de bu şekilde kazanç sağlıyorsunuz.

Kolay gelsin Wink
devadam
Member
**
Offline Offline

Activity: 102


View Profile
February 19, 2014, 07:11:37 PM
 #7

Teşekkür ediyorum inşAllah Hayırlısı olur

O kadar güzel anlatmışşınız ki hepsi tamamiyle nokta atışı Smiley

bir kaç sorum var ama  hemen şunu bi aradan çıkartmak istiyorum

hangi karttan bahsediyorsunuz ?

1)
http://www.vatanbilgisayar.com/Ekran%20Kart%C4%B1/sapphire-11221-01-40g-r9-280x-toxic-gddr5-3gb-384bit-amd-radeon-dx112-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=71324


2)
http://www.vatanbilgisayar.com/Ekran%20Kart%C4%B1/sapphire-11221-02-40g-r9-280x-vapor-x-gddr5-3gb-384bit-amd-radeon-dx112-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=71325
oskarr
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 49


View Profile
February 19, 2014, 07:44:46 PM
 #8

Yukarıda da yazmış olduğum gibi Powercolor marka. Çoğu mağazanın stoğunda mevcut.
m.man
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 21


View Profile
February 20, 2014, 12:41:07 AM
 #9

5 adet r9280x

http://www.gold.com.tr/gigabyte-a-780t-d3l-ddr3-1333-s-gl-am3_u

bu anakart üzerinde, dediğiniz diğer bileşenlerle çalışır mı ?
oskarr
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 49


View Profile
February 20, 2014, 01:17:08 AM
 #10

Çalışır.
btworld
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 37


View Profile
February 20, 2014, 08:42:16 AM
 #11

Quote
Rig'te kullanacağın harddiski data saklama olarak kullanmayacağınızı varsayarak 32 GB SSD almanızın daha mantıklı olacağını düşünüyorum.


32GB yeterli olmaz.Değişik coinlerin cüzdanlarını yüklediğinizde gelen datalardan dolayı epey yer kaplıyor.Çözüm lite wallet yüklemek olabilir ama her coinin de lite walleti yok.
Bende 74GB hdd de sadece win 7 sp1 walletler dışında bir şey yüklü değil boş yer 25gb yer kalmış.
Ha ben sadece 1-2 coin kazacağım derseniz olur.Onun dışında 64-128gb ssd almanız gerekir.
denizim
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 22


View Profile
February 20, 2014, 08:52:07 AM
 #12

2.rig için bende bu ekran kartını düşünüyorum. Araştırdım ankara şubesinde 1 adet varmış ve 2 hafta içinde stoklara tekrar ekleneceği vatan bilgisayar söyledi. Bende stoklara tekrar eklenmesini bekliyorum.

SAPPHIRE R9 280X TOXIC GDDR5 3GB 384Bit AMD Radeon DX11.2 Ekran Kartı
http://www.vatanbilgisayar.com/Ekran%20Kart%C4%B1/sapphire-11221-01-40g-r9-280x-toxic-gddr5-3gb-384bit-amd-radeon-dx112-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=71324
devadam
Member
**
Offline Offline

Activity: 102


View Profile
February 20, 2014, 09:46:15 AM
 #13

Quote
Rig'te kullanacağın harddiski data saklama olarak kullanmayacağınızı varsayarak 32 GB SSD almanızın daha mantıklı olacağını düşünüyorum.


32GB yeterli olmaz.Değişik coinlerin cüzdanlarını yüklediğinizde gelen datalardan dolayı epey yer kaplıyor.Çözüm lite wallet yüklemek olabilir ama her coinin de lite walleti yok.
Bende 74GB hdd de sadece win 7 sp1 walletler dışında bir şey yüklü değil boş yer 25gb yer kalmış.
Ha ben sadece 1-2 coin kazacağım derseniz olur.Onun dışında 64-128gb ssd almanız gerekir.


SSD olması gerekli mi ?
Tüm postlarda  SSD önerilmiş

Elimde hazır kullanmadığım 500gb lık 2 adet II sata diskler var onu kullanamıyormuyuz.
denizim
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 22


View Profile
February 20, 2014, 09:48:43 AM
 #14

Çoğu arkadaşımız rig olarak kullandığından hdd sabitlemiyor. Bu yüzden SSD kullanmayı tercih ediyorlar.
btworld
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 37


View Profile
February 20, 2014, 10:16:33 AM
 #15

Quote
Rig'te kullanacağın harddiski data saklama olarak kullanmayacağınızı varsayarak 32 GB SSD almanızın daha mantıklı olacağını düşünüyorum.


32GB yeterli olmaz.Değişik coinlerin cüzdanlarını yüklediğinizde gelen datalardan dolayı epey yer kaplıyor.Çözüm lite wallet yüklemek olabilir ama her coinin de lite walleti yok.
Bende 74GB hdd de sadece win 7 sp1 walletler dışında bir şey yüklü değil boş yer 25gb yer kalmış.
Ha ben sadece 1-2 coin kazacağım derseniz olur.Onun dışında 64-128gb ssd almanız gerekir.


SSD olması gerekli mi ?
Tüm postlarda  SSD önerilmiş

Elimde hazır kullanmadığım 500gb lık 2 adet II sata diskler var onu kullanamıyormuyuz.

SSD gerekli değil elde varsa kullanın.
paspi
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 185


View Profile
February 20, 2014, 11:23:18 AM
 #16

Ben mahalle bilgisayarcısından 2. el 80-100gb sata disk alıyorum rigler için. Riglerimin üstlerinde wallet dahil kritik hiç bir şey çalışmıyor.

