Potansiyeli ile herkesi kendine hayran bırakan Blockchain teknolojisi çocuk işçiliğinin önüne geçebilir.
Kongo’da, kobalt madenciliği sektöründe çocuk işçilerin çalıştırıldığı biliniyor. Kobalt, cep telefonlarında ve araçlarda kullanılan önemli bir malzeme. Bununla birlikte, dünyadaki Kobalt kaynaklarının %70’i Afrika’da olduğu için anlaşmazlık ve iç savaş Kongo’da hayatın bir parçası haline gelmiş durumda.
Blockchain teknolojisi ile Kobalt madenleri denetlenecek
Rahatsız edici olan ise, Kongo’daki kobalt madenlerinde çocuk işçilerin kullanıldığının ortaya çıkması. Ancak, ülkedeki köklü yolsuzluk ve şiddeti çatışmalar bu ihmal ve ihlalin denetlenmesini neredeyse imkânsız hale getirdi.
Birçok büyük otomobil ve akıllı telefon üreticisi, kobaltın üretim ihtiyaçlarını başka yollarla karşılamak için mücadele ediyor ve nadir metalin yerini doldurmanın yollarını arıyor. Bilim adamları, Toyota, Honda ve Volkswagen gibi dev otomobil şirketleri yatırımlarıyla, katı piller kullanan elektrikli otomobiller inşa etmeyi planlıyor. Bilimsel araştırmalarda, metalleri lityum iyon pillerine nasıl dönüştüreceklerini inceliyorlar. O zamana kadar ne yazık ki kobalt hala bu sektörün vazgeçilmezi.
Kongo’da Blockchain teknolojisi çocuk yaştaki nüfus için bir ümit kaynağı
Blockchain teknolojisi, çeşitli endüstrilerdeki birçok işletmenin bir Blockchain tabanlı sistem oluşturmaya ve uygulamaya başlamasına neden olan şeffaflığı geliştirme kabiliyetiyle övünmekte. Madencilik alanlarında ilk örneklerinden, elmas endüstrisindeki bazı şirketler, satılan her bir elmasın değerini kontrol etmek için sistemde Blockchain teknolojisini uygulamaya başladı.
Bu durumu ve Kongo’daki kobalt madenciliğindeki mevcut durumu yansıtan Uluslararası Af Örgütü, kobaltın madencilik sürecinde çocuk işçisi olmadığında emin olmak için Blockchain teknolojisinin uygulanması olasılığını araştırıyor. Böylesi bir şeffaflık tüketicilerin Kobalt’ı satın almak için madenleri seçmelerini ve böylece Kongo’daki kobalt madenlerini ihlal etmeyi veya alıcıları kaybetmelerini engellemeyi sağlayacak. Ülkenin yolsuzluk uygulamalarında izlenebilirlik hala zor olsa da, Blockchain teknolojisi, hakları ihlal edilmiş olan Kongo’daki bütün çocuklar için bir ümit kaynağı olabilir.
kaynak :
https://kriptoparahaber.com/blockchain-teknolojisi-cocuk-isciligini-ortadan-kaldirabilir.html