İsmail Hakkı Polat'ın güzel bir yazısı, tavsiye ederim.
https://ismailhpolat.com/bitcoinin-can-simidi-ccbdb84232b8Ağustos ayı başında sessiz sedasız hizmete başlayan Bakkt, hayatın günlük akışının içinde kullanım arayışında olan Bitcoin için bir can simidi olabilir.
Yaz ayları boyunca Kriptopara piyasalarında en çok konuşulan konu olan ve yeni bir boğa sezonu için işaret fişeği olacağı söylenen ABD’li kimi yatırım kuruluşlarının Bitcoin için yaptığı ETF (Borsa Yatırım Fonu) başvuruları, geçtiğimiz hafta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC’in yedi başvurunun hepsini reddetmesi, yatırımcıları hüsrana uğrattı. Komisyonun ret gerekçeleri arasında KriptoPara borsalarının denetlenebilirliğinin azlığı ve manipülasyonlara açık olması gibi makul hususlar yer almasına karşın, ret duyurusunun hemen ardından başvuruları bir kez daha gözden geçirebileceğini duyurması da kafaları karıştırdı.
Aslında bu durum, komisyon üyesi Hester Pierce’in de daha önceki ret kararındaki “SEC, ürünün kendisine değil piyasadaki işleyişine göre kararını vermeliydi” şeklindeki muhalefet şerhiyle düşünüldüğünde KriptoParaların sonsuza dek finans piyasalarının dışında tutulması pek de mümkün görünmüyor.
Bu bağlamda, komisyonun Eylül ayında değerlendirmeye alacağı 2 ETF başvurusu daha var ve özellikle Chicago Vadeli İşlemler Borsası’nın (CBOE) başvurusuna ilişkin karar heyecanla beklenmekte. SEC erteleme kararı vermezse 30 Eylül’e kadar sonuçlandırılması gereken başvurunun, kendi içindeki yatırım piyasasının düzenleme sorumluluğu olan bir kurum tarafından yapılması çok önemli ve buna ek olarak komisyonun ret gerekçelerindeki kaygılarını giderecek argümanlar bulunduğu söylenmekte.
SEC’in önümüzdeki dönemde de sayısı artarak sürecek Bitcoin ETF başvuruları için eninde sonunda vermesi beklenen olumlu karar, ellerindeki Bitcoinlerin değerlenmesi hevesindeki KriptoPara yatırımcıları için kuşkusuz spekülatif bir ‘nefes alma’ imkanı sağlayabilir.
Ancak Bitcoin’in temel sorunu, kuruluşundan bu yana neredeyse 10 yıl geçmesine karşın (sınırlı bir değer saklama ve transfer işlevinin dışında) günlük hayatın akışında yaygın bir kullanım alanı bulamamış olması.
Bitcoin’i geniş kitlelerle buluşturabilecek böyle bir fırsat ise, Ağustos ayında sessiz sedasız hizmete girdi. New York Stock Exchange (NYSE) sahipliğindeki Kıtalararası Borsalar Birliği (ICE) tarafında kurulan Bakkt adlı girişim, Bitcoin’in günlük hayatta bir ödeme aracı olarak kullanımını yaygınlaştıracak gibi görünüyor.
Kabaca “Bitcoin temelli bir alışveriş ödeme sistemi” olarak tanımlayabileceğimiz Bakkt’ın, bu konuda kendinden önce bunu deneyen Bitpay, Xapo gibi bu işin öncülerinden farkı, Starbucks ve Microsoft gibi yaygınlığı yüksek iş ortaklarıyla işe başlaması ve SEC’in ETF ret kararlarında vurguladığı fiyat istikrar riskini iş ortaklarına yansıtmadan kendi ekosistemi içinde bir iş modeliyle yönetmesi. Bu sayede örneğin Starbucks, (aynı kredi kartı ödemelerindeki gibi) Bitcoin ile hiç bir ilişkisi olmadan kendi ödemesini dolar olarak alıp kahve satışlarına devam edecek ve Bakkt da tüm bu ekosistem için bir tampon vazifesi görerek arka plandaki süreci yönetecek ve düzenleyecek. Ayrıca Bakkt, Bitcoin’i bir para birimi (currency) olarak değil bir dijital varlık (asset) olarak konumladığını ve kendi hizmetleri üzerinden yapılacak tüm işlemlerin ‘fiziksel’ Bitcoin karşılığının ayırılacağını da açıklayarak düzenleyici kurumlara da rahatlatıcı bir mesaj verdi.
Kasım ayında hizmet vermeye başlayacak girişim, iş ortaklarını arttırır ve günlük hayatta giderek yaygınlaşan bir kullanım miktarına ulaşırsa bu, Bitcoin için yeni bir dönüm noktası olabilir ve hatta bu modelle çalışacak yeni Kriptopara girişimlerine de ilham verebilir.
Kuşkusuz böylesi bir kullanım yaygınlığının, devletlerin itibari paraları ile eninde sonunda karşı karşıya geleceğini de gözden uzak tutmamak lazım. Tabii o zamana geldiğince, atı alan Üsküdar’ı geçmiş de olabilir!