Pool kullanacaksanız diskin pek önemi yok (linux kullanacaksanız usb stick de iş görür). Solo mining yapmak isterseniz farm'ınızdaki tek bir rig'e walletları kurmanız ve networkten erişmeniz yeterli olacaktır.

SSD'nin avantajı normal disk kadar power harcamaması. Elinizin altında varsa güzel, ama özellikle gidip sıfır SSD almaya değmez bu iş için (sadece rig amaçlı kullanılacaksa)

MINT: MdPQhsGufjm5AXYkHebbnF2A155xDqVfK7
metehan027
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 161


View Profile
February 20, 2014, 11:25:34 AM
 #17

Çok güzel bir açıklama olmuş ama biraz kafam karıştı ben bu hafta 4 adet sapphire 290 sistem kuracaktım bildiğim hesapla sizin hesap arasında çelişkiler var. Aydınlatırsanız sevinirim sonuçta tecrübelisiniz belli

4 adet r290  300 wattan 1200 watt eder ortalama 800 olsa 3200 kh/s yapar
5 adet r280x 270 wattan 1350 watt yapar  ortalama 700 olsa 3500 kh/s yapar

bu durumda elektrik ve performan bakımından hangisi uygun olur .
değerlerde yanlışklı varsa lütfen düzeltin
oskarr
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 49


View Profile
February 21, 2014, 02:04:22 AM
 #18

Quote
Rig'te kullanacağın harddiski data saklama olarak kullanmayacağınızı varsayarak 32 GB SSD almanızın daha mantıklı olacağını düşünüyorum.


32GB yeterli olmaz.Değişik coinlerin cüzdanlarını yüklediğinizde gelen datalardan dolayı epey yer kaplıyor.Çözüm lite wallet yüklemek olabilir ama her coinin de lite walleti yok.
Bende 74GB hdd de sadece win 7 sp1 walletler dışında bir şey yüklü değil boş yer 25gb yer kalmış.
Ha ben sadece 1-2 coin kazacağım derseniz olur.Onun dışında 64-128gb ssd almanız gerekir.


Bence mantıklı olan cüzdanları rig kurulu olan pc'de değil de günlük kullanımlı pc'de tutmak. Her açıdan daha efektif oluyor. Rig'i kurcalayınca hızı düşüyor, hata veriyor vs. Bu bağlamda, 32 GB hayli hayli yeter.

Ben Cgwatcher ve Teamviewer harici hiçbir şey kurmadım rig'e mesela. Günde 2-3 kez teamviewer'dan bağlanıyorum. Geri kalan her şeyi Cgwatcher hallediyor.
oskarr
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 49


View Profile
February 21, 2014, 02:19:19 AM
 #19

2.rig için bende bu ekran kartını düşünüyorum. Araştırdım ankara şubesinde 1 adet varmış ve 2 hafta içinde stoklara tekrar ekleneceği vatan bilgisayar söyledi. Bende stoklara tekrar eklenmesini bekliyorum.

SAPPHIRE R9 280X TOXIC GDDR5 3GB 384Bit AMD Radeon DX11.2 Ekran Kartı
http://www.vatanbilgisayar.com/Ekran%20Kart%C4%B1/sapphire-11221-01-40g-r9-280x-toxic-gddr5-3gb-384bit-amd-radeon-dx112-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=71324

Konudaki ilk mesajlarımı tekrar okuyun isterseniz. Evet, toxic kartlar 280x sınıfının belki en iyisi ama rig'i optimum halde stabil tutmayı ve fiyat/performans oranını göz önünde bulundurunca çok da uygun olmadığını görüyoruz. Kartlar overclock için dizayn edilmiş ve zaten stock olarak overclocklu geliyor. 1750/1150 değerlerde 800 kh/s'e kadar almanız mümkün ancak 50 kh/s için bence o kadar gürültüye ve güce gerek yok. Bir kere toxicler diğer 280x lere göre daha gürültülü çalışıyor + 3 fanlı. Zaten havalar da yavaş yavaş ısınıyor, o yüzden overclocklu kullanırsanız zor soğutursunuz sıvı soğutma vs düşünmedikçe. Ben undervolt yaparak (1500/1058) çok rahat 740-750 kh/s alıyorum toxiclerle ama baştan kursam kesinlikle Powercolor düşünürüm. İkincisi gereksiz pahalı. Powercolor kartlar ile 730-740 almak mümkün ve 200 TL daha ucuz.
oskarr
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 49


View Profile
February 21, 2014, 02:28:31 AM
 #20

Çok güzel bir açıklama olmuş ama biraz kafam karıştı ben bu hafta 4 adet sapphire 290 sistem kuracaktım bildiğim hesapla sizin hesap arasında çelişkiler var. Aydınlatırsanız sevinirim sonuçta tecrübelisiniz belli

4 adet r290  300 wattan 1200 watt eder ortalama 800 olsa 3200 kh/s yapar
5 adet r280x 270 wattan 1350 watt yapar  ortalama 700 olsa 3500 kh/s yapar

bu durumda elektrik ve performan bakımından hangisi uygun olur .
değerlerde yanlışklı varsa lütfen düzeltin


İlk mesajıma göz atın Wink

Pages: [1] 2 »  All
  Print  
 
Jump to:  

Sponsored by , a Bitcoin-accepting VPN.
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!